Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
18 результатів
Результати пошуку
Документ Оздоровчі продукти – світовий тренд та основний об’єкт перспективних технологій: теорія і практика(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаСтворений з урахуванням нових освітніх технологій підручник відповідає програмі дисципліни й сприятиме отриманню здобувачами навичок, достатніх як базові для кваліфікованого вирішення теоретичних питань і практичних завдань удосконалення перспективних і розроблення нових технологічних процесів перероблення харчової сировини. Новизна концепції підручника – в тому, що він містить найсучасніші теоретичні матеріали щодо використання фізико-хімічних процесів для розвитку принципово нового напряму харчових технологій – індустрії здорового харчування. Експериментальний матеріал супроводжується таблицями та рисунками, які в сукупності створюють панораму розвитку інноваційних технологій у харчовій промисловості УкраїниДокумент Наука як система знань та наукові дослідження(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська, Світлана ВладиславівнаСтворений з урахуванням нових освітніх технологій підручник відповідає програмі дисципліни й сприятиме отриманню здобувачами навичок, достатніх як базові для кваліфікованого вирішення теоретичних питань і практичних завдань проведення експериментальних досліджень як основи виробництва нових оздоровчих продуктів, науково обґрунтованої організації наукових досліджень, розуміння актуальної проблематики технології оздоровчого харчування і використання світового досвіду у даному напрямі. Новизна концепції підручника – в тому, що він містить найсучасніші теоретичні матеріали щодо сутності наукового пізнання, наукового дослідження, категоріального апарату та інформаційного забезпечення. Практичний блок дисципліни містить завдання для самостійної роботи, запитання та завдання для самоконтролю, перелік рекомендованої літературиДокумент Поняття категорії здоров’я, якості життя та проблеми «Третього стану»(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська, Світлана ВладиславівнаСтворений з урахуванням нових освітніх технологій підручник відповідає програмі дисципліни й сприятиме отриманню здобувачами навичок, достатніх як базові для кваліфікованого вирішення теоретичних питань і практичних завдань, з‘ясування функціональної ролі у живому організмі основних біокомпонентів харчових продуктів рослинного і тваринного походження. Охарактеризовано організм людини як саморегульовану систему, в якій постійно відбуваються процеси самовідновлення, і на основі досягнень доказової медицини переконливо показано, що саме оптимальне, переважно оздоровче харчування забезпечує нормальний перебіг та ефективність цих процесівДокумент Композиційна суміш на основі знежиреної молочної сироватки для харчування спортсменів(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Долиніна, Міла Мілківна; Науменко, Іван ЮрійовичNowadays, there are observed the increasing interest of the famous foods producing enterprises to elaboration of foodstuffs for athletes, the tendency of sporting federation to maximally utilize the health-maintaining and preventive properties of the novelty food products for athletes’ health retention. All these tasks stimulate the full-scale researches in both the large scientific laboratories of the leading world countries and the educational institutions. Therefore, the production of dry milk mixtures fortified with biologically active components whose effectiveness is well proven scientifically is quite a relevant issue, and this work is dedicated to its solutionДокумент Поетика архітворів англо-американської літератури у сучасних українських перекладах(2024) Науменко, Наталія ВалентинівнаУ статті проведено порівняльний розгляд українських перекладів трьох архітворів англо-американської літератури із різною просодичною домінантою. Це 130-й сонет Вільяма Шекспіра, верлібр «Чую, співає Америка» Волта Вітмена та поезія «Зупинка у лісі сніжного вечора» Роберта Фроста, позначена особливою строфічною будовою. На основі текстуального аналізу оригіналів виявлено лексичні та синтаксичні риси, котрі становлять певні труднощі для перекладачів, відтак головним завданням стало визначити шляхи їх відтворення засобами української поетичної мови. Добір першотворів для опрацювання зумовлено наявністю значної кількості їх інтрепретацій, що, своєю чергою, дало змогу установити декілька взаємопов’язаних парадигм дослідженняДокумент Наукове обгрунтування інновацій та концепції розвитку ресурсоефективних технологій оздоровчих продуктів(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаРозвиток інноваційного шляху харчової промисловості зумовлює необхідність накопичення всебічних знань в галузі функціональних та прикладних наук – біохімії, мікробіології, біотехнології, фізіології, нутриціології; оволодіння економічними, законодавчими, нормативно-правовими документами; освоєння прикладних науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, на базі яких створюються інноваційні технології та необхідні для їх реалізації технічні засоби і обладнання. Для розвитку ресурсоефективних технологій оздоровчих продуктів на початковому етапі важливим складником є концепція нового продукту та формування шляхів реалізації наукової ідеї у виробництві таких продуктів, чому й присвячено дану роботу.Документ Функціональні продукти в контексті харчової та продовольчої безпеки(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаOдним із завдань сучасної харчової промисловості України є прискорений розвиток виробництва продуктів для здорового харчування, доведення його обсягів до рівня передових країн світу, досягнення продовольчої безпеки і в цій сфері, що дасть можливість реально втілити сучасну концепцію харчування і її основну тезу: «Харчові продукти ХХІ століття – це якість, безпека та ефективність». One of the main tasks to modern food industry in Ukraine is the accelerated development of foods for well-being, increasing its volumes to the level of leading countries of the world, and to achieve food safety in this sphere; in general, these factors would allow embodying the main thesis 'The 21st century food products - quality, safety and effectiveness.'Документ Пісенна лірика Стінга в українських перекладах: формозмістові аспекти(2023) Науменко, Наталія ВалентинівнаУ цій статті окреслено принципи відтворення формальних (образності, мови, просодії) та змістових (тематика, проблематика) характеристик в українських інтерпретаціях пісенних творів Стінга. До опрацювання взято знакові тексти («Fragile» з альбому «…Nothing like the Sun», «Shape of My Heart» з альбому «Ten Summoner’s Tales», «Desert Rose» з альбому «Brand New Day») і менш відомий «The Wild Wild Sea» з альбому «The Soul Cages». The principles to reproduce the formal (imagery, speech, prosodic) and substantial (topical and problematic) features of Sting’s song verses interpreted by Ukrainians are outlined in this paper. The objects of this research were the famous tracks («Fragile» from «…Nothing like the Sun», «Shape of My Heart» from «Ten Summoner’s Tales», «Desert Rose» from «Brand New Day»), together with such a hidden gem as «The Wild Wild Sea» from «The Soul Cages».Документ Кріоушкодження та кріозахист у холодових технологіях. Розділ 1 "Наукові та практичні передумови отримання швидкозаморожених плодово-ягідних напівфабрикатів підвищеної біологічної цінності"(2022) Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаТеоретичний аналіз літературних джерел вітчизняних та зарубіжних авторів за даним напрямом роботи, результати власних досліджень дали можливість оцінити плодово-ягідну сировину на якісно новому рівні як основного джерела необхідних для організму людини біологічно активних речовин; обґрунтувати актуальність вдосконалення способів її перероблення, зокрема консервування з використанням низьких температур; визначити напрями подальших досліджень. The theoretical abalysis of literary sources by Ukrainian and foreign scientists in the outlined trend of work, and alongside the results of our own researches allowed us to evaluate the fruit and berry raw materials on the qualitatively new level as the main source of substances necessary for human body; thence. the topicality of improvement of the ways to process it, particularly with usage of low temperatures, was formulated and the trends of further researches are highlighted.Документ Елементи літературної творчості у викладанні англійської мови студентам-першокурсникам немовних спеціальностей(2021) Науменко, Наталія ВалентинівнаУніверситет і гуманізм, культура і людяність – поняття неподільні. Без гуманізму та його носіїв – інтелігенції університетського рівня освіти – суспільство існувати не може. Розвиток людини – надзвичайно складний процес, у якому беруть участь багато чинників. Серед них помітну роль відіграє й художня культура – специфічна галузь діяльності, позначена багатовимірними зв'язками з різними сферами суспільного життя. Соціальна значущість мистецтва визначається рівнем впливу художніх образів на внутрішній світ людини, на всі напрями її діяльності. The university and humanism, culture and humanity are all the integrate notions. No society can exist without humanism and its carriers who are actually the intelligentsia with university level of education. Development of a human is quite a complicated process with a great deal of participants. Among them, culture and arts play the essential part as the specific activities connected with different spheres of social life. Evidently, the social significance of arts can be determined by the level of impact of artistic images on the internal world of a human and on all trends of one’s activity.