Перегляд за Автор "Чорний, Валентин Миколайович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 58
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз дисперсного стану рослинної сировини зернового походження(2015) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія Володимирівна; Ляшко, Галина Василівна; Рибачок, Альбіна Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаПредставлено результати досліджень дисперсного аналізу рослинної сировини зернового походження. На підставі отриманих даних побудовано диференціальні та інтегральні криві дисперсного складу сировини зернового походження різного помелу. Results of the research of dispersed analysis of plant material grain origin. Based on these data constructed differential and integral curves of particulate materials of different origin grain milling.Документ Апроксимація якісних показників екстрактів із бурштину(2021) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаОтримані результати можна використовувати при визначенні показників спиртових екстрактів з бурштину в межах лабораторних досліджень або в технологічному процесі отримання таких екстрактів. The obtained results can be used in determining the performance of alcoholic extracts of amber in laboratory studies or in the technological process of obtaining such extracts.Документ Визначення оптимальних параметрів настоювання плодів журавлини(2018) Овакімян, Лаура Арменівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаВ роботі було досліджено процес настоювання плодів журавлини. Разом з тим, проаналізовано вміст вітаміну С в настоянках в залежності від тривалості, температури та гідромодуля. Встановлено оптимальні режими настоювання, які можуть бути рекомендовані для застосування при виробництві настоїв: температура 35 ºС, гідромодуль 12, тривалість 75хв. In this work, the process of infusing cranberries was investigated. However, the content of vitamin C in infusions is analyzed, depending on the duration, temperature and hydromodule. The optimal modes of infusion are established, which can be recommended for use in the manufacture of infusions: temperature 35 ºС, hydromodule 12, duration 75 minutes.Документ Використання віртуальних лабораторій при вивченні процесів і апаратів харчових виробництв(2016) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас ГригоровичВ роботі проведено обгрунтування застосування комп'ютерних технологій в навчальному процесі. Винесені пропозиції щодо вдосконалення проведення лабораторного практикуму шляхом використання віртуальних лабораторних робіт. In the work the justification of application of computer technologies in the educational process has been carried out. Made a proposal for the improvement of laboratory workshop by using virtual labs.Документ Використання попереднього бланшування сировини в процесі екстрагування(2017) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас ГригоровичМетою дослідницької роботи було порівняння ефективності вилучення цільових компонентів під час екстрагування рослинної сировини із передбаченням парової обробки матеріалу перед його переробкою. Відомо, що вплив гострої пари несе структурно-механічні зміни колоїдних капілярно-пористих тіл, які можуть вдало використовуватися для інтенсифікації процесів масоперенесення. Для проведення експериментів взято цвіт кінського каштану, як фармацевтично цінна сировина для виробництва і використання екстрактів з неї. В роботі наведена коротка характеристика сировини. В якості екстрагентів обрано два різнополярні розчинники для повнішого аналізу проходження процесу. Параметри пропарювання та екстрагування фіксовані, щоб отримати точну можливість порівняння ефективності застосування парообробки. Для визначення ефективності попередньої обробки, результати експериментів порівнювалися із значеннями отриманими від контрольних зразків. Бланшування проводилось в лабораторному пропарнику, екстрагування здійснювалося з внесенням низькочастотних коливань за допомогою вібростенда, використання яких відоме своєю високою ефективністю. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в екстракті, що визначався рефрактометричним методом. Отримано результати експериментів, які підтверджують доцільність проведення попереднього бланшування сировини перед екстрагуванням, яке значною мірою пришвидшує процес. За цими результатами побудовані графіки залежностей з кривими експоненціального типу. Розглянуто теоретичне обґрунтування підвищення масопередачі завдяки попередній підготовці матеріалу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із цвіту кінського каштану менше аніж вихід речовин, які розчинялися спиртом за тих самих умов. Отримані результати можуть бути використані для інтенсифікації масообмінних процесів, зміни апаратурно-технологічного оформлення виробництва екстрактів, подальших глибших наукових досліджень застосування попередньої обробки сировини.Документ Вплив вологості зерна пшениці на індекс лущення(2019) Харченко, Євген Іванович; Чорний, Валентин МиколайовичНаведено результати дослідження впливу вологості зерна пшениці різної крупності на індекс лущення. Вказано показники якості пшениці різних фракцій, описано методику дослідження. Показано, що зі збільшенням вологості пшениці, індекс лущення лінійно зменшується. The results of the study of the influence of moisture content of wheat of different sizes on the peeling index are presented. Indicated indicators of the quality of wheat of different fractions, described the research methodology. It is shown that with an increase in wheat moisture, the peeling index decreases linearly.Документ Вплив вологості насіння гороху на ефективність його лущення(2019) Чорний, Валентин Миколайович; Харченко, Євген ІвановичВ роботі показано, що зі збільшенням вологості насіння гороху незалежно від крупності насіння гороху ефективність процесу лінійно збільшується. Для крупної фракції ефективність лущення більша ніж для дрібної, що є результатом меншого опору процесу стирання в лущильнику. In the work it is shown that with the increase in the moisture content of seeds of peas, irrespective of the size of seeds of peas, the efficiency of the process is linearly increased. For a large fraction, the dehulling efficiency is greater than for the small one, which is the result of less resistance to the erosion process in the dehulling machine.Документ Вплив навантаження на ефективність лущення ячменю(2018) Чорний, Валентин Миколайович; Харченко, Євген ІвановичВ роботі вказано, що індекс лущення ячменю залежить від навантаження на лущильну машину. Встановлено, що крупніші зерна ячменю лущаться з меншими значеннями індекса лущення ніж дрібні. За однакової вологості зерна його крупності та обертанні робочого органу лущильної машини, процес лущення відбувається переважно однаково, хоча і присутні деякі відмінності, а саме при збільшенні тривалості лущення індекс лущення зростає непропорційно коефіцієнту завантаження робочої камери лущильної машини. Нахил кривої відносно осі абсцис дещо збільшується. The paper indicated that the index dehulling barley depends on the load on the dehulling machine. It has been established that larger grain of barley is dehulled off with smaller values of the dehull index than small ones. At equal humidity of the grain of its size and rotation of the working body of the dehulling machine, the dehulling process occurs essentially the same, although some differences are present, namely, when the dehulling time increases, the dehulling index grows disproportionately with the loading coefficient of the working chamber of the dehulling machine.Документ Вплив навантаження, крупності та вологості зерна ячменю на ефективність його лущення(2017) Чорний, Валентин Миколайович; Харченко, Євген ІвановичНаведено результати досліджень впливу навантаження, крупності зерна та тривалості процесу на ефективність лущення за різної вологості ячменю у лабораторному голендрі. Показано нелінійну залежність ефективності лущення за вказаних факторів. The results of the study of the influence of load, grain size and duration of the process on the peeling efficiency at different moisture content of barley in a laboratory peeler are presented. Shown is a nonlinear dependence of the peeling efficiency under the indicated factors.Документ Встановлення локальних швидкостей пульсуючих потоків при віброекстрагуванні(Встановлення локальних швидкостей пульсуючих потоків при віброекстрагуванні / В. Л. Зав’ялов, Т. Г. Мисюра, Н. В. Попова, Ю. В. Запорожець, В. М. Чорний // Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі : програма та тези матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, 24 листопада 2020 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2020. – С. 74–75., 2020) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин МиколайовичВстановлена афінність закономірностей гідродинаміки стаціонарного затопленого струменя, визначені основні критерії масштабування віброекстракторів (модифікований критерій гомохронності; кількість комірок із зонами ідеального перемішування; час релаксації та тривалість екстрагування; симплекси геометричної подібності транспортувальних елементів; коефіцієнт швидкості протитечійного розділення фаз; функціональна просторова характеристика поширення турбулентного пульсуючого струменя; питома витрата енергії на процес). The affinity of the laws of hydrodynamics of a stationary flooded jet is established, the main scaling criteria of vibroextractors are determined (modified criterion of homochrony; number of cells with zones of ideal mixing; relaxation time and extraction duration; simplexes of geometric similarity of transporting elements; specific energy consumption for the process).