Перегляд за Автор "Олянська, Світлана Пантелеймонівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 27
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Агрегативна стійкість високомолекулярних сполук дифузійного соку(2000) Олянська, Світлана ПантелеймонівнаДосліджено в’язкість водних розчинів колоїдно-диспергованих високомолекулярних сполук (таких, як альбумін, пептидів–Glycyl-L-Leicine, Glycyl-L-Tryptophane), а також пектинових речовин і дифузійного соку в процесі попередньої дефекації. Дослідження показали, що прогресивне оброблення дифузійного соку на попередній дефекації лугом зумовлює зміну нативної конформації біополімерів дифузійного соку. Виявлено декілька точок мінімальної в’язкості в процесі оброблення соку на попередній дефекації. The viscosity of aqueous solytions colloidal dispersed high-molecular compounds (such as albymin, dipeptides–Glycyl-L-Leicine, Glycyl-L-Tryptophane and also pectins) and diffusion juice in during predefecation were studied and interpreted. Оur investigation allowed conclusion on progressive predefecation have place conformation macromolecules of biopolymers of diffusion juice.Документ Використання високоефективних флокулянтів для інтенсифікації процесів очищення дифузійного соку(2010) Цирульнікова, Віта Валентинівна; Олянська, Світлана ПантелеймонівнаОбґрунтовано ефективність способу очищення дифузійного соку, що передбачає прове-дення прогресивної попередньої дефекації і переддефекосатурації невеликою кількістю вапна, відокремлення переддефекосатураційного осаду седиментацією з введенням комплексного високомолекулярного реагенту «КРОСС-5», що дозволяє не лише суттєво покращити седи-ментаційно-фільтраційні властивості осаду, але й підвищити загальний ефект очищення, повноту коагуляції і осадження ВМС, знизити вміст солей кальцію і барвних речовин.Документ Використання комплексного реагенту для підвищення ефективності процесів очищення дифузійного соку(2014) Цирульнікова, Віта Валентинівна; Олянська, Світлана ПантелеймонівнаВисокомолекулярний комплексний реагент «КРОСС-5» доцільно використовувати для покращення седиментаційно-фільтраційних та якісних показників переддефекосатурованого соку, відокремлення осаду нецукрів до основного вапнування. Розроблений спосіб рекомендуємо для впровадження на цукрові заводи, які планують модернізацію типової схеми з переходом на удосконалений варіант з відокремленням переддефекосатураційного осаду. Macromolecular complex reagent "Cross-5" should be used to improve sedimentation, filtration and quality pereddefekosaturovanoho juice, separating the precipitate netsukriv to main liming. The developed method is recommended for implementation in refineries planning to modernize a template with the transition to an improved version of the sludge separation pereddefekosaturatsiynoho.Документ Впровадження схеми очищення дифузійного соку ГК “ТЕХІНСЕРВІС” на погребищенському цукровому заводі(2007) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Равський, Володимир Іванович; Фенюк, І. Р.; Сіренко, М. А.На Погребищенському цукровому заводі (Вінницька область) в 2006 році була впроваджена сучасна нова схема очищення дифузійного соку. Описано конструкції, принцип роботи і переваги нового обладнання: гарячого дефекатора, який працює без перемішуючих пристроїв, карбонізаторів соку для І і ІІ сатурації, дозрівача соку ІІ сатурації. Сік ІІ сатурації і сироп мали чистоту вищу, забарвленість нижчу, кращі седиментаційно-фільтраційні показники, ніж за типової схеми очищення. Впровадження схеми дозволило скоротити витрати вапна, підвищити коефіцієнт використання СО2 на І та ІІ сатурації. At Pogrebichenskiy sugar plant (Vinnitsa region) modern purification scheme of diffusion juice was introduction in 2006. Equipment for main liming, 1st and 2nd carbonatation and tank for repining juice after 2nd carbonatation and their modes of operation briefly described. The excellent results are mentioned. Thin juice und syrup had purity higher, colour lower and better sedimentation and filtration characteristics than at stardard sheme. Use of this method in diffusion juice purification has descreased lime consumption, descreased the fuel consumption, increased the coefficient of utilization of carbon dioxide gas in Ist and 2nd carbonatation apparatuses.Документ До 130 річчя Національного університету харчових технологій(2014) Береза, Юрій; Олянська, Світлана ПантелеймонівнаІсторія Національного університету харчових технологій бере початок з другої половини XIX століття і тісно пов'язана з історією розвитку цукрової промисловості. History of the National University of Food Technologies dates back to the second half of the XIX century and is closely connected with the history of the sugar industry.Документ Дослідження конформації пептидів з використанням ІЧ-спектроскопії(2000) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Клімович, В. М.; Манк, Валерій Веніамінович; Кузнєцова, Інга ВолодимирівнаОписано результати спектроскопічних досліджень пептидів у діапазоні коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,25 мають місце складні внутрішньомолекулярні хімічні перетворення. Коли рН розчину досягає значення 9,25 значно змінюються положення, форма і інтенсивність більшості смуг спектра. Спостерігаються значні зсуви в зв’язках валентних коливань С=0 і N-H, збільшується інтенсивність смуг валентних коливань ν (OH) груп і зміщується їх максимум у бік смуг меншої довжини, зміщуються смуги амід І та амід ІІ в більш низькочастотну зону, що дає змогу говорити про підсилення водневих зв’язків у системі. Всі ці зміни можна розглядати як конформаційні зміни макромолекули пептиду. Spectroscopic investigation of the peptides in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described. The analysis of the obtained data allows to conclude that in region pH 9,25 there are complicated intermolecular conversion. There are observed the large change of vibration bonds C=0 and N-H, increase intensity stretching vibration of ν (OH) groups and shift of their maximum to region vibration of the lower frequencies that confirms the hydrogen bonds grows in system. All this changes can be interpretation as conformation macromolecules of peptides.Документ Дослідження процесів гідратації цукрози з використанням ІЧ-спектроскопії(2009) Подобій, Олена Валеріївна; Мірошников, Олег Миколайович; Олянська, Світлана ПантелеймонівнаПроведено спектроскопічні дослідження впливу добавок дипептидів на характер міжмолекулярних взаємодій у водних розчинах цукрози. Аналіз отриманих даних показав, що гідратація цукрози визначається водневими зв’язками, іон-дипольними та гідрофобними взаємодіями.Документ Доцільність використання фільтроперліту для покращення якісних показників очищеного соку(2009) Цирульнікова, Віта Валентинівна; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Купчик, Михайло ПетровичДосліджено ефективність додаткового очищення соку ІІ сатурації з використанням фільтроперліту. Доведено, що найкращі показники очищеного соку спостерігаються при додаванні 0,2% фільтроперліту в нефільтрований сік ІІ сатурації: чистота соку ІІ сатурації підвищується в середньому на 1,7 %, зменшується вміст солей кальцію на 12,7 %, кольоровість соку – на 19,2 %.Документ Енерго- та ресурсоощадна технологія очищення дифузійного соку(2008) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Равський, Володимир Іванович; Косенко, К. В.; Горобець, П. Г.; Сіренко, М. А.; Гнатюк, Н. В.На Погребищенському цукровому заводі компанією “Техінсервіс” у 2006 році була впроваджена нова сучасна схема очищення дифузійного соку. Описано конструкції, принцип роботи і переваги нового обладнання: гарячого дефека-тора, який працює без перемішуючих пристроїв, апаратів для І і ІІ карбонізації, дозрівача соку ІІ карбонізації. Результати експериментальних і виробничих досліджень з 2004 по 2007 рік представлені в таблицях. Впровадження схеми дозволило скоротити витрати вапняку на 40 %, зменшити витрати умовного палива на 1,08 % до маси буряків.