Навчальні посібники
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7505
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Технології сушіння(2024) Шутюк, Віталій Володимирович; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна; Дущак (Бендерська), Ольга Вячеславівна; Рубанка, Катерина Володимирівна; Бессараб, Олександр Семенович; Бут, Сергій АнатолійовичУ навчальному посібнику викладено суть та методологічні основи сушіння, регідратації та зберігання сушених харчових продуктів. Наведено особливості хімічного складу плодово-овочевої сировини, методи попередньої підготовки сировини до сушіння та основні способи сушіння. Навчальний посібник також містить опис принципів роботи базових сушарок, характеристики основних видів сушильного технологічного обладнання, та обладнання для виробництва харчових концентратів. У кінці кожного розділу подаються питання для самостійного контролю знань. Навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти та викладачів вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальністю «Харчові технології», слухачів системи підвищення кваліфікації, для управлінців і фахівців харчових підприємств та всіх, хто пов’язаний із технологіями сушіння харчової сировини.Документ Публічне управління та адміністрування. Розд. 2 Державна політика та врядування(2024) Данкевич, Євген Михайлович; Данкевич, Андрій ЄвгеновичНаука державної політики, як академічна дисципліна, інтегрує два основних напрями: дослідження політики та аналіз політики. Перший напрям, дослідження політики, зосереджується на стратегічних дослідженнях, мета яких полягає в розумінні і формуванні процесів вироблення політичних рішень. Цей напрям включає аналіз політичного циклу та проведення первинних досліджень специфічних державних проблем, що є предметом інтересу політологів та науковців. Аналіз політики, будучи більш практично орієнтованим, фокусується на методології та розробці рекомендацій для впровадження політичних рішень. Аналітики, науковці, експерти та державні службовці виконують роль виконавців цього аналізу.Документ Організація та нормування праці в харчовій промисловості(2024) Безпалько, Олена Вікторівна; Бергер, Аліна Дмитрівна; Гринюк, Юлія Михайлівна; Драган, Олена Іванівна; Мазник, Ліана Валеріївна; Рудова, Анастасія Ярославівна; Тертична, Любов ІванівнаУ навчальному посібнику висвітлені сучасні тренди в організації та нормуванні праці з урахуванням принципів соціально-економічної безпеки, інноваційності праці, тайм менеджменту, стрес менеджменту, зарубіжного досвіду, що представлені на прикладі підприємств харчової промисловості. Навчальний посібник відрізняється збалансованістю та зрозумілістю викладу матеріалу. Тематична композиція посібника, практичні завдання, тести, розрахункові вправи спрямовані на формування у здобувачів вищої освіти комплексного уявлення про цілі, завдання, напрями і методи, які використовуються в організації та нормуванні праці для забезпечення високого рівня виробництва, безпеки підприємств харчової промисловості. Навчальний посібник буде корисним здобувачам, які здобувають освіту за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент ЗВО та для менеджерів-нормувальників, яких цікавлять питання організації та нормування праці сучасних підприємств (організацій)Документ Технологічне обладнання харчових виробництв(2023) Теличкун, Володимир Іванович; Теличкун, Юлія Станіславівна; Губеня, Олексій Олександрович; Стефанов, Стефан Василєв, Стефан; Дамянова, Станка ТодороваУ навчальному посібнику викладено інформацію про машини та апарати харчових виробництв, зокрема: обладнання для зберігання, транспортування, підготовки сировини, тари та технологічного обладнання до основних виробничих процесів; механічного перероблення сировини та напівфабрикатів розділенням, з'єднанням і формуванням; проведення теплових, масообмінних і біотехнологічних процесів; оброблення харчових продуктів електрофізичними та мембранними методами. Наводиться інформація про потокові лінії виробництва харчової продукції. Навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти, які навчаються за освітньою програмою «Харчові технології», а також буде корисним для здобувачів споріднених програм, зокрема з інжинірингу харчових та біотехнологічних виробництв, аспіарантів, викладачів закладів вищої освіти та коледжів і фахівців підприємств харчових галузей.