Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Біосинтез молочної кислоти генетично модифікованими дріжджами Saccharomyces cerevisiae(2020) Потапенко, Валерія Віталіївна; Скроцька, Оксана ІгорівнаВ останні роки у світі збільшується цікавість до біополімерів, які отримуються з відновлювальної сировини. Одним з найбільш перспективних полімерів на біологічній основі є полімолочна кислота, яка широко використовується в якості пакувального матеріалу. Дана кислота в основному отримується за рахунок ферментації мономеру – молочної кислоти. Природними продуцентами молочної кислоти є молочнокислі бактерії. Однак, вони володіють певним недоліком, зокрема, є чутливими до високих концентрацій кислот в поживному середовищі. Тому, отримання молочної кислоти в промислових масштабах вимагає нейтралізації під час ферментації та подальше виділення молочної кислоти з отриманої солі лактату. В свою чергу дріжджі Saccharomyces cerevisiae володіють високою кислотостійкістю, тому вони є перспективною альтернативою для виробництва молочної кислоти. Тому, вченими було генетично модифіковано сахароміцети з метою отримання молочної кислоти.Документ Синтез етанолу рекомбінантними дріжджами Saccharomyces cerevisiae на лігноцелюлозній сировині(2021) Потапенко, Валерія Віталіївна; Скроцька, Оксана ІгорівнаНа сьогодні сільськогосподарські культури втратили свою актуальність як джерело для отримання біоетанолу, оскільки на це витрачається велика кількість сировини, яку потрібно вирощувати протягом тривалого часу на великих площах. Так, перспективним є створення дріжджових продуцентів етанолу, що можуть використовувати лігноцелюлозну сировину.Документ Синтез наночасток срібла за допомогою сахароміцетів(2021) Потапенко, Валерія Віталіївна; Коваль, Ростислав ВіталійовичРозглядаючи наночастки срібла у розрізі практичного застосування у медицині, великий практичний інтерес у якості продуцента викликають дріжджі. Дріжджі Saccharomyces сerevisiae є одним з найбільш досліджених і широко використовуваних у промисловості мікроорганізмів, адже культура сахароміцетів досить швидко росте і не вибаглива до поживних середовищ та не потребує особливих умов проведення процесу біосинтезу. Дріжджові клітини містять більшу кількість ферментів редуктаз, які беруть участь в утворенні наночасток, а їх мембрани виділяють адгезивні білки, які можуть сприяти закріпленню іонів металу на мембрані клітини.Документ Синтез дріжджами роду Saccharomyces наночасток срібла з антибактеріальними властивостями(2021) Потапенко, Валерія Віталіївна; Скроцька, Оксана ІгорівнаНа сьогоднішній день лікарі часто стикаються зі складнощами під час лікування пацієнтів від хвороб бактеріального походження. Бактерії швидко набувають стійкості до антибіотиків, тому актуальним є пошук нових агентів для боротьби з патогенними бактеріями. Наночастинки срібла можуть бути альтернативою антибіотиків через їх унікальні антибактеріальні властивості. Дріжджі роду Saccharomyces є непатогенними та безпечними для роботи мікроорганізмами, тому їх розглядають як перспективні обʼєкти для біогенного синтезу наночастинок срібла.Документ Подовження зберігання фруктів з використанням наночастинок срібла(2022) Потапенко, Валерія Віталіївна; Скроцька, Оксана ІгорівнаПід час зберігання фруктів часто спостерігається їх гниття, що спричинене розвитком мікроорганізмів. Нанесення покриття на свіжі та мінімально оброблені фрукти є досить перспективним способом їх зберігання. Спеціально розроблені покриття можуть забезпечити додатковий захист від зараження мікроорганізмами, надаючи при цьому той самий ефект, що і зберігання в модифікованій атмосфері, не змінюючи склад внутрішнього середовища. Серед наноматеріалів значна увага приділяється наночастинкам срібла (AgNP) завдяки їх перспективним фізико-хімічним властивостям. AgNP є перспективними антимікробними агентами. Наночастки срібла є відмінним протимікробним засобом проти кишкової палички, психротрофних бактерій та плісняви. AgNP знищують мікроорганізми, пошкоджуючи їх клітинну мембрану і руйнуючи ДНК після проникнення в клітину.Документ Перспектива використання біогенних наночасток срібла як протимікробних агентів(2022) Потапенко, Валерія Віталіївна; Скроцька, Оксана ІгорівнаНа сьогоднішній день досліджуються антимікробні властивості наночастинок срібла. Давно відомо, що срібло проявляє інгібуючу дію проти безлічі патогенних мікроорганізмів, які зазвичай «загрожують» біобезпеці у такому напрямку, як медицина. Так, найбільш відомою галуззю застосування срібла є саме медична промисловість. Срібло може входити до складу мазей та кремів місцевого застосування для запобігання інфікуванню опіків та відкритих ран, а також до складу гелів та тканин, які використовують у спортивній медицині. Крім того, завдяки своїм антимікробним властивостям воно широко використовується для виготовлення різних імплантів.Документ Екологічний спосіб отримання наночастинок срібла(2022) Потапенко, Валерія Віталіївна; Коваль, Ростислав Віталійович; Скроцька, Оксана ІгорівнаСеред металевих наночастинок виділяють наночастинки срібла (AgNPs) завдяки їх більшому потенціалу у використанні в якості антимікробних агентів. Для отримання наночастинок використовують рослини, органічні сполуки яких виступають як відновлювальні і стабілізуючі агенти. Ці реакції можна розглядати як екологічний процес, який може звести до мінімуму небезпеку для довкілля порівняно з хімічним та фізичним методами отримання наноматеріалів, а використання сільськогосподарських відходів рослин для біосинтезу наночасток може бути альтернативою вивезенню відходів та їх подальшої утилізації.Документ Особливості біосинтезу наночасток металів з використанням метаболітів дріжджів(2021) Лазюка, Юлія Володимирівна; Потапенко, Валерія ВіталіївнаНа сьогоднішній день розроблено багато методів «зеленого» синтезу наночасток металів з використанням метаболітів бактерій, грибів та дріжджів. Але перевагами синтезу саме за допомогою дріжджів є розмір отриманих наночасток, низька температура та коротка тривалість біосинтезу. Біосинтез наночасток металів дріжджами може відбуватись за допомогою позаклітинних та внутрішньоклітинних метаболітів.Документ Використання безклітинного водного екстракту дріжджів для біосинтезу наночасток срібла(2022) Потапенко, Валерія Віталіївна; Коваль, Ростислав Віталійович; Скроцька, Оксана ІгорівнаДля синтезу наночастинок срібла використовували безклітинний водний екстракт Saccharomyces cerevisiae М437, до якого вносили розчин нітрату срібла до кінцевої концентрації 1 мМ. Після додавання нітрату срібла до безклітинного водного екстракту S. cerevisiae М437 колір реакційної суміші з прозорого почав змінюватись на світло-коричневий і до кінця біосинтезу став темно-коричневим. Зміна кольору реакційної суміші свідчила про утворення наночастинок срібла.Документ Біосинтез наночастинок срібла з використанням дріжджового супернатанту(2022) Потапенко, Валерія Віталіївна; Харченко, Євген Віталійович; Скроцька, Оксана ІгорівнаНаночастинки срібла (AgNPs) відомі завдяки їх широкому спектру антибактеріальних, протигрибкових та противірусних властивостей. Дріжджі є простим в культивуванні та безпечним в роботі біологічним об'єктом для біосинтезу AgNPs. Нами показано можливість біосинтезу AgNPs, використовуючи супернатант культуральної рідини дріжджів Saccharomyces cerevisiae М437, які зберігаються в колекції живих культур кафедри біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій.