Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Наноматеріали: перспективи використання та ризики для біосфери
    (2020) Фоменко, Веніамін Васильович; Кроніковський, Олег Ігоревич
    З моменту одержання та ідентифікації нового типу речовин і матеріалів, які були названі нанооб ’єктами, почалися лавиноподібні дослідження як властивостей означених матеріалів, так і способів їх синтезу та використання. Весь цей комплекс дій призвів до появи нових, унікальних за якістю та чутливістю пристроїв і систем, зокрема високочутливих датчиків різних типів, як-от хімічних, біологічних, оптичних тощо. Ці пристрої та системи, на думку багатьох дослідників, можуть сприяти покращенню якості життя людини завдяки безперервному високочутливому аналізу її внутрішнього середовища та швидкої профілактики проблем, що виникають зі здоров’ям. Однак згодом з’явилися дані про можливі небезпечні та непередбачувані наслідки неконтрольованого використання нанооб’єктів через надзвичайну хімічну та біологічну активність наноматеріалів. Це може призводити до руйнування та деформації структур. Зокрема, наноекологічні загрози можуть виникнути на клітинному рівні, при виході з ладу багатьох ферментних систем організму. Також існують технологічні і навіть соціальні загрози, пов’язані зі створенням супермініатюрних постійно діючих систем спостереження за діями людини, що небезпечно з точки зору дотримання прав людини. У зв’язку з цим виникає необхідність узгодити науково-технічну доцільність вивчення наноматеріалів і створення законів, які б поставили під суспільний контроль небезпеку цих досліджень. Оскільки дослідження проводяться зі значно більшою швидкістю, ніж регуляторні обмеження в цій сфері, важливо прискорити процеси врівноваження цих дій. Для цього вивчається вплив поширених нанооб’єктів, таких як оксиди деяких металів, наноструктур карбону тощо на різні органи та системи лабораторних тварин. Важливо вивчити їх метаболізм, шляхи перетворення в організмі та поширення в навколишньому середовищі. Крім того, перш ніж обговорювати вплив наноматеріалів, необхідно ознайомитись з їх сучасною класифікацією та основними джерелами як природного, так і штучного походження, а також з хімічними й токсичними властивостями.
  • Ескіз
    Документ
    Цифровізація системи управління охороною праці підприємств харчової промисловості
    (2024) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна
    У статті розглянуто основні тенденції цифровізації системи управління охороною праці підприємств харчової промисловості в частині моніторингу, для адекватного та постійного управління з урахуванням усіх факторів, що впливають на стан охорони праці. Розглянуто сервісні та програмні продукти з охорони праці, виконано аналіз їх функціональності, використання, можливості синхронізації єдиного інформаційного середовища СУОП харчових підприємств
  • Ескіз
    Документ
    Концептуальні засади розроблення нових харчових продуктів для військовослужбовців
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Мета цієї роботи полягає в тому, щоб, розглядаючи харчовий статус людини як ефективний профілактичний і лікувальний захід, з’ясувати основні завдання перед розробниками спеціальних харчових продуктів, які разом із медико-психологічними та еколого-гігієнічними засобами сприяли б підвищенню стійкості організму військових до негативних чинників, поліпшенню адаптаційних можливостей і загальної витривалості.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження особливостей харчування студентської молоді і рівня її усвідомлення факторів ризику хронічних неінфекційних захворювань
    (2023) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна
    Добре відомо, що раціональне харчування, фізична активність, відмова від шкідливих звичок, загартовування і є основними складовими здорового способу життя, збереження та підтримання здоров’я. На жаль, аналіз харчування здобувачів показав, що в понад 35,9% студентів добова енергетична цінність є недостатньою, а в 18,2 % випадків спостерігається її надлишок на фоні нераціонального розподілу раціону протягом дня. Крім того виявлено недостатнє щоденне споживання овочевих та плодово-ягідних культур, м’яса та риби. Так у щоденному раціоні студентської молоді овочі та фрукти присутні трішки більше, ніж у половини опитаних (60,4% та 52% відповідно), м'ясо у 63,1% опитаних здобувачів НУХТ. А рибу у свій раціон на рекомендованому рівні 2-3 рази на тиждень включають лише 23,5 % опитаних. Натомість студентська молодь споживає значну кількість хлібобулочних, макаронних та кондитерських виробів, солодких напоїв. Тому в статті акцентовано, що особливу увагу необхідно приділити отриманню студентською молоддю навичок здорового способу життя, мотивації до здорового харчування, як основної складової здорового способу життя. It is well known that rational nutrition, physical activity, avoidance of bad habits, and healthy tempering are the main components of a healthy lifestyle, preservation and maintenance of health. Unfortunately, the analysis of students' nutrition showed that over 35.9% of them have an insufficient daily energy value, and in 18.2% of cases there is an excess of energy because of irrational distribution of the diet during the day. In addition, insufficient daily consumption of vegetables, fruit and berry crops, meat and fish was found. Thus, in the daily diet of students, vegetables and fruits are present in slightly more than half of the respondents (60.4% and 52%, respectively), meat in 63.1% of the surveyed students of NUFT. And only 23.5% of respondents include fish in their diet at the recommended level 2-3 times a week. In contrast, students consumes a significant amount of bakery, pasta, confectionery, and sweet drinks. Therefore, the article emphasizes that special attention should be paid to the acquisition of healthy lifestyle skills by students, motivation for healthy eating as a key component of a healthy lifestyle.
  • Ескіз
    Документ
    Критерії віднесення харчових продуктів до категорії оздоровчих, функціональних
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Гуліч, Марія Павлівна
    Харчові продукти розглядаються сьогодні не лише з точки зору їхніх поживних та енергетичних властивостей, а і з позицій позитивного оздоровчого впливу на всі органи та системи організму людини. Тому продукція харчової промисловості починає якісно розширюватись за рахунок виробництва нового покоління харчових продуктів – оздоровчих, функціональних. The foodstuffs are today examined not only in terms of their nturitive and energetic value, but also from the viewpoint of their healthy influence on all the organs and systems of human body. Therefore, the products of food industry begins to expand qualitatively due to the emergence of the new generation of functional (healthy) foodstuffs.
  • Ескіз
    Документ
    Індустрія оздоровчих продуктів в Україні: стан та перспективи
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Для того щоб оздоровчі харчові продукти стали доступними й потрібними для масового споживача, вони мають увійти до структури виробництва у широких масштабах і органічно доповнити склад традиційної української кухні. For making the healthy foods more available and necessary for the mass consumer, they should be implemented into the production structure in lagreg scales and organically complement the composition of Ukrainian cuisine.
  • Ескіз
    Документ
    Використання ягід чорної смородини для виробництва порошкоподібних дієтичних добавок
    (2022) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    У статті на основі численних експериментальних даних вивчено біохімічний склад різних сортів ягід чорної смородини як сировини для виробництва дієтичних добавок, які доцільно застосовувати як поліфункціональні збагачувачі різних харчових середовищ; показано, що дієтичні добавки з ягід чорної смородини здатні справляти комплексний (у тому числі адаптогенний) вплив на окремі органи і системи, корегувати імунологічні механізми, психологічний та фізіологічний статус усього організму. Зроблено висновок, що людина сучасного урбанізованого суспільства при традиційному харчуванні позбавлена багатьох цінних біокомпонентів, що призводить до виникнення і розвитку різноманітних аліментарних захворювань. Пошук альтернативних шляхів вирішення цієї важливої проблеми показує необхідність розроблення широкого спектру дієтичних добавок із природної сировини. The authors of the article, having based on numerous experimental data, studied the biochemical compound of various black currant sorts as the raw materials for production of dietetic supplement to use as polyfunctional fortifiers for different food bases. There was also shown that black-currant dietetic supplements are capable of making the complex (adaptogenous as well) influence on separate organs and systems, correction of immunological mechanisms and the psychological and physiological statuses of the body as a whole. All the noticed forced the authors to conclude that the human of today’s urbanized society, upon keeping up to traditional diets, appears to be deprived of many precious biocomponents, which, in turn, leads to emergence and development of alimentary based ailments. The search for alternative ways to solve this problem explains the necessity to elaborate the wide range of dietetic supplements from natural raw materials.
  • Ескіз
    Документ
    Переваги та недоліки використання генетичних досліджень у страхуванні
    (2021) Арич, Михайло Іванович; Каленюк, Ярослав Олександрович; Левон, Марія Михайлівна
    У статті проведено теоретико-методичне дослідження негативних ризиків і позитивних можливостей від використання технологій генетичних досліджень у страхуванні. Визначено, що наразі основними недоліками від використання генетичної інформації у страхуванні є генетична дискримінація. Обґрунтовано, що генетична дискримінація у страхуванні також може бути причиною іншого негативного наслідку, зокрема відмови брати участь у наукових чи медичних генетичних дослідженнях через страх можливої генетичної дискримінації страховими компаніями за результатами цих досліджень у майбутньому.
  • Ескіз
    Документ
    Ринки страхування життя та здоров’я: оцінка конкурентоспроможності
    (2020) Арич, Михайло Іванович; Кулинич, Юрій Михайлович; Левон, Марія Михайлівна
    У статті досліджено конкурентоспроможність ринків страхування життя та здоров’я на основі розрахунку показників ємності (проникнення), рівня страхових виплат, а також щільності страхових премій і виплат. Метою статті є оцінка стану й динаміки розвитку конкуренції на вітчизняному ринку страхування, у т. ч. на ринку страхування життя (life), non-life-страхування, ринку страхування здо ров’я, зокрема ринку медичного страхування (безперервного страхування здоров’я), страхування здоров’я на випадок хвороби та ринку страхування медичних витрат. Інформаційною базою дослідження слугували офіційні дані Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України та Державної служби статистики України. Встановлено, що ємність (проникнення) ринку страхування, в т. ч. non-life і страхування здоров’я на випадок хвороби, у ВВП знижується. Визначено, що середня страхова премія та виплати на одну особу та на один страховий договір зростали практично для всіх досліджуваних видів страхування.
  • Документ
    Педагогические условия обеспечения здоровья учащихся
    (2020) Коляденко, Светлана Ананьевна
    В статье рассматриваются педагогические условия в решении образовательных проблем, связанных со здоровьем учащихся. Как показывает опыт, одни из них с трудом поддаются изменению, так как зависят от внешних обстоятельств, другие изменяются по мере возрастания психологической подготовки и степени осознанности действий участников педагогического процесса. Эти условия способствуют общей атмосфере формирования, требовательности, стимулирования и контроля в традиционном образовательном процессе. The article examines the pedagogical conditions in solving educational problems related to the health of students. Experience shows that some of them are difficult to change because they depend on external circumstances, others change as psychological training increases and the participants in the pedagogical process become aware. These conditions contribute to a general atmosphere of formation, demanding, stimulating and controlling in the traditional educational process.