Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Управління біологічними середовищами(2013) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола СергійовичУ статті описано дослідження впливу електромагнітних хвиль на активацію ферментів ячмінного та пшеничного солоду, пивних дріжджів, на процеси затирання зернопродуктів, освітлення сусла, а також на стійкість готового пива. Проведено детальний аналіз вибраних у процесі досліджень фізичних факторів електромагнітного опромінювання та рекомендоване оптимальне для пивоваріння використання постійного магнітного поля, рентгенівського опромінювання при довжині хвилі λ = 1,542•10-10м, ультрафіолетового випромінювання за допомогою азотного газового лазера при довжині хвилі λ = 3,378•10-7м. Підібрано оптимальні режими електромагнітних коливань для кожного з розглянутих об’єктів (солоду, дріжджів, ферментних препаратів). Дослідження сприятимуть підвищенню екстрактивності та повноті оцукрення заторів, а це, у свою чергу, забезпечить повноту смаку і стійкість пива. The article describes the study of the influence of electromagnetic waves onactivation of enzymes of barley and wheat malt, brewer's yeast, on thegrouting processes grain products, clarification of the wort, as well asstability of the finished beer. It is a detailed analysis of the selected processStudies of physical factors of electromagnetic radiation and recommendedmended for optimal use of permanent magnetic brewingfield, X-ray radiation at a wavelength λ = 1,542 • 10-10m, ultra-rafioletovogo radiation using nitrogen gas laser at lengthwavelength λ = 3,378 • 10-7 M. Optimal electromagnetic modesvibrations for each of the objects under consideration (malt, yeastments, enzymes). The research will contribute to increasedsheniyu extract content and completeness Saccharified congestion, which, in itsturn, will ensure the completeness of taste and stability of beer.Документ Метаболические изменения в клетках при действии электромагнитного излучения систем мобильной связи(2011) Якименко, Игорь Леонидович; Сидорик, Евгений Петрович; Цыбулин, Александр СергеевичАнализ метаболических изменений в живых клетках под действием микроволнового излучения систем мобильной связи позволяет классифицировать данный физический фактор как стрессовый для клетки. Среди воспроизводимых метаболических эффектов низкоинтенсивного микроволнового излучения – гиперпродукция протеинов теплового шока, увеличение содержания активных форм кислорода, изменение концентрации ионов кальция в клетке, повреждение ДНК, угнетение репарации ДНК, индукция апоптоза. The analysis of metabolic changes in living cells under the exposure of microwaves from mobile communication systems indicates that this factor is stressful for cells. Among the reproducible effects of lowlevel microwave radiation are overexpression of heat shock proteins, an increase of reactive oxygen species level, an increase of intracellular Ca2+, damage of DNA, inhibition of DNA reparation, and induction of apoptosis.Документ GSM 900 MHz cellular phone radiation can either stimulate or depress early embryogenesis of Japanese quail depending on the duration of exposure(2013) Tsybulin, Alexander; Sidorik, Evgeniy; Brieieva, Olga; Buchynska, Lubov; Kyrylenko, Sergey; Henschel, Denis; Yakymenko, IgorIn embryos irradiated during 38 hr, the number of pairs of somitesincreased; while otherwise, in embryos irradiated during 158 hr this number decreased.The lower duration of exposure led to a significant decrease in a level of DNAstrand breaks; while on the contrary, the higher duration of exposure resulted in a significant increase of DNA damages as compared to controls.Ембріони, опромінені упродовж 38 год, мали підвищені кількість сомітів, в той час як ембріони, опромінені 158 год, були достовірно пригнічені. Менша доза опромінення зменшувала рівень ушкодження ДНК у ембріональних клітинах, тоді як більша доза достовірно збільшувала ушкодження ДНК.Документ GSM 900 MHz microwave radiation affects embryo development of Japanese quails(2012) Tsybulin, Alexander; Sidorik, Evgeniy; Kyrylenko, Sergey; Henschel, Denis; Yakymenko, IgorThe irradiation led to a significant increase in numbers of differentiated somites in 38-hour exposed embryos and to a significant increase in total survival of embryos from exposed eggs after 14 days exposure. A level of thiobarbituric acid (TBA) reactive substances was significantly higher in brains and livers of hatchlings fromexposed embryos.Документ Перспективи впливу електромагнітного випромінювання на технологічні середовища(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола Сергійович; Мартинюк, Богданна МиколаївнаДосліджено вплив різноманітних видів опромінювання на біологічну активність технологічних середовищ та наведено результати впливу електромагнітного поля на біотехнологічні процеси. Експериментально підтверджено доцільність використання постійного магнітного поля для активації ферментативних процесів. The influence of different types of radiation on biological activity of technological environments and the results of electromagnetic fields on biotechnological processes. Experimentally verified the feasibility of using a static magnetic field to activate enzymatic processes.Документ Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Прибильський, Віталій Леонідович; Бондар, Микола Васильович; Романов, Микола Сергійович; Харгелія (Карпутіна), Дар'я ДмитрівнаДосліджено вплив рентгенівського опромінення на біологічну активність дріжджових клітин - Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, що використовуються в пивоварінні. Були виявлені позитивні зміни фізико-хімічних показників сусла і біохімічного складу пива. Дослідження доводять, що електромагнітні випромінювання стимулюють біологічні процеси в дріжджовій клітині і в результаті процес зброджування скорочується до 2-х діб. сусла и биохимического состава пива. The effect of X-ray irradiation on the biological acctivity of the yeast cells — Saccharomyses cerevisiae Saflager W 34/70, used in brewing. Were foud positive changes in physical characteristics and chemical composition of the wort of beer. Studies have agrued that electromagnetic radiation stimulates biological processes in yeast cells and as a result of the fermentation process is shortened to 2 days. All experimental results indicate that ECMO to a certain extent capable of stimulating intracellular processes, leading to an increase in the rate of division of organisms and thus to an increase in rates of specific growth rate and cell size.Документ Вплив способів обробки кормів та їх компонентів на стан мікрофлори(2001) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій Васильович; Яненко, Олексій ПилиповичРозглянуто способи обробки кормів та компонентів що входять до їх складу. Досліджено зміну складу мікрофлори пшеничних зародків оброблених різними способами. The methods of processing the feed and feed components have been considered. The change of microflora composition of wheat germs processed in different ways has been investigated.Документ Пшеничні зародки. Електромагнітна стабілізація якості(2001) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Яненко, Олексій ПилиповичРозглянуто спосіб оброблення пшеничних зародків електромагнітним опроміненням з метою продовження терміну зберігання. Наведено пристрій та схему обробки пшеничних зародків. A method of processing of wheat germ with electromagnetic waves in order to extend shelf life has been found. The device and the diagram of the processing of wheat germ have been shown.Документ Дослідження впливу електромагнітних опромінень радіочастотного діапазону хвиль на активацію дріжджової культури(2010) Романова, Зоряна Миколаївна; Кобець, І. В.Аналітично та експериментально обґрунтована можливість застосування електромагнітного випромінювання радіочастотного діапазону для активації дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Досліджено вплив електромагнітних опромінень на активність дріжджової культури Saccharomyces cerevisiae Встановлено, що опромінення дріжджів високочастотними та низькочастотними хвилями дозволяє збільшити їх активність.