Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 35
  • Ескіз
    Документ
    Cтруктурно-функціональна модель механізму регулювання екологічної безпеки під час надзвичайних ситуацій воєнно- техногенного походження
    (2020) Романюк, В. П.; Андріюк, Олена Петрівна; Володченкова, Наталія Валеріївна
    Порушення технологічного режиму функціонування численних потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки, що викликано військовими операціями об’єднаних сил, зумовлює істотне зростання ризиків виникнення техногенних катастроф з масштабними негативними наслідками через загрозу руйнування таких об’єктів. Для забезпечення стабільного управління природно-техногенною безпекою в цих умовах розроблено структурно-логічну модель управління природно-техногенною безпекою при різних умовах застосування Збройних Сил України із забезпеченням мінімальних ризиків та загроз виникнення надзвичайних ситуацій воєнно-техногенного походження. Violation of the technological mode of operation of numerous potentially dangerous objects and objects of increased danger, caused by the military operations of the united forces, leads to a significant increase in the risks of man-made disasters with large-scale negative consequences due to the threat of destruction of such objects.
  • Ескіз
    Документ
    Ідентифікація надзвичайних ситуації виробничих об’єктів зерноприймального підприємств
    (2019) Володченкова, Наталія Валеріївна; Чернявська, Діана Олександрівна
    В представленій роботі наведено результати ідентифікації небезпек виробничих об’єктів зерноприймального підприємства. Визначено, що однією із причин виникнення надзвичайної ситуації на таких підприємствах є загоряння продуктів зберігання та переробки. При визначенні небезпек виробничі об’єкти були поділені на технологічні блоки. Для кожного блоку визначено чинники небезпек, розраховано об’єм речовин, що можуть приймати участь у пожежі або вибуховому явищі. Розраховано зони ушкодження і руйнації будівель і споруд, технологічного та енергетичного обладнання. Комплексне застосування методів ідентифікації небезпек на підприємствах харчової промисловості дає змогу розробляти та обґрунтовувати ефективні заходи щодо підвищення безпеки їх функціонування. The paper presents the results of hazard identification of production facilities of a grain elevator. It is determined that one of the causes of emergency in such enterprises is the burning of storage and processing products. When identifying hazards, production facilities were divided into technological block. For each block, hazard factors are identified, the amount of substances that may be involved in a fire or explosion is calculated. The zones of damage and destruction of buildings and structures, technological and power equipment have been calculated. The integrated application of hazard identification methods in food processing enterprises enables the development and justification of effective measures to improve the safety of their operation.
  • Ескіз
    Документ
    Шкідливі чинники повітряного середовища у виробничих приміщеннях виробництва кави
    (2019) Володченкова, Наталія Валеріївна; Туз, Тетяна Сергіївна
    У будь-якому закладі харчуванні у меню присутня кава. Вона слугує як супровід до їжі, а також як самостійний напій. Особливо цей напій цінують в таких закладах, як кав’ярня, еспресо-бар, будинки кави, кафе. Кожна з цих установ має різний рівень інформованості про те, де і як виготовляється кава. У даній роботі наведено результати аналізу стану повітряного середовища робочих місць працівників закладів ресторанного господарства, які виготовляють каву та напої на основі кави, визначено чинники, що утворюються при технологічному процесі виробництва кави, охарактеризовано ступінь впливу шкідливих речовин на організм людини. Метою дослідження є визначення шкідливих чинників повітряного середовища виробництва кави з метою упередження професійних захворювань та нещасних випадків, як на виробництві, так і для відвідувачів закладів ресторанного господарства. At any catering establishment, there is coffee on the menu. It serves as an accompaniment to food as well as a standalone drink. This drink is especially appreciated in establishments such as a coffee shop, espresso bar, coffee house and cafe. Each of these establishments has different level of awareness of where and how coffee is made. In this article the results of the analysis of the air environment of the workplaces of the employees of the restaurants, which make coffee and beverages on the basis of coffee are presented, the factors is the formed during the technological process of coffee production are defined, the degree aiso influence of harmful substances on the human body is characterized. The purpose of the study is to determine the harmful factors in the air environment of coffee production in order to prevent occupational diseases and accidents, both at the production and for visitors to restaurants.
