Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
24 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Інтенсифікація охолодження соняшникової крупки на олієекстракційних заводах(2022) Масліков, Михайло Олександрович; Масліков, Максим Михайлович; Бойко, Володимир Олександрович; Самійленко, Сергій МиколайовичНаведені результати дослідження ефективності охолодження соняшникової крупки у олієжировому виробництві. Проведено аналіз чинників, які впливають на інтенсивність охолодження сипучих крихких речовин. Представлені: методика розрахунку і комп’ютерна модель системи охолодження, результати обчислювального експерименту і їх аналіз. Розроблені методики розрахунку та конструкції засобів інтенсифікації охолодження: оребрення транспортерів крупки та повітряного душу для їх обдування. Наведені графіки залежності температури охолодженої крупки від способів охолодження та температури довкілля.Документ Influence of vacuum cooling method on quality indices of bread(2021) Kozak, Oleksandr; Nazarenko, Ivanna; Desyk, Mykola; Telychkun, Yuliya; Telychkun, VolodymyrThe method of vacuum cooling allows to cool the bread quickly, reduce the production area for cooling, to provide sterile process conditions. The influence of cooling modes on the quality of wheat bread was studied. The bread was cooled under a vacuum of 4–6 kPa, the rate of pressure reducion varied from 2 to 8 kPa/s. Structural and mechanical properties of bread were determined by the method of penetration. The critical rate of pressure drop was 4.5 kPa/s, at higher speeds the structure of the bread is destroyed, the crust is separated from the crumb. Bread cooled under vacuum stimulates freshness (elasticity) longer than after the usual, natural method of cooling.Документ Development of temperature regime of storage of frozen black curran(2021) Osokina, Nina; Kostetska, Kateryna; Herasymchuk, Olena; Tkachenko, Hennadii; Podpriatov, Hryhorii; Pusik, Ludmila; Falendysh, Natalia; Bobel (Zinchenko), Inna; Belinska, KristinaThe process of ice formation in the pericarp of black currant depends on the pomological variety, the degree of ripeness of the fruit, and the method of freezing. It is scientifically substantiated that the temperatures of freezing fruits significantly change the general existing recommendations (not higher than –18 °С) regarding the storage conditions of black currant fruits: with quick freezing, not higher than –21 °С, with slow freezing, not higher than –24 °С. The formation of the properties of black currant occurs during the growing season under various agro-climatic conditions and affects the parameters of ice formation indicators. The marketable condition, quality and organoleptic characteristics of black currant fruits depend on the method of freezing. The advantages of fast freezing of black currant fruits in a quick-freezing chamber with forced air circulation at a speed of 1.5–2.5 m/s at a temperature of –30...–32 °С. Процес льодоутворення в перикарпію чорної смородини залежить від помологічного сорту, ступеня стиглості плодів та способу заморожування. Науково обґрунтовано, що температури заморожування плодів суттєво змінюють загальні існуючі рекомендації (не вище -18 °С) щодо умов зберігання плодів чорної смородини: при швидкому заморожуванні — не вище -21 °С, при повільному заморожуванні — не вище -24 °С. Формування властивостей плодів чорної смородини відбувається протягом вегетаційного періоду в різних агрокліматичних умовах і впливає на параметри показників льодоутворення. Товарний вигляд, якість та органолептичні показники плодів чорної смородини залежать від способу заморожування. Встановлено переваги швидкого заморожування плодів чорної смородини в камері швидкого заморожування з примусовою циркуляцією повітря зі швидкістю 1,5-2,5 м/с за температури —30...-32 °С.Документ Intensification of cooling of tubular blown polymeric packing films with the flowing-down liquid film(2018) Mikulonok, Ihor; Petukhov, Arkadii; Gapon, Viktor; Gavva, Oleksandr M.Introduction. Analytical and natural researches of process of cooling of a packing film of low density polyethylene (LDPE; high pressure polyethylene) are conducted by the flowing-down water film. Material and methods. Pilot studies of cooling of the film are conducted at the following parameters: film type – flat; speed of the film – 0.03–0.50 m/s; sizes of the slot-hole distributor of a water film: slot size – 0.4–0.8 mm, slot width – 300 mm; temperature of the cooling water – 15–40 °C. Rational parameters of process of cooling are determined on the basis of mathematical modeling. Results and discussion. Parameters of a liquid film change only on an entrance zone and depend on liquid concentration, speed of the polymeric tube and initial distribution of speed of the liquid at the exit from a distributive ring. At high values of liquid concentration (Re>20000) only the wall layer of liquid participates in heat exchange. For the film from LDPE its external surface hardens at distance about 0.01 m from the beginning of contact with water, and an internal surface – at distance about 0.10–0.15 m. Therefore the ring for distribution of liquid needs to be established after the termination of a blowing zone of the polymeric tubular workpiece. It is also necessary to provide the steady movement of a continuous liquid film on an external surface of a polymeric tube on length to 0.2 m from the beginning of contact of liquid from the polymeric film. Temperature of the cooling water in the range of 20–60 °C significantly does not influence both intensity of cooling process, and physical-mechanical properties of the produced polymeric film. For thick films from LDPE (thickness more than 200 μm) and over 1 m wide intensity of cooling is limited to the critical liquid concentration. For practical application of the received results the nomogram for determination of volume liquid concentration of the cooling water, and also volume productivity of the technological line depending on the sizes of a ready tubular blown polymeric film is offered. Conclusion. The scientific value of results consists in definition of rational conditions of application of liquid cooling of the tubular blown polymeric films produced by extrusion. Вступ. Аналітичні та природні дослідження процесу охолодження пакувальної плівки з поліетилену низької щільності (ПВД; поліетилен високого тиску) проводяться проточною водою. Матеріал і методи. Пілотні дослідження охолодження плівки проводяться за наступними параметрами: тип плівки - плоский; швидкість плівки - 0,03–0,50 м / с; розміри щілинного розподільника водяної плівки: розмір прорізу - 0,4–0,8 мм, ширина щілини - 300 мм; температура охолоджуючої води - 15–40 ° С. На основі математичного моделювання визначаються раціональні параметри процесу охолодження. Результати і обговорення. Параметри плівки рідини змінюються тільки на вхідній зоні і залежать від концентрації рідини, швидкості полімерної труби і початкового розподілу швидкості рідини на виході з розподільного кільця. При високих значеннях концентрації рідини (Re> 20000) в теплообміні бере участь тільки стіновий шар рідини. Для плівки з ПВД її зовнішня поверхня твердне на відстані близько 0,01 м від початку контакту з водою, а також внутрішня поверхня - на відстані близько 0,10–0,15 м. Тому кільце для розподілу рідини необхідно встановлювати після закінчення зони продувки полімерної трубчастої заготовки. Необхідно також забезпечити стійке переміщення плівки безперервної рідини на зовнішній поверхні полімерної трубки по довжині до 0,2 м від початку контакту рідини з полімерною плівкою. Температура охолоджуючої води в діапазоні 20–60 ° C істотно не впливає як на інтенсивність процесу охолодження, так і на фізико-механічні властивості виробленої полімерної плівки. Для товстих плівок з ПЕНЩ (товщиною більше 200 мкм) і понад 1 м ширина інтенсивності охолодження обмежується критичною рідиною концентрація. Для практичного застосування отриманих результатів пропонується номограма для визначення об'ємної концентрації рідини охолоджуючої води, а також об'ємної продуктивності технологічної лінії в залежності від розмірів готової трубчастої видувної полімерної плівки. Висновок. Наукова цінність результатів полягає у визначенні раціональних умов застосування рідинного охолодження трубчастих видувних полімерних плівок, отриманих екструзією.Документ Двохетапне випікання хліба з використанням проміжного вакуумно-випарного охолодження(2015) Ковальов, Олександр Володимирович; Миколів, Іван Михайлович; Бабко, Євген Миколайович; Якобчук, Роман ЛеонідовичРозглянуто й охарактеризовано «двохетапне» випікання з використанням проміжного вакуумно-випарного охолоджування, що дає змогу допікати хліб безпосередньо на місці реалізації. Для можливості впровадження цієї технології було розроблено фізичну і математичну моделі процесу, що продемонстровано в даній роботі. Визначено оптимальний час попереднього випікання. Technology of bread production is time consuming and quite a long process. Due to the fact that this process includes many manufacturing operations, changes in length which leads to deterioration of product quality, traditional technology remained unchanged for a long time. This led to the limitation of range of bakery products; and the absence of fresh hot bread in the early hours; the creation of night shift and increase the burden on bakers working the night shift; and the lack of fresh bread at remote points of supply and trade. These problems caused by the continuity and long-term process of bakery products division helped to decide on the bread baking process steps for the increase or decrease of the length of intermediate processes that would allow the technology to make more flexible simultaneously reducing the quality of baked bread. "Two-stage" baking with the help of intermediate vacuum evaporative cooling is a technical solution of these problems. A positive feature of vacuum evaporation cooling is simple speed control process. When vacuum-evaporating cooling structure damages ice crystals, it is impossible to get porous products because of positive temperatures for the entire period of cooling. Technical implementation of new technology in bakery is the need to use the existing equipment with the addition of the mechanized complex for vacuumevaporative cooling. The conducted researches are aimed at identifying kinetic patterns and the development of physical models of heat and mass transfer processes in the interconnected dehydration, cooling, humidity transfer to vacuum evaporating cooling. In this work, the "two-stage" baking by means of intermediate vacuum evaporative cooling, which allows baking bread directly on-site is elaborted. To enable implementation of this technology physical and mathematical model of the process are developed as demonstrated in this paper.Документ Інтенсифікація холодильного оброблення дрібношматкових м'ясопродуктів(2016) Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Федоров, Володимир Гаврилович; Кепко, Олег ІгоровичДля підвищення тривалості зберігання м'ясних продуктів, їх необхідно розморожувати. У заморожених м’ясних продуктах швидкість перебігу процесів, що впливають на якість, у багато разів менша, ніж в охолоджених. Necessity of the meat products freezing will increase their preservation term. Velocity of the frozen meat products, influencing their quality, іs significantly lower than in the cooled products.Документ Вплив лляного екстракту на хімічний склад гранульованих кормових сумішей(2015) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег Олександрович; Тракало, Тетяна ОлександрівнаВ статті наведено результати дослідження хімічного складу кормових сумішей до та після гранулювання. Аналіз даних представлених в роботі показує, що введення лляного екстракту приводить до зміни стану біополімерів: крохмалю, білків, жирів і значно покращує кормову цінність кормових сумішей. The article presents the results of the study of the chemical composition of feed mixtures before and after granulation. Analysis of the data presented in the paper shows that the introduction of flaxseed extract leads to changes in the state of biopolymers, starch, protein, fat and significantly improves the feeding value of feed mixtures.Документ Calculation of final heating temperature of turbogenerator stator winding for control over development of winding thermal damage(2014) Mazurenko, Alexander; Samsonov, ValeriyIt is important for control of turbogenerator to accurately predict the final temperature of the thermal process, which increase in the event of defects in the mashine. Methods of technical diagnostics for manage the development of the defect is necessary.Документ Прикладні дослідження уточненої моделі внутрішньокапілярної дифузії вологи(2014) Гапонюк, Ігор ІвановичВиконано експериментальні дослідження з уточнення механізму внутрішньокапілярної дифузії вологи в капілярно-пористих тілах різного вологовмісту, встановлено фактори впливу розмірів та висоти шару зневоджуваних тіл, способів підведення робочих газів і енергії робочих газів, отримано напівемпіричні рівняння впливу цих факторів на кінетику сушіння та вирівнювання внутрішньокапілярного опору дифузії вологи, отримано технологічні коефіцієнти розрахунків режимів сушіння, теоретично доведено та експериментально підтверджено технологічну й енерговитратну доцільність спадних режимів сушіння, експериментально встановлено та теоретично обґрунтовано можливість використання робочих газів підвищеного вологовмісту для управління критерієм Кірпічова, доведено вплив аеродинамічного фактору на зростання енергії опору внутрішньокапілярної дифузії вологи в капілярно-пористих тілах за умов конвективного тепло-волого-обміну, встановлено домінуючий вплив аеродинамічного опору на опір внутрішньо-капілярної дифузії вологи, фактори впливу та способи управління цим опором, обґрунтовано режими збільшення рушійного потенціалу міжфазового волого-обміну за незмінної енергії робочих газів. Experimental researches are executed from clarification of mechanism of vnutrishnekapilyarnoy diffusion of moisture in the kapilyarno-poristikh bodies of different vologovmistu, the factors of influence of sizes and height of layer of znevodzhuvanikh bodies, methods of tricking into of workings gases and energy of workings gases are set, semiempiric equalizations of influence of these factors are got on kinetics of drying and smoothing of vnutrishnekapilyarnogo resistance of diffusion of moisture, the technological coefficients of calculations of the modes of drying are got, in theory it is well-proven and technological and energyexpense expedience of the descending modes of drying is experimentally confirmed, it is experimentally set and in theory grounded possibility of the use of workings gases of enhanceable vologovmistu for a management the criterion of Kirpicheva, influence of aerodynamic factor is well-proven on growth of energy of resistance of vnutrishnekapilyarnoy diffusion of moisture in kapilyarno-poristikh bodies at terms konvektivnogo heat-vologo-obminu, dominant influence of aerodynamic resistance is set on resistance inwardly capillary diffusions of moisture, factors of influence and methods of management this resistance, grounded modes of increase of motive potential of line-to-line vologo-obminu at unchanging energy of workings gasesДокумент Скорость обезвоживания капиллярно-пористых тел как фактор энергоемкости сушки(2014) Гапонюк, Игорь ИвановичИсследованы особенности сушки слоя хорошо сыпучих тел в шахтных прямоточных сушилках при разной энергии рабочих газов. Установлена связь потенциала использования рабочих газов в действующих сушилках с местом пребывания влаги в обезвоживаемом теле, размеров обезвоживаемого тела и скоростью его сушки. Доказано влияние внутренне-капиллярного давления газов обезвоживаемых тел на процессы влагообмена и послойную в обезвоживаемом теле неоднородность влагосодержания. Обоснованы нисходящие и комбинированные способы сушки влажного и охлаждения слоя сухих обезвоживаемых тел. The features of drying of layer of capillary porous bodies are Investigational in mine grain dryers in productive terms at different energy of working gases. Connection of potential of the use of working gases is set in operating grain dryers with the mestome of stay of moisture in capillary porous bodies, its sizes and by speed of its drying. Influence of inwardly-capillary pressure of gases of capillary porous bodies is well-proven on processes moistly to the exchange and layer in its homogeneity of maintenance of moisture. The descending and combined methods of drying of moist and cooling of dry capillary porous bodies are reasonable.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »