Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Innovative water preparation technology for production of kombucha fermented beverage
    (2023) Dulka, Olha; Prybylskyi, Vitalii; Oliynyk, Svitlana; Fedosov, Oleksii; Кuts, Anatolij; Sharan, Larisa; Koretska, Iryna; Tiurikova, Inna
    The article presents the results of theoretical and experimental research on improvement of water preparation technology for non-alcoholic production of kombucha fermented drink. Complex action of the studied materials with adsorptioning, ion exchanging and redoxing properties provides the water conditioning, which allows improving the organoleptic indicators of the final product and increases its biological value. The expediency of using in the technology of preparation water for making kombucha drink has been established for clinoptilolite, rock crystal and activated carbon. While treating water from various sources with the proposed materials it’s overall softness and the total iron content were decreased, the content of biologically active substances in the final drink increased and organoleptic characteristics improved. The content of polyphenols substances in the final drink increased on the average 1.6 times compared to the untreated artesian water and the water from centralized water supply network. It was found that the high water hardness had a negative effect on the fermentation caused by the Medusomyces gisevii yeast culture and it made the organoleptic qualities of the final drink worse. The correlation between water indicators, wort fermentation dynamics and organoleptic evaluation of final drinks had been defined. The highest organoleptic values had been got by the samples of the drink prepared using water treated with clinoptilolite, activated carbon and rock crystal. У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з удосконалення технології підготовки води для виробництва безалкогольного ферментованого напою комбуча. Комплексна дія досліджених матеріалів із адсорбційними, іонообмінними та окисно-відновними властивостями забезпечує кондиціювання води, що дозволяє покращити органолептичні показники готового продукту та підвищує його біологічну цінність. Встановлено доцільність використання клиноптилоліту, гірського кришталю та активованого вугілля у технології підготовки води для приготування комбучі. При обробці води з різних джерел запропонованими матеріалами зменшувалась її загальна жорсткість, вміст загального заліза, збільшувався вміст біологічно активних речовин в готовому напої, покращувались органолептичні характеристики. В готовому напої збільшувався вміст поліфенольних речовин в середньому у 1.6 рази у порівнянні з використанням необробленої води з артезіанської свердловини та централізованої мережі водопостачання. Встановлено, що висока жорсткість води негативно впливала на зброджування сусла культурою Medusomyces gisevii та погіршувала органолептичні якості готового напою. Визначено кореляцію між показниками води, динамікою бродіння сусла та органолептичною оцінкою готових напоїв. Найвищу органолептичну оцінку отримали зразки напою, що приготовлені з використанням води, обробленої послідовно клиноптилолітом, активованим вугіллям та гірським кришталем.
  • Ескіз
    Документ
    Комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва
    (2021) Штепа, Володимир Миколайович; Плаван, В. П.; Заєць, Наталія Анатоліївна; Коляда, М. К.; Криницька, Н.
    Розроблена комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва, яка включає дві технологічні стадії: електрохімічне окислення та коагуляцію і флокуляцію, інтенсифіковані електролізними процесами і кавітацією. Проведені дослідження підтвердили ефективність запропонованих технологічних рішень очищення стічних вод шкіряного виробництва. Досягнуто наступні зниження вмісту забруднювачів в стоках, %: сульфіди – 77,38, сірководень – 99,15, хром – 99,84, ХСК – 91,19, хлориди – 10,98, фосфати – 62,22.