Документ Вібраційні екстрактори періодичної дії та перспективи їх промислового використання(2019) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичВиконано огляд існуючих віброекстракторів, що дозволяє систематизувати їх. Аналіз сучасного стану віброекстракційного обладнання дає можливість передбачати шляхи підвищення ефективності конструкцій екстракторів з урахуванням потреб промисловості. Разом з тим, слід зазначити, що широке використання віброекстракторів в різних галузях харчової, фармацевтичної і хімічної промисловості стримується складністю гідродинаміки і недостатньою вивченістю їх масообмінних характеристик, що ускладнює конструювання і масштабування нових апаратів. The review of existing vibration expeditors is made, which allows to systematize them. The analysis of the current state of vibroextraction equipment enables to predict ways to increase the efficiency of the structures of extractors, taking into account the needs of industry. At the same time, it should be noted that the widespread use of vibroextractors in various fields of the food, pharmaceutical and chemical industries is hampered by the complexity of hydrodynamics and the lack of knowledge of their mass transfer characteristics, which complicates the design and scale of new devices.Документ Віброекстрактор періодичної дії (Патент на корисну модель № 143983)(Патент на корисну модель № 143983 UA, МПК B01D 11/02 (2006.01) Віброекстрактор періодичної дії з жорстким контейнером / Зав'ялов В. Л., Мисюра Т. Г., Попова Н. В., Чорний В. М. : заявник Національний університет харчових технологій. – № u 202001227 ; заявл. 25.02.2020 ; опубл. 25.08.2020, Бюл. № 16, 2020 р., 2020) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Чорний, Валентин МиколайовичВіброекстрактор періодичної дії, що містить циліндричний корпус з кришкою та віброприводом, з'єднаним через вібруючий шток з проникним для екстрагенту гнучким контейнером, та штуцери введення екстрагенту і виведення екстракту, який відрізняється тим, що контейнер виконано у вигляді суцільної проникної для екстрагенту поверхні, закріпленої на верхньому фланці із вібруючим штоком.Документ Віброекстрактор періодичної дії з жорстким контейнером (Патент на корисну модель № 143982)(Патент 143982 UA, МПК B01D 11/02 (2006) Віброекстрактор періодичної дії з жорстким контейнером / Зав'ялов В. Л., Мисюра Т. Г., Попова Н. В., Чорний В. М. : заявник Національний університет харчових технологій. — № u202001226 ; заявл. 25.02.2020 ; опубл. 225.08.2020, Бюл.№ 16 р., 2020) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Чорний, Валентин МиколайовичВіброекстрактор періодичної дії з жорстким контейнером, що містить циліндричний корпус з 55 кришкою та віброприводом, з'єднаним через вібруючий шток з проникним для екстрагенту контейнером, та штуцерами введення екстрагенту і відведення екстракту, який відрізняється тим, що контейнер виготовлено із суцільного жорсткого матеріалу. Vibratory extractor of periodic action with a rigid container containing a cylindrical body with 55 cover and vibrating actuator connected via vibrating rod to extractant permeable container, and fittings for the introduction of the extractant and the removal of the extract, which is different the fact that the container is made of solid rigid material.Документ Віброекстрактор періодичної дії з надвисокочастотною камерою (Патент на корисну модель № 146699)(2021) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичВіброекстрактор періодичної дії з надвисокочастотною камерою, що містить циліндричний корпус з кришкою та віброприводом, з'єднаним через вібруючий шток з проникним для екстрагента та надвисокочастотних хвиль гнучким контейнером, та штуцерами введення екстрагента і відведення екстракту, який відрізняється тим, що корпус складається із двох секцій, розділених проникною для контейнера гнучкою перегородкою, верхня секція якого обладнана магнітроном для надвисокочастотної обробки сировини. Batch vibrating extractor with ultra-high frequency chamber, comprising a cylindrical body with a lid and a vibrating actuator connected via a vibrating rod to a flexible container permeable to extractant and ultra-high frequency waves, and fittings for introducing the extractant and extracting the extract. , separated by a flexible partition permeable to the container, the upper section of which is equipped with a magnetron for ultra-high frequency processing of raw materials.