Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 17
  • Ескіз
    Документ
    Екологізація підприємств готельно-ресторанного бізнесу: світовий і вітчизняний досвід
    (2024) Ковтун, Аліна Володимирівна; Шаран, Лариса Олександрівна; Пушка, Ольга Сергіївна; Шаран, Андрій Васильович; Бондар, Наталія Петрівна
    Діяльність підприємства сфери гостинності завдають значного впливу на навколишнє середовище, використовуючи енергію, воду, продукти харчування та генеруючи чимало відходів. При цьому зростає гостра необхідність мінімізувати цей вплив, що викликає необхідність впровадження світових екологічних практик у вітчизняних підприємствах гостинності. Найпоширенішими методами збереження природнього середовища є заощадження водних ресурсів та електроенергії, використання еко-матеріалів, компостування, енергетичне спалювання та відновлення біомаси.
  • Ескіз
    Документ
    Основні забруднювачі продовольчої сировини та якість харчових продуктів
    (2021) Матиящук, Олена Володимирівна
    Питання безпеки життєдіяльності мають формувати у майбутніх спеціалістів вміння застосовувати знання, як до подальшого вивчення в інших дисциплінах проблем захисту людини від небезпек, так і на забезпечення індивідуального і колективного захисту в побуті й на виробництві. В роботі розглядаються основні забруднювачі продуктів харчування і продовольчої сировини; основні шляхи їх надходження; їх дія на організм людини.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості розвитку земельних відносин в умовах концентрації землекористувань
    (2024) Данкевич, Андрій Євгенович
    Проаналізовано діяльність холдингів у сільському господарстві. Досліджено вплив інтегрованих структур на екологію регіону та запропоновано шляхи оптимізації структури виробництва для зменшення антропогенного навантаження на навколишнє середовище
  • Ескіз
    Документ
    Зовнішньоекономічна діяльність підприємств Житомирської області та удосконалення обліку валютних коштів
    (2000) Суліменко, Лариса Антонівна; Данкевич, Андрій Євгенович
    У статті дається аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємств Житомирської області Піднімаються питання про шляхи удосконалення обліку валютних операцій
  • Ескіз
    Документ
    Вибір технології десульфуризації димових газів для українських вугільних теплових електростанцій
    (2018) Вольчин, Ігор Альбінович; Гапонич, Людмила Станіславівна; Згоран, І. П.
    Концентрація діоксиду сірки в димових газах спалювальних установок після 01.01.2018 повинна не перевищувати 200 мг/мн3, а для нових установок — 150 мг/нм3, як того вимагають Директива 2010/75/EU та наказ Мінприроди України № 62 від 16.02.2018. Сьогодні рівень викидів SO2 на ТЕС України перевищує ці граничні значення в 6—18 разів. Це потребує впровадження сучасних ефективних технологій газоочищення. Вибір конкретних технологій газоочищення повинен базуватися на принципах технологічної, економічної та екологічної доцільності. Ці технології повинні відповідати європейському критерію «Найкращі доступні технології». З огляду на вищевикладене у статті визначено необхідний ступінь сіркоочищення димових газів та пріоритетний метод сіркоочищення для впровадження на ТЕС України. Для цього було виконано аналіз сучасних методів і технологій очищення димових газів від SO2, розрахунок і узагальнення валових та питомих викидів діоксиду сірки у димових газах ТЕС у 2013—2016 рр. Встановлено, що значення питомих концентрацій діоксиду сірки в сухих димових газах на ТЕС України у 2013—2016рр. залежно від марки палива, його сірчистості та способу шлаковидалення в котлі були в діапазоні 2500— 7200мг/мн3, а об’єм валових викидів діоксиду сірки на ТЕС України досягає 1000 тис. тонн. Показано, що рівень питомих концентрацій діоксиду сірки в димових газах українських вугільних ТЕС вимагає рівня ефективності очистки вище 92—98%. Перспективною технологією для впровадження на ТЕС України є технологія мокрої вапнякової десульфуризації з примусовим окисленням, незважаючи на високі капітальні затрати, — до 200 Євро/кВт.
