Перегляд за Автор "Ничик, Оксана Василівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 39
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Безпека та управління безпечністю харчових продуктів(2014) Степанець, Любов Филимонівна; Ничик, Оксана Василівна; Салавор, Оксана Мирославівна; Купчик, Лідія АндріївнаЕкологічна безпека продуктів - одна з найважливіших проблем сучасної економіки, це комплексна проблема, вирішувати яку покликані біохіміки, мікробіологи, виробники, санітарно-епідеміологічні служби і звичайно державні органи, це - глобальна проблема, оскільки зачіпає не лише здоров'я людини, але впливає на всю економіку країни. Тому, щоб забезпечити високий рівень життя людини в державі, розвиток економіки, необхідно приділяти екологічній безпеці продуктів харчування особливу увагу. Environmental safety products - one of the most important problems of modern economy, is a complex problem to solve which called biochemists, microbiologists, manufacturers of sanitary-epidemiological service and of course public authorities, it is - a global problem affecting not only as human health, but affects the whole economy. Therefore, to ensure a high standard of living man in the state of the economy, should be given to environmental safety food special attention.Документ Біологічний моніторинг забруднення територій на прикладі оцінки структури комплексів наземних гастропод міста Корець(2014) Шарико, Оксана Олегівна; Ничик, Оксана ВасилівнаРезультати оцінки плоказали, що найбільш поширеними видами є Helix lutescens, Succinea putris. Evaluation results plokazaly most common types are Helix lutescens, Succinea putris.Документ Вплив систем удобрення сої на вміст рухомих форм фтору у сірому опідзоленому грунті(2014) Іваненко, Олексій Вікторович; Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана Василівна; Тимощук-Марценюк, Тетяна МиколаївнаНаведено результати досліджень щодо впливу технологій вирощування сої на вміст лугорозчинної, кислоторозчинної та водорозчинної форм фтору у сірому опідзоленому ґрунті. Представлені різні дози внесення мінеральних добрив при вирощуванні сої, які впливають на накопичення рухомих форм фтору в акумулятивних шарах і міграція їх за профілем грунту. Визначено коефіцієнти концентрації і проведено екологічне оцінювання сірого опідзоленого грунту за показниками акумуляції і міграції форм фтору в грунті. The results of studies on the impact of technology on content of soybean luhorozchynnoyi, kyslotorozchynnoyi and soluble forms of fluoride in gray podzolic soil. Presented different doses of mineral fertilizers for growing soybeans, which affect the accumulation of mobile forms of fluoride accumulation layers and migration of the profile of the soil. Defined concentration ratios and conducted environmental assessment of gray podzolic soil on indicators of accumulation and migration forms of fluoride in the soil.Документ Вплив ультразвукових коливань та ультрафіолетового опромінення на мікробіологічну забрудненість цукровмісних розчинів(2002) Ничик, Оксана Василівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичЗ метою зниження мікробіологічної забрудненості цукрових сиропів досліджено вплив ультразвукової кавітації та ультрафіолетового опромінення. Під час оброблення ультразвуком різних видів бактерій спостерігалась не тільки їх загибель, а й руйнування морфологічних структур. Бактерицидні властивості УФ-променів полягають у тому, що під їх дією білкові колоїди цитоплазми клітин змінюють свою структуру й дисперсність, що призводить до загибелі самої клітини. У лабораторних умовах опромінювали проби очищеної і неочищеної клеровок за допомогою УФ-лампи. Результати досліджень показали, що більш дієвим є застосування УФ-променів для очищених клеровок, оскільки колоїдні домішки розсіюють світло й перешкоджають проникненню променів у товщу розчину.Документ ГМО у дитячому харчуванні(2015) Білоус, Марія Романівна; Ничик, Оксана ВасилівнаДокумент Дослідження вмісту ОМФ у цукрових гідролізатах при кислотному гідролізі цукрових розчинів(2003) Ничик, Оксана Василівна; Штангеєва, Надія ІванівнаВизначено оптимальні параметри кислотного гідролізу цукрових розчинів, при яких утворюється інверт з мінімальним вмістом токсичної речовини – оксиметилфурфуролу (ОМФ). Встановлено умови, за яких починається розклад редукувальних речовин і накопичення ОМФ.