Перегляд за Ключові слова "adaptation"
Зараз показуємо 1 - 20 з 36
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ The Reaserch of Dry Chicken Manure Methanogenesis Stability(2019) Shapovalov, Yevhenii; Salyuk, Anatoly; Kotynskyy, Andriy; Tarasenko, RomanThe studies were conducted in batch mode in thirteen repetitions at humidity of 78, 80, 82 and 84%. The coefficient of variation of methane production varied from 14.84% to 35.17% in a mesophilic mode and from 14.4% to 78.21% in a thermophilic mode, which means high instability of the process. The moisture content had a much greater effect on the stability of the process in thermophilic conditions than in mesophilic ones.Документ Автоматизована енергозберігаюча система керування виробництвом у промисловому пташнику(2012) Русиняк, Михайло ОмельяновичДисертація спрямована на вирішення актуальної наукової і технічної проблеми автоматизації управління виробництва яєць у промисловому пташнику. На підставі аналізу процесів енергоспоживання обґрунтовано напрями енергозбереження та підвищення ефективності у технологічних процесах виробництва яєць з використанням автоматизованої системи керування мікрокліматом промислового пташника. Розроблено адаптивну математичну модель процесу виробництва яєць. В дисертації розглянуті питання підвищення ефективності виробництва за рахунок встановлення оптимальних параметрів мікроклімату. Розроблено алгоритм управління та апаратний склад програмно- технічного комплексу, на основі об’єктно-орієнтованих інформаційних технологій. Проведені лабораторно - виробничі випробовування системи показали її працездатність, а розрахунковий термін окупності капітальних вкладень складає 4 місяці.Документ Адаптаційна система інтегрованих маркетингових комунікацій (АС ІМК)(2011) Соломянюк, Наталія Миколаївна; Молдаховська, Ю. В.Розглянуто основи формування гнучкої структури маркетингових комунікацій, розкрито поняття адаптаційної системи інтегрованих маркетингових комунікацій, як механізму взаємодії підприємства із зовнішнім середовищем та споживачами. The basics of forming a flexible structure marketing communications disclosed concept adapted system of integrated marketing communications company as a mechanism of interaction with the environment and consumers.Документ Адаптація закладів ресторанного господарства до умов сьогодення(2023) Собін, Олексій ВладиславовичАдаптація ресторанного бізнесу до нинішніх умов є надзвичайно актуальною, оскільки вона висвітлює, як Підприємства можуть реагувати та пристосовуватися до Неочікуваних викликів. Виклики змусили ресторани переорієнтувати свої бізнес-моделі та впровадити нові стратегії, щоб вижити. Завдяки цьому вони Змогли продовжити роботу, надаючи пріоритет здоров'ю. та безпеці своїх клієнтів і персоналу . Ці адаптації також дають уявлення та ідеї для інших підприємств, які зіткнуться з подібними викликами або перебоями в майбутньому. Актуальність адаптації Ресторанного бізнесу до сучасних умов виходить за межі самої ресторанної індустрії. Today, the tourism and hospitality sector is one of the most important areas for achieving the Sustainable Development Goals (SDGs). The hospitality industry is considered a leading sector in both developed and developing countries. In particular, the United Nations Conference on Sustainable Development, also known as Rio+20, recognizes tourism and hospitality as vital sectors that can make a significant contribution to sustainable development. They play a crucial role in creating employment, alleviating poverty, promoting gender equality, and fostering peaceful relations worldwide, which are highly relevant issues today. The hotel and restaurant business is an integral part of the tourism industry, which aims to fulfill people's travel and leisure needs by providing accommodation, dining, transportation, and tour services.Документ Адаптація підприємства до змін факторів зовнішнього середовища(2020) Кравченко, Наталія ОлександрівнаДокумент Влияние адаптации дрожей к пониженному рН среды на их метаболизм при сбраживании мелассного сусла(1986) Олийничук, Сергей Тимофеевич; Левандовский, Леонид Викторович; Коваленко, А. Д.; Островская, Т. В.; Шевцова, Л. В.; Бабюк, Н. А.Адаптированные к низкому рН среды дрожжи обладают более экономичным механизмом метаболической регуляции при сбраживании мелассного сусла: повышается виход спирта и дрожжевой биомассы.Документ Динамічне формування фрагментів вивчення дисципліни(2010) Бобрівник, Катерина Євгенівна; Поворознюк, Назар ІвановичДокумент Економічне обґрунтування поняття адаптації підприємства(2016) Іванюта, Тетяна Миколаївна; Берсенева, Ганна ОлександрівнаВ даній статті розглянуто основні підходи до визначення сутності понять «адаптація» та «адаптація підприємства». Проаналізовано праці науковців та практиків відносно цих понять та сформовано власне бачення трактування «адаптації підприємства». In this article was considered general approaches to definition the concepts of "adaptation" and "adaptation of the enterprise". Had been analyzed scientists and practitioners theses about these concepts and formed our own vision of "adaptation of the enterprise" interpretation.Документ Економічний механізм адаптації підприємства до конкурентного середовища(2020) Левченко, Юлія Григорівна; Гаврикова, Аліна ВладиславівнаСучасні умови господарювання вітчизняних підприємств характеризуються нестабільністю зовнішнього середовища, великим рівнем конкуренції, частою зміною вподобань споживачів, нестабільністю економічного та політичного середовища, що здійснює негативний вплив на ефективність господарської діяльності всіх суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, організаційно-правової форми, розміру та виду діяльності. Динамічність зовнішнього середовища функціонування підприємств вимагає швидкого реагування на його зміни, особливого значення набуває забезпечення належного рівня конкурентоспроможності, тобто ефективної адаптації до конкурентного середовища. Загострення конкурентної боротьби є характерним для всіх галузей та напрямків діяльності, адже сьогодні економіка характеризується фінансовими кризовими явищами не лише на рівні держави, але й на світовому рівні, що загострює боротьбу на ринку. Проблема економічного механізму адаптації підприємств до конкурентного середовища обмовлена необхідністю постійного пошуку резервів мінімізації витрат, оптимізації не лише виробничих, але й управлінських процесів на підприємствах. Дослідження економічного механізму адаптації підприємств до конкурентного середовища показали необхідність активного впровадження інформаційних технологій в діяльність підприємств. Modern economic conditions of domestic enterprises are characterized by instability of the external environment, high level of competition, frequent changes in consumer preferences, instability of economic and political environment, which has a negative impact on economic efficiency of all economic entities regardless of ownership, organizational form, size and size. type of activity. The dynamism of the external environment of enterprises requires a rapid response to its changes, of particular importance is to ensure the appropriate level of competitiveness, that is effective adaptation to the competitive environment. The intensification of competition is characteristic of all industries and activities, because today the economy is characterized by financial crises not only at the state level but also at the global level, which exacerbates the struggle in the market. The problem of the economic mechanism of adaptation of the enterprises to the competitive environment is caused by necessity of constant search of reserves of minimization of expenses, optimization not only of production, but also administrative processes at the enterprises. Studies of the economic mechanism of adaptation of enterprises to the competitive environment have shown the need for active implementation of information technology in the activities of enterprises.Документ Загальні засади гармонізації національного законодавства із законодавством Європейського Союзу(2023) Задніпряна‐Корінна, Мар'яна Юріївна; Корінний, Сергій ОлександровичTo date, the development of the legal system of Ukraine is conditioned by complex external and internal factors, including the need to revise the legislation system and harmonize the legislation of Ukraine with the legislation system of the European Union, ensure effective legal mechanisms for the protection of human rights and freedoms, guarantees of judicial protection of violated rights and compensation for damages to victims persons acquire priority importance. The legal foundations of the harmonization of Ukrainian legislation with the legislation of the European Union were laid in the 90s of the 20th century. Requirements for the harmonization of Ukrainian legislation with the legislation of the European Union have been enshrined in national legislation since 1996, which is connected with the conclusion of the Interim Agreement between Ukraine and the European Communities on trade and trade cooperation. The use of special methods of harmonization with the aim of bringing Ukrainian legislation to the requirements of the European Union is becoming more and more relevant. The choice of the main method of harmonization is based on the experience of a number of European countries that carried out comprehensive harmonization of legislation before becoming a member of the European Union. Quite often, the term "adaptation" is used as close to harmonization. According to the official documents of Ukraine, adaptation means bringing the laws of Ukraine and other normative legal acts into compliance with the acquis communautaire. Adaptation is an integral part of legal integration, which is interpreted as the adaptation of certain phenomena to the environment, conditions of existence, or can manifest as a change in their form, content under the influence of external or internal factors. harmonization of Ukrainian legislation has positive aspects that contribute to the country's development and strengthening its position in the European arena. For example, integration with European structures. The harmonization of the legislation of Ukraine with the legal norms of the European Union is an important step towards the integration of Ukraine into the European space. This helps to improve cooperation with EU countries, simplifies trade, attracting foreign investments and ensures mutual recognition