Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
21 результатів
Результати пошуку
Документ Аналіз компонування і методологія синтезу пакувального обладнання(2013) Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила ОлександрівнаАктуальними проблемами сучасного пакувального машинобудування є: комплексна автоматизація технологічного процесу, упровадження гнучких технологій з можливістю швидкого переналагоджування обладнання на виготовлення високоякісних виробів різних форм і розмірів, забезпечення високої продуктивності за мінімальних енерго- і металовитрат, компонування універсальних пакувальних ліній (all inclusive) від одного виробника. Передумовою розвитку пакувального обладнання є аналіз і синтез існуючих конструкцій машин та ліній, виділення переваг і недоліків окремих функціональних модулів. Одним з напрямків вирішення проблеми створення нового покоління пакувального обладнання є залучення принципу модульного проектування, відповідно до якого будь-яка частина системи синтезується з окремих елементів (модулів). Модульне проектування обладнання узгоджується з еволюційним підходом і надає виробнику обладнання можливість проектувати складні технічні системи з послідовними і паралельними, плоскими і просторовими внутрішньомашинними транспортними системами. Сукупність функціонально зв’язаних між собою модулів утворює модульну структуру машини. Prerequisite for the development of packaging equipment is the analysis and synthesis designs and lines of existing machine, the definition of the strengths and weaknesses of individual functional modules. This article are analyzed the ways to improve the efficiency of packaging equipment and the direction of its development on the basis composition and synthesis of intra-machine communication and packaging lines.Документ Нова купажована олія з оптимізованим жирнокислотним складом(2014) Дубініна, Антоніна Анатоліївна; Ленерт, Світлана Олександрівна; Хоменко, Ольга ОлексіївнаThe review of scientific literature that is related to the issues of creating vegetable oils with increased biologic activity was done. Products with balanced fatty acid conent can be obtainned by vegetable oils blending. The objective of this research was content substantiation and blend modeling based on peanut oil with the balanced fatty acid content for therapeutic-prophylactic application. A blend on the base of peanut and linseed oil that can be considered as the product of therapeutic-prophylactic function was developed with the help of mathematical modeling. The product development in question promotes assortment extention of functional products of fat-and-oil industry of Ukraine. The developed blended oil can be recommended to people with skin and cardiovascular deseases, deseases of gastro-intestinal tract, used to prevent development of atherosclerosis or be included in a healthy diet. У статті здійснено огляд наукової літератури, що стосується питань створення рослинних олій з підвищеною біологічною цінністю. Обґрунтовано склад і моделювання купажу на основі арахісової олії зі збалансованим жирнокислотним складом для лікувально-профілактичного використання. За допомогою математичного моделювання розроблено купаж на основі арахісової та лляної олії, що за збалансованістю жирнокислотного складу можна віднести до продуктів лікувально-профілактичного призначення. Розроблена купажована олія може бути рекомендована для людей зі шкірними та серцево-судинними захворюваннями, хворобами шлунково-кишкового тракту, для запобігання розвитку атеросклерозу, у дієтичному харчуванні.Документ Особливості створення комбінованих заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів(2018) Сімахіна, Галина ОлександрівнаВ екстремальних умовах життєдіяльності харчування набуває особливого значення. Воно потребує підвищених концентрацій необхідних для організму нутрієнтів, передусім вітамінів та інших біологічно активних речовин. Основним їх джерелом є культивовані й дикорослі плоди та ягоди, причому дикоросла сировина, зазвичай, переважає культурні сорти за вмістом більшості біокомпонентів. Консервування цієї сировини з використанням низьких температур дає можливість отримати напівфабрикати підвищеної біологічної цінності, незамінні у раціонах харчування спецконтингентів. Результати виконаних нами теоретичних та експериментальних досліджень показали ефективність поєднання у складі заморожених напівфабрикатів різних плодово-ягідних культур, сумісних за своїми технологічними показниками, природним набором біокомпонентів із точки зору синергізму їхньої дії. Таким чином можна створити напівфабрикати різного функціонального спрямування — адаптогенного, імуномодулюючого, радіопротек- торного, дезінтоксикаційного тощо. Наприклад, у межах виконання цього дослідження науково обґрунтовано створення композицій із плодів калини та аронії чорноплідної і ягід ожини. Сформульовано також алгоритм прогнозування, отримання та використання напівфабрикатів, дано коментарі до кожної його складової.