Документ Конформація білкових речовин і друга оптимальна зона коагуляції колоїдних речовин дифузійного соку(2004) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Купчик, Михайло Петрович; Клімович, В. М.Описано результати вивчення Roman-спектрів білкових речовин у діапазонах коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,0…9,25 мають місце складні внутрішньомолекулярні перетворення. При рН 9,0 збільшується інтенсивність коливань груп ν (ОН) і спостерігаються зсуви їх максимумів у бік хвиль меншої довжини, а при рН 9,25 спостерігаються зсуви смуг коливань амід І та амід ІІ в більш низькочастотну зону, що свідчить про утворення водневих зв’язків в системі. Усі наведенні вище факти свідчать про зміну конформації макромолекул білку при рН 9,25. Конформаційні зміни макромолекул білкових речовин, поліпептидів, пектинових речовин зумовлюють наявність другої оптимальної зони коагуляції ВМС дифузійного соку в області рН 9,0…9,25. Введення 1 % активованого осаду ІІ сатурації в зону рН 9,0…9,25 на переддефекацію дозволить збільшити ступінь коагуляції і осадження високомолекулярних сполук, підвищити ефективність вапняно-вуглекислого очищення. Spectroscopic investigation of albumen in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described. The analysis of the obtained data allows to conclude that complete intermolecular chemical conversion of the albumen have place at the zone pH 9,0…9,25 which may be interpretation as conformation macromolecular. The conformation change macromoleculars of albumen, polypeptides and pectin substances at this zone pH make conditional on presence of the second optimal zone coagulation of the high-molecular compounds of diffusion juice at region pH 9,0...9,25. Addition of 1 % activated mud of the II carbonatation at zone pH 9,0...9,25 during predefecation of diffusion juice permits to increase degree of flocculation and precipitation of high-molecular compounds, increase the efficiency of lime- carbon dioxide purification.Документ Конформація макромолекул пектину у водних розчинах(2000) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Клімович, В. М.; Бобрівник, Леонід Дем'яновичНаведено результати спектроскопічних досліджень пектинових речо-вин у діапазоні коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11 з використанням лазерного Raman-спектрометра, обладнаного лазером Ar+(LGN-503), при потужності 1,3 Вт на хвилях завдовжки 488.0 і 514.5 нм, який має систему підрахунку фотонів, основний канал, управління якого здійснюється за допомогою ІВМ персонального комп’ютера 3DX 386. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,25 у водних розчинах пектину мають місце складні внутрішньомолекулярні перетворення, спостерігаються значна зміна інтенсивності, положення максимумів і форм смуг валентних коливань ν (OН) і карбоксильних груп, інтенсивності коливань ν (СН), ν (СН2), ν (СН3) груп, що свідчить про зміни симетрії силового поля. Всі ці зміни можна пояснити як зміни конформації макромолекул пектину. Spectroscopic investigation of the pectin substances in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described by using laser Raman-spectrometer equipped laser Ar+(LGN-503) with power 1,3W on waves 488.0 and 514.5 nm, guided by means of IBM personal computer 3DX 386. Our investigation allowed conclusion at zone pH 9,25 into aqueous solution of the pectin substances complete intermolecular chemical conversion have place. The large changes intensity, location of maximums and forms stripes of valence vibrations ν (OН) and carboxyl groups, intensity of vibration ν (СН), ν (СН2), ν(СН3) there are observed that evidence about the symmetry of the field of force changes. All this changes can be interpretation as conformation macromolecule of pectin.Документ Модернізація кристалізаційного відділення ВАТ “Чортківський цукровий завод” компанією “Техінсервіс”(2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.