Документ Дослідження екологічної безпеки жовтих цукрів, вироблений з цукрових буряків(2012) Ничик, Оксана Василівна; Салавор, Оксана МирославівнаПроведені дослідження залишкового вмісту пестицидів та мікробіологічні показники цукрів ІІ і ІІІ кристалізації. Концентрація пестицидів в обох видах не перевищує нормативно-допустимих. Результати мікробіологічних показників показали, що при тривалому зберіганні вміст по всіх групах мікроорганізмів (мезофільних, анаеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, пліснявих грибів, дріжджів та бактерій групи кишкових паличок) перевищень нормативних показників у цукрі ІІ кристалізації не виявлено. Саме його і можна рекомендувати до вживання, як безпечний продукт, збагачений власними біологічно-активними речовинами, мінералами та амінокислотами. Investigations of pesticide residues and microbiological characteristics of sugars II and III crystallization. Pesticide levels in both types of sugar does not exceed the regulatory limit values. Microbiological indicators have shown that long-term storage content for all groups of microorganisms (mesophilic anaerobic and facultative anaerobic bacteria, fungi, yeasts and bacteria Coliform ) exceedances of regulatory indicators in sugar crystallization II were found. That's it, and can be recommended for use as a safe product, enriched their own biologically active substances , minerals and amino acids .Документ Дослідження способів очищення напівпродуктів цукрового виробництва з метою отримання інвертних сиропів(2001) Ничик, Оксана Василівна; Штангеєва, Надія Іванівна; Носенко, Володимир ЄрофійовичРобота присвячена розробці способів отримання рідкого інвертного сиропу з цукровмісних продуктів за допомогою кислотного та ферментативного гідролізу. В такому сиропі містяться вуглеводи, амінокислоти, мінеральні речовини та вітаміни. Основою для одержання сиропу є розчини жовтого цукру, які перед інверсією необхідно очистити від барвних речовин, речовин колоїдної дисперсності та солей кальцію, які погіршують якість готової продукції. Досліджено різні способи очищення – за допомогою моноамонійфосфату, коагулянту «Полвак» різних модифікацій та сульфату цинку.Документ Екологічна експертиза систем удобрення та хімічного захисту пшениці озимої за показниками родючості ґрунту і міграції важких металів у профілі темно-сірого опідзоленого ґрунту(2012) Макаренко, Наталія Анатоліївна; Тогачинська, Ольга Василівна; Бондарь, В. І.; Паращенко, Ірина В’ячеславівна; Свидинюк, Іван Миколайович; Ничик, Оксана ВасилівнаВикладено результати екологічної експертизи систем удобрення та хімічного захисту пшениці озимої у північному Лісостепу за показниками родючості і впливом на процеси міграції важких металів у профілі темно-сірого опідзоленого ґрунту. За результатами оцінювання екологічного стану ґрунту в умовах польового досліду встановлено, що достатній рівень забезпечення рослин рухомими сполуками азоту, фосфору і калію досягається за використання високих і підвищених норм мінеральних добрив на фоні інтенсивного захисту рослин. Органічна система удобрення – приорювання побічної продукції – здебільшого не спроможна забезпечити нормальні умови мінерального живлення пшениці озимої.Документ Екологічна експертиза технологій вирощування овочевих культур за показниками родючості та фітосанітарним станом(2016) Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана Василівна; Вдовиченко, Андрій Васильович; Терновий, Юрій ВолодимировичПроведено комплексне екологічне оцінювання технології вирощування буряка столового сорту Делікатесний за агрохімічними і фітосанітарними показниками. Доведено, що за санітарно-гігієнічними та агрохімічними показниками сільськогосподарські угіддя Сквирської дослідної станції є абсолютно придатними для вирощування столового буряка. Результати досліджень показали, що на всіх варіантах досліду за показниками поширення хвороб і шкідників технології з інтенсивним захистом рослин столового буряка забезпечували переважно нормальний і задовільний фітосанітарний стан.Документ Екологічна оцінка використання пестицидів в ґрунтових екосистемах(2014) Демчик, Юлія; Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана ВасилівнаПестициди є токсичними речовинами, які людина свідомо вносить у агроценози, питання міграції, транслокації та трансформації їхньої діючої речовини у об'єктах довкілля є одним з першочергових питань при виборі засобів захисту рослин.Документ Екологічний аудит об'єктів - забруднювачів природних вод міста Лубни(2014) Дронько, Лілія; Ничик, Оксана Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаВ умовах сталого розвиту економіки екологічний аудит є важливим механізмом системи управління навколишнім середовищем та інструментом регулювання еколого - економічних відносин.Документ Екологічний стан водних ресурсів Київської області(2014) Ященко, Ксенія; Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана ВасилівнаСтан природних вод Київської області потребує певних заходів, що змогли б його покращити. Існує велика кількість способів очищення стічних вод і різні види їх класифікації. Серед способів очищення найпоширеніші механічний, фізико-хімічний і біологічний. Кожен із них передбачає цілий ряд методів. Застосування того чи іншого способу чи методу очищення вод визначається залежно від агрегатного стану, складу і концентрації забруднюючих речовин.Документ Екологічні аспекти очищення транспортерно-мийної води бурякоцукрового виробництва основними солями алюмінію(2011) Лукіянчук, О. Ю.; Салавор, Оксана Мирославівна; Ничик, Оксана ВасилівнаІснуючі способи очищення транспортерно-мийних вод цукрових заводів не дозволяють комплексно вирішувати питання очищення, знезараження води та запобіганню піноутворення в ній. У роботі представлено спосіб, що дозволяє максимально ефективно вирішити поставлену задачу за рахунок впливу алюмінієвмісних коагулянтів. Використання запропонованих коагулянтів дозволяє суттєво зменшити питомі витрати свіжої води заводу та кількість стічних вод на одиницю перероблюваних буряків.Документ Екологічні наслідки застосування пестицидів під час вирощування харчової сировини в Україні(2015) Ничик, Оксана Василівна; Жилик, Алла ВіталіївнаДля захисту довкілля від негативного впливу пестицидів необхідно дотримуватисявсіх регламентів щодо застосування пестицидів: норм внесення,строків, способів внесення, також необхідно суворо дотримуватися ГДК препаратуу продукції, ґрунті, воді, робочій зоні застосування препарату. Більш глибоке вивчення біологічних процесів, пов'язаних з вирощуванням сільськогосподарських культур за сучасного рівня землеробства, дослідження популяційної динаміки шкідливих і корисних організмів, вдосконалення тактики боротьби за рахунок повнішого використання агротехнічного методу, стійких сортів, біологічних засобів дасть можливість скоротити застосування пестицидів і зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.Документ Екологічні ризики при виробництві цукру(2014) Салавор, Оксана Мирославівна; Ничик, Оксана Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаБурякоцукрове виробництво негативно впливає на навколишнє природне середовище. Це проявляється, перш за все, в забрудненні підземних вод в місцях розташування очисних споруд (поля фільтрації, біологічні ставки) та в місцях складування відходів виробництва; у виснаженні водних джерел та деградації рибних ресурсів.Документ Застосування композиції високоосновного коагулянту з бактерицидним флокулянтом для отримання води високої якості(2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович; Ничик, Оксана ВасилівнаВ даній статті представлені результати експериментальних досліджень ефективності очищення природної води від бактерій E.coli основними сульфатами алюмінію в порівнянні з традиційним коагулянтом – сульфатом алюмінію, бактерицидними флокулянтами та їх композиціями.Документ Застосування методів біоіндикації для оцінки екологічних ризиків діяльності харчових підприємств(2014) Ничик, Оксана Василівна; Салавор, Оксана Мирославівна; Степанець, Любов Филимонівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаУ зв'язку з глибокою трансформацією природного середовища, що активізується під дією антропогенного впливу, загострюються та стають актуальними проблеми збереження екосистеми і біосфери в цілому. Вплив на екосистеми з кожним роком стає більш інтенсивним, тому необхідність контролю за антропогенними чинниками набуває актуального значення.Документ Моніторинг довкілля(2011) Ничик, Оксана ВасилівнаВисвітлені загальні уявлення про методичні основи організації спостережень та проведення аналізу забруднення атмосфери, поверхневих, підземних та морських вод, ґрунтового покриву та геологічного середовища. Наведені принципи проведення моніторингу навколишнього природного середовища в Україні. Highlights the general idea of the methodological basis of observation and analysis of air pollution, surface water, groundwater and marine waters, soil and geological environments. These principles of environmental monitoring in Ukraine.Документ Нормування вмісту радіоактивних речовин в продуктах харчування(2014) Вакула, Юлія Віталіївна; Панько, Оксана; Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана ВасилівнаСтупінь забруднення радіонуклідами овочів становить 1,25. Це свідчить проте, що овочі є радіоактивними і непридатними до реалізації і вживання. Виживання їх можливе лише після ретельного промивання гарячою водою. The degree of contamination of vegetables is 1.25. This indicates that vegetables are radioactive and unsuitable to implement and use. Their survival is possible only after a thorough washing with hot water.