  • Ескіз
    Документ
    Реалії сьогодення та перспективи майбутнього підготовки питної і технологічної води
    (2018) Долінський, А. А.; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович; Гусятинська, Наталія Альфредівна
    У статті проаналізовано екологічні проблеми України, пов ’язані із забрудненням р. Дніпр як основного джерела питного й технологічного водопостачання. Обґрунтовано необхідність використання артезіанських вод для питного водопостачання. Визначено основні проблеми якості, зумовлені наявністю забруднюючих речовин у складі артезіанської води. Проведено аналіз сучасних аераційних методів знезалізнення води. Представлено опис і принцип дії нового технологічного обладнання для інтенсифікації очищення артезіанської води від сполук заліза. Визначено ефективність знезалізнення артезіанської води шляхом дискретно-імпульсного введення енергії в процесі аераційної обробки води. Наведено результати експериментальних досліджень знезалізнення артезіанської води за різних режимів обробки та конструктивних особливостей аератора-окиснювача, енергетичні й технологічні показники запропонованого способу очищення артезіанської води порівняно з відповідними показниками інших способів знезалізнення. Встановлено раціональні параметри процесу з урахуванням енергетичних і технологічних характеристик запропонованого способу. Визначено, що запропонований спосіб очищення артезіанської води сприяє вирішенню екологічних проблем за рахунок енергозберігаючого тепломасообмінного обладнання для підготовки питної та технологічної води. The article analyzes the environmental problems of Ukraine related to the pollution of the Dnipro River as the main source of drinking and technological water supply. The necessity of using artesian waters for drinking water supply is substantiated. The basic problems of quality due to the presence of pollutants in the artesian water are determined. The analysis of modern aeration methods of iron removal from water was carried out. The description and principle of the operation of new technological equipment for the intensification of the purification of artesian water from iron compounds is presented. The efficiency of iron removal from artesian water by discrete-pulse energy input in the aeration water treatment is determined. The results of experimental studies of iron removal from artesian water during various treatment regimes and design features of an aerator-oxidizer are given. The energy and technological parameters of the proposed method of artesian water treatment are given in comparison with the corresponding indicators of other methods of iron removal. The rational parameters of the process taking into account the energy and technological characteristics of the proposed method are established. It is determined that the proposed method of artesian water treatment contributes to the solution of environmental problems at the expense of energy-saving heat and mass exchange equipment for the preparation of drinking and technological water.
  • Ескіз
    Документ
    Використання сорбційних матеріалів при підготовці води для виробництва хлібного квасу
    (2015) Дулька, Ольга Степанівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Олійник, Світлана Іванівна
    Робота присвячена удосконаленню способу механічного фільтрування води із застосуванням сорбційних матеріалів, які мають здатність покращувати показники якості хлібного квасу та забезпечувати структурування води, що збільшує оздоровчий ефект готового продукту. Доведено, що вода, оброблена сорбційними матеріалами у послідовності клиноптилоліт, активне вугілля, гірський кришталь з швидкістю фільтрування 10 см3/хв і готовий квас має найнижчі значення показника окисно-відновного потенціалу та найвищу органолептичну оцінку. The work is dedicated to improve water treatment technologies using sorption materials which have the ability to improve the quality indicators of the bread kvass and provide structuring of water, which increases the healing effect of the finished product. The beneficial effects on the human body is its natural importantance. The biological activity of drinks is largely dependent on the redox potential. Redox potential of the internal environment of a healthy person is within -100 mV, so the effect of a health drink as a stimulator of biological processes, due to a negative value of Redox-potential. It is proved that the water treated by the sorption materials in order: clinoptilolite, active coal, rock crystal with speed filtering 10 cm3 / min and the ready brew has the lowest values of the redox potential and the highest organoleptic evaluation. The advanced water treatment technology makes it possible to intensify the technology of bread kvass and improve its health properties.
  • Ескіз
    Документ
    Активне вугілля у водоготуванні для виготовлення напоїв
    (2014) Олійник, Світлана Іванівна; Ковальчук, Володимир Петрович; Прибильський, Віталій Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Коваленко, Олена Олександрівна
    Метою наукового дослідження, результати якого наведені у статті, є удосконалення технології кондиціювання води шляхом сорбційного очищення води для виробництва напоїв, зокрема лікеро-горілчаної продукції. Предметом дослідження була вода питна, вода підготовлена, активне вугілля марок Silcarbon: К1810, Silcarbon К835, К814 у порівнянні з K3060. Під час досліджень використовували загальноприйняті методи аналізу у лікеро-горілчаному виробництві, теоретичне узагальнення і порівняння, системний підхід. The purpose of scientific research, the results of which are given in the article, is the improvement of the technology of water conditioning by sorption purification of water for the production of beverages, including alcoholic beverages. The subject of research was drinking water, prepared water, activated carbon such grades Silcarbon K1810, Silcarbon K835, Silcarbon K814 compared to Silcarbon K3060. During the research we are used the conventional methods of analysis in liqueur and vodka production, the theoretical synthesis and comparison, the system approach.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології ферментованих медових напоїв
    (2014) Прибильський, Віталій Леонідович; Олійник, Світлана Іванівна; Чуприна, Наталія Вікторівна
    Показано актуальність удосконалення технології водопідготовки для виробництва ферментованих медових напоїв. Наведено результати досліджень попередньої обробки води мікропористими мінералами та встановлено, що суттєво покращуються органолептичні показники готових напоїв, зменшується їх окисно-відновний потенціал. Застосування мікропористих мінералів дає змогу збільшити питомий об’єм підготовленої води при зменшенні питомих витрат на стадіях підготування і регенерування. Actuality improving water treatment technologies for the production of fermented honey drinks. The results of studies of water pretreatment microporous minerals and found that significantly improved organoleptic properties of prepared beverages, reduced their redox potential. The use of microporous minerals makes it possible to increase the specific volume of prepared water while reducing unit costs in the stages of preparation and regeneration.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування альмандину у водоочищенні під час виробництва алкогольних та безалкогольних напоїв
    (2014) Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Чуприна, Наталія Вікторівна
    Досліджено та встановлено ефективність застосування фільтрувального природного мінералу альмандину під час фільтрування води, що дасть змогу забезпечити високу якість води підготовленої та готової продукції на її основі.
  • Ескіз
    Документ
    Кришталево чиста. Якість води для виробництва горілок і лікеро-горілчаних напоїв
    (2003) Ковальчук, Володимир Петрович; Олійник, Світлана Іванівна; Опанасюк, Тетяна Іванівна; Резвіна, Лариса Миколаївна
    Наведено критерії оцінки води за органолептичними та фізико-хімічними показниками, класифікацію вод і способи водопідготовки для виробництва лікеро-горілчаної продукції. Показано вплив твердості, заліза, сульфатів, хлоридів на стійкість та органолептичну оцінку води підготовленої, горілок і лікеро-горілчаних напоїв. Проаналізовано існуючі способи водопідготовки та перспективні сорбенти (Silcarbon S835, Silcarbon K3060, AquaSorb 2000, C 207, КАУ-2, Фільтрасорб F300) для лікеро-горілчаного виробництва. Are the criteria for assessing water on organoleptic and physical-chemical parameters, the classification of waters and methods of water treatment for production of alcoholic beverages. Shows the influence of hardness, iron, sulphates, chlorides resilience and organoleptic evaluation prepared water, vodka and other alcoholic beverages. The analysis of the existing methods of water treatment and promising sorbents (Silcarbon S835, Silcarbon K3060, AquaSorb 2000, C 207, KAU-2, Filtrasorb F300) for distillery production.
  • Ескіз
    Документ
    За оцінками дегустаторів
    (1997) Кравчук, Зоя Дмитрівна; Ковальчук, Володимир Петрович; Гогоман, Ігор Володимирович; Олійник, Світлана Іванівна
    Проаналізовано способи очищення води та водно-спиртових сумішей, виконано аналітичну оцінку зразків горілок, запропоновано шляхи підвищення якості лікеро-горілчаної продукції.
  • Ескіз
    Документ
    Порівняння ефективності очищення природної води в зимову пору року композитними коагулянтами та сульфатом алюмінію
    (2006) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович
    В результаті роботи представлені результати, дають підставу вважати, що композитні коагулянти є ефективнішими в процесі очищення води, ніж сульфат алюмінію. Дослідження ефективності композитних коагулянтів (Мо = 2,0...2,7) в порівнянні з сульфатом алюмінію (Мо = 3,0) проводилися при різних температурах води річок Дніпро і Десна. Показники, за якими визначали ефективність коагулянту – кольоровість, каламутність, залишковий алюміній, лужність та окиснюваність. As a result of work the presented results, ground to consider that composite coagulants are more effective in the process of water treatment, than sulfate of aluminium. Researches of efficiency of composite coagulants(Мо = 2,0...2,7) as compared to the sulfate of aluminium(Мо = 3,0) were conducted at the different temperatures of water of the rivers Dnepr and Desna. Indexes after that determined efficiency to the coagulant are coloured, turbidity, remaining aluminium and oxidableness.