Наведено результати поетапної модернізації випарної установки і продуктового відділення на ВАТ “Чортківський цукровий завод”. Реконструйована теплова схема заводу з заміною IV і V корпусів на плівкові апарати виробництва “Техінсервіс”, що дозволило впровадити низькотемпературний режим уварювання утфелів з використанням сокових парів ІІІ і IV корпусів випарної установки. Впроваджено схему уварювання утфелю І кристалізації з використанням маточного утфелю. У вакуум-апаратах І продукту уварюється сироп до в’язкості затравки і після цього вводиться розрахункова кількість маточного утфелю залежно від заданого кінцевого розміру кристалів. Модернізація продуктового відділення дозволила скоротити тривалість уварювання на 1,5–2 год., збільшити вихід кристалічного цукру із утфелю до 50–52 %, зменшити втрати сахарози в мелясі, за стабільно низьких витратах газу – 3,28–3,19 до маси буряків. In this article results of modernization of evaporator system and crystallization station on JSC “Chertkovskiy sugar plant” by “Techinservice” company are given. Convective thermal coupling of the plant is reconstructed with change of ІV and V frames to film evaporators. Scheme of A-boiling with use of mother massecuite is introduced, that allows to reduce continuance of boiling for 1,5–2 hours, increase sugar recovery from massecuite to 50–52%. Vertically supported mold with moving cooling system is set, which is controlled by microprocessor system, which allows to control the speed of massecuite cooling. Modernization of sugar end allows to increase the sugar recovery and reduce sugar losses in molasses in stable low gas input – 3,28–3,19 % to beet mass.Документ Модернізація кристалізаційного відділення: збільшення виробництва цукру, зменшення витрат палива(2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.Наведено результати поетапної модернізації випарної установки і продуктового відділення на ВАТ “Чортківський цукровий завод”. Реконструйована теплова схема заводу з заміною IV і V корпусів на плівкові апарати виробництва “Техінсервіс”, що дозволило впровадити низькотемпературний режим уварювання утфелів з використанням сокових парів ІІІ і IV корпусів випарної установки. Впроваджено схему уварювання утфелю І кристалізації з використанням маточного утфелю. У вакуум-апаратах І продукту уварюється сироп до в’язкості затравки і після цього вводиться розрахункова кількість маточного утфелю залежно від заданого кінцевого розміру кристалів. Модернізація продуктового відділення дозволила скоротити тривалість уварювання на 1,5–2 год., збільшити вихід кристалічного цукру із утфелю до 50–52 %, зменшити втрати сахарози в мелясі, за стабільно низьких витратах газу – 3,28–3,19 до маси буряків. In this article results of modernization of evaporator system and crystallization station on JSC “Chertkovskiy sugar plant” by “Techinservice” company are given. Convective thermal coupling of the plant is reconstructed with change of ІV and V frames to film evaporators. Scheme of A-boiling with use of mother massecuite is introduced, that allows to reduce continuance of boiling for 1,5–2 hours, increase sugar recovery from massecuite to 50–52%. Vertically supported mold with moving cooling system is set, which is controlled by microprocessor system, which allows to control the speed of massecuite cooling. Modernization of sugar end allows to increase the sugar recovery and reduce sugar losses in molasses in stable low gas input – 3,28–3,19 % to beet mass.Документ Нарис з історії розвитку цукрової промисловості України і створення навчального закладу для підготовки технологів, хіміків та майстрів цукрового виробництва(2014) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Грабовська, Олена Вячеславівна; Чагайда, Андрій ОлеговичІсторія Національного університету харчових технологій, витоки якої сягають другої половини ХІХ століття, тісно пов’язана з історією розвитку цукрової промисловості. На той час в Україні вироблялось 84 % цукру від загаль-норосійського виробництва. Бобринський О.О. – граф, гвардійський офіцер, державний діяч, цукрозаводчик, онук імператриці Катерина ІІ і Г.Г. Орлова. У 1838 році граф О.О. Бобринський побудував у Смілі цукровий і пивоварений заводи, механічні майстерні, відкрив поблизу цукрові заводи у Капітанові, Балаклеї, Яблунівці, Грушковці і головний завод по переробці цукру-піску на рафінад у Смілі. Це дозволило знизити ціни на цукор по всій Росії, а О.О. Бобринський став першим підприємцем-цукрозаводчиком імперії. Сучасники вважали графа Бобринського О.О. засновником цукрової проми-словості в Україні, зусиллями родини якого Київ став “цукрової столицею” світу, а Російська імперія увійшла до найбільших виробників цукру. The history of the National University Food Teechnologies, whose origins date back to the late nineteenth century, is closely connected with the history of sugar industry. At that time, Ukraine produced 84 % of all sugar products in the Russian Empire. Olexy O. Bobrinsky – Count, Gugrds Officer, statesman, sugar manufacturer. He was the grandson of Empress Catherine II and H.H. Orlov; known as an expert in science and engineer. In 1838, Count Olexy Bobrinsky built in the town of Smila sugar factory, brewery, machine workshops and warehouse of French Deron-Kyle machines. He also established refineries in the nearby areas: Kapitanov, Balakleya, Yablunivka, Hrushkovka, and the main plant in Smila for processing the refined sugar from granulated one. These actions helped to reduce the prices on sugar throughout the Russian Empire, and Olexy Bobrinsky became the first sugar manufacturer of the Empire. Bobrinsky’s contemporaries considered him to be the founder of sugar industry in Ukraine and only due to the efforts of his family, Kyiv became the “sugar capital”, and the Russian Empire became the lagest sugar producer in the world.Документ Нове фільтраційне обладнання компанії “Техінсервіс”(2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.В статті обгрунтовано необхідність модернізації основного обладанння цукрових заводів, в тому числі заміну застарілого обладнання. Дана хара-ктеристика останніх розробок компанії “Техінсервіс”: фільтрів UFE-0,8 для фільтрування сиропів і клеровок, принцип роботи фільтрів-згущувачів TF, їх технічні характеристики, станцій фільтрування з їх використанням, переваги в транспортуванні, встановленні, експлуатації. In this article causes of necessity of basic equipment modernization, including renovation, are destribed; characteristics of the latest products of “Techinservice” company are given: UFE-0,8 filter system, principle of working of filter- thickener TF, their technical characteristics, filtration set with use of them; advantages of their transportation, installation, exploitation are described.Документ Промислові випробування технології білково-вітамінних концентратів з використанням переддефекаційного осаду(2005) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Слюсаренко, Тамара Платонівна; Купчик, Михайло ПетровичНаведено результати культивування монокультур дріжджів: Candida scotii KC-2, Trichosporon cutaneum БД-2 на культуральному середовищі із пе-реддефекаційного осаду. Білково-вітамінні концентрати, отримані у виробничих умовах, містили: 28,0 % білку, 2,95 % клітковини, 2,34 % фосфору, 1,66 % нуклеїнових кислот (ДНК, РНК), вітаміни В1, В2, В3, В4, В5, В6, мікро- и макроелементи і біометали: Cu, Ni, Mn, Zn, Co, Cr, Fe, всі незамінні амінокислоти. Приведены результаты культивирования монокультур дрожжей: Candida scotii KC-2 и Trichosporon сutaneum БД-2 на культуральной среде из перддефекационного осадка. Белково-витаминные концентраты, полученные из нетрадиционного сырья в производственных условиях, содержали: 28,0 % белка, 2,95 % клетчатки, 2,34 % фосфора, 1,66 % нуклеиновых кислот (ДНК, РНК), витамины В1, В2, В3, В4, В5, В6, микро- и макроэлементы и биометаллы: Cu, Ni, Mn, Zn, Co, Cr, Fe, все незаменимые аминокислоты. It have been presented the results of scientific researches cultivation of monocultures yeasts: Candida scotii KS-2 and Trichosporon сutaneum BD-2 on culture medium from preliming sediment. Albumin-vitamins concentrates contained: 28,0 % protein, 2,95 % cellulose, 2,34 % phosphorus, 1,66 % nucleic acids (DNК, RNК), vitamins В1, В2, В3, В4, В5, В6, micro- and macroelements and biometals: Cu, Ni, Mn, Zn, Co, Cr, Fe, all irreplaceable aminoacids.