Документ Differences in the composition of vocable compounds in fresh and dried mixed heat supply of white rolled cabbage(2020) Niemirich, Oleksandra; Frolova, Natalia; Ustymenko, Ihor; Havrysh, AndreyComparison of volatile substances between fresh and dried samples of cabbage allows us to claim the preservation of valuable biological substances of fresh cabbage after drying with mixed heat and to spread this method of processing cabbage with maximum use of its useful properties.Порівняння летких речовин у свіжих і висушених зразках капусти підтверджує збереження цінних біологічних речовин свіжої капусти після сушіння зі змішаним теплопідведенням. Цей спосіб оброблення капусти максимально зберігає її корисні властивості.Документ Комбінування складу заморожених плодово-ягідних сумішей за принципами харчової комбінаторики(2018) Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті наведено теоретичні та практичні результати компонування плодово-ягідної суміші для створення заморожених напівфабрикатів радіопротекторної дії. Безпека продукції, її якість та ефективність визначаються дотриманням принципів харчової комбінаторики. Показано, що добір сировинних матеріалів до складу композиції має бути науково обґрунтованим, біокомпоненти окремих плодів та ягід мають бути сумісними за якісним і кількісним складом, смаковими характеристиками і прогнозовано справляти виражений функціональний вплив, у даному разі – захищаючи живий організм від шкідливих малих доз постійного радіоактивного опромінення. Прогнозування, створення та використання нової композиції доцільно вести за запропонованим алгоритмом, котрий передбачає послідовність здійснення усіх етапів від постановки мети дослідження до оцінки конкурентоспроможності та реалізації нової продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Отримані за даною схемою напівфабрикати можуть бути рекомендовані до споживання усім верствам населення. This article represents theoretical and practical results of combining the fruit and berry mixture for production of frozen half-products with radioprotectory action. Safety, quality and effectiveness of a future product may be determined upon following the principles of food combinatorics. The author of the article showed that the raw materials should be reasonably included into the composition; the biologically active components of separate fruit and berries should be compatible in qualitative, quantitative parameters, and taste characteristics; furthermore, they should have a predictable functional impact, in particular – protecting the live organism from harmful small doses of constant ionizing radiation. The new composition seems to be expedient to forecast, to produce and therefore to use according to the algorithm proposed in the article. This algorithm includes the consequence to complete all of the investigation stages – from the very beginning (setting up the objectives of the research) to the end (evaluating competitiveness and the trends of the new product’s realization on both domestic and foreign markets). Half-products obtained by the proposed scheme may hence be recommended to all the strata of population for usage.Документ О составе продуктов термообработки цинк–марганец (ІІ) дифосфатов пентагидратов(2014) Антрапцева, Надежда Михайловна; Солод, Надежда Владимировна; Била, Галина Николаевна; Гаврилюк, Ольга ВасильевнаИзучено поведение при термообработке цинка-марганца (ІІ) дифосфатов пентагидрата состава Zn2-xMnxP2O7∙5H2O (0<х<1,0). Комплексным исследованием состава частичных и полных продуктов обезвоживания была установлена последовательность термических превращений Zn2-xMnxP2O7 ∙ 5H2O (0 <х<1,0). Показано, что конечным продуктом их термообработки являются безводные дифосфаты состава Zn2-xMnxP2O7 (0<х<1,0). Они формируются одновременно по двум направлениям. Согласно первому из них конечный продукт термолиза образуется в результате термической дегидратации исходного кристаллогидрата. Второе направление обеспечивает взаимодействие конденсированных фосфатов и оксидов, образующихся на промежуточных стадиях процесса. The behavior at heat treatment of zinc-manganese(ІІ) diphosphates pentahydrate of composition Zn2-xMnxP2O7∙5H2O (0<х1.0) was investigated. By complex research of composition of the partial and full dehydration products. The sequence of thermal transformations of Zn2-xMnxP2O7∙5H2O (0<х1.0) was established. It is shown that finish product of their heat treatment are waterless diphosphates of composition Zn2-xMnxP2O7 (0<х1.0). They forms simultaneously on two directions. According to the first of them the final product of the thermolysis forms as a result of thermal dehydration of initial crystallohydrate. The second direction provide for interaction of condensed phosphates and oxides, forming on intermediate stages of process.