Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
13 результатів
Результати пошуку
Документ Коагуляційне очищення жомопресової води гелем алюмінію(2015) Українець, Анатолій Іванович; Олішевський, Валентин Вікторович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Ляпіна, К. В.; Маринін, Андрій ІвановичУ статті розглянуто можливість застосування сполук алюмінію в ультрадисперсному стані для коагуляційного очищення жомопресової води в схемі підготовки живильної води для дифузійних установок. Запропоновано спосіб одержання стабільностійкого гелю алюмінію шляхом диспергування інкапсульованого наноалюмінію в системі поліетиленгліколь-вода. Доведено, що у разі використання реагенту на основі гелю алюмінію в жомопресовій воді зменшується вміст білкових і пектинових речовин, відповідно, на 50 % та 70 % та збільшується ефект її очищення до 23 %, що відкриває нові підходи у водовикористанні цукрового виробництва.Документ Роль кафедри технології цукру і підготовки води НУХТ у кадровому і науково-технічному забезпеченні розвитку цукрової галузі України(2018) Українець, Анатолій Іванович; Гусятинська, Наталія Альфредівна; Рева, Леонід ПавловичУ статті наведено історію становлення кафедри технології цукру і підготовки води. Проаналізовано основні наукові здобутки кафедри. The article presents the history of the formation of the sugar technology and water treatment department. The basic scientific achievements of the department are analyzed.Документ Вплив нанокомпозиту алюмінію на дифузійні властивості бурякової стружки(2017) Олішевський, Валентин Вікторович; Українець, Анатолій Іванович; Бабко, Євген Миколайович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Никитюк, Тарас Володимирович; Закордонець, Дмитро Іванович; Бартошак, Ігор ВолодимировичУ статті розглянуто можливість застосування нанокомпозиту алюмінію в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки. Визначені електрокінетичні властивості розчинів сульфату алюмінію Al2(SO4)3 та гідроксиду алюмінію Al(OH)3, та їх вплив на зміну коефіцієнту дифузії сахарози в буряку. Встановлено, що Al(OH)3 в кількості 0,005% до маси води покращує проникність бурякової тканини, підвищує значення коефіцієнта дифузії на 22% порівняно з використанням сульфату алюмінію в кількості 0,05 % до маси води, а також, що Al(OH)3 не впливає на рН дифузійного соку. The possibility of aluminium nanocompozite application during sugar extraction process from sugar-beet was seen. It was compared the electrokinetic properties of alum Al2 (SO4)3 and aluminum hydroxide Al(OH)3 and their influence at the sucrose diffusion coefficient was studied. It was established, that dosage of Al(OH)3 in amount of 0.005% by waight of water can improves the permeability of beet tissue and increases the diffusion coefficient by 22% compared with alum in amount of 0.05% by weight of water, and also that Al(OH)3 does not decrease the pH value of the diffusion juice.Документ Досвід використання нанокомпозиту алюмінію в умовах бурякоцукрового виробництва(2016) Олішевський, Валентин Вікторович; Українець, Анатолій Іванович; Лопатько, Костянтин Георгійович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Бабко, Євген Миколайович; Вільченко, Алла Миколаївна; Костюченко, Володимир Володимирович; Маринін, Андрій Іванович; Никитюк, Тарас Володимирович; Лапшин, Сергій ОлександровичВ статті розглянуто можливість застосування нанокомпозиту алюмінію в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки в умовах цукрового виробництва. Встановлено, що додавання нанокомпозиту алюмінію в жомопресову воду в кількості 0,0005 % до маси води дозволяє підвищити чистоту дифузійного соку на 2,0 %, а чистоту жомопресової води на 7,3 %. При цьому ступінь пресування жому підвищується на 2,35 %. За рахунок підвищення чистоти сульфітованого соку на 1,7 % спостерігалося підвищення виходу цукру на 0,31 % до м.б. The possibility of aluminium nanocomposite application during the sugar extraction process from sugar-beet was studied in terms of sugar plant. It was established that the addition of aluminum nanocomposite into the press-water in amount of 0.0005% by weight of water can increase the purity of the diffusion juice by 2.0%, and the purity of press-water to 7.3%. This may increase the degree of pulp moisture to 2.35%. By increasing the purity of thin juice to 1.7% there was increased sugar produces by 0.31% per mb.Документ Raman-спектри модифікованих крохмалів(2002) Грабовська, Олена Вячеславівна; Клімович, В. М.; Штангеєва, Надія Іванівна; Українець, Анатолій Іванович; Качковський, О. О.Досліджено, що raman-спектри полісахаридів крохмалю є досить інформативними і дають змогу вивчати будову та структурні перетворення макромолекул нативного і модифікованих крохмалів, а також оцінювати вплив технологічних умов на властивості крохмалю.Документ Дослідження технологічних процесів сучасних виробництв(2003) Українець, Анатолій Іванович; Грабовська, Олена Вячеславівна; Олішевський, Валентин Вікторович; Василів, Володимир ПавловичДосліджено вплив електроіскрових розрядів на якість кукурудзяного крохмалю. Встановлено, що електроіскрове оброблення сприяє отриманню зернового крохмалю підвищеної чистоти. The influence of spark discharges on the quality of corn starch. Established that spark processing corn starch helps to ensure a high purity.Документ Дослідження процесу ферментативного розрідження крохмалю(2002) Грабовська, Олена Вячеславівна; Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Штангеєва, Надія Іванівна; Українець, Анатолій ІвановичНаведено результати дослідження оптимальних параметрів проведення ферментативного розрідження кукурудзяного крохмалю для забезпечення найкращої підготовки його для подальшого оцукрювання глюкоамілазою у виробництві цукристих сиропів. The results of the study of optimum parameters of conducting enzymatic liquefaction of corn starch for the best prepare it for subsequent saccharification glucoamylase production in sugar syrup.Документ Інтенсифікація ферментативного гідролізу крохмалю обробленням парою(2003) Грабовська, Олена Вячеславівна; Деменюк (Майданець), Оксана Миколаївна; Штангеєва, Надія Іванівна; Українець, Анатолій ІвановичОброблення ферментативних гідролізатів парою поліпшує їх фільтраційну здатність та зменшує втрати крохмалю з фільтраційним осадом.Документ Адсорбційне очищення гідролізатів крохмалю у крохмале-патоковому виробництві(2003) Грабовська, Олена Вячеславівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Українець, Анатолій ІвановичСтаття присвячена дослідженням процесу адсорбційного очищення гідролізатів крохмале-патокового виробництва від барвних речовин. Розглянуто питання використання різних марок активного вугілля у крохмале-патоковій галузі та впливу дозування вугілля на технологічні показники напівпродуктів виробництва різного ступеню очищення.Документ Особливості структури пектину, виділеного з білокачаної капусти(НУХТ, 2011) Українець, Анатолій Іванович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Крапивницька, Ірина Олексіївна; Харітон, Тамара Яківна; Харітон, Наталія ГригорівнаВивчено капусту, як джерело харчових волокон, в тому числі , пектину, наведено порівняльні аналітичні характеристики бурякового, яблучного, цитрусового пектинів з капустяним. Досліджено особливості будови капустяного пектину за допомогою методу ІЧ-спектроскопії