Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Анатомічна будова заморожених ягід суниці залежно від попередньої обробки
    (2018) Заморська, Ірина Леонідівна
    Суниця — цінна ягідна культура, що користується значним попитом на ринку у свіжому та замороженому вигляді. Проте під час заморожування ягід спостерігаються негативні зміни структури тканин, запобігти яким можна за допомогою попередньої обробки ягід перед заморожуванням. Досліджено анатомічну будову свіжих і заморожених ягід суниці сорту Дукат, що були попередньо оброблені перед заморожуванням у розчинах картопляного крохмалю з концентрацією 1, 2 і 3% та в цукрово-пектинових з концентрацією 1 і 2% у рівних співвідношеннях цукру та пектину. Встановлено, що клітини мезокарпію ягід суниці в споживній стадії стиглості мають крупні паренхімні клітини з тонкими оболонками, великими міжклітинниками завширшки від 50 до 75 цк та завдовжки від 150 до 225 цк. Клітини мезокарпію ягід суниці заповнені клітинним соком, а великі міжклітинники — повітрям. Попередня обробка ягід суниці сприяла утворенню на поверхні ягід плівки товщиною 0,05—0,1 мм залежно від концентрації розчину. Під час заморожування виявлено утворення кристалів льоду всередині паренхімних тканин ягід з локалізацією їх у міжклітинному просторі. Істотне збереження форми та структури ягід встановлено у варіантах з їх обробкою у 3-процентному розчині крохмалю та 2-процентному цукрово- пектиновому розчині. Доведено, що попередня обробка ягід суниці перед заморожуванням у розчинах зі структуроутримуючими властивостями сприяла збереженню структури тканин завдяки утвореній на поверхні плівці, запобігаючи витіканню клітинної вологи. Збереженість структури ягід корелювала з концентрацією розчину для обробки. The anatomical structure of frozen strawberries, cv. Ducat, depending on pre-treatment in potato starch solutions with concentration 1, 2, and 3% and sugar-pectin solutions with concentration 1 and 2% in equal correlation of sugar and pectin, was studied. It has been found out that mesocarp cells of strawberries at a consumer stage have large parenchyma cells with thin membranes, large intercellular walls as thick as 50—75 рк, and as long as 150—225 рк. They are long in strawberries cv. Polka, Honey and Rusanivka, and they are round and angular-oval in Ducat strawberries. Mesocarp cells of strawberries are filled with cellular sap, and large intercellular walls — with air. The microscopy of the received samples of frozen strawberries showed the formation of ice crystals of various sizes in intercellular space and distinct changes in the structure of parenchyma tissues, which were seen in the change of the form and the loss of integrity. Instead, epidermis cells did not lose their form and integrity. The membrane thickness on a surface in the strawberries treated with 1%-starch solution was 0,1 mm, and in those treated with 2 and 3% of starch solution — more than 0,1 mm. The treatment of strawberries in sugar-pectin solutions of different concentrations resulted in the formation of membrane on strawberry surface — 0,05 and 0,1 mm. The tissue microstructure of frozen strawberries, which were pre-treated in the solutions with structure-maintaining properties, remained in a better condition, which was due to the decrease of mass loss during freezing and the prevention of cell moisture loss during defrosting. A serious preservation of the form and structure, compared with other variants, was found when strawberries were treated in 3% starch solution and 2% sugar-pectin solution.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження функціональних властивостей гідроколоїдів з метою застосування у виробництві цукеркових мас
    (2014) Каліновська, Тетяна Віталіївна; Вайсеро, Ольга Олександрівна; Кохан, Олена Олександрівна; Оболкіна, Віра Іллівна
    Наведено результати досліджень динамічної в’язкості розчинів гуміарабіку, пектинів, желатинів, геланової камеді та їх синергітичних комбінацій в залежності від технологічних факторів (тривалості гідратації, температури, активної кислотності, додавання сиропів).
  • Ескіз
    Документ
    Modeling of the decision support system structure in the planning and controlling of contracts implementation
    (2015) Hrybkov, Serhii; Oliinyk, Hanna
    Relevance of the topic is stipulated by the increase of the management efficiency due to creation and application of decision support systems in the planning and controlling of contracts implementation.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження функціональних властивостей гідроколоїдів з метою застосування у виробництві цукеркових мас
    (2014) Каліновська, Тетяна Віталіївна; Вайсеро, Ольга Олександрівна; Кохан, Олена Олександрівна; Оболкіна, Віра Іллівна
    Наведено результати досліджень динамічної в’язкості розчинів гуміарабіку, пектинів, желатинів, геланової камеді та їх синергітичних комбінацій в залежності від технологічних факторів (тривалості гідратації, температури, активної кислотності, додавання сиропів). Результати даних досліджень можуть бути застосовані у кондитерській промисловості при розробленні нового асортименту цукеркових мас.
  • Ескіз
    Документ
    Non-stationary sucrose diffusion mass flow calculation for sucrose solution cells from the «larger sugar crystal-larger sugar crystal sucrose solution-less sugar crystal sucrose solution-smaller sugar crystal-massecuite» system cells depending on the boiling sugar massecuite time
    (2016) Pogorilyy, Taras
    In this paper is proposed one of the following steps to create the sucrose crystallization process mathematical model. To obtain the non-stationary diffusion mass sucrose solutions flow quantities for sucrose cells solved simultaneously system with 7 unsteady heat conduction problems in each separate area with constant and with variable thermophysical coefficients, and three separate unsteady diffusion mass transfer problems for four sucrose solution areas with constant and variable diffusion mass transfer coefficients applied numerical methods (method of controlling volume). В даній роботі запропоновано один із наступних етапів створення математичної моделі процесу кристалізації сахарози. Для отримання величин нестаціонарних дифузійних масових потоків сахарози для комірок міжкристальних розчинів сахарози розв’язано одночасно систему із 7 нестаціонарних задач теплопровідності для кожної окремої області зі сталими та зі змінними теплофізичними коефіцієнтами, а також три окремих нестаціонарних задачі дифузійного масообміну для чотирьох областей міжкристального розчину сахарози зі сталими та змінними коефіцієнтами дифузійного масообміну чисельними методами (метод контрольного об’єму).
  • Ескіз
    Документ
    Изучение некоторых свойств препарата Фруктоаваморин Г10х
    (1979) Куц, Анатолий Михайлович; Суходол, Виктория Фоминична; Почикаева, Н. Н.
    Изучены оптимумы рН и температуры, а также рН и термостабильность β-фруктофуранозидазы препарата фруктаваморин Г10х. Показано, что β-фруктофуранозидаза стабильна в интервале рН 4-5 при температурах от 30 до 50 оС. Оптимальное действие фермента проявляется при рН 4-4,5 при температуре 50 оС для 5 и 10%-ных растворов сахарозы, 55 оС – для 15 и 20%-ных растворов и 65 оС для 40%-ного раствора. Studied optimum pH and temperature as well as pH and thermal stability of the β-fructofuranosidase preparation fruktavamorin G10h. Bye shown that the β-fructofuranosidase is stable at pH 4-5 at temperatures of 30 to 50 ° C. Optimal action of the enzyme appears at pH 4-4,5 at a temperature of 50 °C for 5 and 10% solutions of sucrose, 55 ° C - for 15 and 20% solutions and 65 °C for a 40% solution.
  • Ескіз
    Документ
    Treatment of dairy effluent model solutions by nanofiltration and reverse osmosis
    (2014) Kirichuk, Ivanna; Zmievskiy, Yuriy; Mironchuk, Valeriy
    Dairy industry generates a large amount of wastewaters that have high concentrations and contain milk components. Membrane processes have been shown to be convenient for wastewater treatment recovering milk components present in wastewaters and producing treated water. Materials and methods. The experiments were carried out in an unstirred batch sell using nanofiltration membranes OPMN-P (ZAO STC “Vladipor”, Russian Federation) and reverse osmosis membranes NanoRo, ZAO (“RM Nanotech”, Russian Federation). The model solutions of dairy effluents – diluted skim and whole milk were used. The nanofiltration and reverse osmosis membranes showed the same permeate flux during the concentration of model solutions of dairy effluents. The reason of this was likely membrane fouling with feed components. The fouling indexes indicated the fouling factor that was higher for RO. The higher permeate quality was obtained with RO membranes. The NF permeate containing up to 0.4 g/L of lactose and 0.75 g/L of mineral salts can be discharged or after finishing trеatment (e.g. RO or other) can be reused. The obtained NF and RO retentate corresponds to milk in composition and can be used for non-food applications or as feed supplement for animals.The studied RO and NF membranes can be used for concentration of dairy effluents at low pressure. They showed better performance and separation characteristics comparing with data of other membranes available in the literature.
  • Ескіз
    Документ
    Фізико-хімічні взаємодії в харчових середовищах
    (2013) Криворотько, Володимир Михайлович
    У дослідженні показані взаємозв’язки між фізико-хімічними властивостями середовищ за впливів температури на процеси деструкції і синтезу речовин мікроорганізмами; загальні співвідношення між швидкостями перебігу трансформацій і масообміну речовин; перспективність досягнення бактеріо- статичних ефектів за рахунок осмомолекулярної дифузії. The study shows the relationship between physical and chemical properties of the medium under the influence of temperature on the processes of degradation and synthesis of microorganisms; general relationship between flow velocity transformations and mass transfer of substances; the potential to achieve bacteriostatic effects by osmotic molecular diffusion.
  • Ескіз
    Документ
    Вибір режиму культивування хлібопекарських дріжджів на селеновмісному живильному середовищі
    (2004) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Устинов, Юрій Васильович; Ларіонова, І. В.; Антонюк, Марія Миколаївна; Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна
    Проведено досліди, спрямовані на вибір оптимального режиму внесення джерела селену (у вигляді селеніту або гідроселеніту) в живильне середовище в процесі вирощування хлібопекарських дріжджів, що забезпечував би отримання продукту високої якості. Показано недоцільність порційного внесення джерела селену в живильне середовище при виробництві селенозбагачених дріжджів. Рекомендовано застосування одноразового внесення селеновмісного розчину на початку культивування. The aim of present research was the study the influence of the periodic addition selenium to the medium on the yeast quality. The quality of yeast cultivated with the portion addition of selenium changed for the worse comparing with the control. The most optimal variant was the addition the solution of NaHSe03 one time at the beginning of the cultivation.
  • Ескіз
    Документ
    The refractive index of inulin solution
    (1986) Lezenko, Galina; Bobrovnik, Leonid; Remeslo, Natalia; Kupchik, Lydia; Fedorenchenko, Lidiya; Zinchenko, Natalia
    The dependence of the refractive index inulin solutions on temperature and concentration of the solution.