Перегляд за Автор "Солодко, Лілія Миколаївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 29
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Вдосконалення теорії моделювання амінокислотного складу напівфабрикатів із зеленої маси рослин(2017) Гуць, Віктор Степанович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаНа основі літературних даних та власних досліджень у статті обґрунтовано можливість вирішення проблеми білкового дефіциту у раціонах харчування населення шляхом підвищення біологічної цінності рослинних білків унаслідок оптимізації протеїнової складової в рецептурах готових продуктів. Запропоновано вдосконалену теорію моделювання амінокислотного складу білкових напівфабрикатів із зеленої маси сільськогосподарських і дикорослих рослин – цукрового та столового буряків, моркви, портулаку, черемші тощо. Встановлено величину площі профілю якості для ідеального білку за умови, що для всіх незамінних амінокислот скор становить одиницю. Запропонована модель дозволить створювати на основі напівфабрикатів із зеленої маси рослин композити зі збалансованим амінокислотним складом, що вирішує важливе соціально-економічне завдання у сфері харчових технологій. The literary data and the results of our own researches became a basis for this article to prove the possibility of solving the problem of protein deficit in diets of population by optimizing the protein component in recipes of final products. The authors proposed the modified theory to model the amino acid content for green mass of agricultural and wild plants like red and sugar beets, carrot, nettle, ramsons etc. There were established the parameters of the area of quality profile for an ideal protein in conditions that the score for all of the indispensable amino acids is equal to 1. The proposed model allows creating the composites with well-balanced amino acid content on the base of green mass half-products, which will furthermore solve the important social and economical task in the sphere of food technologies.Документ Вивчення антиоксидантних властивостей екстрактів із зеленої маси буріків(2018) Солодко, Лілія МиколаївнаВиявлено високий вміст фенольних сполук в усіх екстрактах із листя цукрового буряку. Відзначено, що найвища концентрація фенольних сполук у екстрактах була отримана з використанням розчинників високої полярності; метанольний екстракт виявився найкращим екстрагентом фенольних сполук з листя цукрового буряку. The high content of phenolic compounds in all extracts of sugar beet leaves was revealed. It was noted that the highest concentration of phenolic compounds in extracts was obtained using high polarity solvents; methanol extract was the best extractant of phenolic compounds from sugar beet leaves.Документ Вивчення впливу способів оброблення зеленої маси портулаку городнього(2016) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаНа сьогодні використання порошкоподібних збагачувачів із різноманітної рослинної сировини, насамперед, дикорослої, є одним із шляхів вирішення задоволення фізіологічних потреб населення у високоякісній біологічно повноцінній харчовій продукції нового покоління. Today, the use of powdered dresser with various plant materials, especially wild is one of the solutions to meet the physiological needs of the population in high-quality biologically valuable food product of new generation.Документ Визначення біологічної безпечності м’ясо-рослинних кулінарних виробів(2019) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаВизначено біологічну безпеку м’ясо-рослинних кулінарних виробів, збагачених напівфабрикатами із зеленої маси рослин. Результати дослідження показали, що вироби не виявляють токсичної дії на тест- організми і, як наслідок, є безпечними для людини. Determined biological safety of meat and vegetable food products enriched semi-finished products of green plant mass. The results of the study showed that the products are not detected toxic effects on test organisms and, consequently, are safe for humans.Документ Визначення показників якості житньо-пшеничного хліба, збагаченого куркумою та насінням соняшнику(2019) Возіян, Вікторія; Солодко, Лілія МиколаївнаВикористання у виробництві хлібних виробів такої нетрадиційної рослинної сировини, як куркума та насіння соняшника дозволить створити хліб житньо-пшеничний оздоровчого призначення з високими органолептичними, фізико-хімічними показниками якості, що знаходяться в межах значень, встановлених нормативною документацією. The use in the manufacture of cereal products such alternative vegetable raw materials like turmeric and sunflower seeds will create bread rye-wheat health-improving purposes with high organoleptic, physico-chemical parameters of quality, which are within the limits set normative documentation.Документ Використання білоквмісних напівфабрикатів із зеленої маси рослин у рецептурах кулінарних виробів(2018) Солодко, Лілія МиколаївнаПоказано, що введення білоквмісних напівфабрикатів із зеленої маси рослин до проектованих рецептур сприяє підвищенню біологічної цінності кулінарної продукції та надає додаткові функціональні властивості. Споживання розроблених комбінованих кулінарних виробів забезпечує добову потребу людини у вітаміні С — на 19,5...39,5%, β-каротині — на 28…67,6%, у кальцію — на 10,1...23,9%, у флавоноїдах — на 32,6...56,3% та білках у середньому на 27,6...46,5%. Досліджені органолептичні та фізико-хімічні показники розробленої продукції підтверджують доцільність використання білкових напівфабрикатів із зеленої маси сільськогосподарських і дикорослих рослин — цукрового буряка, портулаку городнього, черемші в рецептурах комбінованих кулінарних виробів. It has been shown that the introduction of proteincontaining semi-products from the green mass of plants to the designed recipes contributes to the increase of the biological value of culinary products and provides additional functional properties. The consumption of the developed combined culinary products provide daily need of men in vitamin C — by 19.5...39,5%, β-carotene — by 28…67,6%, in calcium — by 10.1...23,9%, in flavonoids — by 32.6...56,3% and proteins in average by 27,6...46,5%. The results of researching of organoleptic, physical and chemical parameters of the developed products confirm the expediency of using protein semi-products from the green mass of agricultural and wild plants in the recipes of combined culinary products.Документ Використання фіто екстрактів для підвищення харчової цінності зерна(2019) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Солодко, Лілія Миколаївна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаОбґрунтовано доцільність застосування водних екстрактів рослин, які містять фітонциди, для інтенсифікації накопичення вітамінів у процесі пророщування зерна. Досліджено, що водні екстракти часнику, цибулі насіння кропу, а також череди та ромашки мають позитивний біохімічний фон для активізації метаболічних процесів у зерновому організмі, що сприяє інтенсифікації синтезу біологічно активних речовин, зокрема вітамінів-антиоксидантів, вітамінів групи В, вітаміноподібних речовин тощо. Фітоекстракт шавлії інгібує показники фізіологічної повноцінності зерна. Доведено, що використання екстрактів часнику, цибулі та насіння кропу сприяє пригніченню росту мікроорганізмів у процесі пророщування зерна.Документ Використання штучних живильних середовищ для отримання високомінералізованих харчових матеріалів(2006) Сімахіна, Галина Олександрівна; Штанько, Олег Анатолійович; Солодко, Лілія МиколаївнаНа основі літературних та власних експериментальних даних виявили перспективність використання для пророщування насіння координаційних сполук макро- та мікроелементів з природними метаболітами – вітамінами, амінокислотами, пептидами. З’ясовано, що найбільш міцні комплекси з досліджуваними металами утворюють амінокислоти, особливо за наявності в них реакційноздатних груп з негативним зарядом у бічних ланцюгах, тобто гістидин, цистин, цистеїн. Based on literature and own experimental data showed promising use for seed germination coordination compounds of macro-and micronutrients to natural metabolites - vitamins, amino acids, peptides. It was found that the most stable complexes with the studied metals form amino acids, especially if they have reactive groups with a negative charge in the side chain, ie, histidine, cystine, cysteine.Документ Вплив гідротермічного оброблення на вітамінний комплекс зерна тритикале(2019) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Солодко, Лілія Миколаївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаДосліджено основні показники якості зерна тритикале сортів вітчизняної селекції. Науково обгрунтовано режим гідротермічного оброблення зерна тритикале – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год. Процес передбачає три послідовних цикли зволоження та відволожування зерна. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст водорозчинних та жиророзчинних вітамінів у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази, кількість вітаміну С збільшується у 2 – 3 рази, рутину – у 2 - 2,5 рази, значно зростає вміст токоферолів.Документ Дослідження надземної частини буряків як джерела харчового протеїну(2014) Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаУ статті наведено результати експериментальних досліджень білкового складу надземної частини буряків і показано перспективи її використання як джерела харчового протеїну. The article represents the results of experimental researches on amino-acid compound of overground part of beets and shows the perspectives of its usage as a source of food protein. The fractional composition of proteins has been studied. It has been elucidated that such proteins contain mostly water-soluble and salt-soluble factions. This characteristic promotes their better balance on amino-acid compound.Документ Зелена маса буряків як ефективний протеїновмісний збагачувач харчових продуктів(2013) Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаТрансформація вітчизняної економіки на інноваційну модель розвитку в галузі харчових технологій, яка забезпечувала б високу якість продукції при одночасній економії витрат, підвищенні ефективності та рентабельності виробництва, потребує активного впровадження результатів наукових досліджень та розробок.Документ Зелена маса рослин з точки зору якості та безпеки для використання в харчових технологіях(2015) Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаДокумент Круп’яний кулінарний виріб (Патент на винахід № 114984)(2017) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаВинахід стосується круп'яного кулінарного виробу, що містить крупу гречану, воду, яйця, сир кисломолочний, маргарин, сухарі пшеничні, сметану, причому виріб додатково містить білоквмісний напівфабрикат із зеленої маси цукрового буряку та черемші, сіль та спеції. The invention relates to a cereal culinary product, comprising buckwheat, water, eggs, sour milk cheese, margarine, wheat crackers, sour cream, and the product further comprises a of protein-containing semi-products from the green mass of sugar beet and ramsons, salt and spices.Документ М'ясо-рослинний кулінарний виріб (Патент на винахід № 116930)(2018) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаМ'ясо-рослинний кулінарний виріб містить капусту свіжу, яловичину (котлетне м'ясо), крупу рисову, цибулю, маргарин столовий. Додатково містить білоквмісний напівфабрикат із зеленої маси цукрового буряку, портулаку та черемші, воду для відновлення, сіль харчову, перець чорний мелений. Meat and vegetable culinary product contain fresh cabbage, beef (cutlet meat), onion, margarine tableware. Also supplements contain protein-containing semi-finished products of green mass of sugar beet, purslane and ramsons, water for recovery, food salt, black pepper milled.Документ М'ясо-рослинний кулінарний виріб (Патент на винахід № 117722)(2018) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаМ'ясо-рослинний кулінарний виріб містить подрібнене м'ясо (котлетне м'ясо), цибулю, сіль харчову, перець чорний мелений та сухарі для панірування. Додатково містить білоквмісний напівфабрикат із зеленої маси цукрового буряку, портулаку та черемші, воду для відновлення. Meat and vegetable culinary product contain crushed meat (cutlet meat), onion, food salt, black pepper milled and crackers for panning. Also supplements contain protein-containing semi-finished products of green mass of sugar beet, purslane and ramsons, water for recovery.Документ М'ясо-рослинні кулінарні вироби (патент на корисну модель № 123419)(2018) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаМ'ясо-рослинні кулінарні вироби містять подрібнене м'ясо (котлетне м'ясо), цибулю і добавку, а для панірування - сухарі. Як добавки містять білоквмісний напівфабрикат із зеленої маси цукрового буряку, портулаку та черемші, воду для відновлення, сіль харчову, перець чорний мелений. Meat and vegetable culinary products contain crushed meat (cutlet meat), onion and an additive, and for panning - crackers. As supplements contain protein-containing semi-finished products of green mass of sugar beet, purslane and ramsons, water for recovery, food salt, black pepper milled.Документ Отримання натуральних барвників із зеленої маси рослин для ресторанної продукції(2013) Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаДешевим і досить розповсюдженим джерелом хлорофільних барвників може стати зелена маса буряків - цукрових, столових, кормових. Аналіз вітамінного складу і наявність широкого спектру інших біологічно активних речовин у зеленому листі буряків дає підстави віднести їх до групи високовітамінних природних джерел. Cheap and very common source hlorofilnyh dyes can be a green mass beet - sugar, table, feed. Analysis of vitamins and availability of a wide range of other biologically active substances in the green leaves of beets gives reason to assign them to groups vysokovitaminnyh natural sources.Документ Отримання натуральних барвників із нетрадиційної сировини(2014) Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаЗміни смаків споживачів, демографічна ситуація й технологічний прогрес у харчовій промисловості привели до росту ринку барвників. Найбільш значний він у сегменті барвників натурального походження завдяки успіхам у сфері поліпшення їхньої стабільності, а також тому, що виробники змушенвраховувати швидко поширювану думку споживачів, що «натуральне і є найкращим. Changes in consumer tastes, demographics and technological advances in the food industry have led to market growth dyes. He most significant segment of dyes of natural origin due to advances in improving their stability, and that manufacturers zmushenvrahovuvaty quickly disseminated according to consumers that "natural is the best.Документ Оцінка впливу механоактивування на підвищення біодоступності компонентів протеїновмісних напівфабрикатів(2015) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті наведено результати експериментальних досліджень впливу способу подрібнення висушених білоквмісних напівфабрикатів із надземної маси рослин на ступінь біодоступності їх компонентів. З'ясовано, що оброблення рослинних матеріалів у дезінтеграторі, яке супроводжується ефектами механоактивування, надає можливість підвищити біологічну цінність продукту, максимально перевести біологічно активні речовини (БАР) у вільну форму, а отже, підвищити їх біодоступність і, відповідно, посилити оздоровчі ефекти. The article represents the results of experimental researches of influence of grinding methods of dried protein-containing semi products from overground part of the plants on the grade of bioavailability of their components. It was found that the processing of plant materials in a disintegrator, accompanied with mechanical activation effects, enables to increase the biological value of a product and maximally transform the biologically active substances (BAS) into a free form, and thus to improve their bioavailability and consequently to enhance the curative effects.Документ Перспективи використання черемші для отримання білковмісних концентратів(2013) Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаДано оцінку харчової та біологічної цінності черемші, на підставі чого зроблено висновок про доцільність її використання при виробництві продуктів з підвищеним вмістом білку. There was given an estimation of nutritional and biological value of ramset. This has become a basis for a conclusion about the expedience of its usage in production of foodstuffs with increased content of proteins.