Документ Віброекстрактор періодичної дії з НВЧ камерою (Патент на корисну модель № 146700)(2021) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичВіброекстрактор періодичної дії з надвисокочастотною камерою містить циліндричний корпус з кришкою та віброприводом, з'єднаним через вібруючий шток з проникним для екстрагента та надвисокочастотних хвиль контейнером, який виготовлено із суцільного жорсткого матеріалу, та штуцерами введення екстрагента і відведення екстракту, який відрізняється тим, що корпус складається із двох секцій, розділених проникною для контейнера гнучкою перегородкою, верхня секція якого обладнана магнітроном для надвисокочастотної обробки сировини. The intermittent vibrating extractor with ultra-high frequency chamber comprises a cylindrical body with a lid and a vibrating actuator connected via a vibrating rod to a container permeable to extractant and ultra-high frequency, made of solid rigid material, and extractor inserts. consists of two sections separated by a flexible partition permeable to the container, the upper section of which is equipped with a magnetron for ultra-high frequency processing of raw materials.Документ Дослід системи приводів віброекстракційного обладнання(2016) Чорний, Валентин Миколайович; Бодров, Віктор СеменовичВиконані пошукові класифікаційні дослідження, що дозволяють оптимізувати методи та способи використання вібраційних приводів. В роботі приведена класифікація віброприводів за видом енергії, рушійною силою, конструкцією, типу приводу, виду регулювання, характеру регулювання, форми коливань, виду вібрації. Performed search classification studies, which allow to optimize methods and techniques of using vibration drives. In the work is given the classification of vibration drives by type of energy, driving force, design, type of drive, type of regulation, nature of regulation, shape of oscillations, type of vibration.Документ Дослідження впливу режимних параметрів безперервного віброекстрагування із рослинної сировини на зовнішній масообмін(2019) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин МиколайовичВстановлено, що для інтенсифікації зовнішнього масоперенесення слід вважати оптимальною частоту коливань до 4 Гц при амплітудах вібротранспортувальної системи до 15·10-3 м. It was established that for the intensification of external mass transfer, the optimal frequency of oscillations up to 4 Hz should be considered with amplitudes of the vibration transport system up to 15·10-3 m.Документ Дослідження гідродинаміки віброекстрактора з протитечійним розділенням фаз(2022) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин МиколайовичСтавилась задача дослідити гідродинамічні особливості роботи віброекстрактора безперервної дії та розробити математичну модель розповсюдження пульсуючих струменів, генерованих конструктивними елементами віброперемішувальних пристроїв.Документ Дослідження енерговитрат при безперервному віброекстрагуванні із рослинної сировини(2023) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Чорний, Валентин МиколайовичКонструювання та оптимізація режимних параметрів віброекстракторів безперервної дії потребує обґрунтування впливу низькочастотних механічних коливань, генерованих привідною системою, на витрати енергії та встановлення закономірностей її зміни від конструктивних та режимних параметрів апарата. Дослідження виконувались на пілотному віброекстракторі безперервної дії, за схемою. Апарат має вертикальний корпус діаметром 0,3 м, висотою 1,5 м, з пристроями введення та виведення фаз. В робочому об’ємі апарата встановлено механічну врівноважену систему з двох штоків із закріпленими на них транспортувальних вібруючих тарілок.Документ Дослідження кінетики екстрагування розчинних речовин з рослинної сировини та математичний опис процесу(2019) Подолянчук, Валентин Леонідович; Чорний, Валентин Миколайович; Бондарук, Валерія; Стефанюк, Богдан; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас ГригоровичОтримані результати свідчать про більшу інтенсивність зовнішнього масообміну на користь перколятора, в якому створюються умови відносного руху фаз. Цей факт підтверджує теорію оновлення поверхні контакту фаз за рахунок створення відповідних умов конвективної дифузії Тобто вирішальну роль в процесі масопередачі відіграє не загальна, а заново утворена поверхня контакту фаз. Отримана математична модель перевірена на адекватність. The obtained results indicate a greater intensity of external mass transfer in favor of a percolator, which creates conditions for relative phase movement. This fact confirms the theory of updating the contact surface of phases due to the creation of appropriate conditions for convective diffusion. That is, the crucial role in the mass transfer process plays is not the general, but the newly formed phase of contact of the phase. The obtained mathematical model is tested for adequacy.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »