Автореферати
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151
Переглянути
217 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Підвищення ефективності цукрового виробництва шляхом прогнозування технологічних показників переробки буряків та вдосконалення технології їх зберігання(2000) Мількевич, Володимир МихайловичДисертацію присвячено питанням прогнозування технологічних показників переробки буряків та удосконаленню технології їх зберігання з метою підвищення ефективності їх переробки. Розроблено математичну модель та комп’ютерну програму, на основі яких здійснюється прогнозування технологічних показників цукрових буряків з використанням біологічно активного препарату. The thesis is devoted to the forecasting of technological indicators of beet processing and improvement of their storage technology in order to increase the efficiency of their processing. A mathematical model and a computer program are developed, on the basis of which the prognosis of technological indicators of sugar beets using a biologically active drug is carried out.Документ Исследование конденсации пара из парогазовых смесей с целью разработки поверхностного конденсатора для сахарного производства(1980) Штангеев, Константин ОстаповичИсследование конденсации пара из парогазовой смеси. Разработка поверхностного конденсатора для сахарного производства. Investigation of steam condensation from a gas-vapor mixture. Development of a surface condenser for sugar production.Документ Разработка технологи солених мясопродуктов из сырья с различным характером автолиза при использовании гравитационно-ударного воздействия в условиях вакуума(1993) Шевченко (Кишенько), Ирина ИвановнаПеред мясной промышленностью стоит цель обеспечения населения высококачественными продуктами питания, среди которых особую популярность приобрели соленые мясные изделия. Разработка прогрессивных технологий и производства соленых мясных изделий стандартного качества на начальном этапе зависит от дифференциального отбора сырья и использованием перспективных метолов его переработки. The meat industry's goal is to provide high-quality food to the population, among which salty meat products have become especially popular. The development of advanced technologies and the production of saltines of standard quality products at an initial stage depends on the differential selection of raw materials and the use of promising methods for it processing.Документ Розробка технології реструктурованих шинкових виробів з використанням текстурованого квасолевого борошна(2005) Гащук, Олександра ІзидорівнаДисертація присвячена науковому обґрунтуванню та створенню способу переробки квасолі і отримання екологічно чистої харчової добавки - текстурованого квасолевого борошна для розробки комбінованих реструктурованих шинкових виробів з її використанням. Технологія текстурованого квасолевого борошна передбачає етанольну екстракцію підготовленої сировини і його гідротермічної обробки в екструдері. Встановлено технологічні режими отримання текстурованою квасолевого борошна, при яких інактивуются інгібітори протеолітичних ферментів і зменшується кількість анти живильних речовин. Визначено хімічний склад текстурованого квасолевого борошна, досліджена і дана характеристика її харчової та біологічної цінності. На підставі аналізу біологічної цінності свинини жилованої напівжирної і текстурованого квасолевого борошна науково обґрунтовано створення збалансованої за амінокислотним складом комбінованої реструктурованої шинки. На модельних м'ясних системах досліджено вплив кількості внесеної текстурованого квасолевого борошна на харчову та біологічну цінність, органолептичні, структурно-механічні характеристики і функціональні властивості. Встановлено раціональне кількість текстурованого квасолевого борошна в рецептурі для отримання повноцінного комбінованого шинкових виробів високої якості. Розроблено рецептури та технологія комбінованих реструктурованих шинкових виробів. The dissertation is devoted to the scientific substantiation and creation of a method for processing beans and the production of an ecologically pure food additive - textured beans flour for the development of combined restructured wicker products with its use. The technology of textured beans flour involves the ethanol extraction of the prepared raw material and its hydrothermal treatment in the extruder. The technological regimes for obtaining textured beans flour, in which inhibitors of proteolytic enzymes are inactivated and the amount of anti-nutrients is reduced, are established. The chemical composition of textured beans flour is determined, and the characteristic of its nutritional and biological value is given. On the basis of the analysis of the biological value of pumkin, semisolid and textured beans flour, scientifically grounded the creation of a balanced resting ham on the amino acid composition. The effect of the amount of textured beans flour applied on food and biological value, organoleptic, structural and mechanical characteristics and functional properties was studied on model meat systems. A rational amount of textured beans flour in the formulation has been set up to provide high-quality combined high quality ham products. The recipes and technology of combined restored wicker products are developed.Документ Економіко-екологічні аспекти техногенно-природної безпеки прикордонних регіонів (на прикладі західних областей України)(2000) Відоменко, Оксана ІванівнаДисертація присвячена дослідженню теоретико-методологічних проблем техногенно-природної безпеки продуктивних сил прикордонних регіонів та практичних шляхів по підвищенню її рівня. Розкрито сутність безпеки та небезпеки, розроблено класифікацію джерел ініціювання небезпеки, запропоновано методологічні підходи до створення бази даних по потенційних джерелах ризику, районуванню регіону за ступенем техногенно-природної небезпеки. Проведено аналіз соціально-економічних наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру в західному прикордонному регіоні. Запропоновані напрямки удосконалення техногенно-природної безпеки, в т. ч. за рахунок перегляду підходів до розміщення потенційних джерел техногенного ризику. Обгрунтовані адміністративно-організаційні та економічні механізми регулювання безпечного розвитку регіонів.