Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Innovative water preparation technology for production of kombucha fermented beverage
    (2023) Dulka, Olha; Prybylskyi, Vitalii; Oliynyk, Svitlana; Fedosov, Oleksii; Кuts, Anatolij; Sharan, Larisa; Koretska, Iryna; Tiurikova, Inna
    The article presents the results of theoretical and experimental research on improvement of water preparation technology for non-alcoholic production of kombucha fermented drink. Complex action of the studied materials with adsorptioning, ion exchanging and redoxing properties provides the water conditioning, which allows improving the organoleptic indicators of the final product and increases its biological value. The expediency of using in the technology of preparation water for making kombucha drink has been established for clinoptilolite, rock crystal and activated carbon. While treating water from various sources with the proposed materials it’s overall softness and the total iron content were decreased, the content of biologically active substances in the final drink increased and organoleptic characteristics improved. The content of polyphenols substances in the final drink increased on the average 1.6 times compared to the untreated artesian water and the water from centralized water supply network. It was found that the high water hardness had a negative effect on the fermentation caused by the Medusomyces gisevii yeast culture and it made the organoleptic qualities of the final drink worse. The correlation between water indicators, wort fermentation dynamics and organoleptic evaluation of final drinks had been defined. The highest organoleptic values had been got by the samples of the drink prepared using water treated with clinoptilolite, activated carbon and rock crystal. У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з удосконалення технології підготовки води для виробництва безалкогольного ферментованого напою комбуча. Комплексна дія досліджених матеріалів із адсорбційними, іонообмінними та окисно-відновними властивостями забезпечує кондиціювання води, що дозволяє покращити органолептичні показники готового продукту та підвищує його біологічну цінність. Встановлено доцільність використання клиноптилоліту, гірського кришталю та активованого вугілля у технології підготовки води для приготування комбучі. При обробці води з різних джерел запропонованими матеріалами зменшувалась її загальна жорсткість, вміст загального заліза, збільшувався вміст біологічно активних речовин в готовому напої, покращувались органолептичні характеристики. В готовому напої збільшувався вміст поліфенольних речовин в середньому у 1.6 рази у порівнянні з використанням необробленої води з артезіанської свердловини та централізованої мережі водопостачання. Встановлено, що висока жорсткість води негативно впливала на зброджування сусла культурою Medusomyces gisevii та погіршувала органолептичні якості готового напою. Визначено кореляцію між показниками води, динамікою бродіння сусла та органолептичною оцінкою готових напоїв. Найвищу органолептичну оцінку отримали зразки напою, що приготовлені з використанням води, обробленої послідовно клиноптилолітом, активованим вугіллям та гірським кришталем.
  • Ескіз
    Документ
    Development of effective technologies for waste processing of the food industry
    (2020) Kuzmin, Oleg; Isaienko, Volodymyr
    The aim of the work is to determine the prospects of pyrolyzed wood waste for the production of alcoholic beverages, as well as in the production of porous carbon materials and activated carbon. Метою роботи є визначення перспективності піролізованих відходів деревини для виробництва алкогольних напоїв, а також у виробництві пористих вуглецевих матеріалів та активованого вугілля.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості застосування активного вугілля у лікеро-горілчаному виробництві
    (2021) Левандовський, Леонід Вікторович; Шендрік, Тетяна Георгіївна; Куц, Анатолій Михайлович; Стукальська (Іванова), Наталія Миколаївна
    У статті оцінено переваги та недоліки активного вугілля природного походження (БАУ-А), що традиційно використовується для очищення водно-спиртових сумішей від домішок у технології горілки, запропоновано підхід зі створення різних комбінацій сорбентів з оптимальними властивостями, де низькі показники якості одного з видів активного вугілля компенсовані високими показниками іншого вугілля.
  • Ескіз
    Документ
    Ion exchange membranes and activated carbon
    (2016) Volfkovich, Yurii; Sosenkin, Valentyn; Dzyazko, Yulia
    Application of standard contact porosimetry to investigations of activated carbon, polymer ion exchange membranes and composites based on them is considered. The method allows us to research porous structure of swollen materials in a wide diapason of pore radii (from 1 nm to 100 μm), to recognize mechanism of composite formation, to find location of inorganic particles in one or other type of pores of the polymers, to estimate hydrophilic and hydrophobic porosity. Розглянуто застосування методу еталонної контактної порометрії для дослідження активованого вугілля, полімерних іонообмінних мембран та композитів на їх основі. Метод дозволяє вивчати пористу структуру у широкому діапазоні радіусів пор (від 1 нм до 100 мкм), встановлювати механізм формування композитів, ідентифікувати неорганічні частинки у тих або інших порах полімерів, оцінювати гідрофільну та гідрофобну пористість.
  • Ескіз
    Документ
    Використання спеціалізованих сорбентів для підвищення вмісту мікроелементів в продукції землеробства
    (2015) Мушинська, Наталія Миколаївна; Степанець, Любов Филимонівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Степанець, Іван Федотович; Купчик, Лідія Андріївна
    В статті наведені результати наукових досліджень мікродобрив пролонгованої дії на основі природних сорбентів — цеолітів, які здатні збагачувати ґрунти мікро- та мікроелементами, підвищувати їх вміст у продукції рослинного походження та не завдавати шкоди навколишньому природному середовищу. The article presents the results of the slow-release micronutrients research. Their production is aimed at the decreasing of solvability of soil-introduced micronutrients, that form the basis of the present organic farming. The recipe and technology of production of specialized sorbing feed additives have been worked out, one of their main components being a natural, environmentally safe material - zeolite, that is capable of enriching the soils with micro- and macronutrients and increasing their content in the plant production.
  • Ескіз
    Документ
    Определение оптимальных условий очистки растворов фруктозы активным углем
    (1984) Архипович, Николай Александрович; Чернякова, Татьяна Яковлевна; Усатюк, Светлана Ивановна; Голубева, Л. А.; Одородько, Надежда Иосифовна
    В статье представлены результаты исследования по очистке растворов фруктозы от оксиметифурфурола и его полимеров активированным углем. Установлены оптимальные значения температуры, времени адсорбции и рН обрабатываемого раствора. The paper presents the results of research on the cleaning of fructose solutions from hydroxymethyl furfural and its polymers with activated carbon. The optimum temperature, adsorption time and pH of the solution have been determined.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование адсорбции оксиметилфурфурола и его полимеров активным углем из растворов глюкозы
    (1984) Архипович, Николай Александрович; Чернякова, Татьяна Яковлевна; Усатюк, Светлана Ивановна; Одородько, Надежда Иосифовна
    В статье представлены результаты исследований по использованию активированного угля для снижения концентрации оксиметилфурфурола и его полимеров в растворах глюкозы, что может быть использовано при очистке растворов глюкозы в крахмалопаточной производстве, а также при производстве сахаристых веществ. The paper presents the research results of the use of activated carbon to reduce the concentration of hydroxymethyl furfural and its polymers in glucose solutions that can be used for cleaning the glucose solutions in the potato-starch production, as well as in the production of sugars.