Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Trends and expected benefits of the breaking edge food technologies in 2021–2030
    (2021) Ivanov, Volodymyr M.; Shevchenko, Oleksandr; Marynin, Andriy; Stabnikov, Victor; Stabnikova, Elena; Gubenia, Oleksii; Shevchenko, Anastasiia; Gavva, Oleksandr M.; Salyuk, Anatoly
    The review considered the major trends in the world development of new food processing technologies in 2021–2030: more strict regulations of food safety including QPCR and DNA-sequencing detection of emerging food-borne pathogens, comprehensive control of minor chemical pollutants of food; production of functional food including food for babies, children, pregnant women, elderly, for sport activities, military food, meals ready-to-eat, microelements-enriched food, nutraceuticals, and clinical food; emerging environmentally-friendly and energy-saving food processing; biotechnological food processing using enzymes proteinases, glutamine transferases, galactosidases, enzymes, microbial metabolites, and new sources of food such as insects and artificial meat; personalization of food processing and distribution including adaptation of the food processing to the nutritional needs of different customer groups.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні аспекти очищення стічних вод підприємств, що переробляють продукти тваринництва
    (2018) Ребрикова, Поліна Андріївна; Шидловська, Олена Броніславівна; Жолобак, Надія Михайлівна; Мокроусова, О. Р.
    У статті розглянуто проблему погіршення становища навколишнього середовища через наявність висококонцентрованих, забруднених органічними сполуками стічних вод на підприємствах, що переробляють продукти тваринництва. Визначено, що проблема очищення стічних вод має не тільки екологічне підґрунтя, але також зумовлена неефективною роботою самих очисних споруд, оскільки використовуються застарілі технології, а обладнання є зношеним. Проведено аналіз літературних даних щодо основних характеристик стічних вод таких підприємств, існуючих методів їх очищення. З ’ясовано, що традиційні методи з використанням аеротенків не можуть задовольнити необхідні показники очищення стічної води. Розглянуто переваги біологічного методу очищення стічних вод, умови та вимоги до його використання. Виявлено ряд проблем, які вирішуються при залученні асоціацій мікроорганізмів. Охарактеризовано відомі ефективні асоціації мікроорганізмів, які іммобілізують на носії з метою збільшення біомаси, яка безпосередньо бере участь в процесі очищення. При високих показниках забруднення запропоновано інтенсифікувати процеси біологічного очищення шляхом переведення очисної споруди в режим біосорбції, що підвищує ефективність очищення за рахунок збільшення концентрації активного мулу при введенні носіїв з іммобілізованими мікроорганізмами.
  • Ескіз
    Документ
    Виділення і характеристика українського штаму уреаза-продукуючих бактерій для біотехнологічного виробництва біозакріплювача ґрунту
    (2014) Стабніков, Віктор Петрович
    У статті проведено відбір українського штаму уреаза-продукуючих бактерій для його використання в процесах закріплення ґрунтів при будівництві. Наведено характеристику фізіологічних властивостей відібраного штаму та здійснено його порівняння з відомими штамами, що застосуються для біозакріплення ґрунтів. The active study of the production of soil biofixatives for their application in construction are conducted world-wide in the recent years. Specific strains of microorganisms are the main component of soil biofixatives, so, their production is a new perspective development in the biotechnology. Selection of Ukrainian strain of urease-producing bacteria for its use in the processes of soil biofixation was performed. Characteristics and physiological properties of the selected strain were compared with the properties of known strains which are used for soil biofixation.
  • Ескіз
    Документ
    Становлення та проблеми біотехнологічної освіти в Україні
    (2007) Пирог, Тетяна Павлівна; Тодосійчук, Тетяна Сергіївна; Кошель, А. І.
    Узагальнена інформація про історію розвитку біотехнологічної освіти в Україні з кінця 60-х років ХХ ст. до теперішнього часу, наведено коротку характеристику кафедр дев’яти вищих навчальних закладів України, що здійснюють підготовку інженерних кадрів для біотехнологічної промисловості. Обговорюються проблеми підготовки інженерів-біотехнологів в Україні (наявність і підготовка науково-педагогічних кадрів відповідної кваліфікації, практична підготовка студентів, наявність необхідної навчальної літератури, стан матеріально-технічної бази кафедр, відповідність навчальних планів стандартам вищої освіти, реалізація Болонського процесу). Information of since 60th XX century up to this time was summarized; short characteristic of chairs of nine Ukrainian High Schools that train engineers for biotechnological industry. The subject of the article is discussing problems of preparing engineers-biotechnologists in Ukraine (availability of educational personal with current qualification, practical students’ preparing, availability of necessary educational literature, conditions of chair’s technical base, accordance of educational plans and standards of high education, realization of bologna process).
  • Ескіз
    Документ
    Економічне обґрунтування біотехнологічного підходу до формування енергетичного потенціалу підприємств
    (2006) Струнін, Віктор Володимирович
    В запропонованій статті розглянуто основні підходи до виробництва теплової та електричної енергії з використанням сучасних розробок в галузі біотехнологій, приведено дані успішного впровадження проектів і здійснено обґрунтування їх використання підприємствами на базі основних техніко-економічних показників.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологія пива
    (2002) Фесенко, Андрій; Арпуль (Олексійчук), Оксана Володимирівна; Домарецький, Віталій Афанасійович; Мелетьєв, Анатолій Євгенович
    Обґрунтовано необхідність експериментальних досліджень на стадіях затирання й бродіння при виробництві пива. The necessity of experimental researches on the stages of mashing and fermentation in beer production has been proved.
  • Ескіз
    Документ
    Рослинні вакцини та перспективи їх застосування
    (Фітотерапія. Часопис., 2011) Макарова, Ольга Євгенівна; Фазекош, Я. В.
    В огляді наведена інформація про сучасний стан розробки рослинних вакцин, описані результати наукових досліджень, що здійснюються вченими-імунологами у даному напрямку, а також загальні принципи виробництва нового покоління вакцин: рослинних вакцинних препаратів, та перспективи їх медичного застосування. The survey provides information about the current status of plants vaccine production, and about the vaccines used and their components. The composition and the general principles of vaccines production were described; the new generations of vaccines were characterized indicating advantages and disadvantages of each type, and the perspectives of their use in future.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасний стан розробки та застосування вакцин
    (2011) Макарова, Ольга Євгенівна; Пенчук, Юрій Миколайович; Гергель, М. В.
    В огляді наведена інформація про сучасний стан імунопрофілактики та вакциновиробництва, про застосовувані вакцини та їх компоненти, описані склад та загальні принципи виробництва вакцинних препаратів, охарактеризовані нові покоління вакцин з вказуванням недоліків та переваг кожного з видів препаратів та перспективи їх використання. The survey provides information about the current status of immunization and vaccine production, and about the vaccines used and their components. The composition and the general principles of vaccines production were described; the new generations of vaccines were characterized indicating advantages and disadvantages of each type, and the prospects of their use.
  • Ескіз
    Документ
    Загальна біотехнологія
    (2009) Пирог, Тетяна Павлівна; Ігнатова, Олена Андріївна
    Викладені всі аспекти біотехнології: становлення і розвиток, основні складові та етапи біотехнологеского процесу, основи культивування мікроорганізмів і клітин, принципи регуляції процесів мікробіологічного синтезу, методи виділення цільового продукту залежно від його локалізації, знешкодження відходів біотехнологічних виробництв, біохімічні основи мікробіологічного синтезу, коротка характеристика основних технологій мікробного синтезу, в тому числі й мікробних імунобіологічних препаратів, а також харчової, екологічної та молекулярної біотехнології.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ферментативного гідролізу біополімерів жита у спиртовому виробництві
    (2011) Глускіна, Тетяна Сергіївна; Левандовський, Леонід Вікторович; Мудрак, Тетяна Омелянівна
    Одержано експериментальні дані щодо біотрансформації складових зерна жита в технології спирту шляхом застосування ферментних препаратів (ФП) з β-глюканазною та протеазною активностями разом із ФП амілазної дії. У цих умовах спостерігалось зменшення в’язкості сусла, збагачення його продуктами гідролізу білка, що обумовлює посилення спиртоутворюючої активності дріжджів та збільшення питомого виходу спирту. Ці результати є передумовою для переробки більш концентрованого зернового сусла, що матиме економічну та екологічну доцільність у спиртовому виробництві. Findings about rye’s constituents biotransformation in alcohol production by using enzyme preparation (FP) with β-glucan- and proteolytic activities in combination with amylolytic FP. In the circumstances wort’s viscosity reduction and his enrichment from hydrolyzate, which produce yeast’s activity and alcohol’s specific yield increase . These results are preconditions for treatment of more concentrated grain ’s wort , which provides economical and ecological suitability in alcohol findings.