Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 20
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення концентрованої основи для напоїв на основі рослинної сировини для використання у закладі ресторанного господарства
    (2024) Кузьма, Степан Павлович; Романова, Зоряна Миколаївна
    Рослинна сировина служить джерелом природних комплексів екстрактивних речовин, у тому числі біологічно активних (БАР). Саме тому кожна рослина тією чи іншою мірою може проявляти біокорегуючу дію, що підтримує рівновагу в організмі за рахунок позитивного впливу на роботу життєво важливих систем. Застосування концентрованих основ є актуальним, бо їх використання є економічним, тому що спрощується приготування напоїв, економиться час, скорочуються втрати сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості отримання екстрактів з рослинної сировини з жорсткою механічною структурою
    (2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна Василівна
    При екстрагуванні з рослинної сировини відбувається дифузія БАР із внутрішніх структур частинки матеріалу. Цей процес має свої особливості. Перш за все, наявність пористої перегородки, міжклітинного простору і клітинних ходів знижує швидкість дифузії. По-друге, у пори перегородки можуть проникати лише ті речовини, частинки яких не перевищують розмірів пор. Нарешті, є ще одна істотна особливість — явище десорбції, що спостерігається в клітині після проникнення в неї екстрагента
  • Ескіз
    Документ
    Встановлення можливостей отримання харчового барвника хлорофілу із рослинної сировини
    (2022) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
    У сучасних умовах, незважаючи на серйозний програш збереженні колірної стабільності перед хлорофілінами, натуральні хлорофіл-барвники виходять на новий, лідируючий рівень споживчого попиту на ринку продуктів здорового харчування. Це зобов'язує виробників харчових добавок переходити на нові технології їх одержання, які ще, на жаль, не завжди здатні конкурувати за ключовими параметрами із їх синтетичними аналогами. In modern conditions, despite a serious loss of color stability compared to chlorophyllins, natural chlorophyll dyes reach a new, leading level of consumer demand in the health food market. This obliges manufacturers of food additives to switch to new technologies for their production, which, unfortunately, are not always able to compete in key parameters with their synthetic counterparts.
  • Ескіз
    Документ
    Харчові барвники з дикорослої сировини
    (2022) Осипенко, Олена Василівна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна
    Натуральні харчові барвники містять у своєму складі, крім фарбуючих пігментів, інші корисні біологічно-активні компоненти – вітаміни, глікозиди, органічні кислоти, ароматичні речовини, мікроелементи та ін., тому використання їх для фарбування продуктів харчування дозволяє не тільки покращити зовнішній вигляд, а й підвищити харчову цінність виробу. Natural food dyes contain in their composition, in addition to coloring pigments, other useful biologically active components - vitamins, glycosides, organic acids, aromatic substances, trace elements, etc., therefore, their use for coloring food products allows not only to improve the appearance, but also increase the nutritional value of the product.
  • Ескіз
    Документ
    Доцільність використання ефірних олій для виробництва оздоровчих продуктів
    (2021) Шуба, Аліна Миколаївна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна
    До складу ефірних олій входять вуглеводні, а також оксигеновмісні сполуки, такі як спирти, кетони, альдегіди, кислоти аліфатичні та циклічні, етери та естери. Склад і кількість ефірних олій залежить від онтогенезу рослини, пори року, дня, місця вирощування, погодних умов та інших факторів. Залежно від виду сировини, ефірні олії мають широкий спектр фармакологічної дії на організм людини: антисептичну, протизапальну дію, дезінфікуючу, спазмолітину, сечогінну, протигельмінтну, жовчогінну, потогінну, в’яжучу, бактерицидну, протизапальну, цитостатичну і антилейкемічну, протипухлинну, підсилюють регенерацію слизових оболонок при виразках, сприяють підвищенню секреції залоз слизової оболонки бронхів, посилюють апетит, всмоктуючись у кров у малих дозах ефірні олії виявляють збуджуючу дію на дихальний і судиноруховий центр, сприятливо діючи при захворюваннях серця, судин, дихальної системи тощо. Essential oils include hydrocarbons as well as oxygen-containing compounds such as alcohols, ketones, aldehydes, aliphatic and cyclic acids, ethers and esters. The composition and amount of essential oils depends on the ontogenesis of the plant, season, day, place of cultivation, weather conditions and other factors. Depending on the type of raw material, essential oils have a wide range of pharmacological action human body: antiseptic, anti-inflammatory, disinfectant, antispasmodic, diuretic, anthelmintic, choleretic, diaphoretic, astringent, bactericidal, anti-inflammatory, cytostatic and antileukemic, antitumor, enhance the regeneration of mucous membranes, promote mucosal secretions and appetite, etc.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні аспекти створення натуральних харчових барвників із плодоовочевої сировини
