Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 40
  • Ескіз
    Документ
    Біосинтез пробіотичних культур для виробництва ковбасних виробів
    (2023) Муренко, Кирил Миколайович; Воронцов, Олександр Олександрович
    Ферментація є одним із методів біоконсервування, який використовується як у нових, так і в традиційних харчових продуктах. Закваска — це мікробіологічна культура певних організмів, що складається із середовища культивування або поживних рідин, колонізованих живими мікроорганізмами для ферментації. Найбільш оптимальним штамом, який бажано використовувати в якості компонента закваски для ковбас є L. rhamnosus Lr-32, оскільки він показав гарну продуктивність росту, синтезу молочної кислоти, стійкість при низьких значеннях рН, не виявляв активності щодо декарбоксилювання амінокислот
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво лактоферментованих оздоровчих напоїв із сироватки з додаванням соків
    (2021) Стеценко, Наталія Олександрівна; Прут, Зоя Юріївна
    Розроблення технологій ферментованих напоїв на основі молочної сироватки, а також комбінованих напоїв із сироватки та соків з ферментацією пробіотичними мікроорганізмами дозволяє вирішувати кілька завдань: утилізація молочної сироватки, раціональне використання вторинних сировинних ресурсів зі створенням продукції оздоровчої дії, а також охорона навколишнього середовища, адже зараз переважна кількість сироватки потрапляє у стічні води підприємств. Дієтологи та фахівці харчової промисловості вважають, що продукти на основі сироватки мають дієтичне та лікувальне значення. Збагачення різними за походженням функціональними інгредієнтами (наприклад, харчовими волокнами) та спеціальна обробка молочної сироватки (ферментація, гідроліз) підвищують її споживчі властивості та біологічну і харчову цінність. Технологія сироваткових ферментованих напоїв не складна і включає такі стадії: приймання сировини, пастеризацію або стерилізацію сироватки, фільтрування або ультрафільтрування, охолодження, ферментацію пробіотичними мікроорганізмами, внесення рослинних наповнювачів і стабілізаторів, перемішування та розлив. The development of whey-based fermented beverages, as well as combined whey beverages and juices with fermentation of probiotic microorganisms allows to solve several problems: utilization of whey, rational use of secondary raw materials with the creation of health products, as well as environmental protection. the amount of serum enters the wastewater of enterprises. Nutritionists and food industry experts believe that whey-based products have dietary and therapeutic value. Enrichment with various functional ingredients (eg dietary fiber) and special processing of whey (fermentation, hydrolysis) increase its consumer properties and biological and nutritional value. The technology of whey fermented beverages is not complicated and includes the following stages: reception of raw materials, pasteurization or sterilization of whey, filtration or ultrafiltration, cooling, fermentation with probiotic microorganisms, introduction of plant fillers and stabilizers, mixing and bottling.
  • Ескіз
    Документ
    Ферментований напій оздоровчого призначення на основі соку столового буряку
    (2021) Стеценко, Наталія Олександрівна
    Напій з ферментованого соку столового буряку має загальнозміцнюючі та пробіотичні властивості, а вміст значної кількості беталаїнів обумовлює його антиоксидантну дію. Розширення асортименту продуктів, отриманих шляхом перероблення столового буряку, дозволить більш повно використовувати природний потенціал корисних інгредієнтів цього коренеплоду. Подальшим напрямом досліджень буде вивчення ефективності комбінування ферментованого бурякового соку з екстрактами пряно-ароматичної сировини. The drink from fermented beet juice has tonic and probiotic properties, and the content of a significant amount of betalains determines its antioxidant effect. Expanding the range of products obtained by processing table beets will allow you to make full use of the natural potential of useful ingredients of this root. A further area of research will be the study of the effectiveness of combining fermented beet juice with extracts of spicy-aromatic raw materials.
