Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні способи отримання хмельових екстрактів та їх особливості
    (2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    Низька ефективність більшості існуючих технологій екстрагування цільових компонентів із рослинної сировини з високою ступеню її подрібнення характеризується недосконалістю екстракційної апаратури, оскільки дрібно фракційна сировина, або виготовлена із неї маса не має достатньої пористості для протитечійного безперервного екстрагування, погано транспортується і ущільнюється. Особливо гостро ці питання стоять у пивоварній промисловості, адже раціональне використання хмельової сировини при виробництві екстрактів визначається досконалістю екстракційного обладнання, як фактора, що забезпечує необхідну ступінь вилучення цільових компонентів та якість екстракту
  • Ескіз
    Документ
    Отримання біологічно активних речовин із рослинної сировини
    (2022) Сташенко, Софія Григорівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    В роботі досліджено оптимальні параметри процесу екстрагування з лікарських трав біологічно активних речовин, які можна використовувати як компоненти при виробництві напоїв профілактичного призначення. Матеріалами для досліджень використовували лікарські трави, а саме меліса та календула. Процес контролювали за зміною вмісту сухих речовин в екстрагенті й твердій фазі, які визначали відповідно рефрактометричним методом і прямим інтервально-ітераційним розрахунком
  • Ескіз
    Документ
    Особливості екстрагування гірких речовин з хмелю
    (2020) Розмеріця, Ольга Володимирівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    Хміль – є незамінною і найдорожчою сировиною для виробництва пива. За складом своїх речовин хміль є унікальною рослиною і тому не має замінників. Він містить близько 100 сполук, які відносяться до гірких речовин, 70 поліфенолів, а також понад 320 ароматних речовин. Гіркі речовини хмелю є ціноутворюючими як найбільш специфічні і характерні для якості пива компоненти хмелю. Причому визначення вартості хмелю і, що навіть більш важливо, дозування його здійснюють за єдиним показником — вмістом альфа-кислот. В той же час для інтенсифікації, більш глибокого використання хмелю у пивоварінні необхідно враховувати і всі інші складові частини його гіркоти
  • Ескіз
    Документ
    Вплив основних хімічних речовин хмелю на процес виробництва пива
    (2022) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    У тексті обговорюється проблема низької ефективності більшості технологій екстрагування цільових компонентів із рослинної сировини, зокрема з хмелю. Це пов'язано з недосконалістю екстракційної апаратури, яка не забезпечує достатньої пористості для протитечійного безперервного екстрагування, погано транспортується і ущільнюється. Це призводить до ефекту екранування, коли значна частина поверхні контакту фаз втрачає свою активність в процесі масопередачі.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу та кінетика екстрагування цільових компонентів з хмелю
    (2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    Розглянуто вплив температури та гідромодуля на процес вилучення цільових речовин із хмелю при виробництві екстрактів. Встановлено вплив температури та гідромодуля на інтенсифікацію процесу екстрагування. The influence of temperature and hydromodule on the process of extraction of target substances from hops in the production of extracts is considered. The influence of temperature and hydromodule on the intensification of the extraction process is established.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу екстрагування за рахунок попередньої обробки сировини
    (2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    У даному тексті розглядається процес екстрагування як масообмінний процес та звертається увага на його низьку ефективність при переробці рослинної сировини з високим ступенем подрібнення. Основною причиною низької ефективності є недосконалість екстракційної апаратури та низька пористість дрібно фракційної сировини. Для покращення процесу екстрагування розглядаєттся використання електроіскрового оброблення сировини перед віброекстрагуванням, що дозволяє створити активні режими взаємодії між рослинною сировиною та екстрагентом та підвищити вихід біологічно активних речовин. Електроімпульсна обробка дозволяє значно скоротити тривалість екстрагування. Дослідження використання електроіскрового оброблення сировини перед віброекстрагуванням потребує більш детального дослідження. In this text, the extraction process is considered as a mass transfer process and attention is drawn to its low efficiency when processing plant raw materials with a high degree of grinding. The main reason for the low efficiency is the imperfection of the extraction equipment and the low porosity of the finely fractionated raw materials. To improve the extraction process, the use of electrospark treatment of raw materials before vibration extraction is considered, which allows creating active modes of interaction between plant raw materials and the extractant and increasing the yield of biologically active substances. Electropulse processing allows you to significantly reduce the duration of extraction. The study of the use of electrospark treatment of raw materials before vibroextraction requires a more detailed study.