Перегляд за Ключові слова "food production"
Зараз показуємо 1 - 20 з 64
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Automation of Evaporation Plants Using Energy-Saving Technologies(2016) Ladanyuk, Anatoly; Shkolna, Olena; Kyshenko, VasilThe article deals with methods and ways of energy saving automatic control of sugar factory evaporators based on modern control theory, including a number of approaches that can provide both basic tasks of finished-product output and saving of energy and material resources. A great importance of an evaporator plant is admitted not only in a technological complex, but also in a heating complex of a sugar factory as a supplier of secondary steam for other subsystems of technological complex, such as vacuum devices and various heaters, to ensure their proper functioning.Документ Food waste issue(2017) Horbenko, Oleksandr; Lukianets, HalynaДокумент Global issues in food technology(2019) Prosianko Yuliia; Starkova, OlesiaДокумент Improved design of the cutting-and-mixingmachine for production of semi-smoked sausages(2016) Pashchenko, BohdanIt has been shown that the design of a mince cutter with an installed mince vacuum system allows not only to improve its quality indicators, but also to replace two machines at sausage production enterprises - a vacuum cutter and a mince mixer.Документ Intelligent system technogical for monitoring of food processing industries(2013) Kyshenko, VasilSystem of technological monitoring was developed for food enterprises based on modem information technologies. The main applied functions of this system are: the analysis of input technological information, which includes problem of rejection abnormal results of measurements of different nature using neural networks; filtration of the measured data using wavelet transformation: recovery gaps in the data based on precedent and fractal analysis. Была разработана для предприятий пищевой промышленности система технологического мониторинга на основе современных информационных технологий. Основными прикладными функциями этой системы являются: анализ входной технологической информации, которая включает в себя проблему отторжения аномальных результатов измерений различной природы с использованием нейронных сетей; фильтрацию измеренных данных с использованием вейвлет-преобразование: восстановления пропуско в данных на основе прецедентов и фрактального анализа. Була розроблена для підприємств харчової промисловості система технологічного моніторингу на основі сучасних інформаційних технологій. Основними прикладними функціями цієї системи є: аналіз вхідних технологічної інформації , яка включає в себе проблему відторгнення аномальних результатів вимірювань різної природи з використанням нейронних мереж; фільтрацію виміряних даних з використанням вейвлет -перетворення : відновлення пропусків у даних на основі прецедентів і фрактального аналізу .Документ Prospects for the use secondary raw materials in acidophilic ice cream technology withing the framework of sustainable food production(2019) Mykhalevych, Artur; Sapigа, Victoria; Polishchuk, Galyna; Osmak (Fedchenko), TetianaFermented ice cream, in particular acidophilic, has a pleasant taste and aroma, as well as improves metabolic processes of the body and normalizes the activity of the gastrointestinal tract. Lactobacillus acidophilus, which is part of the acidophilic ice cream, has a high antagonistic activity in relation to a wide range of pathogenic and opportunistic bacteria, including staphylococci. Морозиво кисломолочне, зокрема ацидофільне, відрізняється приємним смаком і ароматом, а також покращує обмінні процеси організму та нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Ацидофільна паличка, що входить до складу ацидофільного морозива, володіє високою антагоністичною активністю по відношенню до широкого спектру патогенних і умовно-патогенних бактерій, включаючи стафілококи.Документ Risks of toxic environmental pollution from military operations(2023) Melnyk, Oksana; Shevchenko, Oleksandr; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, OlegThe article identifies the scale of the war waged by russia on Ukrainian soil, which has contributed to the deterioration of the food security situation in Ukraine and has also affected global food security. In addition, the toxic risk of environmental pollution caused by the war was identified, affecting the ecology and health of the Ukrainian population.Документ Автоматизоване управління технологічними комплексами харчових виробництв: інноваційні технології(2014) Кишенько, Василь ДмитровичЕфективність виробництва може бути забезпечена при умові використання інформаційних систем в процесах управління підприємством як єдиним цілим організмом, в якому тісно переплелися технологічні, організаційні і економічні складові. Production efficiency can be achieved provided the use of information systems in business management processes as a whole body, which is closely intertwined technological, organizational and economic elements.Документ Алгоритм автоматичної структурної ідентифікації складних технологічних об’єктів управління(1998) Ладанюк, Анатолій Петрович; Кишенько, Василь Дмитрович; Онищенко, Ю. В.Розроблений алгоритм структурної ідентифікації складних об’єктів управління входить в склад алгоритмічного забезпечення систем оптимального управління технологічними комплексами харчових виробництв і пройшов випробування у виробничих умовах на ряді цукрових заводів України. The algorithm of structural identification of complex technological objects of management in a class of static nonlinear models is considered. The synthesis of algorithm is made with application of methods of recognition of images and analysis of the clasters. The realization of algorithm allows to increase a level of automation of acceptance of the decisions in computer built-in control systems.Документ Аналітичний спосіб опису мембранного розділення дисперсних систем на установках з керамічними фільтрувальними елементами(2018) Пащенко, Богдан СергійовичУ роботі наведено математичний опис процесу розділення дисперсних систем в керамічному мембранному елементі, що дозволяє розраховувати зміну швидкостей та тисків через керамічну мембрану в залежності від умов на її вході та виході, що в подальшому доцільно використовувати при проектуванні і впровадженні на відповідних технологічних етапах харчових виробництв.Документ Безпека праці при роботі біогазових установок на підприємствах харчової промисловості(2022) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга Володимирівна; Мальцева, Анна ВладиславівнаУ статті розглянуто небезпечні фактори, які можуть становити ризики при виникненні аварійних ситуацій і аварій у ході експлуатації промислових об'єктів з виробництва біогазу. Встановлено, що біогазові установки можуть у багатьох випадках виступати джерелом небезпеки для працівників, так як біогаз включає шкідливі та небезпечні фактори. Запропоновано організаційно-технічні заходи, спрямовані на безпечну експлуатацію біогазових установок, що є одним із найважливіших способів захисту працівників та навколишнього середовища з мінімізацією ризику виникнення аварійних ситуацій. The article considers the dangerous factors that can pose risks in the event of accidents and accidents during the operation of industrial facilities for biogas production It has been established that biogas plants can in many cases be a source of danger for workers, as biogas includes harmful and hazardous factors. Organizational and technical measures aimed at safe operation of biogas plants are proposed, which is one of the most important ways to protect workers and the environment while minimizing the risk of emergenciesДокумент Енергоімпульсні трансформації в середовищах харчових виробництв(2019) Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій Іванович; Вінніченко, Інна; Максименко, Ірина ФаддеївнаУ статті наведено результати досліджень, що стосуються енергоімпульсних трансформацій у середовищах харчових виробництв і можливостей оцінки та використання внутрішніх потенціалів середовищ у формі теплової енергії і потенціалів розчинених газів. Показано, що засобом генерування енергетичних імпульсних впливів є переведення рідинних, парорідинних або газорідинних середовищ до станів термодинамічної нерівноваги швидкоплинним зниженням тисків. Оскільки існування середовищ у метастабільних станах заборонено фізичними законами, то реакцією таких систем на зниження тисків є перехід до нових умов рівноваги зі зменшеними енергетичними потенціалами. Такі трансформації відповідають закономірностям термодинаміки, принципу Ле Шательє і закону найбільш імовірного стану та супроводжуються обмеженнями енергетичних потенціалів за рахунок генерування парової фази або парової і газової фаз, або газової фази. Визначено умови фазових переходів з відповідними математичними формалізаціями, а фізичне підґрунтя фазових переходів використано для розробки способів обробки середовищ з овочевими, фруктовими та ягідними структурами. Можливість досягнення режимів кипіння їхніх рідинних фракцій при вакуумування за умов обмежених початкових температур привела до технології холодної пастеризації, яка доповнена проявами осмотичних тисків введенням розрахункових кількостей цукрів. Показано, що сполучення цих двох факторів впливу супроводжується зустрічними потоками дифузії й ефектами подовженого зберігання одержаних соків, напоїв, ягідних структур до 10-12 місяців і більше.The paper presents the results of research on energyimpulse transformations in food processing media and the possibilities of evaluating and using the internal potentials of the media in the form of thermal energy and dissolved gas potentials. It is shown that the mechanism of generation of energy impulse influences is the transfer of liquids, a liquid vapor or gas-liquid media to thermodynamic equilibrium states with a rapid decrease in pressure. Since the existence of media in metastable states is prohibited by physical laws, the reaction of such systems to pressure reduction is the transition to new equilibrium conditions with reduced energy potentials. Such transformations correspond to the laws of thermodynamics, the principle of Le Chatelier, and the law of the most probable state, and are accompanied by limitations of energy potentials due to the generation of the vapor phase, or the steam and gas phases, or the gas phase. The conditions of phase transitions with the corresponding mathematical formalizations are determined, and the physical basis of phase transitions is used for the development of methods for processing media with vegetable, fruit and berry structures. The possibility of achieving a boiling mode of their liquid fractions for vacuuming under reduced initial temperatures led to the technology of cold pasteurization, which was supplemented with manifestations of osmotic pressure by the introduction of estimated amounts of sugars. It is shown that the combination of these two factors of influence is accompanied by counterflow of diffusion and the effects of prolonged storage of the resulting juices, beverages, berry structures up to 10 12 months and more.