Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Зернова сировина – природне джерело харчових волокон(2023) Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаНами проведено дослідження, щодо вмісту важливих компонентів комплексу харчові волокна – клітковини та пектинових речовин – у зерні найпоширеніших на Україні культур: пшениці, ячменю, тритикале, вівса, кукурудзи, проса. Вміст клітковини у зазначених нативних зернових культурах складає від 2 до 9 %. Вміст пектинових речовин становить від 0,8 до 2,5 %, залежно від культури. Також досліджено загальний вміст клітковини та пектинових речовин у безалкалоїдному люпині, бобах нуту та овочевих бобах. ВАідмічено, що найвищим вмістом харчових волокон відрізняється безалкалоїдний люпинДокумент Використання чумизи у виробництві продуктів оздоровчого спрямування(2023) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Задворний, Олексій ІгоровичВизначено вміст полісахаридів у ядрі та оболонках зерна чумизи. Встановлено, що вміст харчових волокон, зокрема клітковини та пектинових речовин у оболонках зерна чумизи складає, відповідно, 71,8 % та 4 %. Ядро, тобто зерно чумизи, звільнене від оболонок, містить 1,6 % клітковини та 1,2 % пектинових речовин. Визначено, що за температури 20 °С водоутримувальна здатність харчових волокон зерна чумизи становить 3,25 г води/г харчових волокон, The content of polysaccharides in the kernels and shells of chumiza grains was determined. It was established that the content of dietary fibers, in particular, fiber and pectin substances in the shells of chumiza grain is 71.8% and 4%, respectively. The core, i.e. the shelled grain of the sorghum, contains 1.6% of fiber and 1.2% of pectin substances. It was determined that at a temperature of 20 °C, the water-holding capacity of dietary fibers of sorghum grain is 3.25 g of water/g of dietary fibersДокумент Продукти перероблення кавбуза – джерело природних харчових сорбентів(2022) Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаДосліджено можливість комплексного перероблення кавбуза для отримання продуктів оздоровчого спрямування: пюре, соку, кавбузово-пектинової пасти. Визначено основні фізико-хімічні та органолептичні показники якості продуктів перероблення кавбуза. Доведено, що дані продукти є джерелом біологічно-активних сполук: вітамінів, поліфенолів, природних харчових сорбентів – клітковини, пектинових речовин тощо. The possibility of complex processing of cowberry to obtain health products: puree, juice, cowberry-pectin paste has been studied. The main physico-chemical and organoleptic indicators of the quality of cowpea processing products were determined. It has been proven that these products are a source of biologically active compounds: vitamins, polyphenols, natural food sorbents - fiber, pectin substances, etc.Документ Природні харчові сорбенти зернових культур(2020) Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаЗдійснено аналіз вмісту харчових сорбентів у різних видах зернової сировини, дослідження їх водоутримувальної здатності. Досліджено, що вміст клітковини у нативних зернових культурах складає від 2 до 9 %. Вміст пектинових речовин становить від 0,8 до 2,5 %, залежно від культури. Очищення зерна від оболонок, шліфування та полірування суттєво знижує вміст природних харчових сорбентів у зерні. Важливе значення має водоутримувальна здатність харчових волокон, яка пов’язана із ступенем їх гідрофільності та кількістю присутніх у них біополімерів; характером поверхні, пористості та розмірів частинок.Нами визначено, що водоутримувальна здатність харчових волокон досліджуваних зразків зерна становить 2,5 – 4,1 г води/г харчових волокон, залежно від культури. Тобто харчові волокна даних зернових культур за водоутримувальною здатністю відносяться до групи середньоводозв’язуючих харчових волокон. Найвищою є водоутримувальна здатність зерна вівса.