Перегляд за Автор "Попова, Інна Вадимівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 79
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз гідрохімічних показників якості питної води у Київській області(2019) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Майборода, Олена ІванівнаЯкість води відбиває соціально-економічні проблеми суспільства. Можна констатувати, що поверхневі води «хворі» у значенні їх здатності до процесів самоочищення так само, як і суспільство, яке сьогодні не в змозі знайти спільні колективні рішення по досягненню збалансованості між економічним зростанням, соціальним розвитком і охороною навколишнього середовища – основними компонентами процесу сталого розвитку цивілізації. Глобальний характер людської діяльності з розвитку промисловості, аграрного комплексу, транспорту, комунального господарства, формуванню мегаполісів, зростанню міст і селищ призвів до широкомасштабного забруднення поверхневих вод неочищеними стоками промислового, сільсько- господарського виробництв і комунального господарства. Склад стічних вод постійно ускладнюється через синтез нових хімічних речовин, які володіють токсичними, канцерогенними та мутагенними властивостями, і тому важко видаляються, що практично виключило можливість природного самоочищення водойм. Забруднення вихідної води досягли такого рівня, що водоочисні споруди, побудовані у відповідності з діючими в світі нормами, вже давно не в змозі перешкоджати попаданню в питну воду речовин, які перетворилися на реальну загрозу для здоров’я людини. Все це призводить до необхідності пошуку нових альтернативних технологій водообробки, використання яких дозволило б отримувати безпечну для здоров’я питну воду, навіть з досить сильно забруднених деякими видами хімічних речовин. Для вирішення цих завдань необхідно ретельно виро- бити стандарти оцінювання якості і методів дослідження поверхневих вод, проводити комплексний моніторинг усіх об’єктів навколишнього середовища. Таким чином, виявлення пріоритетних видів забруднення надасть можливість запобігти великих матеріальних збитків при ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникають при надлишковому фізико-хімічному забрудненні поверхневих вод. Тому актуальним постає питання дослідження поверхневих вод, з яких здійснюється водовідбір для спо- живання у великих містах, щодо якісного та кількісного вмісту органічних і неорганічних речовин, іонів, які зумовлюють фізико-хімічні показники води.Документ Аналіз ринку та особливостей виробництва сонцезахисних кремів з екстрактом журавлини(2022) Дюденко, Дмитро Тарасович; Попова, Інна ВадимівнаЗі збільшенням доступності засобів для догляду за шкірою почала з’являтися велика кількість нових різноманітних кремів: гігієнічні креми, що мають не тільки очищаючі особливості, але й позитивно впливають на шкіру – омолоджують, живлять, тощо. Навіть декоративні креми можуть мати в собі не тільки декоративну складову, але й частину, що має профілактичний вплив на шкіру. Саме до яких відноситься група сонцезахисних кремівДокумент Біодеградабельне покриття, що запобігає черствінню (Патент на винахід № 115195 )(2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Попова, Інна ВадимівнаВинахід належить до біодеградабельного покриття, що запобігає черствінню, яке містить плівкоутворювач, пластифікатор та воду. Як плівкоутворювач покриття містить природний крохмаль кукурудзяний або картопляний та желатин, як пластифікатор - сечовину, та додатково містить гідрофобну складову. The invention relates to a bio-degradable coating that prevents the formation of a wormwood film form, plasticizer and water. As a film-forming coating contains natural corn starch or potato and gelatin, as a plasticizer - urea, and additionally contains hydrophobic component.Документ Біодеградабельне покриття, що запобігає черствінню (Патент на корисну модель №112407)(2016) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Попова, Інна ВадимівнаБіодеградабельне покриття, що запобігає черствінню, містить плівкоутворювач, пластифікатор та воду. Як плівкоутворювач використовується природний крохмаль кукурудзяний або картопляний та желатин, як пластифікатор - сечовина та додатково використовується гідрофобна складова. Biodegradable coating that prevents wormwood, contains a film form, a plasticizer and water. A natural corn starch is used as a filmformer potatoes and gelatin, as a plasticizer, is urea and is additionally used hydrophobic component.