05.18.12 - Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7366
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Багатокритеріальний синтез мехатронних функціональних модулів машин пакування харчових продуктів(2019) Кривопляс-Володіна, Людмила ОлександрівнаДисертація присвячена розробленню концепції багатокритеріального синтезу пакувального обладнання за заданими характеристиками на основі системного підходу до оцінки їхньої якості та конкурентоспроможності в структурі харчових виробництв. Oобґрунтовано доцільність та актуальність дисертаційної роботи. Відзначено важ-ливість багатокритеріального синтезу технічних рішень компонування функціональних мехатронних модулів у складі пакувальних машин харчових виробництв. Виконано аналіз сучасних проблем багатокритеріального синтезу потоковотехнологічних систем пакувальних ліній харчових виробництв. Запропоновано, обґрунтовано та доведено ефективність концепції багатокритеріального синтезу на прикладі ФММ подачі рулонного матеріалу для пакувальної машини із різними функціональними пристроями, обґрунтовано доцільність їх використання для різних критеріїв задачі оптимізації. Запропоновано методику оцінки пакувального обладнання із комплексним критерієм оцінки ОЕЕ для різних компонувань ФММ найменш дослідженої групи машин для пакування штучних та дрібноштучних харчових продуктів. Розроблено методику багатокритеріальної оптимізації за принципом пошуку Паретоефективних рішень, яка включає програму, що автоматично генерує усі мож-ливі варіанти структури машини та будує графік залежності значень часткових критеріїв оптимальності. Проведено апробацію результатів дисертаційного дослідження в промислових умовах. Розроблено та захищено патентами нові конструктивні технічні рішення для пакувальних машин харчових продуктів. The dissertation is devoted to the development of new methods of multicriteria synthesis of packaging equipment on the basis of the given characteristics on the basis of a systematic approach to assessing their quality and competitiveness in the structure of food production. The analysis of modern problems of multicriteria synthesis of flowtechnological systems of packing lines of food production. Based on the analysis, the following critical conclusions and perspectives of research are formulated: - the effectiveness of known methods and algorithms of parametric optimization essentially depends on the type and nature of the change in the function of purpose and the presence of a type of restrictions; - the solution of the problem of choosing a rational structure and optimal parameters of the packaging machine is mainly based on the technology of throughdesign (Concurent Technology) — parallel design of a packaging machine with an integrated approach to the selection of criteria for assessing the quality of future packaging equipment for food production. - the consistent solution of the tasks of structural and parametric synthesis and the task of choosing the layout of the packaging machine does not make it possible to comprehensively evaluate potential possibilities of alternative variants of packaging equipment in the early stages of designing is carried out Overall Equipment Effectiveness (ОЕЕ). Тhe description of the program of analytical and experimental research, the synthesis of the algorithm of action to achieve the aim, the substantiation of the object and subject of research, and determined the methods of experimental research.Документ Наукове обґрунтування та апаратурне оформлення процесів віброекстрагування в харчовій промисловості(2014) Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичУ дисертації вирішено науково-технічну проблему створення наукової бази проектування та вдосконалення віброекстракційних процесів та їх апаратурного оформлення у харчовій промисловості, яка забезпечує можливість визначення раціональних конструктивно-технологічних параметрів віброекстракторів та режимів їх експлуатації. The dissertation solves an important scientific and technical problem, namely – the development of scientific foundations for designing and improvements of vibroextraction processes and their technological implementation particularly in food industry. These scientific foundations allow to determine the optimal designing and technological parameters of vibroextracting units along with the optimal regimes of their operation.Документ Визначення раціональних конструктивно-технологічних параметрів процесів виготовлення виробів із тіста з начинкою(2006) Мізнік, Лариса МиколаївнаДисертацію присвячено дослідженню процесу формування тістового джгута з начинкою з врахуванням конструктивних особливостей формуючого пристрою та реологічних параметрів матеріалів сировини. На основі методів математичного моделювання розроблена методика визначення раціональних конструктивно-технологічних параметрів формуючого пристрою. The master’s thesis is devoted to the research of constructively technological parameters of the processes in the forming of a dough rope with fillings. The methodic of the definition of the rational constructively technological parameters of the forming device is made. The calculation scheme of the process of forming the rope with the filling is made on the basis of the analysis of the accepted variants of a forming device and on the mechanism of interrelations in the system of matrix product. The forming process parameters are proved concerning reological features of a raw material.Документ Створення вихрової установки і способу одержання зародка із зернових продуктів(2009) Шіхабутінова, Оксана ВолодимирівнаДисертація присвячена створенню вихрової ресурсозберігаючої установки і способу одержання структурно незруйнованого зародка із зернових продуктів на основі комплексних досліджень гідродинаміки потоків в криволінійних каналах вихрових камер, визначенню режимних параметрів одержання зародка з поліпшенням якості та збільшенням виходу продукту зі зменшенням енерговитрат. The dissertation is dedicated for development of the vortex resource-saving installation and for method to obtain structurally non-destroyed embryo from the grain products on the basis of comprehensive studies in hydrodynamics of flows in the curvilinear channels of vortex chambers as well as for determination of the regime parameters for obtaining the embryo with the improved quality and an increase in output of product with the reduced power expenditure.