Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Утилізація вторинних ресурсів
    (1993) Артюхов, Володимир Якович; Горовий, Валерій Іванович; Шматкова, Галина Карпівна; Фадєєва, Олена Георгіївна
    В статті обґрунтовано потребу в утилізації вторинних ресурсів спиртового виробництва. У переробних галузях агропромислового комплексу, де в собівартості продукції частка матеріальних й енергетичних витрат становить понад 80 процентів, особливої актуальності набував – необхідність зниження матеріаломісткості. Цього можна досягти завдяки широкому впровадженню безвідхідних технологій, комплексному використанню сировини й вторинних ресурсів у комбінованому виробництві. Реалізація відходів сприятиме розв'язанню такої важливої проблеми, як більш повне задоволення потреб внутрішнього ринку харчовою продукцією, яку можна одержати з меншими витратами.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив виду зернових культур та ступеню дисперсності їх помелу на склад леткої частки спиртової бражки
    (2004) Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Кириленко, Роман Григорович; Сизько, Валерій Борисович; Єрмакова, Ганна Володимирівна; Жолнер, Іван Дмитрович; Сосницький, Віталій Володимирович; Артюхов, Володимир Якович; Михайлів, А. П.
    Розглянуто комплекс технологічних заходів для стабільного одержання спирту високої якості з зернової сировини залежно від ступеня дисперсності помелу і температури термоферментативної обробки.
  • Ескіз
    Документ
    Шляхи підвищення якості ректифікованого спирту в процесі брагоректифікації
    (2003) Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Сизько, Валерій Борисович; Жолнер, Іван Дмитрович; Сосницький, Віталій Володимирович; Артюхов, Володимир Якович; Михайлів, А. П.
    Запропоновані схеми ректифікаційної установки з цільовим вилученням верхніх проміжних домішок та концентруванням нижніх проміжних домішок, які дозволяють суттєво підвищити якість спирту на діючих брагоректифікаційних установках.
  • Ескіз
    Документ
    Основні напрямки енерго- та ресурсозбереження в спиртовому виробництві
    (2003) Жолнер, Іван Дмитрович; Сосницький, Віталій Володимирович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Артюхов, Володимир Якович; Михайлів, А. П.
    В останні роки зусиллями науковців і виробничників розроблена та відпрацьована у виробничих умовах енергозберігаюча технологія спиртових бражок з використанням концентрованих ферментних препаратів селективної дії, яка дозволяє знизити енерговитрати на процес водно-теплової обробки сировини в середньому на 40…50%.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні тенденції розвитку та впровадження систем автоматизації та управління у спиртовій галузі
    (2003) Жолнер, Іван Дмитрович; Сосницький, Віталій Володимирович; Гулий, Іван Степанович; Ельперін, Ігор Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Артюхов, Володимир Якович
    Сучасний стан розвитку систем управління характеризується широким використанням управляючої мікропроцесорної техніки та комп'ютерно-інтегрованих систем управління. Незважаючи на те, що технічне та програмне забезпечення таких систем у світі розвивається досить швидко, в Україні накопичений достатній досвід їх впровадження.
  • Ескіз
    Документ
    Енергозаощаджуюча технологія спиртових бражок
    (1999) Гулий, Іван Степанович; Шиян, Петро Леонідович; Циганков, Петро Семенович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Королюк, Костянтин Євгенійович; Самойліченко, Роман Вікторович; Сизько, Валерій Борисович; Артюхов, Володимир Якович
    В Українському державному університеті харчових технологій (нині – Національному університеті харчових технологій) розроблено, а на Червонослобідському спиртовому заводі впроваджено енергозаощаджуючу технологію спиртових бражок, яка передбачає обробку крохмалю сировини термостабільними α-амілазами на стадії його клейстеризації з подальшим гідролізом декстринів за допомогою глюкоамілази до зброджуваних дріжджами цукрів. Розроблена технологія дає змогу зменшити температуру розварювання зернової сировини з 145-165 до 78-850С і заощадити в середньому 40-42 кг умовного палива на тонну сировини, поліпшити якість спирту-ректифікату, скоротити термін бродіння з 72 до 66 годин.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні особливості переробки жита в етанол
    (2004) Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Кириленко, Роман Григорович; Сизько, Валерій Борисович; Жолнер, Іван Дмитрович; Сосницький, Віталій Володимирович; Артюхов, Володимир Якович; Михайлів, А. П.
    Останнім часом на ринку сировини для спиртової галузі переважає жито, що вирізняється високою крохмалистістю та відносно низькою ціною. Однак це нетехнологічна, важка для виготовлення спирту сировина, її переробляють переважно в суміші з іншими зерновими, зокрема пшеницею. Цим досягають середньозваженого виходу спирту з однієї тони умовного крохмалю.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесу приготування спиртової бражки при низькотемпературному розварюванні замісів з жита
    (1999) Гулий, Іван Степанович; Шиян, Петро Леонідович; Циганков, Петро Семенович; Кисла, Любов Василівна; Домарецький, Віталій Афанасійович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Королюк, Костянтин Євгенійович; Лопато, Т. В.; Артюхов, Володимир Якович
    Для зниження собівартості спирту доцільно переробляти дешевшу за пшеницю сировину – жито. Але при його переробці виникають деякі труднощі, пов,язані з підвищеною в,язкістю зернових замісів. В Українському державному університеті харчових технологій (нині – Національному університеті харчових технологій) досліджено вплив целюлолітичних ферментів на технологічні та реологічні властивості сусла під час низькотемпературного розварювання жита.