Документ Удосконалення процесу адсорбційного очищення яблучного соку та його купажу(2009) Матко, Світлана ВасилівнаДисертація присвячена удосконаленню очищення яблучного соку та його купажу українськими природними адсорбентами. Підібрано ефективний адсорбент – палигорськіт. Досліджено процес його змочування яблучним соком. Отримано кінетичні залежності зміни концентрації пектинових речовин у соку і у палигорськіті, визначено коефіцієнт дифузії пектинових речовин в порах адсорбента. Dissertation is devoted to the improvement of the process of refining apple juice and its coupagou by natural domestic adsorbents. An effective and low-cost adsorbent, paligorskit, has been selected. The process of its moistening by apple juice has been explored. The kinetic dependences of changes in concentration of pectin substances in juice and in paligorskit have been obtained, coefficient of diffusion of pectin substances in the pores of the adsorbent have been determined.Документ Розроблення технології виробництва хліба з використанням бурих водоростей та продуктів їх переробки(1996) Корж, Тамара ВолодимирівнаАвтореферат містить результати експериментальних досліджень впливу альгінатів натрію та кальцію, сухих водоростевих порошків із ламінарії та цистозіри на колоїдні, біохімічні, мікробіологічні процеси, які проходять в тісті, з метою вибору оптимального дозування та технології приготування функціональних хлібних виробів для профілактики зниження внутрішнього опромінення малими дозами, обумовленого хронічним поступанням радіонуклідів Cs і Sr з раціоном харчування. Встановлено, що функціональні добавки підвищують вологовміст тіста, вихід готової продукції, затримують процеси черствіння хліба, підвищують його харчову та біологічну цінність, можуть бути рекомендованими для переробки борошна з надто розтяжною клейковиною. Вироби рекомендовані для профілактики внутрішнього опромінення населення, яке проживає в забруднених, вказаними радіонуклідами, районах. These describe the results of experimental research to reveal the influence of sodium alginate, calcium alginate, dried algal powders of laminaria and cystozira on colloid, biochemical, and microbiological processes in dough, with the aim to identify optimum dosage and technology of producing functional bakery foods for prophylactic use in reducing low-dose internal irradiation caused by chronic Cs and Sr consumption through food chains. 3t is established that the functional additives improve the moisture capacity of dough, production outcome, inhibit bread-hardening processes, enhance the nutritious and biological value of bread, and can be recommended for use in processing dough with an excessively gluten. The bread foods in question are recommended for [ rophyla^tic use against internal irradiation of the general public residing in the areas contaminated with radionuclides.Документ Исследование процесса замеса и совершенствование тестомесильных машин периодического действия(1984) Литовченко, Игорь НиколаевичАвтореферат диссертации. Проведены исследования механических и кинематических факторов перемешивания, которые влияют на качество теста. Предложены рациональные параметры конструкции и режимы работы, которые обеспечивают получение продукции высокого качества. Autoabstract of the dissertation. The investigations of mechanical and kinematic factors mixing that affect the quality of the test. The rational design parameters and operating modes which provide high quality products.Документ Экономическая эффективность совершенствования организационных форм управления в пищевой промышленности(1984) Жужукина, Наталья ИвановнаРазработка научно-методических и практических рекомендаций по дальнейшему повышению эффективности функционирования объединений в плодоовощеконсервной промышленности УССР. Development of scientific-methodical and practical recommendations to further improve the efficiency of the associations in the fruit and vegetables canning industry USSR.Документ Розвиток винокуріння та шинкування на Лівобережній Україні у другій половині ХVII–ХVIII ст.(2007) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаВперше комплексно досліджується розвиток винокуріння та шинкування в Гетьманщині. Аналізується коло важливих питань цієї багатопланової теми: основні засади політики царського і гетьманського урядів стосовно цих промислів, їх причини та наслідки. Дано комплексну характеристику винокуріння та розглянуто його особливості в Гетьманщині. З’ясовано сировинну базу та продуктивні сили винокуріння. Детально досліджена інфраструктура та функціонування шинків різної форми власності і кабаків, показано рівень конкурентної боротьби. Визначено прибутковість винокуріння та шинкування як для окремих власників так і держави загалом. Проаналізовано еволюцію оподаткування цих промислів. Розкрито вплив винокуріння та шинкування на формування ринку праці. The development of distillation and alcohol sale in Hetmanshchyna is fully investigated for the first time in Ph.D. Thesis. A complex of significant topic questions is analyzed: the main internal political situation of tsar's and hetman governments with regard to distillation and pot-house business, their causes and effects. Data are given about thorough descriptions, characteristics, and peculiarities of distillation in Hetmanshchyna. It is described in short the distillation source of raw materials and productive forces. Attention is drawn to the potatory establishments infrastructure and existence of different types of properties; the level of competitive struggle is also introduced. It is defined the distillation and pot-house business yield not only for individual men of properties, but also for the state. Attempts are made to analyze the taxation evolution of these businesses. It is dealt with the influence of distillation and pot-house business on the labour-market formation.