    (2022) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання листя шпинатудля створення натуральних харчових барвників
    (2022) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Пшенічна, Ганна Андріївна
    У роботі розглянуто створення хлорофілвмісного екстракту.Запропоновано використання листя шпинату. Цей вибір зумовлений тим, що шпинат є джерелом функціональних біологічно активних речовин і збагачені цією пігментною речовиною. The creation of chlorophyll-containing extract is considered in the work. The use of spinach leaves is offered. This choice is due to the fact that spinach is a source of functional biologically active substances and enriched with this pigment.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технологій натуральних харчових барвників хлорофілового ряду
    (2022) Пшенічна, Ганна Андріївна; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна
    У роботі розглянуто створення хлорофілвмісного екстракту.Запропоновано використання листя шпинату. Цей вибір зумовлений тим, що шпинат є джерелом функціональних біологічно активних речовин і збагачені цією пігментною речовиною. The creation of chlorophyll-containing extract is considered in the work. The use of spinach leaves is offered. This choice is due to the fact that spinach is a source of functional biologically active substances and enriched with this pigment.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення рецептури м’ясних хлібів з використання природніх антиоксидантів
    (2020) Холод, Артем Михайлович; Дзига, Євген; Артюх, Інна; Пасічний, Василь Миколайович
    Екстракти, отримані з рослинної сировини, такої як фрукти, овочі, трави, спеції та їхні компоненти, є хорошим джерелом натуральних антиоксидантів Науковцями проведені дослідження антиоксидантного потенціалу багатьох фруктів (сливи, гранату, журавлини) у продуктах із м’яса та птиці. Антимікробна активність журавлини пов’язана з високим умістом фенольних сполук, включаючи низькомолекулярні фенольні кислоти, конденсовані таніни, проантиціаніди й флавоноїди, такі як антоціани у великій кількості та флавоноли. Гранат є важливим джерелом біоактивних компонентів і використовується в народній медицині окремих країн протягом століть. У шкірці гранату наявні таніни, антиціани й флавоноїди. У ході проведення літературного огляду дії антиоксидантів на продукти харчування планується розробити рецептуру м’ясного хліба з додаванням екстракту гранату. Перспективним є поєднання природних антиоксидантів рослинного походження, що мають фарбувальну здатність, що дозволить ефективно використовувати ці компоненти в складі м’ясних та м’ясомістких продуктів. Extracts derived from vegetable raw materials such as fruits, vegetables, herbs, spices and their components are good sources of natural antioxidants Scientists have conducted studies on the antioxidant potential of many fruits (plums, pomegranates, cranberries) in meat and poultry products. The antimicrobial activity of cranberries is associated with a high content of phenolic compounds, including low molecular weight phenolic acids, condensed tannins, proanthocyanides and flavonoids, such as bulk anthocyanins and flavonols. Pomegranate is an important source of bioactive components and has been used in folk medicine by individual countries for centuries. Tannins, anticyanins and flavonoids are present in the garnet skin. During the literature review of the action of antioxidants on food, it is planned to develop a recipe for meat bread with the addition of pomegranate extract. A combination of natural herbal antioxidants with coloring properties is promising, allowing the effective use of these ingredients in meat and meat products.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні тенденції використання мінеральних вод для створення напоїв оздоровчого призначення
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    Корисність і лікувальні властивості мінеральних вод обумовлюються вмістом у них солей, що знаходяться в іонізованому стані, газовим складом, підвищеним вмістом біологічно активних речовин (бром, йод, залізо, миш'як, органічні речовини). Самими значущими вимогами для основи напою можна вважати рівень мінералізації, основний іонний склад, вміст специфічних компонентів, у тому числі мікроелементів. Розширення асортименту безалкогольних напоїв оздоровчого призначення із застосуванням природних мінеральних вод дозволить покращити мікронутрієнтний харчовий статус населення країни.