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунок зон руйнувань про розробленні ПЛАС автозаправної станції
    (2019) Володченкова, Наталія Валеріївна
    Діяльність будь-якого підприємства, що відноситься до об'єкту підвищеної небезпеки, пов'язана з ризиком виникнення аварії або аварійної ситуації, що призведе до чинників небезпеки для здоров'я людей і навколишнього середовища. З метою запобігання утворення таких ситуацій на кожному об'єкті підвищеної небезпеки розробляються план локалізації і ліквідації аварій (ПЛАС). У даній роботі представлено результати розрахунків одного з об'єктів (блоку) плану локалізації і ліквідації аварій для автозаправної станції, як об’єкта підвищеної небезпеки. The activities of any enterprise, refers to an object of increased danger, is associated with the risk of an accident or emergency, which will lead to danger factors for human health and the environment. In order to prevent the formation of such situations at each hazardous facility, a plan for localization and liquidation of an accident (PLEA) (PLEA) is developed. This paper presents the results of the calculation of one of the objects (block) of the plan of localization and elimination of accidents for a gas station as an object of high risk.
  • Ескіз
    Документ
    Шкідливі речовини повітря робочої зони при виготовлені кави у закладах громадського харчування
    (2019) Туз, Тетяна Сергіївна; Володченкова, Наталія Валеріївна
    Кава – це напій який відомий у світі ще з ІІІV сторіччя. Напої на основі кави можна зустріти в кожному закладі харчування. В умовах розвитку сучасного ринку громадського харчування особливу популярність займають заклади з повним циклом приготування продукту. До таких закладів відносяться кафе та ресторани з повним циклом виготовлення напоїв із зерен кави та виготовлення кави меленої. У даній роботі представлено результати аналізу умов праці баристо та інших працівників закладів громадського харчування, які приймають участь у підготовчих процесах та виготовлені кави та напоїв на основі кави. Coffee is a drink that has been known in the world since the ІІІV century. Coffee-based drinks can be found in every food establishment. In the context of the development of the modern market of public catering, establishments with a full cycle of product preparation are especially popular. These establishments include cafes and restaurants with a full cycle of making drinks from coffee beans and making ground coffee. This paper presents the results of an analysis of the working conditions of baristas and other public catering staff who take part in the preparation processes and production coffee and types of coffee based drinks.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження залежності кількості та якості сирої клейковини в зерні пшениці від умісту сажкових зерен
    (2019) Лабжинська, Маргарита Юріївна; Володченкова, Наталія Валеріївна
    Стаття присвячена проблемі дослідження придатності до промислової переробки на харчові та кормові потреби зерна пшениці, ураженого сажкою. Вимоги вітчизняної нормативно-технічної документації (НТД) забороняють використання зерна пшениці із вмістом сажкових зерен понад 10,0 %, проте вони не діють на міжнародному ринку. Оптимальним критерієм визначення придатності зерна, ураженого сажкою, є показники якості зерна, зокрема, кількість та якість сирої клейковини, органолептичні показники якості тощо. У роботі наведено аналіз останніх літературних джерел з питання збереження врожаю зерна пшениці від ураження сажкою. Стаття містить практичні результати досліджень впливу вмісту сажкових зерен на кількість та якість сирої клейковини. Для досліджень впливу вмісту сажкових зерен на кількість та якість сирої клейковини було сформовано 9 помольних партій із різним вмістом сажкових зерен (від 5,0 до 45,0 %), які потім було відмито вручну. Контрольним зразком було обрано зерно 2-го класу із вихідною кількістю сирої клейковини 24,0 % (за експрес-аналізом). У контрольних зразках було визначено органолептичні показники якості, які потім були підтверджені мікологічною експертизою. У результаті проведених досліджень було визначено гранично допустимий вміст (ГДВ) сажкових зерен у помольній партії із збереженням якості зерна.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення методики оцінювання ризику в умовах надзвичайної ситуації
    (2018) Нікітін, Анатолій Анатолійович; Хіврич, Олександр Васильович; Володченкова, Наталія Валеріївна
    Питання безпеки та безпечної діяльності у надзвичайних ситуаціях – ключове питання будь-якого промислового підприємства. Особливо гостро питання збереження життя та здоров'я працівників постає у випадку виникнення небезпек, а тим паче при ліквідації наслідків небезпек. Враховуючи великий ризик погіршення стану здоров’я як для персоналу підприємства та оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту так і для населення, що мешкає в зоні можливого впливу небезпечних та шкідливих факторів, що виникають у разі аварій та/або аварійних ситуацій на харчових (промислових) підприємства, необхідно передбачати заходи упередження впливу непрогнозованих обставин. З метою контролю та мінімізації впливу на персонал шкідливих і небезпечних факторів, які виникають у процесі ліквідації наслідків необхідно удосконалити методику для оцінювання ризику та доведення до оптимальних (прийнятних) значень, як для працівників підприємства, населення, так і для оперативно-рятувальних підрозділів служби цивільного захисту України, що потрапляють під вплив небезпечних факторів надзвичайної ситуації. Методологія управління ризиками передбачає виявлення основних джерел і чинників небезпеки (оцінка ризику); дослідження закономірностей, принципів і основних напрямів подальшого розвитку (прогнозування ризику); визначення найбільш ефективних шляхів скорочення напруженості під час виконання