of the rights and responsibilities of citizens. Harmonization of legislation helps to create a favorable investment climate, improve the quality of legislation and other important factors for the functioning of a modernized society. Harmonization as a special method used for the transformation of legislation, legal norms, principles with the aim of assimilation, establishment of requirements common to the legal system of the European Union to various subjects of legal relations, and used as a tool for implementing national policy in the field of harmonization, is applied by a specially authorized by the central body of executive power (as a rule, the Ministry of Justice). A special authorized body in the field of harmonization is a central-level executive authority whose function is to participate in the development of the harmonization policy (a component of the European integration policy), coordinate the implementation of programs for its implementation, and monitor the results of implementation. The effective use of means of the method of harmonization in the analyzed field should take into account the positive European experience of the implemented reformsДокумент Зміни бізнес-процесів як підприємницька адаптація на виклики споживачів(2013) Стахурська, Світлана АнтонівнаОбґрунтовується використання "стратегічної сітки змін процесу" для здійснення змін бізнес-процесів як підприємницької адаптації на виклики споживачів.Документ Методичні підходи при створенні адаптивних сортів пшениці озимої в умовах Лісостепу України(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Кириленко, Віктор Володимирович; Коломієць, Леонід АндрійовичПри створенні нових сортів пшениці озимої використовуються різні методи селекції: гібридизація, індукований мутагенез та внутрішньосортові добори. Застосування штучних комплексних інфекційних фонів патогенів безпосередньо на селекційному матеріалі дозволяє відбирати форми з груповою стійкістю проти хвороб. Наявність стрес-факторів у період зимівлі сприяє добору зимостійких трансгресивних форм, які служать родоначальниками нових сортів. Метод термічного мутагенезу базується на основі використання сортів ярої пшениці, які або висіваються під зиму, або піддаються довготривалій (90−120 днів) яровизації. Внутрішньосортовий добір нетипових для основного складу біотипів серед гетерогенних форм – цінний вихідний матеріал для створення нових сортів пшениці озимої. Development of new varieties of winter wheat causes the use of different selection methods: hybridization, induced mutagenesis and intravarietal selection. Application of artificial complex infectious backgrounds of pathogens directly on breeding material allows to select a form with group resistance to diseases. The presence of stress factors during wintering helps to select winter-hardy transgressive forms that became the progenitor of new varieties. Method of thermal mutagenesis is based on the use of spring wheat varieties that are either planted under winter, or subjected to prolonged (90-120 days) vernalization. Intravarietal selection of unusual biotypes for the basic structure among heterogeneous forms provides valuable initial material for the creation of new varieties of winter wheat.Документ Механізми нейтралізації економічних та фінансових ризиків підприємства(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Дух, Володимир МихайловичУ статті обгрунтовано, що в результаті багаторічних досліджень з проблем економічних ризиків та аналізу різних видів стійкості функціонування підприємств встановлено, що методологічна сфера вирішення завдань обліку факторів ризику в діяльності підприємств перетинається з областю завдань підвищення стійкості їхнього ефективного функціонування як відкритих систем. Розкрито екстенсивні та інтенсивні характеристики підприємства, як відкритої соціально-економічної системи, що визначають рівень її економічної ризикостійкості. Визначено економічну ризикостійкість, як систему факторів, що характеризують особливості зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства. Визначено економічну ризикостійкість, як систему факторів, що характеризують особливості зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства. Представлено сукупність механізмів, зовнішніх та внутрішніх, нейтралізації ризиків підприємства.Документ Напівбезперервне метанове бродіння курячого посліду в термофільному режимі(2015) Салюк, Анатолій Іванович; Жадан, Сергій Олександрович; Шаповалов, Євгеній БорисовичУ статті наведено результати дослідження метанового бродіння курячого посліду. Дослідження проводили у реакторі з корисним об’ємом 3 л, що працював у напівбезперервному режимі. Час обороту реактора становив 10 діб, а вміст сухих речовин у субстраті — 10 %. Температура підтримувалась на рівні 50 °С. Вміст реактора перемішувався за допомогою механічної мішалки з частотою обертання 38,4 об/хв протягом 15 хв кожну годину. Метанове бродіння проходило при середньому рН 8,1, концентрації амонійного азоту — 3880 мг/л та вільного аміаку — 1035 мг/л. У результаті пристосування мікробної популяції до високої концентрації амонійного азоту було досягнуто вироб- ництво 2,62 л/л (262 мл/г СР) біогазу з вмістом метану 58 %.The article presents the results of a study of methane fermentation of chicken residue. The studies were carried out in a reactor with a useful volume of 3 liters, which operated in a continuous mode. The reactor turnover time was 10 days and the solids content in the substrate was 10%. The temperature was maintained at 50 ° C. The contents of the reactor were stirred using a mechanical stirrer with a speed of 38.4 rpm for 15 min every hour. Methane fermentation was at an average pH of 8.1, ammonium nitrogen concentrations were 3880 mg / l and free ammonia was 1035 mg / l. As a result of the adaptation of the microbial population to a high concentration of ammonium nitrogen, biogas with a methane content of 58% was produced 2.62 l / l (262 ml / g CP).Документ Нові виклики перед харчовою промисловістю України в стратегії поліпшення національного здоров’я(2019) Сімахіна, Галина ОлександрівнаСучасна медицина однозначно стверджує, що здоров’я людини перебуває поза сферою впливу медицини і найбільшою мірою залежить від якості і структури харчування. Тому відповідальність за національне здоров’я покладається на харчову промисловість і її принципово нову галузь – індустрію здорового харчування. Метою даної роботи є узагальнення сучасних відомостей про роль харчових продуктів у забезпеченні високих стандартів здоров’я і якості життя населення України; формулювання основних завдань, які постали перед вітчизняною харчовою промисловістю відповідно до потреб створення продукції оздоровчого призначення, рекомендацій експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, з точки зору проблемно-орієнтованого підходу до втілення основних принципів харчування ХХІ століття: якість, ефективність, безпека.Документ Основні характеристики харчових продуктів для спецконтингентів(2020) Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаМетою даної роботи є узагальнення сучасних відомостей про особливості харчових продуктів і їхню роль у забезпеченні високих стандартів здоров’я і якості життя спецконтингентів відповідно до рекомендацій експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я з точки зору проблемно-орієнтованого підходу до втілення основних принципів харчування ХХІ століття: якість, ефективність, безпека. Необхідного рівня функціональних інгредієнтів у раціонах для спецконтингентів можна досягти лише комбінуванням харчових продуктів на м’ясній, молочній, зерновій основах, із використанням лікарської сировини. Тому харчові продукти для спецконтингентів повинні посісти статус спеціальних і отримати належну підтримку у їх виробництві та реалізації. The purpose of this work is to summarize current information about the features of food and their role in ensuring high standards of health and quality of life of special contingents in accordance with the recommendations of experts of the World Health Organization in terms of problem-oriented approach to implementing the basic principles of nutrition: quality, efficiency, security. The required level of functional ingredients in the diets for special contingents can be achieved only by combining foods on a meat, dairy, grain basis, using medicinal raw materials. Therefore, food products for special contingents should take the status of special and receive appropriate support in their production and sale.Документ Особливості формування і розвитку людського капіталу підприємств харчової промисловості(2011) Лисак, Володимир ЮрійовичНа нинішньому етапі спостерігається перехід до постіндустріальної стадії розвитку. Вона характеризується впровадженням інноваційних технологій, в систему формування і розвиту людського капіталу. В умовах науково-технічного прогресу та швидкої зміни знань, необхідно по-іншому сприймати роль людини в процесі виробництва, а також потрібно здійснити пошук шляхів, які би дозволили поліпшити їх використання на підприємствах харчової промисловості. At this stage, there is a shift to post-industrial stage of development. It is characterized by the introduction of innovative technologies in the formation and develop human capital. The scientific and technological progress and rapid changes in knowledge, it is necessary to take a different role of man in the production process, and the need to search for ways that would allow them to improve use in the food industry.Документ Перспективи адаптації національних господарств до евроінтеграційної системи(2015) Закревська, Людмила МиколаївнаДокумент Перспективні методологічні засади розвитку творчого потенціалу студентів(2005) Чередніченко, Галина Анатоліївна; Шапран, Людмила Юліївна; Куниця, Людмила ІванівнаСпрямованість процесу навчання на творчий розвиток особистості значною мірою наближає нас до вирішення проблем її адаптації у сучасному суспільстві. Автори статті дослідили методологічні засади розвитку творчого потенціалу студентів.Документ Представлення навчального матеріалу на основі нечіткої логіки(2008) Поворознюк, Назар Іванович; Бобрівник, Катерина ЄвгенівнаВ статті запропоновано підхід до побудови алгоритму вибору представлення фрагментів навчального матеріалу для корекції самостійного навчання на базі нечіткої логіки. Досліджено основні складові побудови динамічної моделі студента: знання, вміння, особисті переваги представлення навчального матеріалу.