Документ Вивчення можливості проведення хімічної іммобілізації амізону на поліуретановому носієві(2014) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Когут, Вікторія ІгорівнаМакромолекулярне конструювання біологічно активних полімерних імплантатів, які здатні спрямовано транспортувати лікарську речовину (ЛР) заданий термін, є дуже цікавим та перспективним напрямом хімії високомолекулярних сполук. Включення ліків до поліуретанового (ПУ) носія шляхом фізичної або хімічної іммобілізації сприятиме створенню «депо» ЛР та може мати вирішальне значення в приживленні імплантатів на патологічно змінених тканинах [1]. Для отримання нового полімерного матеріалу з лікарською дією було обрано вітчизняний препарат - амізон (N-метил-4-бензилкарбамідопіридиній йодид), що належить до групи ненаркотичних анальгетиків та володіє протизапальною, жарознижуючою, антиоксидантною, імуномоделюючою та інтерфероногенною діями [2]. Macromolecular design of biologically active polymeric implants that are capable of directed transport drug (LR) given term is very interesting and promising area of Macromolecular Chemistry. The inclusion of drugs to polyurethane (PU) carrier by physical or chemical immobilization facilitate the creation of "depot" LR and may be critical in healing of implants in pathological tissues [1]. For new polymer material with drug action was chosen domestic product - amizon (N-methyl-4-benzylkarbamidopirydyniy iodide), which belongs to a group of non-narcotic analgesics and has anti-inflammatory, antipyretic, antioxidant, immunomodulating and erferonogenie actions [2].Документ Вивчення питань проведення синтезу етил аповінкамінату та фармакотерапевтичних властивостей лікарських засобів на його основі(2018) Майборода, Олена Іванівна; Попова, Інна Вадимівна; Брицун, Василь Миколайович; Шматенко, Олександр Петрович; Кучмістова, Олена Федосіївна; Тарасенко, Вікторія ОлександрівнаСтаття присвячена проблемі створення вікових ліків на основі етил аповінкамінату (вінпоцетину), який вперше був синтезований з похідних алкалоїду вінкаміну, що міститься в рослині Барвінок малий (Vincaminor L.) родини Кутрових. Понад 40 років триває історичний шлях ЛЗ, створених напівсинтетичним і синтетичним шляхом на основі алкалоїду Барвінку малого. За цей час загальносвітовий фармацевтичний ринок збагатився цілою низкою препаратів, активною фармакологічною одиницею яких є етилаповінка¬мінат, причому з різною формою випуску. Bисока вазоактивна ефективність цих засобів дозволяє вважати їх класичними для профілактики та лікування церебровас-кулярної патології, вегетосудинної дисфункції, інших подібних захворювань за рахунок підсилення кровопостачання ішемізованих ділянок через розслаблення гладкої мускулатури. The article is devoted to the problem of creating age-related drugs based on ethyl apovincaminate (Vinpocetine), which was first synthesized from Vincamine alkaloid derivatives contained in the Vincaminor L. plant of the kutrov family. For more than 40 years, the historical path of drugs created by semisynthetic and synthetic methods based on the periwinkle alkaloid small continues. During this time, the global pharmaceutical market has been enriched with a number of drugs, the active pharmacological unit of which is ethyl apovinkaminat, and with a different form of release. The high vasoactive efficacy of these agents allows them to be considered classic for the prevention and treatment of cerebrovascular disease, vascular dysfunction, and other similar diseases by increasing the blood supply to ischemic sites through relaxation of smooth muscles.Документ Використання генно-модифікованих організмів (ГМО) в харчових продуктах - досягнення науки чи небезпека(2015) Мазур, Лариса Михайлівна; Шульга, Сергій Іванович; Попова, Інна ВадимівнаДокумент Використання трансглютомінази в харчових технологіях(2024) Погорела, Крістіна Гpигopiвнa; Попова, Інна ВадимівнаТрансглютаміназа знайшла широке застосування в харчовій промисловості, зокрема в приготуванні харчових продуктів. Перспективним є використання цього ферменту для покращення текстури продуктів, збільшення в'язкості та стабільності тіста, виробництво м'ясних продуктів низької калорійності, підвищення тривалості придатності до споживанняДокумент Вимоги європейського законодавства щодо органічного виробництва харчових продуктів(2014) Попова, Інна Вадимівна; Гуменюк, Галина ДенисівнаВ ЄС правове регулювання в сфері органічного виробництва здійснюють відповідно до Постанови Ради ЄС № 834/2007, Постанови Комісії ЄС № 889/2008 та інших постанов і регламентів. Органічне виробництво харчових продуктів вимагає значних обмежень у використанні харчових добавок, ароматизаторів, консервантів тощо. Харчові продукти повинні бути вироблені із складників с.-г. походження органічного виробництва. Перелік певних продуктів і речовин, дозволених для використання при органічному виробництві харчових продуктів, наведено у додатках до Постанови. The EU regulation in the field of organic production is carried out pursuant to Council Regulation EC № 834/2007, Commission Regulation EC 889/2008 and number other statutes and regulations. Organic food production requires significant restrictions on the use of food additives, flavorings, preservatives and so on. Food products must be made from ingredients of agricultural origin organic production. The list of specific products and substances allowed for use in organic food production, are shown in Annexes to the Regulation.Документ Вплив аспектів філософії Аюрведи на сучасні концепції фармацевтичної і харчової промисловостей(2017) Попова, Інна Вадимівна; Мазур, Лариса МихайлівнаВ сучасних умовах традиційна Аюрведична медицина може відігравати важливу роль в розумінні науки про харчування в цілому і в медицині зокрема. Описуються вимоги, щодо правил харчування в медичній практиці, з точки зору Аюрведичній медичної традиції. Робиться акцент на факторах, які визначають вплив їжі на організм. Велика увага приділяється впливу їжі на індивідуальні особливості організму. In modern conditions the traditional Ayurveda medicine can play an important role in comprehension of nutrition science generally and in particularly medicine. The demands, shown to nutrition rules in medical practice, are described from the point of view of Ayurveda medical tradition. The emphasis is made on factors which define the impact of nutrition on organism. The great attention is paid to the impact of nutrition on specific features of organism.Документ Вплив дисбалансу Омега-3 та Омега-6 жирних кислот на організм людини(2022) Куделко, Альона Олександрівна; Попова, Інна ВадимівнаДисбаланс жирних кислот обумовлений способом харчування. Це відбувається за рахунок споживання продуктів з великою кількістю рослинних жирів: майонезу, соусів, продуктів фастфуду (наприклад картоплі фрі), кондитерських виробів (мафіни, печиво, шоколадні батончики, крекери). Але цей факт не виключає повного вилученя з раціону Омега-6 кислоти. Це лише означає, що потрібно зменшити кількість продуктів, в яких міститься надлишок Омега-6 кислот.Документ Вплив електрогідравлічного оброблення бурякової сировини на характер структурних змін клітин тканини(2013) Слива, Юлія Володимирівна; Попова, Інна ВадимівнаВ статті розглянуто механізм впливу електрогідравлічного оброблення, як попереднього перед екстрагуванням, рослинної тканини на характер структурних змін клітин, проникність клітинних мембран та, як наслідок, на ефективність процесу екстрагування. The mechanism of influence of electro-hydraulic treatment is considered in the article, as previous before extracting, vegetable fabric on character of structural changes of cages, permeability of cellular membranes and, as a result, on efficiency of process of extracting.Документ Вплив техногенного фактору на чистоту води малих рік України(2015) Зінченко, Наталія Юріївна; Шульга, Сергій Іванович; Попова, Інна Вадимівна; Борцюх, Віктор ВолодимировичЗабруднення вод малих річок басейну Дніпра призвело до порушення природних процесів самоочищення водних об’єктів та значно ускладнило проблему постачання якісної води на водогонах. Водогінні очисні споруди невзмозі попередити потрапляння у питну воду значної кількості неорганічних та органічних забруднюючих речовин, дія яких на організм людини становить небезпеку для здоров’я, особливо в умовах радіаційного забруднення. Water pollution of small rivers Dnieper basin has disrupted the natural processes of self-purification of water bodies and considerably complicated the problem of supplying quality water to the water supply. Water supply treatment plant is unable to prevent the ingress of drinking water a significant number of inorganic and organic pollutants, which are on the human body is a danger to health, especially in terms of radiation contamination.Документ Впровадження інформаційно- комунікативних технологій навчання при підготовці студентів технологічних спеціальностей(2015) Попова, Інна Вадимівна; Шульга, Сергій Іванович; Зінченко, Наталія Юріївна; Харітон, Тамара ЯківнаВ умовах сучасного виховання компетенції майбутнього фахівця технічного напряму підготовки постає проблема впровадження нових технологій навчання. Впровадження комунікативних методів дозволяє викладачам організувати не тільки оволодіння базовими навичками й знаннями, але розвинути у студента особистості, схильності до наукового пошуку. Важливим є формування прагнення до постійного самовдосконалення не тільки персони, що навчається, але й викладача. Слід зазначити, що сучасне електронне середовище надає можливість реалізувати творчий потенціал науковцю та досліднику будь-якого рівня кваліфікації і