Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Хлібопекарські властивості зерна пшениці м’якої з добавлянням пшениці спельти(2020) Єремеєва, Олена Анатоліївна; Харченко, Євген Іванович; Ткаченко, Геннадій Володимирович; Любич, Віталій ВолодимировичВивчити питання щодо формування хлібопекарських властивостей зерна пшениці м’якої з добавлянням пшениці спельти. Лабораторні, математично-статистичні, органолептичні, експертальні. Результати дослідження процесу подрібнення помельних партій з відсотковим вмістом спельти 5 %, 10, 15, 20, 25 %, вказують, що в третьому та п’ятому зразках високий вміст клейковини – 29,6 % і 29,04 %. Найменша кількість у четвертому зразкові – 24,8 %. За білизною всі зразки отриманого борошна відносяться до вищого сорту. Результати пробної випічки хліба показали добрі результати. Найкращими борошномельними та хлібопекарськими властивостями характеризувались зразки з відсотковим вмістом спельти у кількості 15, 20 і 25 %. Отримані результати досліджень науково обґрунтовують доцільність добавляння пшениці спельти у помельні партії пшениці м`якої в кількості 15 % для покращення борошномельних та хлібопекарських властивостей. При добавлянні 15 % пшениці спельти до помельної партії пшениці м’якої отримано найвищу якість борошна. Хлібопекарські властивості зерна пшениці спельти подібні пшениці м’якій. Зерно дослідженого сорту пшениці спельти поступається за об’ємом хліба. Встановлено, що добавляння 15–20 % зерна пшениці спельти до пшениці м’якої не знижує хлібопекарських властивостей борошна останньої. Вміст клейковини при цьому знаходиться на рівні пшениці м’якої. Об’єм хліба становить 495–506 см3. Пористість становить 73,0–74,1 %, формостійкість подового хліба – 0,30–0,32. Investigate the formation of baking properties of soft wheat grain with the addition of spelt wheat. Laboratory, mathematical and statistical, organoleptic, expert. The research results of the grinding process of crushing batches with a percentage of spelt content of 5 %, 10, 15, 20, 25 %, indicate that in the third and fifth samples there is high gluten content – 29.6 % and 29.0 %. The lowest number in the fourth sample is 24.8 %. By colour, all samples of the obtained flour is of the highest quality. The results of trial bread baking performed good results. The best flour milling and baking properties were characterized by samples with a percentage of spelt in the amount of 15, 20 and 25 %. The obtained research results scientifically substantiate the expediency of adding spelt wheat to the crushing batches of soft wheat in the amount of 15 % to improve the milling and baking properties. It is when adding 15 % of spelt wheat to the crushing batch of soft wheat that the greatest extraction of flour was obtained, which as a result of trial bread baking showed its high quality. The baking properties of spelt wheat are similar to soft one. The grain of the studied variety of spelt wheat is inferior in volume of bread. It has been found that the adding of 15–20 % of spelt wheat to soft one does not reduce the baking properties of the latter flour. The gluten content is at the level of soft wheat. The volume of bread is 495–506 cm3. The porosity is 73.0–74.1 %, the persistent shape of hearth bread is 0.32–0.33.Документ Технологічні прийоми виділення зерна, охопленого фузаріозом(2015) Верещинський, Олександр Павлович; Ільчук, Віктор Борисович; Дмитрук, Євген Адамович; Євтушенко, Олег Олександрович; Харченко, Євген ІвановичВ статті наведено характеристику грибів роду Fusarium, їх вплив на організм людини. Вказано норми вмісту фузаріозних зерен у зерновій масі, яка подається у переробку. Наведено результати досліджень сепарування зернової маси із вмістом фузаріозних зерен. Доведено, що найбільший вміст фузаріозних зерен міститься у дрібній фракції зерна, яку рекомендується вилучати із зернової маси, яка подається на переробку. This article describes characteristics of fungus (the genus of Fusarium) as well as their influence on the human organism. The norms of containing Fusarium grains in the grain mass that is submitted for processing are indicated. The research results of separation the grain mass with Fusarium grain inside is shown. It is determined that the highest content of Fusarium grain is contained in the fine faction of grain, which is recommended to remove from the grain mass that is submitted for processing.Документ Організація процесу лущення пшениці на млинзаводах різної продуктивності(2013) Єремеєва, Олена Анатоліївна; Ільчук, Віктор Борисович; Харченко, Євген ІвановичВ статті наведено організацію технологічного процесу лущення зерна пшениці перед помелом на борошномельних заводах різної продуктивності. In clause it is resulted оrganization technological process of a peeling of grain before grindings at flour-grinding factories of different efficiency.Документ Альтернативна методика розрахунку аеродинамічного опору фільтрів(2014) Дмитрук, Євген Адамович; Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій ВасильовичВ статті поставлено актуальність питання та представлено альтернативну методику розрахунку аеродинамічного опору фільтрів та фільтрів-циклонів. In clause it is put a urgency of a question and it is presented an alternative design procedure of aerodynamic resistance of filters.Документ Аеродинамічний опір нетканих фільтрувальних матеріалів(2013) Харченко, Євген Іванович; Дмитрук, Євген Адамович; Шаран, Андрій ВасильовичВ статті наведено результати досліджень аеродинамічного опору нетканих фільтрувальних матеріалів із каркасною і без каркасною структурою. Доведено, що із збільшенням повітропроникності фільтрувальних матеріалів збільшується їх аеродинамічний опір. Запропоновано математичну залежність розрахунку аеродинамічного опору фільтрувальних матеріалів. Determination of aerodynamic resistance of unfabric filtration materials is very topical and consists in a necessity to development methods of calculations filters aspiration and pneumotransport equipment.Документ Дослідження температури зерна при його підготовці до розмелу(2010) Шаповаленко, Олег Іванович; Ільчук, Віктор Борисович; Харченко, Євген Іванович; Перцев, Сергій МиколайовичВ статті розглянуто вплив температури повітряного середовища на зміни температури зерна при його підготовці до помелу. In clause influence of temperature of the air environment on changes of temperature of grain is considered by its preparation for a grinding.Документ Фракціонування дозволить правильно використати технологічний потенціал зерна(2010) Шаповаленко, Олег Іванович; Дмитрук, Євген Адамович; Корж, Тамара Володимирівна; Шаран, Андрій Васильович; Харченко, Євген Іванович; Тітова, Г. А.Фракціонування зерна за крупністю дозволяє правильно визначити технологічний потенціал зерна, яке зберігається і правильно його реалізувати. Досліджено 5 зразків пшениці врожаю 2009 рокую Встановлено, що розділення пшениці за крупністю на фракції дозволяє виділити з однієї партії різні потоки зерна, які відрізняються крупністю та показниками якості. В кожному класі зерна міститься 60-75 % крупної фракції, яка має вищі хлібопекарські властивості. Grain fractionation as per fineness permits accurate estimation and implementation of stored grain technological potential. Five samples of wheat crop 2009 have been tested. As found out fineness separation of wheat to fractions allows to mark out from one lot different grain streams that are notable for fineness and quality specification. Each grade of grain contains 60-75 per cent of coarse grain which has enhanced baking characteristics.