Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Розширення асортименту снекової продукції із плодово-овочевої сировини
    (2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бут, Сергій Анатолійович; Кіях, Євгеній Борисович
    На світовому ринку концентрованих харчових продуктів найбільшою популярністю користуються снеки. Причини цього полягають у наступному: снеки, що виробляються за різними технологіями, суттєво відрізняються за смаком, структурою тощо. Однак, більшість цих продуктів мають низьку поживну цінність і містять шкідливі харчові добавки, незбалансований хімічний склад, канцерогенні, генетично модифіковані тощо. Крім того, снеки зазвичай мають високу енергетичну цінність і містять мало поживних речовин
  • Ескіз
    Документ
    Овочі як перспективна сировина для виробництва пастили
    (2024) Кіях, Євгеній Борисович; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна
    Снекова продукція набула дуже великої популярності в нашому житті, для людей будь-якої вікової категорії снеки є невід‘ємною частиною харчового раціону. В основному, снеки мають низьку біологічну цінність, не збалансовані за складом основних харчових речовин, характеризуються високою енергетичною цінністю
  • Ескіз
    Документ
    Вплив антиоксиданту томатів лікопіну на організм людини
    (2024) Бічашвілі, Анна Дмитрівна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна
    Лікопін, каротиноїд, природний пігмент, надає томатам та деяким іншим фруктам та овочам червоний колір. Він відомий своїми антиоксидантними властивостями, здатними захищати клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Лікопін взаємодіє з іншими антиоксидантами, такими як вітамін С та Е, посилюючи їх ефективність
  • Ескіз
    Документ
    Особливості українського ринку овочевих консервів
    (2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна
    Овочепереробна галузь України є складною, багатофункціональною галуззю та має господарський комплекс з розвиненою системою галузевої кооперації та міжнародної діяльності. У 2018-2019 роках обсяг ринку овочевих консервів в Україні склав понад 60 тис. тонн у натуральному вираженні та понад 330 млн доларів США в грошовому. У цих умовах особливого значення набуває асортиментна політика. До товару з боку споживача висуваються підвищені вимоги до асортименту та якості, а його економічна ефективність залежить від ефективності роботи переробного підприємства. The vegetable processing industry of Ukraine is a complex, multifunctional industry and has an economic complex with a developed system of industry cooperation and international activity. In 2018-2019, the volume of the canned vegetable market in Ukraine amounted to more than 60,000 tons in natural terms and more than 330 million US dollars in monetary terms. In these conditions, assortment policy becomes especially important. The product is subject to increased demands for assortment and quality from the consumer's side, and its economic efficiency depends on the efficiency of the processing enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення рецептур томатно-горіхових снеків із функціональними властивостями
    (2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Крижановський, Станіслав Йосипович; Кіях, Євгеній Борисович
    Снеки відносяться до продуктів швидкого харчування, так званого перекусу на ходу. Метою дослідження було розроблення технології та рецептур томатногоріхових снеків з антидепресантними властивостями. Для виконання поставленої мети вирішувалися завдання з теоретичного обґрунтування доцільності створення продуктів з антидепресантними властивостями. Було обґрунтовано вибір сорту томатів та горіхів, придатних за своїми біологічними й технологічнми властивостями для конструювання томатно-горіхових снеків Виконувалося завдання дослідження хімічного складу обраної сировини. Розроблено технологічну схему створення продукту та рецептури томатногоріхових снеків. Досліджено хімічний склад томатно-горіхових снеків з антидепресантними властивостями. Snacks belong to fast food products, the so-called snack on the go. The aim of the study was to develop the technology and recipes of tomato-nut snacks with antidepressant properties. In order to fulfill the set goal, the tasks of theoretical substantiation of the feasibility of creating products with antidepressant properties were solved. The choice of the variety of tomatoes and nuts, suitable for their biological and technological properties for the construction of tomato-nut snacks, was substantiated. The task of researching the chemical composition of the selected raw materials was carried out. A technological scheme for creating a product and a recipe for tomato-nut snacks has been developed. The chemical composition of tomato-nut snacks with antidepressant properties was studied.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення вмісту каротиноїдів у зразках концентрованих томатопродуктів
    (2021) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович
    В роботі наведено результати визначення вмісту каротиноїдів у зразках томатної пасти вітчизняного та імпортного виробництва. Дослідні дані показують прямо пропорційну залежність між вмістом каротиноїдів та β-каротину: чим більший вміст каротиноїдів, тим більший β-каротину. У всіх досліджених зразках кількість β-каротину становить трохи більш як 12 % від загальної кількості каротиноїдів. The paper presents the results of determining the content of carotenoids in samples of tomato paste of domestic and imported production. The research data show a directly proportional relationship between the content of carotenoids and β-carotene: the higher the content of carotenoids, the greater the β-carotene. In all samples tested, the amount of β-carotene is slightly more than 12% of the total number of carotenoids.
  • Ескіз
    Документ
    Формування якісних показників соусних заливок для виробництва пресервів
    (2021) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна
    На сьогоднішній день актуальним питанням при виробництві пресервів є продовження термінів зберігання з використанням сучасних харчових добавок, що впливають на якість готової продукції, а також розробка інноваційного обладнання і нової технології обробки сировини. Покращує гастрономічні властивості багатьох видів пресервів використання соусів, заливок і гарнірів. Широкий асортимент соусів і заливок дозволяє випускати пресерви з різними смаковими властивостями, здатними задовольнити переваги будь-якого споживача. To date, a topical issue in the production of preserves is extension of shelf life with the use of modern food additives that affect the quality of finished products, as well as the development of innovative equipment and new raw material processing technology. Improves the gastronomic properties of many types of preserves using sauces, fillings and side dishes. Wide range sauces and fillings allows you to produce preserves with different flavors, able to satisfy the preferences of any consumer.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження тенденцій споживання основних харчових джерел лікопіну
    (2021) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович
    Лікопін - невітамінний каротиноїд з вираженими антиоксидантними властивостями завдяки наявності додаткових донорно-акцепторних груп. Біологічна активність лікопіну зумовлена антиканцерогенним, імуномодулюючим, кардіопротекторним, антиатерогенним, радіо- і фотозахисним ефектами. Доведено значну роль лікопіну в профілактиці хронічних захворювань серцево-судинної системи, особливо в умовах високого рівня оксидативного стресу у курців Lycopene is a non-vitamin carotenoid with pronounced antioxidant properties due to the presence of additional donor-acceptor groups. The biological activity of lycopene is due to anticancer, immunomodulatory, cardioprotective, antiatherogenic, radio- and photoprotective effects. The significant role of lycopene in the prevention of chronic diseases of the cardiovascular system, especially in conditions of high levels of oxidative stress in smokers.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження якості консервованих томатів
    (2021) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Іванишина, Катерина Миколаївна; Шутюк, Віталій Володимирович
    При консервуванні томатів відзначено зниження в 1,1…1,3 рази суми цукрів, а аскорбінової кислоти втрачається в 1,3-1,6 рази залежно від сорту. Незалежно від зниження каротину, аскорбінової кислоти і суми цукрів смакові якості консервованих плодів залишаються досить високими, коефіцієнт цукристості склав 42,2…51,3.
  • Ескіз
    Документ
    Регідратація в’ялених томатів
    (2020) Поцелуйко, Марія Василівна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Василів, Володимир Павлович
    В роботі розглядаються питання оводнення в’ялених томатів. Аналіз отриманих показує, що попереднє бланшування та збільшення температури води прискорює процес регідратації і дозволяє збільшити рівноважну масову частку вологи в’ялених томатів. This paper addresses the issues of watering of sun-dried tomatoes. The analysis of the obtained results shows that preliminary blanching and increase of water temperature accelerates the process of rehydration and allows to increase the equilibrium mass of moisture of sun-dried tomatoes.