Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
21 результатів
Результати пошуку
Документ Risks of toxic environmental pollution from military operations(2023) Melnyk, Oksana; Shevchenko, Oleksandr; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, OlegThe article identifies the scale of the war waged by russia on Ukrainian soil, which has contributed to the deterioration of the food security situation in Ukraine and has also affected global food security. In addition, the toxic risk of environmental pollution caused by the war was identified, affecting the ecology and health of the Ukrainian population.Документ Application of the swift method for risk assessment in the production of cottage cheese(2023) Melnyk, Oksana; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Mamchenko, Liudmyla; Lytovchenko, OleksandrThe quality and safety of food products in the modern world is the main component of sustainable development of food industry enterprises. The enterprises have implemented a system of preventive measures that prevents the occurrence of risks, assesses them, controls hazards in raw materials, technological processes and finished products, which significantly reduces the risks of threats to human life and health. An overall risk assessment enables decision makers and relevant parties to better understand the risks that may affect the achievement of objectives and the adequacy and effectiveness of the controls in place. This provides a basis for making decisions about the most appropriate approach to handling the risks that may arise in the manufacture of food products. Risk analysis involves consideration of the cause and sources of risk, their consequences and the likelihood of these consequences. The paper considers the methodology of «what if?» risk assessment in the production of cottage cheese. The advantages and disadvantages of this method, the process of identifying, assessing and preventing risks are presented.Документ Ultrafiltration methods implementation for liquid waste reuse technologies(2022) Pashchenko, Bohdan; Shtefan, Yevgenii; Sanchenko, ValeriyaУ даному розділі розглядається ультрафільтрація - мембранний процес розподілу розчинів з низьким осмотичним тиском. Ця технологічна операція використовується для очищення стічних вод від високомолекулярних речовин, зважених часток і колоїдів. Сучасні технології ультрафільтрації набули широкого поширення в багатьох галузях промисловості, насамперед там, де потрібне розділення багатокомпонентних сумішей і дисперсних систем. Це зумовлено низкою переваг, зокрема, низьким енергоспоживанням і високою ефективністю мембранного розділення. Головною особливістю процесу ультрафільтрації є наявність напівпроникної мембрани. Технології ультрафільтрації широко застосовуються в системах водопідготовки, для концентрування і фракціонування розчинів, для опріснення солоної води, очищення різних промислових рідких відходів, стерилізації та освітлення всіх видів напоїв і отримання надчистої води. Ці процеси можна проводити за будь-якої температури, навіть за низьких. Однак механізм мембранних процесів ще не до кінця зрозумілий, і його слід розглядати для кожного процесу окремо. Таким чином, для ефективного впровадження процесу ультрафільтрації на промислових підприємствах необхідно провести відповідні проектні розрахунки основних параметрів фільтрувального обладнання.Документ The liquid waste disposal innovative technologies of printing enterprises(2022) Shtefan, Yevgenii; Pashchenko, BohdanЗабезпеченню екологічної безпеки поліграфічних підприємств стічними водами останніми роками приділяється підвищена увага. Тому запровадження суворого контролю параметрів оборотної води та промислових стоків є дуже важливим. При цьому особливу увагу слід приділяти повторному використанню води та ефективному очищенню в замкненому технологічному циклі. На основі аналізу структурних компонентів стічних вод поліграфічних підприємств було визначено основні джерела забруднюючих речовин. У розділі передсталений одним з можливих шляхів вирішення цієї проблеми - використання кавітаційних технологій, а також демонструються практичні результати використання кавітаційних технологій для інтенсифікації та прискорення процесу очищення стічних вод.Документ Удосконалення методів змішаного навчання на основі сучасних інформаційно-комунікаційних технологій(2020) Штефан, Євгеній Васильович; Пащенко, Богдан Сергійович; Петруша, Оксана ОлександрівнаДосліджено рівень впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у розробленні методів змішаного навчання українських вищих навчальних закладів з урахуванням досвіду провідних європейських університетів. Проведено аналіз особливостей взаємодії суб’єктів й елементів дистанційної освіти в Національному університеті харчових технологій під час карантину. Досліджено ефективність дистанційного та змішаного навчання в залежності від існуючих типів онлайн взаємодії та технологічної платформи (Moodle, G Suite for Education). Визначено основні технічні проблеми, що обмежують коректне та оптимальне функціонування платформи дистанційного навчання. Дані кількісні параметри апаратурної складової (пропускна здатність інтернет-мережі, особливості накопичувачів серверу) і вимоги до операційної системи. Розроблені рекомендації для підвищення ефективності навчального процесу в умовах змішаної форми навчання.