Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Effectiveness of human resources management in the enterprises of Ukraine’s bakery industry
    (2021) Yuryk, Yaryna; Bezpalko, Olena; Hryniuk, Julia
    Competition in the national labor market, which is strengthening as globalization and structural employment disproportions intensify, encourages domestic companies to seek reserves for more effective human resource management as the only competitive advantage that cannot be copied. The aim of the research is to develop a comprehensive methodology for assessing the effectiveness of HR management at bakery companies as employers of a Ukraine’s priority industry, which is based on the provisions of the new (first) international human capital accounting standard ISO 30414:2018 and is implemented using system-structural, abstract-logical methods, as well as those of multidimensional statistical analysis and visualization of empirical data. The developed methodology will allow to determine an integrated indicator for the effectiveness of HR-management, which simultaneously performs the functions of controller and navigator of strategic management decisions in this area.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи розвитку системи управління персоналом в аграрному секторі економіки
    (2018) Закревська, Людмила Миколаївна
    У статті досліджено перспективи розвитку системи управління персоналом в аграрному секторі економіки, виявлено ряд недоліків у роботі сільськогосподарських підприємств. Обґрунтовано тезу, що управління персоналом, яке здійснюється на середніх та малих аграрних підприємствах, реалізується через планомірний і систематичний вплив на поведінку членів колективу організації та відносини між ними. The article is investigated perspectives of development of human resources management system in the agricultural sector of economy, revealed a number of shortcomings in the work of agricultural enterprises. Personnel management in medium and small agrarian enterprises is realized through systematic and systematic influence on the behavior of the members of the staff of the organization and the relationship between them.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення управління продуктивністю праці на підприємстві харчової промисловості
    (2013) Олійниченко, Олена Миколаївна; Сіраченко І. Г.
    У статті представлено результати дослідження шляхів вдосконалення управління продуктивністю праці на підприємстві харчової промисловості. Представлено проект програми удосконалення продуктивності праці та використання сучасних методів управління персоналом. Обґрунтовано, що реалізація цієї програми надасть можливість підприємству працювати більш ефективно. The results of researching the ways of management productivity improvement at the food industry enterprise are represented in this article. The project of productivity improvement program and the use of modern methods of human resources management are also represented here. The result of reckoning has proved that implementation of this program will enable the enterprise to function more efficiently.
  • Ескіз
    Документ
    Повышение конкурентоспособности персонала предприятий
    (2013) Москаленко (Рымаренко), Виктория Александровна
    The article describes the meaning of staff competitiveness for the enterprise. A theoretic justification associated with strategic approach to human resource management. Proposed priority areas for development personal, namely the development and use of key competencies HR manager, the introduction of the scoring model in recruitment on the basis of competency interviews and psychometric testing, using of techniques LAB-profile in the practice of personnel management; forming a universal list of performance indicators of personnel management, application of the marketing approach to human resource management. Highlight areas of competence of specialists in human resources management. В сатье описано значение конкурентосособности персонала для предприятия. Проводится теоретическое обоснование, связанное со статегическим подходом к управлению человеческими ресурсами. Предложены первоочередные направления развития персоналапредприятия, а именно: разработка и использование ключевых компетенций менеджера по персоналу; внедрение скоринговой модели при подборе персонала на основе собеседования по компетенциям и психометрического тестирования; использование методики LAB-profile в практике управления персоналом; формирования универсального перечня показателей эффективности управления персоналом; применения маркетингового подхода к сфере управления человеческими ресурсами. Освещены сферы компетенций специалистов в области управления трудовыми ресурсами.
  • Ескіз
    Документ
    Основні принципи формування кадрового потенціалу підприємства
    (2010) Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна
    Розглянуто основні принципи формування кадрового потенціалу на підприємствах. Визначено групи загальних та специфічних принципів, які впливають на розвиток кадрового потенціалу підприємства. Освітлено складові процесу формування кадрового потенціалу. The basic principles of human resources in enterprises are involved. Identified a group of general and specific principles that affect the development of human resources capacity of the enterprise. Distinguished components of the formation of human resources.
  • Ескіз
    Документ
    Міжгалузева школа в харчовій промисловості України
    (2009) Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна
    Висвітлено проблеми формування кадрового потенціалу. Розглянуто рівень підготовки випускників вищих навчальних закладів. Описано цілі та завдання міжгалузевої школи. Зазначені перелік потенційно вирішених питань. The problems of the formation of human resources. Considered level of university graduates. We describe the goals and objectives of inter-school. The list of potentially outstanding issues.
  • Ескіз
    Документ
    Напрями посилення кадрового потенціалу на підприємствах харчової промисловості
    (2009) Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна
    Розглянуто напрями посилення кадрового потенціалу на підприємствах харчової промисловості. Визначено фактори, які впливають на розвиток кадрового потенціалу підприємства. Освітлено системи адаптації та наставництва.Рассмотрены направления усиления кадрового потенциала на предприятиях пищевой промышленности. .Are reviewed ways of strengthening of the personnels potential on the food industries enterprises. Are defined factors that influence on the personnels potential development on the factories. Are showed up adaptation and tutorship systems.
  • Ескіз
    Документ
    Критерії ефективного формування кадрового потенціалу
    (2008) Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна
    Розглянуто критерії формування кадрового потенціалу на підприємствах. Визначено фактори, які впливають на розвиток кадрового потенціалу підприємства. Освітлено системи адаптації та наставництва. Are reviewed ways of strengthening of the personnels potential on enterprises. Are defined factors that influence on the personnels potential development on the factories. Are showed up adaptation and tutorship systems.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні погляди на управління персоналом
    (2008) Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна
    Розглянуто різні погляди на управління персоналом з моменту виникнення науки до сьогодення. Визначено погляди на управління персоналом сучасних науковців. Освітлено бізнес-процеси менеджменту персоналу. Different viewpoints about human resources management from the moment of the science origin till nowadays were examined. Views at the personnel management of the contemporary scientists were defined. Business processes of the human resources management were enlightened.