Документ Підвищення ефективності очищення дифузійного соку з використанням однозаміщеного фосфату амонію(2010) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна; Войтович, О. Б.Обгрунтовано ефективність способу очищення дифузійного соку з відокремленням переддефекаційного осаду і використанням однозаміщеного фосфату амонію для додаткового очищення декантату переддефекованого соку з метою збільшення повноти осадження ВМС і малорозчинних солей кальцію на попередній дефекації та підвищення загального ефекту очищення соку.Документ Підвищення ефективності очищення клеровок жовтого цукру з використанням комплексного мінерально-органічного адсорбенту(2014) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта ВалентинівнаЦукор - важливе джерело енергії для забезпечення життєдіяльності людини, а також сировина для багатьох галузей харчової і біофармацевтичної промисловості, важлива складова частина експорту. У 2013 році виробництво цукру І та ІІ категорії становило 410,04 тис. тонн - 33,8 % від загально виробленого цукру. Підвищення якості цукру - стратегічне завдання галузі. Sugar - an important source of energy for human life and as a raw material for many sectors of the food and biopharmaceutical industries, important part of exports. In 2013, sugar production and second categories amounted to 410.04 thousand. tonnes - 33.8% of the total sugar produced. increase quality of sugar - a strategic task area.Документ Підвищення ефективності очищення соку при використанні активного осаду іі сатурації(2000) Олянська, Світлана ПантелеймонівнаОписано метод очищення дифузійного соку при використанні активо-ваного осаду ІІ сатурації. Добавка 1% активованого осаду в зону рН 9,2, яка відповідає метастабільній зоні переддефекації, покращує седимента-ційно-фільтраційні властивості і адсорбційну здатність осаду. Питома поверхня осаду І сатурації збільшується на 60,6 % (з 1,5 м2/г до 2,5 м2/г). Швидкість седиментації S2 переддефекованого соку збільшується з 1,5-2,0 см/хв до 8,25-11,15 см/хв, Fk зменшується з 7,0-7,1 с/см2 до 3,5-4,5 с/см2. Очищений сік мав чистоту на 2,0-,5 од. вищу, вміст солей кальцію – на 23,1-35,3 % нижче, забарвленість – на 17,8-16,2 % нижче. Described the method of purifying the diffusion juice with using activated mud of the 2nd carbonatation. Addition of 1% activated mud to the zone pH 9,2 corresponds to that of the metastable zone in predefecation improved both the sedimentation/filtration properties and the adsorptive capacity of the mud. The specific surface mud of the 1st carbonatation increased on 60,6% (from 1,5 m2/g to 2,5 m2/g). The rate sedimentation S2 of preliming juice increased from 1,5-2,0 cm/min to 8,25-11,15 cm/min, Fk decreased from 7,0-7,1 s/cm2 to 3,5-4,5 s/cm2. This juice had purity 2,0-2,5 units higher, calcium salts 23,1-35,3% lower and colour – 17,8-16,2% lower.Документ Підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку у схемі з відділенням переддефекосатураційного осаду нецукрів до основного вапнування(2011) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Цирульнікова, Віта ВалентинівнаОбґрунтовано та експериментально підтверджено високу ефективність способу очищення дифузійного соку з використанням комплексного високомолекулярного реагенту «КРОСС-5» після переддефекосатурації переддефекованого соку, відокремленням переддефекосатураційного осаду до основного вапнування, карбонізацією дефекованого соку безпосередньо до рН оптимального для ІІ карбонізації без проміжного фільтрування соку після досягнення рН, оптимального для І карбонізації.