Документ Харчова токсикологія. Розділ 1. Харчова токсикологія як наука і галузь практичної діяльності(2022) Мельник, Оксана Петрівна; Кузьмін, Олег Володимирович; Кійко, Вікторія ВікторівнаУ навчальному посібнику наведена коротка історія токсикології як науки, представлена її сучасна структура, розглянуто шляхи надходження токсичних речовин в організм людини, їх біотрансформацію та особливості впливу на окремі органи та системи людини. Висвітлено забруднення харчових продуктів та сільськогосподарської сировини токсичними речовинами. Розглянуто основні проблеми виникнення мутагенних, тератогенних та канцерогенних змін в організмі, механізми розвитку алергічних реакцій. Наведено ключові рекомендації щодо здорового харчування та правила харчової безпечності. The textbook provides a brief history of toxicology as a science, presents its modern structure, examines the ways in which toxic substances enter the human body, their biotransformation, and the specifics of their impact on individual human organs and systems. Contamination of food products and agricultural raw materials with toxic substances is highlighted. The main problems of the occurrence of mutagenic, teratogenic and carcinogenic changes in the body, the mechanisms of the development of allergic reactions are considered. Key recommendations for healthy eating and food safety rules are provided.Документ Харчова та санітарна токсикологія(2020) Кузьмін, Олег Володимирович; Ісаєнко, Володимир Миколайович; Акімова, Людмила Миколаївна; Кійко, Вікторія Вікторівна; Куц, Анатолій Михайлович; Матиящук, Олена ВолодимирівнаНавчальний посібник присвячений вивченню шляхів потрапляння токсичних речовин у харчові продукти, їх впливу на організм людини, способам зниження їх концентрації і методам їх ідентифікації та визначення. Вирішити ці завдання спроможні висококваліфіковані фахівці, які повинні бути спроможними розв’язувати принципово нові завдання з вивчення якості харчових продуктів, що постають перед харчовою промисловістю з урахуванням нових умов господарювання, сучасних технологій переробки сільськогосподарської сировини, досягнень науки, техніки та вимог стандартів, що гарантують якість продукції на рівні кращих світових зразків. У навчальному посібнику «Харчова та санітарна токсикологія» також викладено науково-теоретичні і методичні основи з питань безпечності продовольчої сировини, харчових продуктів, добових раціонів харчування та їх кваліметричної оцінки; визначення характеру взаємодії організму людини з потенційними небезпеками з урахуванням специфіки механізму токсичної дії. The textbook is devoted to the study of ways of getting toxic substances into food, their impact on the human body, ways to reduce their concentration and methods of their identification and determination. These tasks can be solved by highly qualified specialists, who must be able to solve fundamentally new tasks to study the quality of food products facing the food industry, taking into account new economic conditions, modern technologies of agricultural raw materials, science, technology and standards that guarantee standards. product quality at the level of the best world models. The textbook "Food and Sanitary Toxicology" also outlines the scientific, theoretical and methodological framework for the safety of food raw materials, food products, daily diets and their qualimetric evaluation; determining the nature of the interaction of the human body with potential hazards, taking into account the specifics of the mechanism of toxic action.Документ Development of quality management systems in the hotel-restaurant business(2018) Kuzmin, Oleg; Pozdniakov, Serhii; Kiiko, Victoriia; Akimova, LiudmilaWithin the framework ot the quality management system, a method of quality rating of daily rations in hotels and restaurants is considered. The structure of qualitative indexes and results of experimental research of complex diet quantitative rating are represented.Документ Technologies of development and implementation of systems of internal managerial information(2018) Pozdniakov, Serhii; Kiiko, Victoriia; Kuzmin, Oleg; Akimova, LiudmilaThe work is devoted to the development of design technology and practical recommendations for the implementation of system of internal managerial information at food industry enterprises. Робота присвячена розробці технології проектування та практичним рекомендаціям щодо впровадження системи внутрішньоуправлінської інформації на підприємствах харчової галузі.Документ Definition of the role of business modelling in the building of a management information system(2018) Pozdniakov, Serhii; Kuzmin, Oleg; Kiiko, Victoriia; Korenets, YuriіThe complex method of introduction of management іnformation systems is proposed on the basis of creation of a complete business business model of the company, which is excellent in that it allows for efficient designing of management іnformation systems in accordance with its concept, provides further automation of management іnformation systems based on the organizational and methodological approach of project management and allows to increase the effectiveness of the process of implementing the management systems of the new technology.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »