Перегляд за Автор "Белінська, Крістіна Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 16 з 16
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Визначення вмісту важких металів у продуктах для дитячого харчування(2015) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаРобота присвячена визначенню вмісту важких металів у продуктах для дитячого харчування за допомогою атомно-адсорбційного спектрофотометра. Вміст ртуті визначали методом безполум’яної атомної адсорбції. Встановлено, що підібрана сировина є безпечною для використання її у виробництві дитячого харчування. The work is dedicated to the definition of the content of heavy metals in products for children's nutrition by atomic adsorption spectrophotometer. The mercury content was determined by flameless atomic absorption. It is found that the selected raw materials are safe for use in the manufacture of infant nutrition.Документ Використання особливостей спектрів відбивання для якісного аналізу сухого молока(2014) Носенко, Володимир Єрофійович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаЦікаві особливості інфрачервоних спектрів відбивання сухого молока виявлені нами за допомогою приладу «Інфрапід-61». Отримані результати показали, що спектри дифузного відбивання сухого молока таких домашніх тварин як кози, кобили та вівці дещо подібні, але на певних довжинах хвиль існують і суттєві відмінності. Зокрема, спектри відбивання овечого та козиного сухого молока мають екстремуми на однакових довжинах хвиль, проте різну інтенсивність відбивання. Спектр відбивання кобилячого ж сухого молока відрізняється від них за кількістю екстремумів. Interesting peculiarities infrareds specters reflection of dry milk discovers us with help device "Іnfrapіd-61." Receive results showed that specters diffuse reflection of dry milk powder such home animals like she-goat, mare and sheep something similar, but on some longer of wave exist essential differences. Also specters reflections of sheep and she-goat milk have extremums on the same lengths of wave. Specters reflection mare`s dry milk difference of them for quantity of extremums.Документ Дослідження властивостей сировини з метою використання її для виробництва продуків дитячого харчування(2010) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія Олексіївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта АльбертівнаПроведено дослідження харчової сировини для виробництва продуктів дитячого харчування. За результатами досліджень розроблено рецептурні суміші продуктів дитячого харчування.Документ Дослідження впливу температури сушіння на органолептичні показники та хімічний склад молока(2020) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаВелика кількість дітей грудного віку з різних причин перебувають на штучному вигодовуванні. Для штучного вигодовування використовують сухі молочні суміші. Основною складовою таких продуктів є коров ’яче молоко. Але більшість дітей страждає на харчову алергію до білків коров ’ячого молока, тому пропонується дослідити молоко козине, кобиляче та овече з метою використання їх у виробництві продуктів для дитячого харчування. Для отримання сухих молочних продуктів основним процесом є сушіння. Оптимальна температура для сушіння коров ’ячого молока загальновідома. Щодо режимів сушіння молока козиного та кобилячого літературні дані мають суттєві відмінності та суперечності. Рекомендації щодо сушіння овечого молока не знайдено. Молоко тварин має різні властивості та різний хімічний склад, тому режими сушіння для молока різних тварин будуть відрізнятися. Зважаючи на ці відмінності, запропоновано сушити молоко тварин за різних температур. З метою визначення раціональних температур сушіння молока досліджено органолептичні показники отриманого молока та втрати основних компонентів. Встановлено, що високі температури сушіння негативно впливають на колір сухого молока. Для коров’ячого та козиного молока органолептичні показники в обраному діапазоні температур не відрізнялися. Дослідження втрати білків, жирів і вуглеводів показали, що суттєвих втрат цих речовин у запропонованих діапазонах температур не відбувалося. Але відмічаються втрати окремих незамінних амінокислот. Спостерігалися найбільші втрати лізину, гістидину, аргініну та метіонін, втрати яких становили 0,3—10%. Встановлено, що найбільші зміни спостерігають у кількості лізину. При поступовому підвищенні температури сушіння втрати деяких амінокислот не змінюються. При високих температурах сушіння овечого молоко втрати амінокислот зростають у 5— 7разів. A large number of infants are on artificial feeding for various reasons. Dry mixtures are used for artificial feeding. The main component of such products is cow milk. But many children suffer from food allergies to cow milk protein. Therefore, it is proposed to study goat, mare and sheep milk in order to use them in the production of baby food. For obtaining dry dairy products, the main process is drying. The optimum temperature for drying cow milk is well known. Regarding the regimes of drying goat and mare milk, the literature data have significant differences and contradictions. No recommendations for drying sheep milk were found. Animal milk has different properties and different chemical composition. Therefore, the drying regimes for milk of different animals will be different. Due to these differences, it was proposed to dry milk of animals at different temperatures. In order to determine the rational drying temperatures of milk, the organoleptic parameters of the obtained milk and the loss of the main components were investigated. According to research, high drying temperatures have negative effect on the color of milk powder in appearance. For cow and goat milk, the organoleptic characteristics in the selected temperature range did not differ. Studies of the loss of proteins, fats and carbohydrates have shown that significant losses of these substances in the proposed temperature ranges were not observed. But there were losses of some essential amino acids. The greatest losses of lysine, histidine, arginine and methionine were observed. In general, their losses were 0.3— 10%. It was found that the largest changes were observed in the amount of lysine. With a gradual increase in drying temperature, the loss of some amino acids did not change. At high drying temperatures of sheep milk, amino acid losses increased by 5— 7 times.Документ Дослідження втрати вітамінів у продуктах для дитячого харчування в процесі зберігання(2016) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаХарактерною рисою для вітамінів є їх руйнування при тривалому зберіганні харчових продуктів. Оскільки сухі продукти для дитячого харчування мають тривалий термін зберігання, то збереження в них вітамінів протягом усього періоду придатності є досить важливим питанням. A characteristic feature of vitamins is their destruction during prolonged storage of food. Because dry baby food products have a long shelf life, the preservation of vitamins throughout the period of life is a very important issue.Документ Дослідження жирнокислотного складу сухого молока свійських тварин з метою використання його для виробництва продуктів дитячого харчування(2013) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія Олексіївна; Ковбаса, Володимир МиколайовичВ роботі проведено дослідження по визначенню жирнокислотного складу молока корови, кози і кобили, та його порівняння з жіночим молоком. Встановлено, що найбільш наближеним до материнського молока, по вмісту насичених жирних кислот, є кобиляче молоко. Результати досліджень дають можливість розробити суміші із різних видів молока свійських тварин, яка буде максимально наближена до материнського молока. In this paper a study to determine the fatty acid composition of milk cows, goats and mares, and its comparison with human milk. Established that the closest to breast milk, the contents of saturated fatty acids is mare milk. The results make it possible to develop a mix of different types of milk animals to be as close to breast milk.Документ Дослідження змін сухих молочних сумішей для дитячого харчування в процесі їх зберігання(2020) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаДля харчування дітей грудного віку, які перебувають на штучному вигодовуванні, широко використовують сухі молочні суміші. На ринку пропонується різноманіття таких продуктів. Основною сировиною для виготовлення продуктів для дитячого харчування є коров’яче молоко. Сухі молочні суміші-продукти тривалого зберігання. Такі продукти є багатокомпонентними системами, тому при зберіганні відбувається велика кількість як фізико-хімічних, так і мікробіологічних змін. Оскільки ці продукти призначені для вигодовування немовлят і дітей грудного віку, найголовнішими показниками якості є показники їхньої безпечності. Упродовж терміну зберігання сухих молочних продуктів можуть мати місце процеси мікробіологічного зараження та процеси псування жиру. Процеси псування жиру пов ’язані як з хімічним окисненням жиру, так і з біохімічним. Гарантійний термін зберігання сухих продуктів для дитячого харчування становить 12 місяців. Проте досліджувані продукти виготовлені на основі кобилячого та овечого молока. Таке молоко має інший хімічний склад, а тому процеси, що відбуваються в ньому під час зберігання, також можуть відрізнятися від тих, що спостерігаються при зберіганні коров’ячого молока. Тож доцільно визначити показники, які впливають на якість продукту при зберіганні.Документ Дослідження мінерального складу молока для дитячого харчування(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаНе тільки коров'яче молоко може використовуватися у виробництві дитячих сумішей, а є й інші види молока, склад яких більш наближений до складу жіночого молока, яке є ідеальним продуктом для вигодовування новонароджених. Not only cow's milk can be used in the manufacture of infant formula, but there are other types of milk, whose composition is closer to the composition of human milk, which is an ideal choice for infant feeding.