Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Фінансово-економічні аспекти безпеки продовольчого ринку(2021) Арич, Михайло Іванович; Олексин, Артур ГригоровичУ роботі висвітлено основні складові та особливості фінансово-економічної безпеки продовольчого ринку. Так, проаналізовано понятійно-категоріальний апарат досліджуваних термінів, фактори впливу, економічні умови та принципи формування безпеки продовольчого ринку; досліджено ключові напрями, методи державної політики в сфері дотримання фінансово-економічної безпеки продовольчого ринку; вивчено та узагальнено структуру та складові механізму, а також загрози та потенційні можливості підвищення рівня фінансово-економічної безпеки продовольчого ринку.Документ Інфляція та страхування як фактори впливу на безпеку продовольчого ринку: двофакторний регресійний аналіз(2020) Арич, Михайло Іванович; Корінєнко, Марія Валентинівна; Кріпак, Яна Вікторівна; Діденко, Тетяна СергіївнаУ статті проведено кореляційно-регресійний аналіз впливу показників інфляції і страхування на безпеку продовольчого ринку, що представлено показниками експорту та імпорту продуктів харчування. Визначено ступінь статистичної значимості впливу інфляції та страхування на показники безпеки продовольчого ринку. Результати дослідження показали, що і для України, і для більшості зарубіжних прийнятною є нульова гіпотеза, тобто вплив разом і інфляції, і страхування на показники безпеки продовольчого ринку є статистично незначимими. Для решти країн (Франція, Туреччина, Італія, Велика Британія) вплив факторних показників на цільову функцію є статистично значимим, тобто прийнятною є альтернативна гіпотеза. The paper presents a correlation-regression analysis of the impact of inflation and insurance on food market security, which is represented by indicators of food exports and imports. The purpose of the article was to determine the degree of statistical significance of the impact of inflation and insurance on food security indicators. The results of the study showed that for both Ukraine and most foreign countries, the null hypothesis was adopted, because the impact of both inflation and insurance on food market security indicators is not statistically significant. At the same time, for other countries (France, Turkey, Italy, Great Britain) the influence of factor indicators on the target function is statistically significant, it means that an alternative hypo-thesis is accepted.Документ Influence of Insurance on Competitiveness of Food Enterprises in Ukraine(2021) Shirinyan, Lada; Arych, Mykhailo; Rohanova, HannaThe paper is devoted to the analysis of the influence of insurance on key indicators of the activity of food industry enterprises (FIEs) from the viewpoint of use of insurance by the insurance market participants. The aim of the work is to analyze the relationship between insurance costs and indicators of efficiency and competitiveness of Ukraine's FIEs. Hypotheses concerning the propensity of FIEs with higher competitiveness to use insurance and influence of insurance on key indicators of FIEs activity have been formulated and tested. Economic-statistical analysis and correlation-regression analysis have been performed. The hypothesis about the existence of dependence between the competitiveness of FIEs and the portion of money allocated by FIEs for insurance is confirmed only for FIEs with high efficiency of business activity. Роботу присвячено аналізу впливу страхування на ключові показники діяльності підприємств харчової промисловості (ПХП) з позицій використання суб’єктів страхового ринку страхування. Аналіз підтверджує гіпотезу про те, що ПХП з більш високою конкурентоспроможністю є більш схильними до страхування. Гіпотеза про існування залежності між конкурентоспроможністю ПХП та частиною грошей, що виділяється ПХП на страхування підтверджується лише для ПХП з високою ефективністю ведення бізнесу.Документ Impact of insurance and inflation on economic growth and food market security(2020) Arych, Mykhailo; Didenko, Tetiana; Pozdniakova, Kateryna; Korinienko, Mariia; Kripak, YanaМетою дослідження є аналіз впливу страхування та інфляції на економічний розвиток та безпеку продовольчого ринку. Крім того, одним із ключових завдань статті є оцінка взаємозв’язку між споживчими цінами, валовими страховими преміями та валовим страховим продуктом, експортом та імпортом продуктів харчування. У статті обґрунтовано вплив страхування та інфляції на безпеку продовольчого ринку, на основі чого стане можливим підвищення ефективності регулювання як фінансового ринку, так і підвищення безпеки продовольчого ринку на міжнародному рівні. The objective of this research is to investigate the impact of insurance and inflation on economic growth and food market security. Altogether, the most crucial task of this paper is related to estimation the interconnection between consumer prices, total gross insurance premiums and gross domestic product, food exports and food imports. Our paper has provided new evidence of impact of insurance and inflation on economic growth and food market security which could help to increase regulation approaches for financial market and food market security in the world level.Документ Значение информационных технологий в формировании конкурентных преимуществ промышленных предприятий(2015) Ткаченко, Ольга НиколаевнаВ статье сделан акцент на важности информационных ресурсов и технологий в функционировании современных промышленных предприятий; исследованы преимущества, которые получит предприятие после внедрения информационных технологий; сделан вывод, что современным промышленным предприятиям невозможно победить в конкурентной борьбе без внедрения информационных технологий.Документ Напрямки підвищення конкурентоспроможності закладів готельно-ресторанного господарства в Україні(2013) Литвиненко, Ярослав Васильович; Литвиненко, Тамара ЄвгенівнаПроведено дослідження проблем, що постають перед підприємствами готельно-ресторанного господарства в умовах кризи, розглянуті питання створення конкурентоспроможних підприємств, які здатні надавати споживачам конкурентоздатні послуги та продукцію, яку вони виробляють. Researches of problems which are faced by enterprises of hotel and restaurant industry in crisis are done, the issues of creation of competitive enterprises, which are able to provide consumers with competitive services and products that they produce are considered.Документ Фактори підвищення конкурентоспроможності підприємств молочної промисловості України(2009) Слободян, Наталія ЯрославівнаУ статті розглянуто основні фактори, які формують конкурентоспроможність підприємств молочної промисловості України. Запропоновано шляхи підвищення рівня конкурентоспроможності підприємств в сучасних умовах. Basic factors which form the competitiveness of enterprises of suckling industry of Ukraine are considered in the article. The ways of increase of level of competitiveness of enterprises are offered modern terms.Документ Системно-циклічний підхід до управління розвитком конкурентоспроможності підприємства(2010) Тюха, Ірина ВолодимирівнаРозглянуто методичний підхід до вивчення конкурентоспроможності організації з позиції теорії життєвого циклу. Визначено фази конкурентоспроможності підприємства та шляхи її розвитку