Документ Основи проєктування біотехнологічних виробництв(2022) Карлаш, Юрій Васильович; Красінько, Вікторія ОлегівнаУ навчальному посібнику висвітлено основні етапи проєктування біотехнологічних виробництв, що включають передферментаційні процеси: вибір біологічного агенту, складу поживного середовища, способів культивування, методи підготовки та стерилізації поживного середовища та аераційного повітря; процеси основної виробничої ферментації: вибір ферментаційної апаратури для реалізації процесу вирощування посівного матеріалу та виробничого біосинтезу цільового продукту, а також методи обробки культуральних рідин, біомас, та нативних розчинів. Посібник містить приклади та методики технологічних розрахунків і вибору обладнання. Видання розраховано на здобувачів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» та інших зацікавлених фахівців.Документ Економічні ризики: методи вимірювання та управління(2021) Скопенко, Наталія Степанівна; Федулова, Ірина Валентинівна; Мазник, Ліана Валеріївна; Кириченко, Ольга Миколаївна; Удворгелі, Лариса ІванівнаУ навчальному посібнику розглядаються питання сутності, ідентифікації, аналізу, оцінки та управління економічними ризиками. Значна увага приділяється висвітленню методів управління ризиками та їх врахуванню під час прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності та ризику. Теоретичний матеріал структурований згідно з логікою засвоєння здобувачами основних понять, економічних категорій, методів і способів їх використання в практичній діяльності. До кожного розділу подано питання для поглибленого засвоєння знань, тестові завдання для самоконтролю, завдання для самостійної роботи. Посібник призначено для здобувачів вищої освіти економічних спеціальностей усіх форм навчання, викладачів вищих навчальних закладів, аспірантів, працівників підприємств, які цікавляться даною проблематикою. The textbook addresses the issues of the essence, identification, analysis, evaluation and management of economic risks. Considerable attention is paid to the coverage of risk management methods and their consideration in making management decisions under conditions of uncertainty and risk. The theoretical material is structured in accordance with the logic of mastering the basic concepts, economic categories, methods and ways of using them in practice. Each chapter contains questions for for in-depth knowledge acquisition, test tasks for self-control, tasks for independent work. The textbook is intended for students of economic specialities of all forms of education, teachers of higher educational institutions, postgraduate students, and employees of enterprises interested in this issue.Документ Товарна інноваційна політика підприємства(2022) Сагайдак, Юлія Анатоліївна; Скопенко, Наталія Степанівна; Пєтухова, Ольга Михайлівна; Харченко, Тетяна БорисівнаНавчальний посібник є доповненням до програми вивчення дисципліни «Товарна інноваційна політика підприємства». Він складається з інформативної частини скороченого викладу навчального матеріалу, сконцентрованого у основних категоріях і поняттях, тестів і завдань для самостійного опрацювання. У навчальному посібнику розглянуто концептуальні засади та новітні підходи до формування та реалізації товарної інноваційної політики компанії, питання особливостей процесу планування та створення нового продукту, дизайну товару, оцінювання якості новинки, розробки стратегії її просування на ринок та базові підходи до аналізу ефективності реалізованих заходів. Для вдосконалення практичних навичок та закріплення вивченого матеріалу також запропоновано кейси. Для викладачів, здобувачів освіти усіх форм навчання при вивченні дисципліни «Товарна інноваційна політика підприємства». The study guide is a complement to the programmer of study of the discipline "Product Innovation Policy of an Enterprise". It consists of an informative part of the abbreviated presentation of the educational material, concentrated in the main categories and concepts, tests and tasks for self-study. The textbook covers the conceptual foundations and latest approaches to the formation and implementation of a company's product innovation policy, the specifics of the process of planning and creating a new product, product design, assessing the quality of a new product, developing a strategy for its promotion to the market, and basic approaches to analyzing the effectiveness of the implemented measures. Case studies are also offered to improve practical skills and consolidate the material studied. For teachers, students of all forms of education in the study of the discipline "Product Innovation Policy of the Enterprise".Документ Холодильні технології(2022) Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Ємцев, Віктор Івановичнавчальному посібнику викладено суть та методологічні основи охолодження, заморожування, отеплення та холодильного зберігання харчових продуктів. Розглянуто технічні засоби, що застосовуються у сучасній холодильній технології харчових продуктів. Наведено відомості про призначення холодильної техніки та типи холодильних машин. У кінці кожного розділу подаються питання для самостійного контролю знань. Навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти та викладачів вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології», слухачів системи підвищення кваліфікації, для управлінців і фахівців харчових підприємств та всіх, хто пов’язаний з холодильними технологіями.Документ Харчова токсикологія. Розділ 1. Харчова токсикологія як наука і галузь практичної діяльності(2022) Мельник, Оксана Петрівна; Кузьмін, Олег Володимирович; Кійко, Вікторія ВікторівнаУ навчальному посібнику наведена коротка історія токсикології як науки, представлена її сучасна структура, розглянуто шляхи надходження токсичних речовин в організм людини, їх біотрансформацію та особливості впливу на окремі органи та системи людини. Висвітлено забруднення харчових продуктів та сільськогосподарської сировини токсичними речовинами. Розглянуто основні проблеми виникнення мутагенних, тератогенних та канцерогенних змін в організмі, механізми розвитку алергічних реакцій. Наведено ключові рекомендації щодо здорового харчування та правила харчової безпечності. The textbook provides a brief history of toxicology as a science, presents its modern structure, examines the ways in which toxic substances enter the human body, their biotransformation, and the specifics of their impact on individual human organs and systems. Contamination of food products and agricultural raw materials with toxic substances is highlighted. The main problems of the occurrence of mutagenic, teratogenic and carcinogenic changes in the body, the mechanisms of the development of allergic reactions are considered. Key recommendations for healthy eating and food safety rules are provided.Документ Харчова та санітарна токсикологія(2020) Кузьмін, Олег Володимирович; Ісаєнко, Володимир Миколайович; Акімова, Людмила Миколаївна; Кійко, Вікторія Вікторівна; Куц, Анатолій Михайлович; Матиящук, Олена ВолодимирівнаНавчальний посібник присвячений вивченню шляхів потрапляння токсичних речовин у харчові продукти, їх впливу на організм людини, способам зниження їх концентрації і методам їх ідентифікації та визначення. Вирішити ці завдання спроможні висококваліфіковані фахівці, які повинні бути спроможними розв’язувати принципово нові завдання з вивчення якості харчових продуктів, що постають перед харчовою промисловістю з урахуванням нових умов господарювання, сучасних технологій переробки сільськогосподарської сировини, досягнень науки, техніки та вимог стандартів, що гарантують якість продукції на рівні кращих світових зразків. У навчальному посібнику «Харчова та санітарна токсикологія» також викладено науково-теоретичні і методичні основи з питань безпечності продовольчої сировини, харчових продуктів, добових раціонів харчування та їх кваліметричної оцінки; визначення характеру взаємодії організму людини з потенційними небезпеками з урахуванням специфіки механізму токсичної дії. The textbook is devoted to the study of ways of getting toxic substances into food, their impact on the human body, ways to reduce their concentration and methods of their identification and determination. These tasks can be solved by highly qualified specialists, who must be able to solve fundamentally new tasks to study the quality of food products facing the food industry, taking into account new economic conditions, modern technologies of agricultural raw materials, science, technology and standards that guarantee standards. product quality at the level of the best world models. The textbook "Food and Sanitary Toxicology" also outlines the scientific, theoretical and methodological framework for the safety of food raw materials, food products, daily diets and their qualimetric evaluation; determining the nature of the interaction of the human body with potential hazards, taking into account the specifics of the mechanism of toxic action.