Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Технологія отримання суспензії з насіння льону(2016) Янюк, Тетяна Іванівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Тракало, Тетяна Олександрівна; Малюта, Ксенія СергіївнаПереробка зернової сировини при виробництві функціональних продуктів харчування належить до складних енергоємних технологічних процесів з підвищеними вимогами до кінцевого продукту, тобто у кожному випадку треба вирішувати проблему збереження нативності сировини та одночасного дотримання критеріїв безпеки, технологічності у подальшому використанні. Цим критеріям відповідає насіння льону.В роботі вивчені властивості і мікроструктура по- дрібнених частинок насіння льону різних розмірів, а та- кож властивості отриманих суспензій, до складу яких входять подрібненні частинки насіння льону і розчинник (вода або молочна сироватка).Якість отриманого подрібненого продукту з насіння льону залежить прямо пропорційно від швидкості обертання ротору і часу дії. Встановлено, що лаборатор- ний млин забезпечує подрібнення насіння льону до час- тинок з розміром: менше 0,56 мм – 5,5%; 0,56 мм – 16,66%; 0,8 мм – 12,25%; 1,0 мм – 39,7%; 1,5 мм – 10,67. Структурно-механічні характеристики подрібнено- го продукту з насіння льону досліджені вперше. Харак- теристики різних фракцій визначено за такими показни- ками, як насипна щільність 392,7 г/см3, дійсна щільність 698,7 г/см3, когезійність 1,70%.Дослідження і визначення хімічного складу порошків показали ефективність безвідходної технології отримання суспензій з зернової сировини, під час якої втра- ти основних інгредієнтів мінімальні і становлять 5…15%. При отриманні рідких суспензій з максимальним вмістом жиру і білку рекомендовано використовува- ти наступні фракції з розміром частинок 0,56 і нижче. При отриманні желеподібних продуктів з максимальним вмістом харчових волокон і вуглеводів, продуктів, що призначаються для використання як компоненти і як носії лікувально-профілактичних і технологічних властивостей, рекомендовано використовувати фракції 1,5 мм і більше. Processing of grain raw materials in the production of functional foods belongs to complex energy-intensive technological processes with high requirements for the final product, ie in each case it is necessary to solve the problem of preserving the nativeness of raw materials and compliance with safety criteria, manufacturability in future use. Flax seeds meet these criteria.The properties and microstructure of crushed flax seed particles of different sizes, as well as the properties of the obtained suspensions, which include crushed flax seed particles and solvent (water or whey), are studied.The quality of the obtained crushed product from seed Flax depends directly on the speed of rotation of the rotor and the time of action. It is established that the laboratory mill provides grinding of flax seeds to particles with the size: less than 0.56 mm - 5.5%; 0.56 mm - 16.66%; 0.8 mm - 12.25%; 1.0 mm - 39.7%; 1.5 mm - 10.67.The structural and mechanical characteristics of the crushed flax seed product were studied for the first time. The characteristics of different fractions were determined by such indicators as bulk density 392.7 g / cm3, actual density 698.7 g / cm3, cohesion 1.70%. Studies and determination of the chemical composition of powders have shown the effectiveness of the waste-free technology of obtaining suspensions from grain raw materials, during which the loss of basic ingredients is minimal and is 5… 15%.In the preparation of liquid suspensions with a maximum fat and protein content, it is recommended to use the following fractions with a particle size of 0.56 and below. When obtaining jelly-like products with the maximum content of dietary fiber and carbohydrates, products intended for use as components and as carriers of therapeutic and prophylactic and technological properties, it is recommended to use fractions of 1.5 mm or more.Документ Технологічні та фізичні властивості гранульованих сумішей(2016) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег ОлександровичУ статті наведено дослідження технологічних і фізичних властивостей зернових сумішей із додаванням лляного екстракту на основі води до та після гранулювання.The article presents a study of technological and physical properties of grain mixtures with the addition of flaxseed extract based on water before and after granulation.Документ Лляні кормові екстракти як компоненти комбікормів(2017) Тракало, Тетяна ОлександрівнаВ статті наведено результати досліджень хімічного, мінерального складу, мікробіологічних показників та терміну придатності лляних кормових екстрактів на основі води та сироватки. Вперше було досліджено хімічний та мінеральний склад лляних кормових екстрактів, які є джерелом білку, вміст сирого протеїну становить 17,2-18,8%, а вміст сирого жиру становить 9,5-10,3%. Проведеними дослідженнями щодо лляних кормових екстрактів ідентифіковано 11 незамінних амінокислот. Серед незамінних амінокислот підвищений вміст мали фенілаланін+тирозин та треонін. За амінокислотним складом білок лляних кормових екстрактів є повноцінним, оскільки до його складу входять усі незамінні амінокислоти, в тому числі найважливіші з них – метіонін + цистеїн та лізин. Визначено біологічну цінність білка екструдованих кормових сумішей за амінокислотним скором, яка знаходиться в межах 84-87,8%. Дослідженнями доведено, що лляні кормові екстракти є цінними побічними продуктами виробництва лляних екстрактів харчового призначення і їх доцільно використовувати при виробництві кормів для сільськогосподарських тварин та птиці. The article presents the results of research on the chemical, mineral composition, microbiological parameters and the expiration date of flaxseed extracts based on water and serum. For the first time, the chemical and mineral composition of flaxseed extracts, which is a source of protein, has a chemical protein content of 17.2-18.8% and a crude fat content of 9.5-10.3%. 11 indispensable amino acids have been identified by studies on linseed extracts. Among the essential amino acids, phenylalanine + tyrosine and threonine had high content. According to the amino acid composition, the protein of flaxseed extracts is valuable, since it contains all the essential amino acids, including the most important of them – methionine + cysteine and lysine. The biological value of the protein of extruded feed mixtures according to amino acids is determined, which is within 84-87.8%. Studies have shown that flax feed extracts are valuable by-products of the production of flax extract for food use and should be used in the production of feed for farm animals and poultry.