завдань в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного і воєнного характеру. Запропонована методика передбачає розрахунок ризику з урахуванням усіх відомих g-небезпечних факторів при якому може утворюватися к-небезпечний фактор, що утворюється в залежності від типу надзвичайної ситуації. Крім того, поряд з розрахунком ймовірності ризику додатково Rіk може бут включено в ризик від інших джерел та інше. Методика передбачає оцінення ризику диференційним і комплексним шляхом. Удосконалення методу кількісного оцінювання ризику надасть можливість комплексного пошуку рішень щодо застосування сил цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на основі оцінки ризику, яка на відміну від існуючих методик визначає рівень доцільності тих чи інших завдань і забезпечує мінімально припустиме ураження в надзвичайній ситуації. Safety and safe activities in an emergency – a key issue any industrial enterprise. Particularly acute is the issue of preserving the lives and health of workers in the event of dangers, and especially in the elimination of the consequences of hazards. Taking into account the high risk of deteriorating health as for the personnel of the enterprise and the rescue units of the civil protection service and for the population living in the zone of possible influence of hazardous and harmful factors that arise in the event of accidents and / or emergencies in food (industrial) enterprises, preventive measures should be provided for unpredictable circumstances. In order to control and minimize the impact on the personnel of the harmful and dangerous factors that arise in the process of elimination of consequences, it is necessary to improve the methodology for assessing the risk and bringing to the optimal (acceptable) values, both for employees of the enterprise, the population, and for the rescue units of the civil protection service of Ukraine, which are affected by dangerous emergency factors. The methodology of risk management involves identifying the main sources and factors of danger (risk assessment); study of patterns, principles and main directions of further development (risk forecasting); determination of the most effective ways of reducing the tension during the execution of tasks in the conditions of emergency situations of anthropogenic, natural and military character. The proposed method involves calculation of risk taking into account all known g- hazards factors at which a k- hazards factor can be formed, factor that is formed depending on the type of emergency. In addition, along with the calculation of probability of risk can additionally Rik bottles included in the risk from other sources, and more. Improving the method of quantitative risk assessment will provide an opportunity for a comprehensive search for solutions for the use of civil protection forces during the elimination of the consequences of emergencies on the basis of risk assessment, which, in contrast to existing methods, determines the level of expediency of certain tasks and provides the minimum acceptable damage in an emergency.
  • Ескіз
    Документ
    Ідентифікація та оцінювання професійного ризику підприємства методом експлуатаційної безпеки та працездатності
    (2018) Володченкова, Наталія Валеріївна
    Статистичні дані з питань безпеки праці в Україні свідчать про те, що рівень травматизму залишається на досить високому рівні. Однією з важливих ланок діяльності будь-якого підприємства харчової промисловості є аналіз та упередження ризику виникнення небезпек або небезпечних ситуацій, що можуть призводити до виробничої травми, профзахворювання або загибелі працівника. З метою контролю та мінімізації джерел ризику, які можуть бути причиною нещасних випадків проводиться ідентифікація та оцінення ризику на підприємстві, які виникають у процесі виробничої діяльності. В роботі представлено результати аналізу міжнародних стандартів з менеджменту ризиків та наведено методику ідентифікації та упередження небезпек методом функціонального аналізу дослідження небезпек та працездатності. Розроблено алгоритм ідентифікації та реєстру ризиків. При проведенні ідентифікації можливих небезпек пропонується використовувати ключові та керуючі слова для кожної стадії (сегменту) технологічного процесу та визначати: можливі відхилення, причини та наслідки цих відхилень та втрати внаслідок можливих відхилень. За результатами розробляють матрицю можливих відхилень. На основі проведеного аналізу розробляються заходи з метою упередження можливих небезпек та призначається відповідальна особа, що контролю стадію технологічного процесу та не допускає відхилення необхідних параметрів. Визначення та оцінення виробничих ризиків упередить виникнення небезпечних ситуацій, випадки травматизму та професійних захворювань, що забезпечить збереження здоров'я і життя робітників і благополуччя всього підприємства. Стратегія, що направлена на ризик-менеджмент, надасть змогу визначити для підприємства, саме ті ризики, які потенційно здатні викликати серйозні негативні наслідки. Statistics on labour safety in Ukraine indicate that the level of injury remains at a fairly high level. One of the important parts of the activity of any enterprise of food industry is the analysis and bias risk of hazards or dangerous situations that can lead to industrial injury, occupational disease or death of the employee. In order to control and minimize sources of risk that may be the cause of accidents is carried out identification and evaluating the risk of the company, arising in the course of the production activity. Results of the analysis are presented in the work of international standards of management of risks and methods of identification and prejudice the dangers of the method of functional analysis research of the dangers. The algorithm of identification and register of risks. During the identification of potential hazards is proposed to use the key and control words for each stage (segment) process and determine the possible deviation, causes and consequences of these deviations and loss as a result of possible deviations. The results of developing a matrix of possible deviations. Based on the analysis of the developed measures in order to prejudice the possible dangers and appointed responsible person that the control stage of the technological process and does not allow deviations required parameters. Identifying and evaluating the production risks uperedit the occurrence of hazardous situations, cases of injury and occupational disease, that will ensure the preservation of the health and life of workers and the welfare of the whole enterprise. The strategy, which is aimed at risk management, will provide the opportunity to determine for the enterprise, just those risks that are potentially able to cause serious negative consequences.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз випадків травматизму з працівниками внаслідок порушень вимог законодавства про охорону праці іншими особами
    (2017) Романенко, Наталія Володимирівна; Володченкова, Наталія Валеріївна; Сліпачук, Олександр Анатолійович
    В роботі представлено результати спеціальних розслідувань за 2006–2015 рр. (за матеріалами спеціальних розслідувань) та визначено, що в середньому 10,8 % нещасних випадків виробничого характеру трапились внаслідок допущення порушень самим потерпілим. Приблизно 10 % складають випадки не пов’язані з порушеннями законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Винуватцями більше 40 % нещасних випадків на виробництві є як сам потерпілий так і інша особа. Під іншою особою розуміється інший працівник (керівник) підприємства, де стався нещасний випадок чи іншого підприємства або особа яка зовсім не причетна до виробничої діяльності - стороння особа. Проведений аналіз таких випадків виявив поступове збільшення питомої ваги нещасних випадків, що сталися з вини інших осіб. Ідивідуальний аналіз кожного випадку дає змогу розробити заходи підвищення ефективності профілактики виробничого травматизму. В работе представлены результаты специальных расследований в период с 2006 по 2015 гг. (по материалам специальных расследований) и определено, что в среднем 10,8% несчастных случаев производственного характера произошли вследствие допущения нарушений самим потерпевшим. Примерно 10% составляют случаи не связаны с нарушениями законодательных и нормативно-правовых актов по охране труда. Виновниками более 40% несчастных случаев на производстве является как сам пострадавший так и другое лицо. Под другим лицом понимается другой работник (руководитель) предприятия, где произошел несчастный случай или иного предприятия или лицо, которое совсем не имеет отношения к производственной деятельности - постороннее лицо. Проведенный анализ таких случаев обнаружил постепенное увеличение удельного веса несчастных случаев, произошедших по вине других лиц. Идивидуальным анализ каждого случая позволяет разработать мероприятия по повышению эффективности профилактики производственного травматизма. The paper presents the results of special investigations for 2006-2015 (based on the materials of special investigations) and it has been determined that on average, 10.8% of industrial accidents occurred as a result of perpetrators' perceived violations. Approximately 10% comprise cases not related to violations of legislative and regulatory legal acts on occupational safety. The perpetrators of more than 40% of accidents at work are both the victim and another person. Another person means another employee (manager) of an enterprise where an accident occurred or another enterprise, or a person who is not at all involved in the production activity, is an outsider. An analysis of such cases has revealed a gradual increase in the proportion of accidents that occurred with the fault of others. An individual analysis of each case enables the development of measures to increase the effectiveness of prevention of occupational injuries.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження стану повітря робочої зони кондитерів
    (2017) Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена Костянтинівна
    В роботі представлено результати експериментального дослідження умов праці працівників кондитерського цеху Київської області, за фактором параметрів метеорологічних умов, при яких відбуваються різні етапи відповідного технологічного процесу. Наведено методику розрахунку кількості тепла не лише від технологічного обладнання, а й з врахуванням тепла від приладів освітлення, інсталяції приміщень, тепловиділень працівників та інших джерел. Дана методика дозволяє розрахувати ступінь порушення комфортності повітряного середовища за комплексним показником дискомфорту. Заходи з нормалізації параметрів повітряного середовища поліпшать умови праці виробничого персоналу, попередять захворювання, що відповідно вплине на продуктивність праці та дасть змогу підвищити якість готової продукції. The paper presents the results experimentally the working conditions of workers pastry shop Kyiv region, the meteorological parameters factor conditions under which there are different stages of the relevant process. The method of calculating the amount of heat not only from the technological equipment, but also taking into account the heat from lighting devices, installation of premises, heat dissipation of workers and other sources is given. This technique allows to calculate the degree of violation of the comfort of air around by complex indicator of discomfort. Take action with normalization parameters of air environment can improve the conditions of production personnel, prevent disease, will contribute to productivity and will help improve the quality of the finished product.