напрямку, адаптуватися до швидких змін наукових парадигм. In the conditions of modern education of competence of the future specialist of technical direction of preparation the problem of introduction of new technologies of training arises. Implementation of the Communication allows teachers to organize not only the mastery of basic skills and knowledge but develop student personality predisposition to scientific research. It is important to the formation of the desire for constant self-improvement not only person who studies but also teacher. It should be noted that the current electronic environment provides the opportunity to realize the creative potential of scientists and researchers of any level of training and direction to adapt to rapid changes in scientific paradigms.Документ Гідроліз інуліну в присутності лимонної кислоти(2014) Попова, Інна ВадимівнаСучасна наука про харчування вимагає нових підходів до формування раціону людини в умовах сучасної цивілізації. До таких задач слід віднести створення технологій якісно нових безпечних харчових продуктів, які мають лікувально-профілактичні функції. У виробництві цукристих речовин одним із шляхів розвитку технологій продуктів оздоровчо-профілактичного призначення може стати виробництво замінників цукру, зокрема високофруктозних сиропів, що містять певний відсоток нижчих полімергомологів інуліну, які мають достатньо високу пребіотичну активність. The modern science of nutrition requires new approaches to human diet in modern civilization. These tasks include the creation of new technologies of safe foods that have health care function. In the production of sugars one way of technology products health-care appointments may be producing sweeteners, including vysokofruktoznyh syrups that contain a certain percentage lower polimerhomolohiv inulin having sufficiently high prebiotic activity.Документ Дисципліна «Дизайн лікарських засобів» у підготовці здобувачів спеціальності «Фармацевтична біотехнологія»(2020) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Попова, Інна ВадимівнаДокумент Дослідження біодеструкції полімерного матеріалу(2016) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Шульга, Сергій ІвановичВизначено вплив вмісту кополімеру N-вінілпіролідону з вініловим спиртом та протизапального препарату амізону на процеси біодеструкції in vitro. Показано, що присутність амізону надає властивості стабільності до біодеструкції полімерним зразкам як у середовищі 199, так і у буферному розчині хімотрипсину. The influence of the content of copolymer N-vinylpyrrolidone with vinyl alcohol and anti-inflammatory agent amizonum on biodegradation processes in vitro was determined. It is shown the presence of amizonum improves sustainability of polymer to biodegradation process in both medium 199 and the chymotrypsin buffer solution.Документ Дослідження взаємодії білкових речовин з вуглеводами у молочно-цикорних сумішах(2005) Попова, Інна Вадимівна; Фещенко, Галина Петрівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Лезенко, Галина ОлександрівнаДосліджено та проаналізовано взаємодію білкових речовин з вуглеводами цикорію у модельних молочно-цикорних сумішах для подальшого використання при розробленні технологій цикорієвмісних молочних продуктів. Такі типи взаємодії встановлено поляриметричними, хроматографічними та електрофоретичними методами в модельних системах та промислових зразках.Документ Дослідження взаємодії моносахаридів з амінокислотами та білками(2014) Гриц, Л. Т.; Попова, Інна ВадимівнаЗа результатами дослідження поляризації розчинів сумішей вуглеводів з амінокислотами та білками можна твердити про наявність взаємодії між вказаними біоорганічними сполуками, яка полягає в утворенні комплексів з різним співвідношенням складових, про що свідчать різні значення питомого обертання таких сумішей. The study of polarization solutions of mixtures of carbohydrates with amino acids and proteins can assert the presence of interaction between these bioorganic compounds, which is the formation of complexes with different ratios of components that reflect the different value of the specific rotation of such mixtures.Документ Дослідження впливу електрогідравлічного оброблення на перехід складових в екстрагент цукровмісної рослинної сировини(НУХТ, 2010) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Слива, Юлія ВолодимирівнаВстановлено, що під дєю магнітного поля відбувається поляризація хімічних зв'язків у молекулах. При цьому молекули води, які мають постійний дипольний момент, орієнтується відносно магнітного поля. Be settled – magnetic field lead to polarization chemical bond at molecules. Molecules of water take one's bearings about magnetic field.