Документ Дослідження процесу перетравлення білкових речовин сухих адаптованих молочних сумішей для дитячого харчування(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаПри розробленні будь-якого продукту, а особливо продуктів для дитячого харчування, слід звертати особливу увагу не тільки на збалансованість і корисність їжі, але й на здатність організму перетравити компоненти даного продукту. За основу сухої адаптованої суміші для дитячого харчування взято молоко, яке, як відомо, містить білки різного походження, тому дослідження здатності білкових речовин піддаватися дії ферментів дає можливість передбачити перебіг процесу травлення в організмі дитини. When developing any product, especially products for children food, should pay special attention not only to balance and usefulness food, but also the body's ability to digest components of the product. For basis of dry mixture adapted for baby food milk taken, which, as known to contain proteins of various origins, so study the ability of the protein substances exposed to enzymes makes it possible to predict the course of the process digestion in the body of the child.Документ Дослідження спектрів дифузного відбивання сухих молочних продуктів(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Бреус, Ірина; Матвеева, Крістіна; Шкраба, Марія Володимирівна; Андрущук, Ірина Святославівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаПроведені дослідження дифузних спектрів відбивання в ближній інфрачервоній області виявили суттєві відмінності в спектральному розподілі для козиного, овечого та кобилячого сухого молока і дали можливість поводити якісний аналіз. Past studies of diffuse reflectance spectra in the near infrared region revealed significant differences in the spectral distribution for goat, sheep and mare's milk and made it possible to conduct a qualitative analysis.Документ Комплексне оцінювання молока тварин(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія Олексіївна; Ковбаса, Володимир МиколайовичВ роботі досліджено склад та фізико-хімічні властивості молока домашніх тварин. В результаті проведених досліджень показана доцільність використання молока кози та кобили у виробництві продуктів дитячого харчування. In this work the composition and physico-chemical properties of milk animals. As a result of the research shows the feasibility of using milk goats and mares in the production of baby food.Документ Перспективи використання овечого молока в дитячому харчуванні(2015) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаУ статті визначено склад сухого овечого молока, проаналізовано мож ливість його використання як молочної основи для дитячого харчування. Встановлено, що за складом мінералів овече молоко найбільш близьке до жіночого. Вкоров’ячому молоці знайдено велику кількість макро- та мікроелементів, проте ці речовини мож уть завдати значної шкоди дитячому організму. Результати досліджень підтвердили суттєві переваги вітамінного й мінерального складу овечого молока порівняно з коров ’ячим.Документ Сухе овече молоко у виробництві дитячого харчування(2015) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаСтаття присвячена дослідженню можливості використання сухого овечого молока у виробництві дитячого харчування. Встановлено, що молоко вівці є одним з найбільш повноцінних харчових продуктів. В комплексі із іншими видами молока, такими як кобиляче, є можливість отримати збалансований продукт, який буде якісно вирізнятися із сумішей, виготовлених на основі коров’ячого молока. коровьего молока. Article include research opportunities Using milk sheep production in baby food. Established something sheep’s milk is one most valuable food product. In the complex with the second type of milk mares, can get a balanced product that will stand out with quality blends made from cow's milk.Документ Сучасний стан наукових досліджень в сушінні молока розпилом та використання нетрадиційної сировини(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаАналізуються основні математичні моделі кінетики сушіння однієї краплі, аспекти утворення мікроструктури сухого продукту у лабораторних і промислових умовах, явище розшарування твердого тіла (розчиненої речовини) та їх зв’язок з функціональними властивостями. Як матеріал для дослідження використовувалося молоко домашніх тварин – кіз, кобил та овець. Досліди з сушіння молока виконувалися на напівпромисловій розпилювальній сушарці «Ніро-Атомайзер», зняття ізотерм адсорбції парів відбувалося ваговим методом на вакуумній установці з пружинними кварцовими вагами Мак-Бена. Результати виконаних досліджень вказують на відмінності у складі різних видів молока. Про це свідчать ізотерми, що характеризують здатність продукту поглинати і віддавати вологу, оскільки основні складові продукту (білки, жири, вуглеводи) різняться здатністю поглинання та віддачі вологи. Отримані результати мають практичне значення, даючи можливість передбачити зміни характеристик продукту в процесі зберігання. Analyzes the basic mathematical models of drying kinetics of one drop, education aspects of the microstructure of dry product in laboratory and industrial conditions, the phenomenon of separation of the solid (solute) and their relationship with functional properties. The material used for the study of milk animals - goats, sheep and mares. Experiments were carried out on dried milk for semi-industrial spray dryer «Niro-Atomizer», removing vapor adsorption isotherms happened gravimetric method for vacuum apparatus with a quartz spring balance Mak Ben. The results of the studies indicate differences in the various types of milk. This is evidenced by the isotherm characterizing the product's ability to absorb and release moisture as the main components of the product (proteins, fats, carbohydrates) are distinguished by the ability to absorb moisture and impact. These results have practical value, allowing to anticipate changes in the characteristics of the product during storage.Документ Сучасний стан наукових досліджень у сушінні молока розпилом і використання нетрадиційної сировини(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаУ статті проаналізовано основні математичні моделі кінетики сушіння однієї краплі, аспекти утворення мікроструктури сухого продукту в лабораторних і промислових умовах, явище розшарування твердого тіла (розчиненої речовини) та їх зв'язок з функціональними властивостями. Як матеріал для дослідження використовувалося молоко домашніх тварин — кіз, кобил та овець. Досліди із сушіння молока виконувалися на напівпромисловій розпилювальній сушарці «Ніро-Атомайзер», зняття ізотерм адсорбції парів відбувалося ваговим методом на вакуумній установці з пружинними кварцовими вагами Мак-Бена. Результати виконаних досліджень вказують на відмінності у складі різних видів молока. Про це свідчать ізотерми, що характеризують здатність продукту поглинати і віддавати вологу, оскільки основні складові продукту (білки, жири, вуглеводи) різняться здатністю поглинання й віддачі вологи. Отримані результати мають практичне значення, надаючи можливість передбачити зміни характеристик продукту в процесі зберігання The basic mathematical models of kinetics of one drop drying, the aspects of dry product microstructure forming in laboratory and industrial conditions, the phenomenon of separation of the solid (solute) and their relationship with functional properties are analyzed. The material used for study was milk of domestic animals, such as goats, sheep and mares. Experiments were carried out using the semi-industrial spray dryer for dried milk "Niro-Atomizer"; the removal of vapor adsorption isotherms was made by gravimetric method on vacuum apparatus "Мак Ben" with a quartz spring balance. The results of the studies indicate differences in various types of milk. This is evidenced by isotherms characterizing the products ability to absorb and release moisture as the main components of the product (proteins, fats, carbohydrates) are distinguished by the ability to absorb and release moisture. These results have practical value, allowing anticipating changes in the product characteristics during storage.Документ Удосконалення технології дитячих молочно-борошняних продуктів функціонального призначення з використанням нетрадиційних видів молока(2017) Белінська, Крістіна ОлександрівнаДисертація присвячена удосконаленню технології сухих дитячих сумішей та молочно-борошняних каш на основі кобилячого та овечого молока. Встановлено вплив температури сушіння на хімічний склад та фізико-хімічні показники молока. Підібрано раціональні температури сушіння для молока кобилячого 140…150 0С, козиного 160…170 0С та овечого 170…180 0С. Вивчено хімічний склад та фізико-хімічні показники сухого молока. Обґрунтовано вибір нетрадиційних видів сухого молока. Оптимізовано склад харчоконцентратних продуктів для дитячого харчування. Досліджено їх фізико-хімічні показники. Обґрунтовано технологію виробництва дитячих продуктів функціонального призначення. The thesis is devoted to the improvement of production technology of dry infant formula and milk-flour porridge from mare milk and sheep milk. The effect of drying temperature on chemical composition and physico-chemical properties of milk. Fit, rational drying temperature mare's milk 140...150 0C, 160...170 0C goat and sheep 170 ... 180 0C. The chemical composition and physical and chemical indicators of milk powder have been analyzed during the research. The choice of unconventional types of dry milk has been reasonable due to the outcomes of the research. The composition of infant formula and milk-flour porridge have been optimized by the results of research. The composition of infant formula and milk-flour porridge have been analyzed on physical and chemical indicators. The technology of baby food of functional purpose has been improved during the research.