Документ Optimization of the technological process of flax seed germination(2019) Kraevska, Svitlana; Yeshchenko, Oksana; Stetsenko, NataliaA mathematical model of the flaxseed germination process was constructed using the regression and correlation analysis methods. The model obtained determines the optimum germination modes. In the course of the experimental research, we applied experimental design techniques and mathematical processing of the experimental data. Using the computer programmes MathCad and. Microsoft Excel optimized the flax seed germination and set its optimum modes. The constructed mathematical model makes it clear that the maximum germination energy 99.64% is achieved at the temperature 27.5°C and humidity 95%. The experimental and statistical models of germination of flax seeds have been obtained,describing the process with the correlation coefficient R = 0.96–0.99.The data obtained can be used to predict the quality parameters of flax seedlings and the energy consumption to obtain them. Було побудовано математичну модель процесу пророщування насіння льону з використанням методіврегресійного та кореляційного аналізу. За допомогою отриманої моделі визначено оптимальні режими пророщування.Під час проведення експериментальних досліджень застосовувались методи планування експерименту і математичної обробки експериментальних даних. За допомогою комп’ютерних програм MathCad та Microsoft Excel проведено оптимізацію процесу пророщування насіння льону та встановлено оптимальні режими. З побудованої математичної моделі випливає, що максимальна енергія проростання 99,6% досягається при температурі 27,5°С та вологості 95%.Отримані експериментально-статистичні моделі процесу пророщування насіння льону описують перебіг процесу з коефіцієнтом кореляції R = 0,96-0,99, і можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового напівфабрикату й енерговитрат на його отримання.Документ Оцінювання якості білка насіння льону методом DIAAS(2018) Краєвська, Світлана Петрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Бандуренко, Галина МихайлівнаУ статті подано опис нової методики DIAAS, яка рекомендована Продовольчою та Сільськогосподарською Організацією Об’єднаних Націй (ФАО) з 2013 року. Нова методика DIAAS дозволяє кількісно оцінити засвоюваність кожної амінокислоти окремо з білка продукту. Перетравлення незамінної амінокислоти повинно базуватися на справжній засвоюваності ілеї кожної амінокислоти, яка визначається у продукті для людини. Методика може бути корисною при визначенні біологічної цінності нових видів сировини та конструюванні нових функціональних харчових продуктів. The article presents a description of the new DIAAS technique, which has been recommended by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) since 2013. The new DIAAS method allows quantifying the digestibility of each amino acid separately from the protein product. The digestion of an essential amino acid should be based on the true digestibility of the ilea of each amino acid, which is determined in the product for humans. The method can be useful in determining the biological value of new types of raw materials and the design of new functional foods.Документ Зміни жирнокислотного складу насіння льону при зберіганні і пророщуванні(2017) Краєвська, Світлана Петрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаУ статті порівняно жирнокислотний склад до та після пророщування різних сортів насіння льону, а також проаналізовано зміни показників якості олії при зберіганні. Отримані результати свідчать про доцільність використання пророщенного насіння льону для створення функціональних продуктів харчування. The article compares fatty acid composition before and after germination of various types of flax seeds, as well as changes in the quality indices of oil during storage. The obtained results indicate the expediency of using germinated flaxseed seeds to create functional foods.Документ Вплив параметрів обжарювання на технологічні властивості насіння льону(2017) Янюк, Тетяна Іванівна; Корж, Тамара Володимирівна; Потапчук, Ірина ВолодимирівнаДосліджено вплив таких параметрів обжарювання насіння льону, як температура, навантаження на поверхню обжарювання та тривалість процесу на ряд його технологічних властивостей (кислотність, маса 1000 зерен, натура, розмелездатність). The influence of such parameters of frying of flax seeds as temperature, loading on the frying surface and the duration of the process on a number of its technological properties (acidity, 1000 grains, nature, deciduousness).Документ Майонезний соус з використанням насіння льону(2011) Аннєнкова, Надія Борисівна; Рудавська, Ганна БогданівнаДоведено можливість удосконалення пісних майонезів та підвищення їх біологічної цінності за рахунок використання борошна із насіння льону та інших рослинних добавок. Proved the possibility of upgrading the mayonnaise sauces and increasing their biological value with the help of use of flax seeds and other natural addings.Документ Мікробіологічний стан екструдованих зернових сумішей з насінням льону(2009) Шаповаленко, Олег Іванович; Павлюченко, Олена Станіславівна; Шаран, Андрій Васильович; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Перегуда, Микола АнтоновичВ статті розглянуто питання зміни мікрофлори розроблених екструдованих зернових сумішей з насінням льону під час зберігання за температури 0 та +20 °С. In article the question of change of microflora developed grain mixes with seeds of flax in the course of storage is considered at temperature 0 and +20 °C.Документ Технологія виробництва лікувально-профілактичного корму для сільськогосподарських тварин(2012) Шурчкова, Юлія Олександрівна; Ганзенко, Валентина Василівна; Янюк, Тетяна ІванівнаЗапропоновано технологію виробництва лікувально-профілактичного корму, наведено технологічну схему та середньозважений хімічний склад одержаного продукту. The technology of production of medical and preventive feeds has been proposed. The diagram and weighted average of chemical composition of the product have been given.