Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Створення і підтримання енерго- і масообмінних процесів у газорідинних середовищах
    (2020) Васильківський, Костянтин Вікторович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Чагайда, Андрій Олегович; Піддубний, Володимир Антонович; Ступак, Юлія Олександрівна
    Стаття стосується особливостей створення і підтримання енерго- і масообмінних процесів у газорідинних середовищах з різними технологіями утворення газової фази. Стосовно аеробних середовищ сформульовано перелік процесів, які діють відповідно до законів термодинаміки. Наведено аналіз особливостей взаємодії рідинних і газових фаз. Показано, що газоутримувальна здатність середовища є визначальною характеристикою, яка формує одночасно енергетичні та силові параметри і динаміку масообмінних та енергообмінних процесів. Визначено доцільним у процесах підготовки повітря охолоджувати стиснуту газову фазу для наступного рекупераційного використання в режимах температурної стабілізації середовищ паралельно з основним технологічним завданням доставки кисню для аеробного процесу. Показано перспективи інтенсифікації масообмінних процесів в умовах змінних тисків над середовищами з газовою фазою для створення в таких системах коливальних процесів. The article deals with the peculiarities of creating and maintaining energy and mass transfer processes in gas-liquid media with different technologies of gas phase formation. With regard to aerobic media, a list of processes that operate in accordance with the laws of thermodynamics. The analysis of features of interaction of liquid and gas phases is given. It is shown that the gas holding capacity of the medium is a defining characteristic that forms both energy and power parameters and the dynamics of mass transfer and energy exchange processes. It is determined expedient to cool the compressed gas phase in the processes of air preparation for the subsequent recovery use in the modes of temperature stabilization of media in parallel with the main technological task of oxygen delivery for the aerobic process. Prospects for the intensification of mass transfer processes under conditions of variable pressures over media with a gas phase for the creation of oscillatory processes in such systems are shown. It is shown that the specific compression work and air temperature are nonlinear functions of the compression level of the gas phase. It is proved that isobaric cooling of compressed air is accompanied by significant energy costs, which in the range of pressure changes from 140 to 300 kPa are from 33 to 39% of energy consumption for adiabatic compression. Assumptions about the equality of the Archimedean force and the force of resistance of the medium in action on a single bubble are logically transferred to the whole array of gas phase in the medium. This action is a consequence of the manifestation of Archimedesʼ law or, more precisely, a manifestation of the combination of gravitational field and hydrostatic pressure.
  • Ескіз
    Документ
    Improved flow sheet of dairies wastewater treatment at milk processing factories
    (2014) Semenova, Olena; Bublienko, Natalia; Smirnova, Elizabeth; Dyka, Oksana
    У статті обґрунтовано доцільність використання удосконаленої технологічної схеми очищення стічних вод молокозаводів. Доведено, що включення у схему флотатора сприяє видаленню нерозчинених органічних речовин, кількість яких у стічних водах зросла у зв'язку із збільшенням випуску кисломолочної продукції на молокозаводах, а використання зануреного дискового біофільтра як основної споруди біологічного очищення сприяє інтенсивнішій деструкції органічних забруднень тому, що він має ознаки традиційного біофільтра й аеротенка. In the article the feasibility of using advanced technological scheme of sewage treatment, milk. It is proved that the inclusion in the scheme helps to remove undissolved Flotators organic matter guestrooms at wastewater increased due to the increased release of dairy products in dairies, and the use of submerged biofilter disk as the basic structure of biological treatment promotes more intensive degradation of organic contaminants that he has elements of traditional biofilter and aeration tanks.
  • Ескіз
    Документ
    Use of higher concentration of active sludge organisms for intensifying dairies’ wastewater treatment process
    (2013) Bublienko, Natalia; Semenova, Olena; Smirnova, Elizabeth; Suleyko, Tetiana; Reshetnyak, Lyudmila
    Проаналізована екологічний стан підприємств харчової промисловості, зокрема молокопереробної галузі. Підтверджено ефективність застосування комплексної анаеробно-аеробної технології. Запропоновано спосіб інтенсифікації стадії аеробної ферментації застосуванням підвищеної концентрації активного мулу. Це дасть змогу значно прискорити процес очищення і зменшити тривалість процесу. Analyzed the ecological state of the food industry, particularly the dairy industry. Confirmed the effectiveness of the integrated anaerobic - aerobic technology. The method of intensification stage aerobic fermentation using a high concentration of activated sludge. This will significantly speed up the cleaning process and reduce the duration of the process.
  • Ескіз
    Документ
    Гідробіонти – індикатори процесу аеробної ферментації стічних вод
    (2013) Семенова, Олена Іванівна; Архіпова, Галина Іванівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна
    Наведено переваги біологічного способу очищення стічних вод підприємств харчової промисловості. Охарактеризовано екосистему аеробного активного мулу. Проведено моніторинг процесу очищення стічних вод молокозаводу в аеротенку біоіндикаторним способом. We present the advantages of the biological method of wastewater treatment for the food industry. Ecosystem is characterized by aerobic activated sludge. Monitored the process of wastewater treatment in the aeration tank dairy bioindicator way.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексна переробка вторинних матеріальних ресурсів пивоваріння
    (2010) Малюжко, Олена Володимирівна; Салюк, Анатолій Іванович; Тютченко, Ю. М.
    Представлені проблеми забруднення стічних вод на пивоварних виробництвах. Запропоновано технологію утилізації хмелевої дробини, білкового відстою та стічних вод пивоварної промисловості із застосуванням процесу метанового бродіння при температурі 52 градуси протягом 20 діб. Було досліджено значення pH залишалося постійним і було в межах 9,0 … 9,2. Початкове значення ХСК стічної води становило 2200 мгO2/ дм3, що свідчить про високий ступінь забруднення. Після закінчення процесу ферментації , значення ХСК стічної води становило 620 мгO2/дм3. Використання води з таким значенням ХСК є недопустимим, тому як спосіб доочистки нами запропоновано використання технологій аеробної ферментації. Після 48 годин аерації значення ХСК становило 20 мгO2/дм3. Проведенні досліди показали, що вміст гірких речовин по закінченню ферментації зменшився на 75%. The issues of pollution of wastewater on the brewing industry. The technology utilization hop pellet, protein sludge and wastewater brewing industry using methane fermentation process at a temperature of 52 degrees for 20 days. It investigated the pH remained constant and was within 9.0 ... 9.2. Initial COD wastewater was 2200 mhO2 / dm3, indicating a high degree of contamination. After the fermentation process, wastewater COD value was 620 mhO2/dm3. Using water with the COD value is unacceptable, because the way we proposed to use posttreatment aerobic fermentation technology. After 48 hours aeration value of COD was 20 mhO2/dm3. The experiments showed that the content of bitter substances after fermentation decreased by 75%.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимальне очищення стічних вод
    (2012) Нікітін, Геннадій Олексійович; Левітіна, Наталія Володимирівна; Семенова, Олена Іванівна; Пилипко, Юрій Степанович
    Досліджено процес аеробного біологічного очищення стічних вод хлібокомбінату. Випробувано різні умови процесу очищення. Рекомендовано оптимальні режими ферментації. The process of aerobic biological treatment of wastewater bakery. Tested different conditions of the cleaning process. Recommended by the best modes of fermentation.
  • Ескіз
    Документ
    Біологічне очищення концентрованих стічних вод
    (КНУ им. Тараса Шевчекно, 2004) Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна; Танащук, Людмила Іванівна
    Розглянута проблема очищення стічних вод харчових підприємств. Проаналізовані традиційні технології очищення стічних вод. Наведені переваги використання метанової ферментації. The problem of treatment of wastewater for food enterprises. Analyzed by traditional technology of waste water treatment. Advantages of using methane fermentation.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація технології очищення стічних вод молокозаводу
    (2005) Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна
    Розглянута проблема очищення стічних вод молокопереробних підприємств. Запропоновано застосування підвищеної концентрації активного мулу,як спосіб інтенсифікації традиційної технології. Досліджена ефективність застосування запропонованого способу. The problem of wastewater treatment milk processing enterprises. Invited to the use of high concentration of the active sludge,as a way of intensifying the traditional technology. Investigated the effectiveness of the application of the proposed method.