Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Перспективні матеріали для фільтраційних мембран харчової промисловості(Київ: НУХТ, 2016) Пащенко, Богдан Сергійович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Штефан, Євгеній ВасильовичУ статті наведено результати експериментальних досліджень зносостійкості керамічних матеріалів для виготовлення мембран для харчової та переробної промисловості. Проведено експерименти з визначення механічної стійкості перспективних конструкційних матеріалів для виготовлення мембранних фільтрувальних елементів. Встановлено, що високі міцністні характеристикизабезпечують динамічну стійкість мембран і тривалий термін їх експлуатації.Документ Зміна показників якості лукуму збивного на основі кизилового пюре при зберіганні(2018) Гордієнко, Людмила Василівна; Толстих, В. Ю.; Пожиткова, Л. Г.Сучасні уявлення про здорове харчування вимагають пошуку нових рішень при розробленні технологій і розширенні асортименту кондитерських виробів покращеної якості з підвищеною харчовою та біологічною цінністю. Пастильні вироби мають особливу драглеподібну структуру, яка виникає завдяки здатності пектинових речовин, що входять до складу плодово-ягідної сировини, при певних умовах утворювати драглі необхідної міцності. Використання плодово-ягідних напівфабрикатів дає змогу також надавати збивним кондитерським виробам смак натуральних плодів та ягід, збагачувати їх вітамінами й мінеральними речовинами. До сировинних інгредієнтів з підвищеним вмістом біологічно активних речовин відноситься пюре з плодів кизилу. У статті визначено вплив кизилового пюре та різних видів пакувальних матеріалів на зміну органолептичних, фізико-хімічних і структурно-механічних показників лукуму збивного у процесі його зберігання. При зберіганні лукуму характерним є процес висихання, коли відбувається втрата первинної консистенції, зміна структури і форми виробів. Комплекс проведених досліджень показав, що використання кизилового пюре приводить до уповільнення процесу висихання і, як наслідок, менш інтенсивного зниження густини та підвищення міцності просторової структури виробів. У лукуму на основі кизилового пюре, що зберігався у металізованих поліпропіленових пакетах, зміна структурно-механічних властивостей відбувалась значно повільніше, ніж в інших виробів, при цьому він зберігав ніжну, пружно-еластичну консистенцію. Якість лукуму збивного наприкінці його зберігання оцінювали за мікробіологічними й органолептичними показниками. Використання як пакувальних матеріалів пакетів з металізованого поліпропілену надає можливість зберегти показники якості в межах, передбачених стандартом, протягом двох місяців. Modern ideas about the healthy eating require the search of new decisions when developing technologies and expansion the range of high-quality confectionery with high nutritional and biological value. Pastille products have special jelly structure, that appears due to ability of pectin substances that are part of fruit and berry raw materials, to form jelly structure of necessary durability at certain terms. The use of fruit semi-finished products also allows confectionery to taste as natural fruit and berries, to enrich them with vitamins and minerals. The cornel puree belongs to the raw material ingredients with high content of biologically active substances. The influence of different types of packaging materials and the cornel puree on sensory, physical, chemical as well as the rheological characteristics of the lacoum quality during its storage is shown in the paper. During the storage of the lacoum process of drying is characteristic, when a loss of primary consistency, change of structure and form of products take place. The positive effect of cornel puree was determined, obtained results show that it leads to the decreasing of density, and at the same time, to increasing of the spatial structure durability of product. In the lacoum with the cornel puree, that was kept in the packages from metalized polypropylene, the change of rheological properties took place considerably slower than in other products, it had resiliently-elastic consistency. An expert assessment of the lacoum quality has been carried out in the end of expiration date. Using packaging materials, which were made from metalized polypropylene, permits to save range of quality characteristics up to 2 months from production date, according to the national standard.Документ Підвищення надійності і довговічності деталей обладнання харчових виробництв(2012) Мартинюк, Анна; Стечишин, Мирослав Степанович; Главацький, С. С.; Дзюб, Олександр Григорович; Пшоняк, Петро ВасильовичВ роботі розглядається методика, яка дозволяє безпосередньо в процесі тертя або кавітації отримувати кінетику зміни співвідношення корозійного і механічного чинників руйнування, яка базується на знаходженні прямолінійних ділянок Тафеля поляризаційних кривих шляхом їх комп’ютерного аналізу за програмою створеною в середовищі «Borland delphi». This paper considers methods for directly by friction and cavitation receive a modification to the kinetics of corrosion and mechanical factors of destruction, which is based on finding the straight sections Tafel polarization curves by means of computer analysis program created in the environment «Borland delphi».Документ Кавітаційна стійкість неметалевих конструкційних матеріалів(Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника Фізико-хімічний інститут Асоціація "Вчені Прикарпаття", 2003) Сухенко, Юрій Григорович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Сухенко, Владислав ЮрійовичНаведено результати досліджень неметалевих конструкційних матеріалів для експлуатації в умовах кавітаційно-ерозійного зношування. Показано, що полімерні і керамічні матеріали перспективні для виготовлення вузлів технологічного обладнання, призначеного для оброблення харчових середовищ в гідродинамічних кавітаційних апаратів (ГКА). The results of studies of non-metallic structural materials for use in cavitation-erosion wear. It is shown that polymeric and ceramic materials for advanced technological nodes production of equipment for processing food media in hydrodynamic cavitation apparatus (HKA).Документ Кришталево чиста. Якість води для виробництва горілок і лікеро-горілчаних напоїв(2003) Ковальчук, Володимир Петрович; Олійник, Світлана Іванівна; Опанасюк, Тетяна Іванівна; Резвіна, Лариса МиколаївнаНаведено критерії оцінки води за органолептичними та фізико-хімічними показниками, класифікацію вод і способи водопідготовки для виробництва лікеро-горілчаної продукції. Показано вплив твердості, заліза, сульфатів, хлоридів на стійкість та органолептичну оцінку води підготовленої, горілок і лікеро-горілчаних напоїв. Проаналізовано існуючі способи водопідготовки та перспективні сорбенти (Silcarbon S835, Silcarbon K3060, AquaSorb 2000, C 207, КАУ-2, Фільтрасорб F300) для лікеро-горілчаного виробництва. Are the criteria for assessing water on organoleptic and physical-chemical parameters, the classification of waters and methods of water treatment for production of alcoholic beverages. Shows the influence of hardness, iron, sulphates, chlorides resilience and organoleptic evaluation prepared water, vodka and other alcoholic beverages. The analysis of the existing methods of water treatment and promising sorbents (Silcarbon S835, Silcarbon K3060, AquaSorb 2000, C 207, KAU-2, Filtrasorb F300) for distillery production.Документ Исследование механохимических аспектов трения(1987) Олександренко, Виктор Петрович; Кадомский, Сергей ВитальевичИзложены результаты по влиянию скорости взаимного перемещения, времени контактирования трущихся поверхностей со средой, среды на процессы изнашивания. The results on the effect of relative movement speed, the contact time of the rubbing surfaces of the medium, the medium on the wear process.Документ Довговічність дифузійних апаратів типу КДА(2013) Чайка, Євгеній; Сухенко, Юрій Григорович; Мануілов, Валерій; Бойко, Юрій ІвановичДосліджена зносостійкість деталей колонних дифузійних апаратів. Виконана оцінка довговічності апаратів і дані рекомендації по зниженню їх металоємності. Investigated the wear resistance of parts of column diffusers. The estimation of life vehicles and recommendations for reduction of their metal content.Документ Застосування програмного комплексу АПРОКС у розв`язанні задач на міцність і довговічність обладнання хімічної та харчової промисловості(2006) Копиленко, Анатолій Васильович; Гондлях, Олександр Володимирович; Тимонін, Олександр Миколайович; Пашинський, Р. М.; Чемерис, А. О.; Васильєв, В. С.Описано можливості програмного комплексу АПРОКС проведення методом скінченних елементів розрахунків на міцність і довговічність машин і апаратів хімічної та харчової промисловості. Наведено результати чисельного моделювання різноманітних процесів, що виникають під час експлуатації цього обладнання.Документ Технологічне забезпечення довговічності лопаток компресора авіаційних газотурбінних двигунів(2009) Артюшин, Л. М.; Мірненко, Володимир Іванович; Громенко, В. Ю.У статті запропоновано для підвищення довговічності титанових лопаток компресора авіаційних газотурбінних двигунів багатофункціональні вакуум-плазмові покриття на основі нітриду титану. This article proposes to improve the durability of titanium compressor blades of aircraft gas turbine engines multipurpose vacuum plasma coating based on titanium nitride.