Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 44
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження енерговитрат при безперервному віброекстрагуванні із рослинної сировини
    (2023) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин Миколайович
    Конструювання та оптимізація режимних параметрів віброекстракторів безперервної дії потребує обґрунтування впливу низькочастотних механічних коливань, генерованих привідною системою, на витрати енергії та встановлення закономірностей її зміни від конструктивних та режимних параметрів апарата. Дослідження виконувались на пілотному віброекстракторі безперервної дії, за схемою. Апарат має вертикальний корпус діаметром 0,3 м, висотою 1,5 м, з пристроями введення та виведення фаз. В робочому об’ємі апарата встановлено механічну врівноважену систему з двох штоків із закріпленими на них транспортувальних вібруючих тарілок.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання періодичного твердофазового екстрагування цільових компонентів
    (2021) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Чорний, Валентин Миколайович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим Євгенійович
    Стан теорії твердофазового екстрагування в сучасній інженерії відрізняється значною емпірикою при узагальнені дослідних даних. Недостатньо робіт, які розкривають механізми, що лежать в основі явищ перенесення в багатофазових середовищах. При цьому використання теоретичних моделей часто обмежено можливостями застосування до окремих процесів при стаціонарних умовах, зростає вимога до точності розрахунків і моделювання, підвищується роль теорії. При твердофазовомуекстрагуванні процес зазвичай розглядається як нестаціонарний і час екстрагування в цілому визначається часом вилучення цільового компонента з частинок сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання поширення дії пульсуючих потоків у віброекстракторі безперервної дії
    (2022) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин Миколайович
    В екстракційних апаратах, що використовують принцип коливальних ефектів робочого середовища, міжфазова взаємодія визначається гідродинамічними умовами і проявляється в характері розподілення часу перебування часток в потоці. Між цим ефектом і поздовжнім перемішуванням існує пряма залежність. Поздовжнє перемішування негативно впливає на показники роботи екстракторів, так як призводить до різного часу перебування окремих частинок сировини в об‘ємі апарата. Активізація міжфазової поверхні, що веде до різкого зростання рушійної сили та зменшення дифузійного опору при віброекстрагуванні забезпечується генеруванням турбулізуючих струменів суміші вібраційним перемішуючим та одночасно транспортуючим пристроєм, розміщеним в робочому об’ємі екстрактора.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу настоювання плодів кизилу
    (2017) Степанчук, Марина Сергіївна; Лапіна, Надія Володимирівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна
    Метою дослідницької роботи передбачено дослідження процесу вилучення цільових компонентів під час настоювання рослинної сировини із передбаченням подрібнення матеріалу перед його переробкою. Відомо, що подрібнення застосовують для інтенсифікації процесів масоперенесення за рахунок збільшення сумарної поверхні фази. Запропоновано використання отриманих настоїв в технології безалкогольних напоїв при приготуванні цукрових сиропів. Визначено доцільність використання настоїв з сировини, яка має привабливі органолептичні показники та в змозі надати продукту функціонального значення. Для проведення експериментів взято сушені поди кизилу, як сировина, що здатна задовольнити потреби якості настою. В якості екстрагенту обрано воду з погляду на її подальше використання в приготуванні сиропу. Прийнято найвпливовіші фактори, якими передбачається управляти процесом. Рівні варіювання цих факторів обрано з розрахунку на попередній огляд літератури. Настоювання проводилось в колбах на водяній бані, яка дозволяла управляти температурою середовища. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в настої, що визначався рефрактометричним методом. Показник, який відображав якісну характеристику готових настоїв була масова частка аскорбінової кислоти, що визначалася йодометричним методом. Отримано результати експериментів,на основі яких побудовані поверхні відгуку та розроблено математичні моделі процесу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із плодів кизилу має різну величину та якісний склад, а саме вміст вітаміну С. На основі результатів математично- статистичної обробки знайдено оптимальні режими настоювання.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу настоювання плодів журавлини
    (2017) Бараловська, Оксана Володимирівна; Прищепа, Юлія Юріївна; Чорний, Валентин Миколайович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович
    Метою дослідницької роботи передбачено дослідження процесу вилучення цільових компонентів під час настоювання рослинної сировини із передбаченням подрібнення матеріалу перед його переробкою. Відомо, що подрібнення застосовують для інтенсифікації процесів масоперенесення за рахунок збільшення сумарної поверхні фази. Запропоновано використання отриманих настоїв в технології безалкогольних напоїв при приготуванні цукрових сиропів. Визначено доцільність використання настоїв з сировини, яка має привабливі органолептичні показники та в змозі надати продукту функціонального значення. Для проведення експериментів взято свіжі поди журавлини, як сировина, що здатна задовольнити потреби якості настою. В якості екстрагенту обрано воду з погляду на її подальше використання в приготуванні сиропу. Прийнято найвпливовіші фактори, якими передбачається управляти процесом. Рівні варіювання цих факторів обрано з розрахунку на попередній огляд літератури. Настоювання проводилось в колбах на водяній бані, яка дозволяла управляти температурою середовища. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в настої, що визначався рефрактометричним методом. Показник, який відображав якісну характеристику готових настоїв була масова частка аскорбінової кислоти, що визначалася йодометричним методом. Отримано результати експериментів,на основі яких побудовані поверхні відгуку та розроблено математичні моделі процесу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із плодів журавлини має різну величину та якісний склад, а саме вміст вітаміну С. На основі результатів математично-статистичної обробки знайдено оптимальні режими настоювання.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетика процесу екстрагування плодів кінського каштану
    (2017) Омелянчук, Ілля Миколайович; Овакімян, Лаура Арменівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович
    За отриманими результатами можна прийти до висновку, що при екстрагуванні плодів кінського каштану водою, найбільша швидкість процесу є при: вищій температурі; більшому гідромодулі; дрібнішій фракції, при цьому такі параметри дозволяють отримати екстракти із вищим вмістом екстрактивних речовин. Під час екстрагування спиртовим розчинником швидше виснаження сировини спостерігається при: вищій температурі, що пояснюється правилом Вант-Гоффа; більшому гідромодулі; меншій крупності частинок.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу екстрагування плодів кінського каштану
    (2017) Омелянчук, Ілля Миколайович; Овакімян, Лаура Арменівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович
    За отриманими результатами можна рекомендувати наступні пара-метри екстрагування плодів кінського каштану для вилучення най-більшої кількості екстрактивних речовин: подрібнена фракція - <1 мм; температура - 40 °С; гідромодуль - 20; екстрагент - вода. Дана робота є цікавою для подальшого доопрацювання з отриманням математичної моделі другого порядку та визначенням вмісту цільового компоненту есцину в екстрактах.
  • Ескіз
    Документ
    Використання попереднього бланшування сировини в процесі екстрагування
    (2017) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович
    Метою дослідницької роботи було порівняння ефективності вилучення цільових компонентів під час екстрагування рослинної сировини із передбаченням парової обробки матеріалу перед його переробкою. Відомо, що вплив гострої пари несе структурно-механічні зміни колоїдних капілярно-пористих тіл, які можуть вдало використовуватися для інтенсифікації процесів масоперенесення. Для проведення експериментів взято цвіт кінського каштану, як фармацевтично цінна сировина для виробництва і використання екстрактів з неї. В роботі наведена коротка характеристика сировини. В якості екстрагентів обрано два різнополярні розчинники для повнішого аналізу проходження процесу. Параметри пропарювання та екстрагування фіксовані, щоб отримати точну можливість порівняння ефективності застосування парообробки. Для визначення ефективності попередньої обробки, результати експериментів порівнювалися із значеннями отриманими від контрольних зразків. Бланшування проводилось в лабораторному пропарнику, екстрагування здійснювалося з внесенням низькочастотних коливань за допомогою вібростенда, використання яких відоме своєю високою ефективністю. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в екстракті, що визначався рефрактометричним методом. Отримано результати експериментів, які підтверджують доцільність проведення попереднього бланшування сировини перед екстрагуванням, яке значною мірою пришвидшує процес. За цими результатами побудовані графіки залежностей з кривими експоненціального типу. Розглянуто теоретичне обґрунтування підвищення масопередачі завдяки попередній підготовці матеріалу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із цвіту кінського каштану менше аніж вихід речовин, які розчинялися спиртом за тих самих умов. Отримані результати можуть бути використані для інтенсифікації масообмінних процесів, зміни апаратурно-технологічного оформлення виробництва екстрактів, подальших глибших наукових досліджень застосування попередньої обробки сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження гідродинаміки віброекстрактора з протитечійним розділенням фаз
    (2022) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин Миколайович
    Ставилась задача дослідити гідродинамічні особливості роботи віброекстрактора безперервної дії та розробити математичну модель розповсюдження пульсуючих струменів, генерованих конструктивними елементами віброперемішувальних пристроїв.
  • Ескіз
    Документ
    Екстрагування рослинної сировини різними способами та математичний опис процесу
    (2019) Подолянчук, Валентин Леонідович; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Чорний, Валентин Миколайович
    Створення, удосконалення або дослідження роботи екстракційної апаратури пов’язано з розрахунком її масообмінних характеристик. Тобто необхідно знати кінетичні коефіцієнти: коефіцієнт дифузії розчинної речовини всередині рослинної сировини та коефіцієнт масовіддачі від поверхні твердого тіла до екстрагента. Розрахувавши кінетичні коефіцієнти та встановивши їх зміну під час процесу, стає можливим визначення оптимального часу його проведення, кінцевих концентрацій речовини в шроті та екстрагенті. The creation, improvement or study of the operation of extraction equipment is connected with the calculation of its mass transfer characteristics. That is, it is necessary to know the kinetic coefficients: the diffusion coefficient of the soluble substance inside the plant material and the mass transfer coefficient from the surface of the solid body to the extractant. Having calculated the kinetic coefficients and established their change during the process, it becomes possible to determine the optimal time of its implementation, the final concentrations of the substance in the meal and the extractant.