Документ Склад та хімічна природа продуктів взаємодії розчинів солей кальцію і кобальту(ІІ) з амоній гідрофосфатом(2017) Антрапцева, Надія Михайлівна; Жила, Роман Сергійович; Біла, Галина МиколаївнаДосліджено склад та хімічну природу продуктів взаємодії водних розчинів солей кальцію і кобальту(ІІ) з амоній гідрофосфатом. Склад продуктів взаємодії водних розчинів у системі СаС12 – СоС12 – (NH4)2HPO4 – Н2О визначається співвідношенням катіонів k = Со/Са, мольне, у складі вихідних розчинів. Зміна значень k в межах 0 1.00 осаджується індивідуальний середній кобальт(ІІ) фосфат складу Со3(РО4)2•8Н2О. Утворення подвійних середніх кальцій-кобальт(ІІ) фосфатів в умовах даного експерименту не відбувається. The composition and chemical nature of the products of the interaction of aqueous solutions of calcium and cobalt salts (II) with ammonium hydrophosphate are investigated. The composition of the products of the interaction of aqueous solutions in the system SaC12 - CoC12 - (NH4) 2HPO4 - H2O is determined by the ratio of cations, k = Co / Ca, molar, in the initial solutions. The change in the values of k in the range 0 1.00, the individual average cobalt (II) is deposited with the phosphate composition of Co3 (PO4)2•8H2O. The formation of double middle calcium-cobalt (II) phosphates does not occur in the conditions of this experiment.Документ The main idea of the whole thesis(2016) Herasymova, OlgaThe concept of the thesis, topic sentence, or main idea of a piece of writing, the pattern of a typical academic essay is shown in this article. The following assignments will give you practice identifying and extracting the main idea from a body of data.Документ Обґрунтування вибору компонентів композицій натуральних прянощів для кисломолочних паст(2015) Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Миколів, Іван Михайлович; Бандура (Кузьмик), Ульяна ГеннадіївнаВ статті було розглянуто різні види прянощів, їх характеристики для створення композицій. Прянощі є перспективною сировиною і можуть використовуватись як збагачуючий компонент у складі рецептур продуктів промислового виробництва. Застосування пряно-ароматичної сировини у складі рецептур продуктів на молочній основі є достатньо обмеженим, тому створення нових видів молочних продуктів із використанням прянощів є актуальною задачею на сьогоднішній день. Запропоновано науковий підхід комбінування натуральної пряно-ароматичної сировини, розроблено композиції прянощів для кисломолочних продуктів. in this article we have discussed various types of spices, their characteristics to create compositions. Spices are promising ingredients not only in cooking, but they also can be used as enhancing components in formulas of manufactured foods. The application of spicy aromatic subtances as components of milk products formulas is limited, thus development of new kinds of milk products with spicy ingredients is currently an urgent task. The use of aromatic raw materials in the composition of the formulations of milk-based products rather limited, so the creation of new types of dairy products with the use of spices is an urgent task today. Proposed scientific approach combining natural aromatic raw materials, designed to spice composition of dairy products. The spice composition contains ginger, cinnamon, cloves, curcuma, sumac, anise, black pepper and sweet pepper, cardamom, fenugreek, nutmeg and badiane (star anise)Документ Физико-химические показатели сухого обезжиренного молока(1981) Суходол, Виктория Фоминична; Куц, Анатолий Михайлович; Клименко, А. П.; Славуцкая, Н. И.Рассмотрены химический состав и физико-химические свойства сухого обезжиренного молока (СОМ), которое применяется при производстве водки Посольская. Дополнительно было определено содержание общего белка, аминного азота, золы, жира и лактозы, а также гранулометрический состав СОМ. Considered chemical composition and physico-chemical properties of skimmed milk powder, which is used in the production of vodka Ambassadorial. Additionally, it was determined the content of total protein, amino nitrogen, ash, fat and lactose, and size distribution of skimmed milk.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »