Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Біогенний синтез наночасток за допомогою міцеліальних грибів
    (2020) Лазюка, Юлія Володимирівна; Скроцька, Оксана Ігорівна
    Міцеліальні гриби продукують велику кількість первинних та вторинних метаболітів (білки, полімери, ферменти), які приймають участь у біосинтезі наночасток різних елементів, зокрема металів. При цьому такі властивості наночасток як велика площа поверхні, стабільність, механічна міцність і низькі температури плавлення, роблять можливим їх використання у медицині. Наприклад, для цільової доставки ліків, лікування раку, інгібування біоплівок, лікування мікробних інфекцій та ін. Також, слід наголосити, що на противагу фізичним та хімічним методам синтезу наночасток, які, у свою чергу, є шкідливими для навколишнього середовища, а також є досить трудомісткими, технології отримання наночасток біологічним способом є економічнішими, екологічно безпечнішими та менш трудомісткими.
  • Ескіз
    Документ
    Синтез наночасток золота з використанням мікроорганізмів та їх антиракові властивості
    (2021) Лазюка, Юлія Володимирівна; Скроцька, Оксана Ігорівна
    Останнім часом наноматеріали є об’єктами активних досліджень. Синтез наночастинок різної форми, розміру та хімічного складу є важливим напрямом досліджень у галузі нанотехнологій. Аналіз літературних джерел показав, що для синтезу наночастинок металів можливо використати мікроорганізми. Опосередкований мікроорганізмами синтез наночастинок вже добре досліджений за допомогою внутрішньоклітинних та позаклітинних методів. Серед різних наночастинок металів значне місце займають наночастинки золота (AuNPs) через їх біосумісність та потенціал у антираковій терапії.
  • Ескіз
    Документ
    Антимікробна активність мікробних наночасток золота
    (2021) Лазюка, Юлія Володимирівна; Скроцька, Оксана Ігорівна
    Однією з важливих проблем сьогодення є бактеріальна резистентність до протимікробних засобів. Це призвело до активного пошуку нових антимікробних препаратів, серед яких виділяють препарати наночасток металів, особливо наночасток золота (AuNPs). Показано можливість використання наночастинок золота проти збудників захворювань легень, дерматитів, кишкових та очних інфекцій.
  • Ескіз
    Документ
    Використання безклітинного водного екстракту дріжджів для біосинтезу наночасток срібла
    (2022) Потапенко, Валерія Віталіївна; Коваль, Ростислав Віталійович; Скроцька, Оксана Ігорівна
    Для синтезу наночастинок срібла використовували безклітинний водний екстракт Saccharomyces cerevisiae М437, до якого вносили розчин нітрату срібла до кінцевої концентрації 1 мМ. Після додавання нітрату срібла до безклітинного водного екстракту S. cerevisiae М437 колір реакційної суміші з прозорого почав змінюватись на світло-коричневий і до кінця біосинтезу став темно-коричневим. Зміна кольору реакційної суміші свідчила про утворення наночастинок срібла.
  • Ескіз
    Документ
    Study of safety parameters of meat pates
    (2018) Moskaluyk, Oksana; Hashchuk, Oleksandra; Peshuk, Ludmila; Lytvynenko, Daria
    In order to determine the influence of the proposed plant components on the expiration of meat pastes, bacteriological studies were carried out, namely, the number of mesophilic aerobic and facultative-enaerobic microorganisms (MAFEiM), bacteria of the coliform stem (BGKP), sulfitreducing clostridia, pathogenic flora, in that including bacteria of the genus Salmonellae, which characterize the safety of meat pastes for consumption. Для визначення впливу запропонованих компонентів рослини на витримку м'ясних паст були проведені бактеріологічні дослідження, а саме кількість мезофільних аеробних та факультативно-енаеробних мікроорганізмів (MAFEiM), бактерій стовбура коліфоруму (BGKP), сульфіторедукції клостридії, патогенна флора, у тому числі бактерії роду Salmonellae, які характеризують безпеку м'ясних паст для споживання.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення питної води від мікроорганізмів
    (2015) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна
    У водному середовищі розвиваються мікроорганізми. Питна вода, що містить надлишкові їх кількості, може зумовлювати виникнення різних інфекцій, що погіршують стан здоров’я населення. In the aquatic environment of developing organisms. Drinking water containing excessive quantities, can cause the emergence of various infections that worsen health.
  • Ескіз
    Документ
    Метаболизм глюкозы и глицерина у продуцента поверхностно- активных веществ Nocardia vacrinii ІМВ В-7405
    (2014) Пирог, Татьяна Павловна; Берегова (Покора), Кристина Андреевна
    При культивировании микроорганизмов на смешанных субстратах для обеспечения максимальной конверсии углерода в целевой продукт необходимо установление оптимального для его синтеза молярного соотношения концентраций моносубстратов в смеси. А это в свою очередь требует проведения теоретических расчетов энергетических потребностей синтеза ПАВ и биомассы на энергетически дефицитном субстрате с последующим определением концентрации энергетически избыточного субстрата, восполняющей энергетические расходы на этот процесс. Для осуществления таких теоретических расчетов необходимо знать пути метаболизма соответствующих моносубстратов у продуцентов ПАВ. When culturing microorganisms on mixed substrates for maximize carbon conversion to the desired product must establishing the optimum for his synthesis of the molar concentration ratio monosubstratov mixture. And this in turn requires a theoretical calculations of the energy needs of the synthesis of surfactants and biomass energy deficient substrate followed by determining the concentration of energy excess substrate, replenishes energy costs of the process. To implement these theoretical calculations need to know the path metabolism relevant monosubstratov in producing surfactant.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження властивостей м'ясних продуктів методом спінових пасток
    (2014) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Топчій, Оксана Анатоліївна
    В останні роки велика увага приділяється новому методу збереження якості харчових продуктів, а саме застосуванню високого тиску. Холодна пастеризація не впливає на харчові і сенсорні характеристики м'ясних продуктів, зменшуючи ризики мікробіологічного псування, що пов'язується з присутністю патогенних мікроорганізмів, головним чином Salmonella i Listeria. Спричинення високого тиску впливає на конформацію протеїнів у м'ясних системах, надаючи нові властивості щодо текстури і здатності утримувати воду. In recent years, much attention is given to the new method of saving money food products, namely the use of high pressure. Cold pasteurization does not affect the nutritional and sensory properties of meat products, reducing the risk of microbiological spoilage, which is linked to the presence of pathogens, especially Salmonella i Listeria. Causing high pressure affects the conformation of proteins in meat systems, providing new features on the texture and ability to retain water.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив антисептика «Фітосайд» на технологічні показники дифузійного та очищеного соків
    (2000) Салавор, Оксана Мирославівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Клименко, Лариса Степанівна; Лагода, Володимир Андрійович
    Приведені результати позитивного впливу антисептика «Фітосайд» на технологічні показники дифузійного та очищеного соків. Вміст молочної кислоти в дифузійному соку ,обробленому «Фітосайд» зменшився на 15,6 %, а ефект очищення соку 11 сатурації збільшився на 6 %, порівняно з соками без антисептика.
  • Ескіз
    Документ
    Випробування вітчизняного антисептика “Нобак” для дезинфекції екстрактора у виробничих умовах
    (2005) Дубовець, Олена Володимирівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Савич, Анатолій Никифорович; Клименко, Лариса Степанівна
    Приведені результати промислових досліджень нового антисептика «Нобак». Встановлені вдвічі менші втрати цукрози від мікробіологічного розкладання в екстракторі при використанні «Нобак». Дифузійний сік з дифузійної установки при додаванні «Нобак» мав стабільно меншу мікробіологічну зараженість по всім групам мікроорганізмів.