Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
40 результатів
Результати пошуку
Документ Проектування гравітаційних атракціонів(2016) Гуць, Віктор Степанович; Коваль, Ольга АндріївнаРозглянуто та проаналізовано режими руху, сили, що діють на користувачів гірок, атрак ціонів з метою визначення безпечних швидкостей і оптимальних геометричних розмірів при їх проектуванні. Запропоновано математичні моделі — диференціальні рівняння руху, отримані в результаті аналізу діючих на спусковий об’єкт сил. In the leisure industry popular multi-functional entertainment complexes. Gravity is used for children's rides, family entertainment and adventure. Calculation modes of movement velocity, acceleration, forces acting on the visitors is a complex engineering task. We solve it by constructing differential equations and their analysis. The practical application of the obtained mathematical models ensure the safety of staff and travelers with optimal positive emotional effect.Документ Тренажери-імітатори для гірськолижного відпочинку(2017) Коваль, Ольга Андріївна; Гуць, Віктор СтепановичВ роботі розглянута сучасна тенденція розширення спектру послуг в сфері зимового відпочинку. Врахову- ючи щорічно зростаючий попит на зимові види відпочинку, однозначно цікавою та перспективною є ідея створення штучних гірськолижних курортів з повною або частковою імітацією трас для катання на лижах, сноубордах та іншому гірськолижному спорядженні. Суттєвою перевагою такої ідеї є повна незалежність від погодних умов, також важливим фактом є те, що за умови створення штучного гірськолижного ком- плексу можлива його експлуатація протягом всього року з можливістю забезпечення комфортних умов для туристів. В роботі проаналізовані та порівняні сучасні тренажери-імітатори гірськолижних спусків, наведені їхні комплексні хaрактеристики, враховуючи отримані дані сформульована пропозиція викори- стання обладнання для забезпечення різних типів потреб. In this work the current modern trend of expansion of the range of services in the field of winter recreation is discussed. Taking into account the increasing demand for winter recreation, by far the more interesting and promising is the idea of creating an artificial ski resorts with full or partial simulation runs for skiing, snowboarding and other ski equipment. A significant advantage of this idea is full independence from weather conditions, also important is the fact that when creating the artificial ski complex possible its operation throughout the year with the ability to provide comfortable conditions for tourists. The modern ski slopes simulators are analyzed and compared, their complex characteristics are given, given the data obtained has been proposed the use of equipment to provide different types of needs.Документ Кінетична модель зміни якості новітніх харчових продуктів(2016) Силка, Ірина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Гуць, Віктор СтепановичВстановлення строку придатності готової продукції вимагає тривалих досліджень. Використання методів моделювання у даному випадку дозволяє за короткий проміжок часу отримати необхідні дані та спрогнозувати тривалість зберігання харчового продукту. Нативні інгредієнти скорочують термін реалізації харчових продуктів, що їх містять. Це одна з основних причин обмеженого асортименту натуральних ароматизаторів на ринку України. В статті розглянуто натуральний ароматизатор «Кминний», що складається з компонентів ефірних олій, представлений як багатопараметрична різнопрофільна система. Дослідження стабільності ароматизатору проводили на дев’яти зразках протягом двох років при сприятливих та несприятливих умовах зберігання. Якість ароматизатора виражали як багатокутник якості, на променях якого відкладено значення вмісту ароматичної складової. За результатами експериментальних досліджень зміни стану ароматизатору були побудовані багатокутники якості зразків, які зберігалися при різних умовах. Оскільки при зберіганні змінюється компонентний склад ароматизатору, то на кожному етапі отримано різні багатокутники якості. Площа даних багатокутників з часом зменшується і досягає мінімально допустимої, при якій якість ароматизатора визначається як незадовільна. На основі отриманих даних побудовано графічні залежності зміни площі багатокутника якості ароматизатору «Кминний» у часі та складено математичні моделі. Виконавши диференціювання було встановлено загальний вигляд швидкості зміни якості системи Vβ=a•ekt. Екстраполяція даних залежностей у часі з урахуванням швидкості зміни якості дає можливість визначити максимальний строк придатності ароматизатора при розглянутих умовах зберігання. Term storage definition is long and difficult research. Receiving the necessary results of the term storage food definition requires simulation methods. Natural ingredients reduce the term storage food. This is one of the main reason why natural flavors in Ukraine are limited. Natural flavor "Cumin" consists of essential oils components. We believe that this flavor is a multiparametric system with different profiles. Conducting stability research on the nine samples of natural flavor "Cumin" during two years at different temperatures was done. It was done physico-chemical and chromatographic research of samples. Flavour quality represented at the polygon (profile of quality). The content of flavor components relative to the control sample designated on the rays of polygon. Profiles of flavor quality were built on samples stored at different temperatures and in the dark or in the sun. During storage the area of these polygons decreased and reached the minimum. Minimum area of profile is a bad product or flavor. We were building graphic’s depending area profile of flavor "Cumin" on the time and were made mathematical models. It was made differentiation of mathematical functions. General view of the speed changing quality is Vβ=a•ekt. This formula calculates the maximum storage time.Документ Моделювання руху вантажів у транспортних операціях(2015) Гуць, Віктор Степанович; Губеня, Олексій Олександрович; Коваль, Ольга АндріївнаПід час транспортування харчових продуктів, упаковки, тари до робочих органів технологічного обладнання необхідно забезпечувати всі умови, за яких вантаж залишиться неушкодженим, недеформованим, швидко і точно з мінімальними втратами енергії потрапить у пристрій для захоплювання або фіксації. У процесах різання або подрібнення за умови вільного руху продукту до робочих органів, необхідно забезпечити режими різання, а також запас кінетичної енергії для проходження продуктом зони різання. У сучасних технологічних потокових лініях вантаж переміщується, здебільшого, по горизонтальній та похилій поверхнях. Рух може надаватись привідним пристроєм через кривошипно-шатунний механізм, пружинний та інші механізми. Рушійна сила в кожному випадку змінюється за різними законами: може залишатись постійною, змінюватись за лінійними (зменшуватись або збільшуватись з часом) або більш складними нелінійними законами. Рушійна сила має забезпечити цілісність вантажу та переміщення його на потрібну відстань з певною швидкістю.Дані про режими руху вантажу дають можливість визначити роботу, яка витрачається на виконання операції переміщення, і необхідну потужність обладнання. Це дає змогу обрати оптимальні енергетичні характеристики приводного механізму, забезпечити на етапі проектування міцність деталей і вузлів обладнання, його мінімальну металоємність при дотриманні умов міцності і зносостійкості. The authors present the results of modeling the motion of load on the working surfaces of the process equipment, was conducted for purpose of minimization of charges of energy on moving, diminishing of negative action to the product by the analysis of mechanism of motion of loads on different surfaces at action of permanent and variable motive force in different technological processes, including packing. The authors analyze the mathematical models derived from second order differential equations. Energy characteristics of movement in the article are defined as depending on the nature and duration of the driving force. Modelling results enable to choose a moving mechanism, provide such modes of motion, at which a load will not be damaged, and a process will take place with the minimum charges of energy.Документ Структурно-механічні властивості як складова якості м'яких розсільних сирів(2009) Гуць, Віктор Степанович; Губеня, Олексій Олександрович; Рябченко, Наталія ОлександрівнаВ статті проаналізовано чинники, які впливають на консистенцію м’яких розсільних сирів, досліджені їх фізико-хімічні показники якосты, визначено силу різання, та встановлені раціональні швидкості нарізання м’яких розсільних сирів. In the article there is the data about the factor which influence on the consistency of the soft brine cheeses, researched their physical & chemical properties, defined force of cutting and rational speed of cutting of the soft brine cheeses.Документ Впровадження програмних комплексів при вивченні дисциплін "Безпека життєдіяльності" та "Цивільна оборона"(2004) Слободян, Ольга Петрівна; Пелих, Володимир Максимович; Гуць, Віктор Степанович; Яцюк, Микита Мефодійович; Нещадим, Лариса ПетрівнаЗагальновідомо, що використання активних методів навчання у поєднанні з різними технічними засобами значною мірою інтенсифікують навчальний процес. Одним із найперспективніших шляхів у вирішенні цього завдання залишається розробка та впровадження в навчальний процес програмних пакетів на базі персональних комп’ютерів. It is well known that the use of active learning combined with various technical means significantly intensify the educational process. One of the most promising ways of solving this problem is the development and implementation of software packages based on personal computers to the learning process.Документ Прогнозування сценаріїв розвитку та аналітична оцінка показників вибухонебезпеки на підприємствах хлібопекарної галузі (Продовження)(2007) Гуць, Віктор Степанович; Фалес, Василь Михайлович; Хіврич, Олександр Васильович; Богданов, Єгор Серафімович; Володченкова, Наталія Валеріївна; Литвиненко, Анатолій МихайловичПроаналізовано основні причини та види аварій на підприємствах хлібопекарної галузі. Виділено технологічні блоки для проведення оцінки вибухонебезпеки. Analyzed the underlying causes and types of accidents at the baking industry. Technological blocks allocated for the assessment explosion.Документ Інструментальні методи визначення консистенції м’ясних продуктів(1997) Гуць, Віктор СтепановичОхарактеризовано існуючі методи визначення консистенції як показника якості м’яса. Запропоновано нових підхід до її визначення, в основу якого покладено методи інженерної реології. Особливістю розробленого методу є те, що висновок про консистенцію продукту роблять на основі аналізу чисельних значень реологічних коефіцієнтів.Документ Математичне моделювання руху харчових продуктів у барабанах, що повільно обертаються(2001) Гуць, Віктор СтепановичВ харчових технологіях для перемішування, подрібнення, масажування, тендеризації, транспортування широко використовують технологічне обладнання робочими органами якого є барабани, що обертаються навколо осі з невеликою швидкістю. Технологічна спрямованість і ефективність оброблення залежить від конструктивних особливостей барабана і структурно-механічних властивостей продукту. Запропоновано математичну модель, яка дає можливість розрахувати траєкторію руху шматка м’яса і враховує зміни його структурно-механічних властивостей. Розрахунки виконано для барабанів з радіальними полками, коли коефіцієнт тертя ковзання не залежить від адгезії і є постійною величиною та коли залежить від адгезії. Адекватність результатів теоретичних досліджень підтверджено експериментальними даними.Документ Причини, джерела і обставини виробничого травматизму в м'ясній промисловості України(2012) Гуць, Віктор Степанович; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаПроаналізовано стан виробничого травматизму у м'ясній промисловості України за період 2003…2009 р. Приведені результати аналізу розподілу випадків виробничого травматизму від обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, експлуатація яких призвела до нещасного випадку. Виявлені найбільш поширені травмуючі фактори і професії в м'ясній промисловості України. The article deals with injuries in the meat industry of Ukraine for the period 2003...2010. The results of analysis of the distribution of occupational injuries from machinery, equipment, vehicles, machinery, operation of which caused the accident. It is set that most dangerous situations in meat industry are conditioned imperfection of protective protections of mobile elements of equipment, absence of blackout devices of occasions of stationary machines, disrepair of engine. The most widespread injuring factor in meat industry is injuring of workers by objects, turn (production equipment) around details which move, in a that number by the equipment of hand labour knives, drank. Found out ten professional groups in which the most risk of травмонебезпечних situations and types of traumas is fixed got the workers of meat industry.