Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Nutritional and biological value of mushroom snacks(2022) Bobel, Inna; Adamczyk, Greta; Falendysh, NataliaThe paper presents the results of research and scientific substantiation of nutritional and biological value of developed new mushroom chips and snacks. To achieve this goal, the task was to investigate experimentally the chemical and amino acid composition, digestion of protein substances of developed chips and snacks based on edible mushrooms. The research was conducted using modern methods. On the basis of experimental researches, the increased consumer and biological value of the developed mushroom products, and also their low caloric content was proved.Документ Biotransformation of wastewater production of bakery yeast with biogas generation(2022) Bublienko, Natalia; Zaharova, Ruslana; Stetsenko, NataliaBaking yeast enterprises are a source of environmental pollution by concentrated wastewater. They are usually diluted with water and discharged into sewerage. It is rational to use methane fermentation, which will ensure the removal of pollutants and make the process cost-effective through the use of biogas and digestion. Therefore, it is relevant to study the question of the influence of fermentation parameters on the cleaning efficiency. The aim of the work is to study the methane fermentation of yeast production effluents in a continuous mode. Objectives: analysis of solving the problem of wastewater treatment of yeast plants, study of the influence of process parameters (dilution rate, addition of cobalt salts) on the efficiency of treatment; gas generation; vitamin production. Initial COD of effluents 4500 mg O2 / dm3, pH 6. Cultivation regime – continuous, dilution rate 4,1 • 10–3, 6,2 • 10–3, 8,2 • 10–3, 12,4 • 10–3 hours – 1. Cleaning efficiency 78,9 %. High values of dilution rate cause overload of activated sludge, which leads to reduced cleaning efficiency. The presence of cobalt also has a depressant effect. A significant amount of biogas (up to 5,2 dm3 / dm3) is produced with a high content of methane (up to 85 %), which is an alternative fuel. As the dilution rate increases, the biogas and methane content decrease. With increasing dilution rate from 4,1 • 10–3 to 12,4 • 10–3 hours–1, biogas decreased from 1,11 to 0,94 dm3 / g CODloading, and from 1,43 to 1,39 dm3 / g CODfermentation. Similarly to the effect on the depth of purification, the inhibitory effect of cobalt on methanogeneration is observed. Digestion is a valuable fertilizer with a significant content of cobalamin vitamins (up to 95 μcg / g). The addition of cobalt salts stimulates the synthesis of vitamins, providing an increase of 26,7 to 51,6 %, improving the ratio between active and inactive forms. Підприємства із виготовлення хлібопекарських дріжджів є джерелом забруднення довкілля концентрованими стічними водами. Зазвичай їх розводять водою і скидають у каналізаційні мережі. Раціональним є використання метанової ферментації, що забезпечить вилучення полютантів і зробить процес економічно вигідним через використання біогазу та дигестату. Тому актуальним є вивчення питання впливу параметрів ферментації на ефективність очищення. Мета роботи – дослідження метанової ферментації стоків дріжджових виробництв у безперервному режимі. Задачі: аналіз вирішення проблеми очищення стоків дріжджових заводів, дослідження впливу параметрів процесу (швидкість розбавлення, додавання солей кобальту) на ефективність очищення; газогенерацію; вітамінотворення. Початкове ХСК стоків 4500 мг О2/дм3, рН 6. Режим культивування – безперервний, швидкість розбавлення 4,1•10–3, 6,2•10–3, 8,2•10–3, 12,4•10–3 год–1. Ефективність очищення 78,9 %. Високі значення швидкості розбавлення зумовлюють перевантаження активного мулу, що веде до зниження ефективності очищення. Наявність кобальту також чинить пригнічувальну дію. Утворюється значна кількість біогазу (до 5,2 дм3/дм3) із високим вмістом метану (до 85 %), який є альтернативним паливом. При збільшенні протоку вихід біогазу і вміст метану зменшуються. При збільшенні швидкості розбавлення від 4,1•10–3 до 12,4•10–3 год–1 вихід біогаз знижувався з 1,11 до 0,94 дм3/г ХСКзавантаж., та з 1,43 до 1,39 дм3/г ХСКзброджен. Аналогічно із впливом на глибину очищення, прослідковується пригнічувальна дія кобальту на метаногенерацію. Дигестат є цінним добривом, має значний вміст вітамінів кобаламінової групи (до 95 мкг/г). Додавання солей кобальту стимулює синтез вітамінів, забезпечуючи їх приріст від 26,7 до 51,6 %, покращуючи співвідношення між активними і неактивними формами.Документ Застосування кінетики метанової ферментації для оцінювання потенціалу процесу(2001) Рибак, Аліна Олегівна; Салюк, Анатолій ІвановичЗапропонована математична модель описання періодичної та безперервної метанової ферментації стічних вод оліє-жирових комбінатів, заснованої на кінетичних розрахунках Contois та Monod. При розрахунках враховані впливи інгібуючих факторів, складу та концентрації субстрату. Використання моделі дозволяє оптимізувати процес метаногенезу та додатково отримувати в якості вторинних продуктів біогаз та білкову біомасу.Документ Состав и способ сбраживания тростникововосахарной мелассы(1982) Янчевский, Виктор Казимирович; Коваленко, А. Д.; Левандовский, Леонид ВикторовичОпределен состав тростникововосахарной мелассы как сырья для производства спирта и отработан режим ее сбраживания двухпоточным способом с применением осмофильных дрожжей.Документ Фракційний склад та біологічна цінність білків цукрових буряків(2000) Сімахіна, Галина Олександрівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Чернишова, О. М.Білки цукрових буряків відзначаються високою біологічною цінністю, зумовленою переважаючим вмістом водо- та солерозчинної фракцій, які характеризуються найкращою збалансованістю за амінокислотним складом та перетравлюються в організмі людини протеолітичними ферментами з мінімальними витратами енергії. Одним із засобів підвищення біологічної цінності біокомпонентів цукрових буряків є їх перероблення при температурах, нижчих нуля. Proteins sugar beets are characterized by high biological value derived from the predominant content of water and solerozchynnoyi factions that characterized the best balance for amino acid composition and digested in the human proteolytic enzymes with minimal energy. One way to increase the biological value of bio-components have their sugar beet processing at temperatures below zero.Документ Споживчі властивості хлібобулочних виробів з борошна високого виходу(2008) Дробот, Віра Іванівна; Михонік, Лариса АнатоліївнаВ статті наведено результати досліджень впливу дисперсності борошна високого виходу на споживчі властивості виробів.