  • Ескіз
    Документ
    Профилактика и лечение Covid-19 у молодняка
    (2021) Старовойтова, Светлана Александровна
    Возможность передачи Covid-19 от человека сельскохозяйственным животным и наоборот, сейчас стоит очень остро. Роль домашних животных в распространении инфекции SARS-CoV-2 среди людей остается неясной. Существуют научные данные об инфицировании SARS-CoV-2 людей от домашних животных, а также от находящихся в неволе диких животных. Интенсификация сферы животноводства приводит, соответственно, к увеличению поголовья животных на фермах, а также увеличению передвижения людей на фермах, что способствует передаче и распространению патогенов. Поэтому поиск безопасных и эффективных средств лечения и профилактики пандемической инфекции SARS-CoV-2, как в человеческой популяции, так и среди животных, является первоочередной задачей современности. Такими средствами могут оказаться ветеринарные бактериотерапевтические препараты на основе пробиотических микроорганизмов с определенными терапевтическими эффектами. Преимуществами данной группы препаратов является их эффективность и полная безопасность, как для животных, так и для людей, которые находятся в контакте с этими животными или, которые употребляют мясо и субпродукты животного происхождения. Положительный эффект при профилактике и лечении SARS-CoV-2 пробиотиками был показан в исследованиях на человеке, так и различных видов животных.// Можливість передачі Covid-19 від людини сільськогосподарською твариною і навпаки зараз стоїть дуже гостро. Роль свійських тварин у поширенні інфекції SARS-CoV-2 серед людей залишається незрозумілою. Існують наукові дані про інфікування SARS-CoV-2 людей від домашніх тварин, а також від диких тварин, що знаходяться в неволі. Інтенсифікація сфери тваринництва призводить, відповідно, до збільшення поголів'я тварин на фермах, а також збільшення пересування людей на фермах, що сприяє передачі та розповсюдженню патогенів. Тому пошук безпечних та ефективних засобів лікування та профілактики пандемічної інфекції SARS-CoV-2, як у людській популяції, так і серед тварин, є першочерговим завданням сучасності. Такими засобами можуть бути ветеринарні бактеріотерапевтичні препарати на основі пробіотичних мікроорганізмів з певними терапевтичними ефектами. Перевагами цієї групи препаратів є їх ефективність та повна безпека, як для тварин, так і для людей, які перебувають у контакті з цими тваринами або які вживають м'ясо та субпродукти тваринного походження. Позитивний ефект при профілактиці та лікуванні SARS-CoV-2 пробіотиками був показаний як у дослідженнях на людині, так і різних видів тварин.// The possibility of transmission of Covid-19 from humans to livestock and vice versa is now very acute. The role of pets in the spread of SARS-CoV-2 infection in humans remains unclear. There is scientific evidence of SARS-CoV-2 infection in humans from domestic animals as well as from captive wild animals. The intensification of the livestock sector leads, accordingly, to an increase in the number of animals on farms, as well as an increase in the movement of people on farms, which contributes to the transmission and spread of pathogens. Therefore, the search for safe and effective means of treatment and prevention of the SARS-CoV-2 pandemic infection, both in the human population and among animals, is a priority task of our time. Such means may be veterinary bacteriotherapeutic drugs based on probiotic microorganisms with certain therapeutic effects. The advantages of this group of drugs are their effectiveness and complete safety, both for animals and for people who are in contact with these animals or who consume meat and animal by-products. A positive effect in the prevention and treatment of SARS-CoV-2 probiotics has been shown in studies on humans and various animal species.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні аспекти дизайну нових засобів корекції та відновлення нормобіоти
    (2021) Старовойтова, Світлана Олександрівна
    Сучасні методи корекції порушень у мікробній екосистемі людини ґрунтуються на використанні широкого спектру біологічних препаратів і спеціальних харчових продуктів збагачених пробіотичними мікроорганізмами. Найчастіше у профілактичній та відновлювальній медицині використовують спеціально підібрані пробіотичні мікроорганізми (переважно представники нормальної мікробіоти травного тракту) у вигляді пробіотичних лікарських препаратів, біологічно активних добавок (БАД) та функціональних продуктів харчування (ФПХ). Modern methods of correction of disorders in the human microbial ecosystem are based on the use of a wide range of biological products and special foods enriched with probiotic microorganisms.Most often in preventive and restorative medicine specially selected probiotic microorganisms (mainly representatives of the normal microbiota of the digestive tract) are used in the form of probiotic drugs, biologically active supplements and functional foods.
  • Ескіз
    Документ
    Взаємозв’язок нормобіоти кишечнику та особливості перебігу Covid-19
    (2021) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Антонюк, Марія Миколаївна
    Визначення потенційної ролі, яку відіграють мікроорганізми нормобіоти кишечника у патогенезі COVID-19 може дозволити використовувати мікробіомний профіль ризику для ідентифікації осіб, яким загрожує важка хвороба або запальний процес. А також раціональне поєднання бактеріотерапевтичних препаратів і функціональних продуктів харчування збагачених пробіотичними мікроорганізмами поряд із сучасними методами лікування можуть значно покращити та прискорити одужання пацієнтів хворих на COVID-19.// Определение потенциальной роли, которую играют микроорганизмы нормобиоты кишечника в патогенезе COVID-19 может позволить использовать микробиомний профиль риска для идентификации лиц, которым грозит тяжелая болезнь или воспалительный процесс. А также рациональное сочетание бактериотерапевтических препаратов и функциональных продуктов питания обогащенных пробиотическими микроорганизмами наряду с современными методами лечения могут значительно улучшить и ускорить выздоровление пациентов с COVID-19.// Determining the potential role played by gut normobiota in the pathogenesis of COVID-19 may allow the use of a microbiome risk profile to identify individuals at risk of severe disease or inflammation. As well as a rational combination of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microorganisms, along with modern treatments, can significantly improve and accelerate the recovery of patients with COVID-19.
  • Ескіз
    Документ
    Non-dairy functional food products enriched probiotic microorganisms as an alternative way delivery of probiotics to microorganisms
    (2020) Starovoitova, Svitlana
    Non-dairy functional foods enriched with appropriate probiotic microorganisms can complement, and in some cases even completely replace, traditional functional milk-based foods. Given the growing number of consumers with complete or partial lactase deficiency, such functional food products can become an alternative for the prevention and treatment of various pathological conditions of the host organism associated with violations of the qualitative or quantitative composition of the microbiota.// Немолочні функціональні продукти, збагачені відповідними пробіотичними мікроорганізмами, можуть доповнювати, а в деяких випадках навіть повністю замінювати традиційні функціональні продукти на основі молока. З огляду на зростаючу кількість споживачів з повною або частковою недостатністю лактази, такі функціональні харчові продукти можуть стати альтернативою для профілактики та лікування різних патологічних станів організму хазяїна, пов’язаних із порушеннями якісного або кількісного складу мікробіоти.// Немолочные функциональные продукты, обогащенные соответствующими пробиотическими микроорганизмами, могут дополнять, а в некоторых случаях даже полностью заменять традиционные функциональные продукты на основе молока. Учитывая рост числа потребителей с полным или частичным дефицитом лактазы, такие функциональные пищевые продукты могут стать альтернативой для профилактики и лечения различных патологических состояний организма-хозяина, связанных с нарушениями качественного или количественного состава микробиоты.
  • Ескіз
    Документ
    Разработка нового поколения пробиотических препаратов – кобиотиков
    (2020) Старовойтова, Светлана Александровна
    Термин «Кобиотик» был введен в 2013 году. Кобиотики основаны на идее, что если поместить пробиотики, пребиотики (топливо для пробиотиков) и дополнительный пищевой компонент в кишечник, это будет способствовать хорошему бактериальному росту, подавлению роста «плохих» бактерий и улучшению общего состояния здоровья хозяина. Кобиотики наряду с пробиотиками могут стать эффективными средствами для терапии и профилактики многих патологических состояний хозяина. Преимуществом кобиотиков является отсутствие негативных эффектов присущих стандартным пробиотикам. // The term “Сobiotiс” was introduced in 2013. Сobiotics are based on the idea that if you put probiotics, prebiotics (probiotic fuel) and an additional food component in the intestine, this will promote good bacterial growth, suppress the growth of "bad" bacteria and improve the overall health of the host. Cobiotics along with probiotics can be effective in the treatment and prevention of many pathological conditions of the host. The advantage of cobiotics is the absence of negative effects inherent in standard probiotics.// Термін «Кобіотик» був введений в 2013 році. Кобіотики засновані на ідеї, що якщо помістити пробіотики, пребіотики (паливо для пробіотиків) і додатковий харчовий компонент в кишечник, це буде сприяти гарному бактеріального росту, пригніченню росту «поганих» бактерій і поліпшенню загального стану здоров'я хазяїна. Кобіотики поряд з пробіотиками можуть стати ефективними засобами для терапії та профілактики багатьох патологічних станів хазяїна. Перевагою кобіотіков є відсутність негативних ефектів властивих стандартним пробіотиків.
  • Ескіз
    Документ
    Besondere ernährungsforme
    (2012) Benderska (Dushchak), Olga
    Prä- und Probiotika verfolgen das gleiche Ziel: Veränderung der Intestinalflora, im Dickdarm, in Richtung von Keimen mit positiven Wirkungen. Diese Gleichgewichtsänderung resultiert einerseits aus direkten Wirkungen auf die bevorzugten Keime, andererseits aus der Verdrängung negativer Vertreter. (Neben diesem quantitativen Aspekt wird eine verbesserte Adhäsion von positiven Keimen an die Oberfläche von Epithelzellen und gleichzeitig eine verminderte Adhäsion potenziell pathogener Keime erreicht. Auch verändert sich die Konzentration bzw. Aktivität mikrobieller Metabolite und Enzyme, und es erfolgt eine Immunmodulation. Diese Veränderungen sind jedoch nicht per se von gesundheitlichem Nutzen. Пре- і пробіотики мають одну і ту ж мету: змінити кишкову флору в бік мікробів з позитивним впливом. Це зміна балансу - результат, з одного боку, від прямого впливу на бажані мікроби, з іншого – від витіснення негативних представників.
  • Ескіз
    Документ
    Метабиотики – эволюционно новое поколение пробиотиков
    (2020) Старовойтова, Светлана Александровна
    Хотя история использования живых пробиотиков не выделяет ни одной области, вызывающей серьезную обеспокоенность, последнее время все чаще публикуются экспериментальные данные о неблагоприятных эффектах и неопределенности в отношении уровня их риска требуют новых альтернативных подходов в профилактике и лечении патологических состояний, связанных с дисбалансом микробиоты хозяина. Метабиотики, метаболические вещества, вырабатываемые пробиотическими организмами, могут решить эту проблему. Метабиотики являются структурными компонентами пробиотических микроорганизмов и / или их метаболитов и / или сигнальных молекул с известной химической структурой, которые могут влиять на микробиом и / или метаболические и сигнальные пути человека, оптимизирующие состав и функции местной микробиоты и специфической для хозяина физиологии, иммунитета и нейрогормониологии, и регулирующие метаболические и / или поведенческие реакции, связанные с активностью местной микробиоты хозяина. Although the history of live probiotics use does not associated with any area in which serious problems arise, experimental data of adverse effects and uncertainty about the level of their risk require new alternative approaches in prophylaxis and treatment of pathological conditions associated with the imbalance of host microbiota. Metabiotics, metabolic substances produced by probiotic organisms, can solve this problem. Metabiotics are the structural components of probiotic microorganisms and/or their metabolites and/or signaling molecules with a known chemical structure that can affect the microbiome and/or human metabolic and signaling pathways, optimizing the composition and function of indigenous microbiota and host-specific physiology, immunity and neuro-hormonbiology, and regulating metabolic and/or behavior reactions connected with the activity of host indigenous microbiota. Different probiotic strains can become the source for metabiotic substances.