Документ Измерительная камера СВЧ-влагомера (№ 1223101)(1986) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис НиколаевичИзмерительная камера обеспечивает постоянство плотности засыпки масличных семян в отрезке волноводной линии при измерениях их влажности. Measuring chamber provides a constant density filling in oilseed piece waveguide line by measuring their moisture.Документ Лабораторная установка для извлечения масел из масличных семян (№ 787376)(1980) Архипович, Николай Александрович; Кульчицкий, Юрий Сергеевич; Скрипченко, Леонид Кириллович; Герман, Наталия Семеновна; Луцык, Владимир Иосифович; Гончаренко, Борис НиколаевичВ технике измерений показателей качества растительного сырья используют установку, содержащую отдельные экстрактор и фільтр. Они требуют ручного транспортирования исследуемого материала из одного устройства в другое, при котором неизбежны потери, возрастание трудоёмкости и времени определений. Целью изобретения является предотвращение потерь при транспортировании, повышение точности измерений и быстродействия. The technique of measurement of quality plant material use mounting containing separate extractor and filter. They require manual transportation of the material from one device to another, in which are the inevitable losses, increasing labor costs and time of the definitions. The aim of the invention is to prevent losses in transportation, increase accuracy and speed.Документ Лабораторная установка для извлечения масел из масличных семян (№ 996434)(1983) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис Николаевич; Луцык, Владимир ИосифовичВ технике измерений показателей качества растительного сырья используют установку, содержащую отдельные экстрактор и фільтр. Они требуют ручного транспортирования исследуемого материала из одного устройства в другое, при котором неизбежны потери, возрастание трудоёмкости и времени определений. Также известна их совмещенная конструкция, отличающаяся сложностью. Целью изобретения является упрощение конструкции. The technique of measurement of quality plant material use mounting containing separate extractor and filter. They require manual transportation of the material from one device to another, in which are the inevitable losses, increasing labor costs and time of the definitions. Also known their complicated design combined with individual drives. The aim of the invention is to simplify the structure.Документ Лабораторный экстрактор для извлечения масла из масличных семян (№ 1024834)(1983) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис Николаевич; Луцык, Владимир ИосифовичДля получения экстракта растительного сырья используют установку, содержащую вертикальный экстрактор и под ним сборник, торцы стенок которых согласовано соединяются и которые разделены фільтром. Для уплотнения в качестве фільтра использована фильтровальная бумага, уложенная между торцами стенок . To obtain an extract plant materials used unit with the vertical extractor and under them is a collection tnds of the walls of which are connected and coordinated and separated de filter.To seal as filtra used filter paper, laid between the ends of the walls.Документ Математичне моделювання процесів харчових виробництв з використанням інтелектуальних експертних систем(2014) Штефан, Євгеній ВасильовичЗапропоновано методи та засоби ефективного аналізу взаємовпливу конструктивних, технологічних та структурно-механічних параметрів процесів термомеханічного оброблення харчових матеріалів. Methods and means for effective analysis of interference design, technological and structural and mechanical parameters of thermomechanical processing of food materials.Документ Механотронные системы автоматизации технологических процессов пищевых производств(2014) Беляев, Юрий Борисович; Левченко, Александр ИвановичВ современных подходах к созданию эффективных технологических процессов и систем управления с использованием оборудования, превалирует меха(но)троника (mechatronics) - «наука про всё» - органично-синергетическое сочетание разных типов механизмов и «искусственного интеллекта» на основе развивающейся микроэлектроники и информационных технологий.In modern approaches to creating effective processes and control systems with the use of equipment, prevailing fur (but) tronics (mechatronics) - «science about everything" - organically-synergistic combination of different types of mechanisms and "artificial intelligence" based on developing microelectronics and information technology .Документ Моделювання поведінки дисперсних систем у нерівноважних процесах харчових виробництв(2000) Штефан, Євгеній ВасильовичРозглянуто основні принципи створення імітаційних математичних моделец процесів та апаратів із зовнішнім підведенням механічної енергії. Запропоновано методологічний підхід до визначення відповідних конструктивно-технологічних параметрів. Наведено приклади типових процесів перероблення харчових мас. The basic creation principles of simmulation mathematical models of the processes and with outside supply of mechanical energy are considered. The The methodological approach to rational constructively-technological parameters determination is offered. The examples of the typical food masses processes are conidered.Документ Модернізована конструкція кутер-мішалки для виробництва ковбасного фаршу(2016) Пащенко, Богдан СергійовичУ роботі запропоноване технічне рішення яке полягає в покращенні якості фаршу внаслідок вакуумування зони кутерування та перемішування кутер-мішалки для отримання ковбасного фаршу.