Документ Удосконалення процесу екструдування дріжджового тіста з метою створення високоефективного обладнання(2011) Теличкун, Юлія СтаніславівнаДисертаційна робота присвячена дослідженню процесу екструдування газонаповненого дріжджового тіста, вивченню реологічних характеристик газонаповненого тіста, процесів формування об′єму тістової заготовки під час вистоювання та випікання, створенню високоефективних екструзійних агрегатів для здійснення процесу оброблення тістових заготовок із дріжджового тіста. Dissertation work is devoted research of process of extrusion of yeast dough filled with gas, study of rheological descriptions of dough filled with gas, processes of forming of volume dough purveyances at standing and baking, to creation of high efficiency extrusion aggregates for realization of process of treatment of dough purveyances from yeast dough.Документ Математичне моделювання гідродинаміки двофазового потоку в умовах безперервного віброекстрагування(2010) Мисюра, Тарас ГригоровичДисертація присвячена розробленню математичних моделей гідродинаміки двофазового потоку при неперервному віброекстрагуванні цільових компонентів із рослинної сировини. Диссертация посвящена разработке математических моделей гидродинамики двухфазного потока при непрерывном виброэкстрагировании целевых компонентов из растительного сырья. Thesis is devoted to the development of mathematical models of hydrodynamic ki twophase flow in a continuous vibroekstragirovanii target comnents of plant materials.Документ Наукове обґрунтування визначення раціональних параметрів перевантажувальних пристроїв потоково-транспортних систем харчових виробництв(2006) Кривопляс-Володіна, Людмила ОлександрівнаДиссертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спецільністю 05.18.12 – Процеси й обладнання харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв. Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2006. The dissertation for the scientific degree candidate of technical sciences on speciality 05.18.12 – Processes and the equipment of food microbiological and pharmaceutical productions. National university of food processing tehnologies, Kiev, 2006.Документ Науково - теоретичні основи екстрагування лікарської рослинної сировини(2010) Дячок, Василь ВолодимировичДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2010. Дисертація присвячена вивченню механізму та закономірностей процесу екстрагування із лікарської рослинної сировини з метою одержання комплексних екстрактів і на їх основі лікарських фітозасобів. Thesis for a doctor of technical sciences degre in speciality 05.18.12 - processes and equipment of food, microbiological and pharmaceutical productions. University National the of of Technology Food of of Ministry Ukrainian of of Education of and of Science, Kiev, 2010. Dissertation is devoted the study of conformities to the law of process of extracting from a medicinal vegetal raw material with the purpose of obtain of complex extracts and on their foundation of medication.Документ Розробка методу визначення оптимальних конструктивно – технологічних параметрів процесу гранулювання дисперсних матеріалів екструзією(2012) Риндюк, Дмитро ВікторовичДисертацію присвячено дослідженню процесу гранулювання дисперсних мас (лузга соняшника та гречки, солома, висівки, деревна стружка та ін.) і розробці інформаційної технології проектування (ІТП) обладнання для обробки дисперсних матеріалів екструзією та використання розробленої ІТП при проектуванні вузла пресування гранулятора в технології гранулювання біомаси при виробництві паливних гранул. Згідно розробленої методики створена математична модель процесу гранулювання дисперсних матеріалів екструзією і на її основі запропоновано новий підхід до проектування вузла пресування гранулятора, також розроблено методику визначення реологічних властивостей досліджуваних дисперсних матеріалів, проведено дослідження щодо знаходження закономірностей впливу температури на процес пресування дисперсних мас, досліджено вплив технологічних факторів і конструктивних параметрів вузла пресування гранулятора на закономірності процесу пресування екструзією, з використанням розробленої методики визначенні оптимальні конструктивні параметри вузла пресування гранулятора. Thesis deals with the granulation of particulate mass (sunflower and buckwheat husk, straw, bran, wood chips, etc.) and the development of information technology design (ITP) processing equipment dispersed materials developed using extrusion and engineers in the design of the site in pellet pressing technology pelleting biomass the production of fuel pellets. According developed technique created a mathematical model of dispersed materials granulation extrusion and on its basis, a new approach to design node extrusion granulator also developed a method of determining the rheological properties of the dispersed material, conducted research on finding patterns of influence of temperature on the process of pressing disperse masses, the effect of technological factors and structural parameters of extrusion granulator unit on patterns extrusion pressing process, using the developed method for determining optimal design parameters node compaction granulator.Документ Підвищення ефективності масообміну в колонних апаратах з циклічним рухом фаз(2013) Малета, Богдан ВолодимировичРозроблено програмне забезпечення та проведено математичне моделювання циклічного процесу масообміну в бражній колоні. Досліджено вплив параметрів процесу та керуючих факторів моделі на ефективність розділення. Розроблено та запатентовано конструкції контактних пристроїв, які забезпечують ідеальне витіснення по рідині та парі. Здійснено комплекс досліджень, у результаті яких визначено гідродинамічні характеристики тарілки та робочий діапазон навантажень тарілки по рідині та парі. The software is developed and carried out mathematical modeling of mass transfer in a cyclic process brazhniy column. The influence of process parameters and control factors on the efficiency of the separation model. Developed and patented contact design devices that provide an ideal displacement on fluid and steam. Done complex research, which resulted in Hydrodynamic characteristics of plates and plate load operating range for liquid and steam.