Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 17
  • Ескіз
    Документ
    Wheat arabinoxylans: structure, extraction and characteristics
    (2019) Kaprelyants, Leonyd; Pozhitkova, Liliia; Velichko, Tatiana; Bilyk, Olena
    Wheat bran is a by-product of conventional milling and is commercially available in large quantities. Beside its high content of dietary fibre it contains proteins, minerals as well as vitamins and others biologically active components. In recent years, there have been designed different approaches to incorporation of wheat bran in food products to optimize composition or physiological effects. Industrial wheat bran is one of the most representative available hemicellulosic rich products. Arabinoxylans are the predominant non-starch polysaccharides found in the structural matrix of cell walls in wheat grains, being present in large quantities in wheat bran, accounting for up to 15-20% of its composition. Their physicochemical properties define their functionality which can be beneficial in cereal-based products such as bread, where their addition could enhance the gluten matrix responsible for the aerated structure and quality of bread. A potential source of аrabinoxylans is its extraction from the wheat bran based low value as an end product of the milling process. The benefits of extraction are twofold, to enhance nutritional value wheat by-product reducing fibre content and produce a high value product for use as a functional ingredient in the bread making industry and in others foods. Extraction of arabinoxylans involves many possibilities for obtaining substances with different physicochemical properties, giving opportunity for integration in functional foods. Functional behaviour includes viscosity, water solubility, water holding capacity, oxidative cross linking and gel formation and foam stability, which are all reported to be affected by the physicochemical properties of arabinoxylans, as well as chain to chain interactions with other polymers and with the solvent. Currently no commercial supply of arabinoxylans is available in sufficient quantities to conduct functionality trials; therefore the objective of the current work was to study the feasibility of extracting arabinoxylans from the bran for future developing and scaled-up extraction process based on the analyzed methods and approaches
  • Ескіз
    Документ
    Формування гідрофобізованих шкіряних і хутрових матеріалів
    (2020) Данилкович, Анатолій Григорович; Ліщук, ‪Віктор Іванович
    Підвищена водостійкість шкіряних і велюрових овчинно-шубних матеріалів може бути досягнута за умов попереднього використання на стадії наповнювання-жирування структури матеріалу реагентів, які активно взаємодіють як з колагеном дерми, так і з гідрофобізаторами при фізико-хімічному його структуруванні. Зважаючи на це, розроблено екологічно ефективні технології формування гідрофобних шкір і хутрових велюрових матеріалів з використанням композиції на основі алкенмалеїнового полімеру. Для формування гідрофобних шкір використано шкіряний напівфабрикат хромового дублення після стругання товщиною 2,2 мм, вироблений із мокросолених шкур великої рогатої худоби (бичка) за діючою технологією. Для отримання гідрофобізованого хутрового велюру використано шкури напівгрубошерстних овчин прісно-сухого консервування. Жирування-гідрофобізацію напівфабрикату шкур бичка виконано у відпрацьованому наповнювальному розчині. Гідрофобізацію хутрового велюру проведено при зволожуванні напівфабрикату шляхом розпилення емульсії реагентів на шкірну тканину овчин. Наступні процеси й операції виготовлення готової шкіри і хутрового велюру виконано за діючою технологією. Ефективність процесу гідрофобізації отриманих матеріалів оцінювали методами фізико-хімічних досліджень. За комплексом властивостей отримані матеріали характеризуються підвищеними показниками водостійкості й деформаційних властивостей порівняно з матеріалами, отриманими за діючими технологіями. Проведено апробацію і впровадження розробленої технології виготовлення гідрофобних шкір на приватному підприємстві АТ «Чинбар», які придатні для виготовлення елементів для верху взуття, що може експлуатуватись в екстремальних умовах. Апробацією розробленої технології виготовлення гідрофобізованого хутрового велюру овчини у напіввиробничих умовах встановлено підвищену його водостійкість і відповідність вимогам до виробів військового призначення. An increase in the water resistance of leather and wool sheepskin fur can be achieved during preliminary filling-fatliquoring treatment of a semi-finished product with reagents that actively interact with both dermal collagen and water repellents during physicochemical structuring of the material. The goal of the work was to develop environmentally safe technologies for the production of hydrophobized leather and fur velour materials using a composition based on an alkenyl maleic anhydride polymer. For the production of hydrophobized leather materials, a chrome-tanned semi-finished leather product (“wet blue”) was used after shaving to a thickness of 2.2 mm. Wet blue was obtained from green-salted bull hides by the current technology. To produce the hydrophobized fur velour, air-dried sheepskins of semi-coarse wool breed were used. Fatliquoring-hydrophobizing of semi-finished product from bull hide skins was carried out in a spent filling solution. Fur velour was hydrophobized by moisturizing semi-finished product by spraying an emulsion of reagents onto the leather part of the sheepskin. Subsequent processes and operations for the production of final leather and fur velour were carried out according to the current technology. The efficiency of the hydrophobizing process was evaluated using physicochemical characterization of the produced materials. Based on a set of properties, the produced materials were characterized by increased water resistance and improved mechanical properties compared to the materials obtained by current technologies. Approbation and implementation of the developed technology for the production of hydrophobized leather was carried out at the private joint-stock company ‘Chinbar’. The produced materials are suitable for the manufacture of elements for shoe uppers which can be used under extreme conditions. By approbation of the developed technology for the production of hydrophobic sheepskin fur velour in semi-industrial conditions, its increased water resistance and compliance with the requirements for military products were established.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні процеси в технології формування шкіряних матеріалів
    (2018) Данилкович, Анатолій Григорович; Ліщук, ‪Віктор Іванович; Охмат, Олена Анатоліївна
    У статті досліджено біокаталітичні процеси відмочування-зоління шкіряної сировини в технології виготовлення еластичних шкір. Мета дослідження полягала в тому, щоб довести ефективність використання бактерій Bacillus subtilis і ензимів панкреатину та ChemizymBH (фірма «Chemipol», Польща) у підготовчих процесах формування шкіряних матеріалів.The article investigates the biocatalytic processes of soaking-ashing of leather raw materials in the technology of manufacturing elastic skins. The aim of the study was to prove the effectiveness of the use of Bacillus subtilis bacteria and pancreatin and ChemizymBH enzymes (Chemipol, Poland) in the preparatory processes of leather materials formation.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні технології виробництва еластичних шкіряних виробів
    (2018) Данилкович, Анатолій Григорович; Білінський, С. О.
    Для промислової апробації розроблених технологій використаний напівфабрикат хромового дублення мокросоленої сировини великої рогатої худоби —яловиці важкої, бичини і виростка товщиною, відповідно, 1,7, 1,5 і 1,4 мм. Наповнювально-додублювальні процеси проводили у барабані фірми Doze (Німеччина) об ’ємом 0,39 м3 за температури 30—32°С при перемішуванні за швидкості його обертання 7—8 хв-1 та використанні йонізованого нанокремнезему А-300. Використання йонізованого нанокремнезему А-300 за технологією 1 забезпечує зменшення витрат імпортних матеріалів завдяки формування шкіряного матеріалу з підвищеними об’ємним виходом і адгезією, відповідно, на 13% і 19—26% порівняно з матеріалом, отриманим за діючою технологією. Використання біокаталітичного модифікатора в технології 2 дало можливість скоротити витрати імпортних реагентів на 38% при підвищенні пружно-пластичних показників шкіряного матеріалу, зокрема розривного видовження до 77%. При цьому досягається збільшення виходу площі шкіряного матеріалу на 5,1%. Повна заміна екстракту квебрахо нанокремнеземом А-300 за технологією 3 забезпечує формування шкір світлих кольорів топографічно більш однорідних з підвищенням виходу площі на 3,7%.
  • Ескіз
    Документ
    Порівняльна характеристика властивостей насіння льону різних сортів, призначених для виробництва снеків
    (2020) Стеценко, Наталія Олександрівна; Краєвська, Світлана Петрівна
    В роботі проведено дослідження органолептичних та фізико-хімічних властивостей насіння льону різних сортів з метою оптимального вибору сировини для створення снеків оздоровчого призначення. Показано, що снекова продукція має стабільний попит на ринку. Створення продукту із натуральної сировини, яка має високу харчову і біологічну цінність, дозволить забезпечити функціональні властивості лляних чіпсів. Запропоновано технологію чіпсів з насіння льону, в якій використані такі технологічні параметри, що забезпечують високий рівень збереження біологічно активних речовин сировини. The work conducted a study of the organoleptic and physico-chemical properties of flax seeds of different varieties with the aim of the optimal choice of raw materials for the production of health snacks. It is shown that snack products are in stable demand in the market. Creating a product from natural raw materials, which has high nutritional and biological value, will ensure the functional properties of flax chips. The technology of flax seed chips is proposed, in which technological parameters are used that provide a high level of preservation of biologically active substances of the raw material.
  • Ескіз
    Документ
    Цукри, цукрозамінники, підсолоджувачі (Ч. 1)
    (2017) Дорохович, Антонелла Миколаївна; Дорохович, Вікторія Віталіївна
    В статті проаналізовано основні фізико-хімічні та фізіологічні властивості цукрів (сахароза, глюкоза, фруктоза, мальтоза, лактоза, тагатоза, трегалоза) та цукрозамінників (сорбітол, ксилітол, манітол, мальтитол, лактитол, ізомальтитол, еритритол). The article analyzes the basic physicochemical and physiological properties of sugars (sucrose, glucose, fructose, maltose, lactose, tagatose, trehalose) and sugar substitutes (sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol, lactitol, isomaltitol, erythritol).
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення можливості створення комплексів пектину і альгінату натрію для стабілізації структури білкового крему
    (2014) Камбулова, Юлія Вікторівна; Соколовська, Ірина Олександрівна; Семененко, Олена Василівна
    Стаття присвячена вивченню можливості створення комплексів пектину з різним ступенем етерифікації і альгінату натрію для стабілізації структури білкового крему. Наведено результати досліджень фізико-хімічних властивостей добавок, структурно-механічні властивості утворених ними драглів. З’ясовано, що комплексна дія добавок суттєво змінює досліджувані показники порівняно з поодиноким використанням. The article is devoted to studying the possibility of creating complexes of pectin with different degree of esterification and sodium alginate to stabilize the structure of the egg-white cream. Results of investigations of physical and chemical properties of additives, structural and mechanical properties of the gels formed by them. It was revealed that a complex action of additives significantly alters the studied parameters in comparison to a single use.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості кристалізації ангідридної глюкози
    (2002) Мельник, Людмила Миколаївна; Грабовська, Олена Вячеславівна; Петрушевський, В'ячеслав Віталійович
    Удосконалено технологію кристалізації ангідридної глюкози. Розроблено апаратно-технологічну схему виробництва гідратної глюкози. Встановлено фізико-хімічні властивості ангідридної глюкози. Тhe technology of crystallization of anhydrite glucose. Developed hardware and technological scheme of hydrated glucose. Set of physical and chemical properties of glucose anhydride.
  • Ескіз
    Документ
    Вдосконалення біотехнології мікробного екзополісахариду етаполану на етанолі
    (2008) Пирог, Тетяна Павлівна; Корж, Юлія Миколаївна
    Визначено особливості енергетичного й конструктивного метаболізму С2-субстратів у Acinetobacter sp. В-7005 – продуцента екзополісахариду етаполану, виявлено сайти метаболічного лімітування і розроблено підходи до їхнього усунення.Показано, що „вузьким” місцем метаболізму етанолу у Acinetobacter sp. В-7005 є асиміляція ацетату: реакція, що каталізується ацетил-КоА-синтетазою є швидкість-лімітувальною. Встановлено умови культивування бактерій, що дають змогу усунути лімітування С2-метаболізму і підвищити у три рази активність ацетил-КоА-синтетази. За таких умов синтезується високоацильований етаполан зі ступенем ацилювання 3 – 15%. Середня молекулярна маса полісахариду становить 1,5 млн і не змінюється в процесі виділення й очистки препарату. Підвищений вміст жирних кислот і висока молекулярна маса етаполану зумовлюють покращення реологічних властивостей його розчинів, що визначають практичну значущість цього полісахариду. The study is devoted to investigating of the basic stages of С2-compounds assimilation in Аcinetobacter sp. В-7005, to reveal „bottleneck” of С2-metabolism and to develop of approaches to their removal to improve process of microbial exopolysaccharide ethapolan synthesis. Ethanol metabolism in Acinetobacter sp. В-7005 is limited by the rate of acetate assimilation in a reaction catalyzed by acetyl-CoA-synthetase, was shown. Basing on the investigations of С2-metabolism regulation the cultivation conditions were developed which allowed to increase the acetyl-CoA-synthetase activity in Acinetobacter sp. В-7005. Ethapolan synthesized under these conditions was characterized by high level of acylation (3 - 15%). Molecular mass of this polysaccharide was 1,5 million and was not changed during purification. Improved reological properties of ethapolan were associated with high molecular mass and increasing fatty acids content.
  • Ескіз
    Документ
    Етаполан – мікробний екзополісахарид мультифункціонального призначення
    (2006) Пирог, Тетяна Павлівна; Корж, Юлія Миколаївна
    Підсумовано власні експериментальні дані стосовно інтенсифікації синтезу, регуляції фізико-хімічних властивостей і практичного використання мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану (продуцент - Acinetobacter sp. В-7005). Етаполан складається з ацильованого (містить С10-С18-жирні кислоти) і неацильованого компонентів, ідентичних за моносахаридним складом, вмістом глюкуронової і піровиноградної кислот. Завдяки наявності жирних кислот розчинам етаполану притаманна здатність до емульгування, підвищення в’язкості в присутності катіонів, за низьких значень рН, у системі Сu2+-гліцин, що зумовлює практичне використання цього ЕПС у нафтовидобувній, хімічній, харчовій промисловості, сільському господарстві. Застосування 1 т етаполану у нафтодобуванні дає змогу отримати додатково 240 т нафти.Наведено дані про технологічні особливості біосинтезу етаполану на різних вуглецевих субстратах (етанол, вуглеводи, суміш ростових С2-С6-сполук), які дають змогу знизити у 3-4 рази (до 2,95 г/л) вміст солей у середовищі культивування продуцента, підвищити у 2-5 разів кількість синтезованого ЕПС і регулювати його фізико-хімічні властивості залежно від галузі практичного використання.