  • Ескіз
    Документ
    Викиди діоксиду вуглецю на українських вугільних теплових електростанціях
    (2018) Вольчин, Ігор Альбінович; Гапонич, Людмила Станіславівна
    Останні роки у світовій енергетиці відбулися зміни, що зумовили новий напрям розвитку об ’єднаної енергетичної системи України — це боротьба з посиленням «парникового ефекту», в тому числі скорочення викидів діоксиду вуглецю. Перед енергетиками України стоїть завдання переходу на шлях низьковуглецевого розвитку відповідно до європейського екологічного законодавства та національних інтересів. Стратегія заходів зі зменшення викидів СО2 в енергетиці має полягати у широкому впровадження екологічно чистих енергоефективних і низьковуглецевих технологій. Україна в 2014 р. підписала та ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС. Однією з вимог, що висуваються в Угоді, є встановлення процедур моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів від енергетичних установок. Основою системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів є сукупність методик для оцінки викидів парникових газів. На сьогодні в енергетиці України немає єдиної обов’язкової методики розрахунку викидів СО2, яка б базувалася на використанні коефіцієнта викидів, що враховує теплоту згоряння палива, як того вимагає Директива 2003/87/ЄС.
  • Ескіз
    Документ
    Нові виклики перед харчовою промисловістю України в стратегії поліпшення національного здоров’я
    (2019) Сімахіна, Галина Олександрівна
    Сучасна медицина однозначно стверджує, що здоров’я людини перебуває поза сферою впливу медицини і найбільшою мірою залежить від якості і структури харчування. Тому відповідальність за національне здоров’я покладається на харчову промисловість і її принципово нову галузь – індустрію здорового харчування. Метою даної роботи є узагальнення сучасних відомостей про роль харчових продуктів у забезпеченні високих стандартів здоров’я і якості життя населення України; формулювання основних завдань, які постали перед вітчизняною харчовою промисловістю відповідно до потреб створення продукції оздоровчого призначення, рекомендацій експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, з точки зору проблемно-орієнтованого підходу до втілення основних принципів харчування ХХІ століття: якість, ефективність, безпека.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості реалізації екологічної безпеки в системі ринкових відносин
    (2014) Попова, Інна Вадимівна
    Реалізація моделі екобезпечного розвитку відбувається лише за умов високої економічної культури та ділової активності; актуальним стає принцип екологізації підприємництва, однак, сучасні ринкові реалії України екологічну складову підприємництва фактично зводять нанівець; в Україні ще не сформувалася національна система екологічного управління в її європейській цілісності державного, громадського і корпоративного (бізнесового) екологічного менеджменту; державна система управління у галузі охорони навколишнього природного середовища до підприємництва має, на жаль, лише дотичне значення; держава фактично монополізувала екологічну відповідальність, що призвело до послаблення відповідальності конкретних природокористувачів, насамперед, суб’єктів господарювання та власників землі і основних фондів; система “природа – виробництво- екологічна культура і безпека життєдіяльності” потребує радикальної модернізації. Realization of model of екобезпечного development takes place only at the terms of high economic culture and business activity; principle of ecologization of enterprise becomes actual, however, modern market realities of Ukraine the ecological constituent of enterpriseis actually taken on it is not; in Ukraine the national system of ecological management was not yet for medin her європейській integrity of state, public and corporate (business) ecological management; statecontrolsysteminindustry of guard of natural environment to the enterprise has, unfortunately, only tangent value; the state monopolized ecological responsibility actually, thatresulted in послаблення of responsibility of certain природокористувачів, first of all, subjects of menage and proprietors of earth and capital assets; the system "nature – виробництво-ecologi calculture and safety of vital functions" needs radical modernisation.
  • Ескіз
    Документ
    Забезпечення екологічного розвитку сільського господарства України
    (2013) Федулова, Ірина Валентинівна; Мостенська, Тетяна Леонідівна
    В статті розглядається стан розвитку сільського господарства і його вплив на екологічний стан країни. Подолання екологічної кризи, зменшення техногенного навантаження на навколишнє середовище, припинення прогресуючих забруднення, деградації та виснаження ресурсів потребують розробки і практичної реалізації широкомасштабних заходів, спрямованих на екологічно безпечну інтенсифікацію та організацію виробництва в національному агропромисловому комплексі.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення енергетичної, екологічної i економічної ефективності цукрового виробництва: найкращі доступні технології
    (2014) Василенко, Тетяна Петрівна; Василенко, Сергій Михайлович; Сіднєва, Жанна Костянтинівна; Шутюк, Віталій Володимирович
    Важливіш напрямом підвищення енергетичної й економічної ефективності цукрового виробництва з одночасним зменшенням його техногенного впливу на довкілля може стати застосування інноваційних найкращих доступних технологій. Під час реконструкції цукрових заводів основним методом енергоекономічного менеджменту є принцип найкращих доступних технологій енергоефективного проектування. An important direction of increasing energy and economic efficiency of sugar production while decreasing its anthropogenic impact on the environment may be the use of innovative best available technology. During the reconstruction of refineries the primary method of energysaving management is the principle of energyefficient design using best available technology.