Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Суспільно-географічні аспекти розвитку ринку органічної продукції та його синергія з агротуризмом
    (2024) Уліганець, Сергій Іванович; Батиченко, Світлана Павлівна; Мельник, Людмила Вікторівна
    У статті аргументовано переваги органічного сільського господарства, порівняно з традиційним. Розкрито питання органічного руху та організацій, які здійснюють роботу у сфері органічного виробництва та популяризації даного напрямку. Проаналізована динаміка кількості операторів органічної продукції в Україні, а також площі с/г угідь зайняті під вирощування відповідної продукції. Досліджено питання динаміки споживання органічної продукції в Україні. Розглянуто сучасний стан виробництва органічної продукції в Україні. Проаналізовано географію сертифікованих операторів органічної продукції в країні. Висвітлені напрямки синергії виробників органічної продукції та агротуризму. Перспективним рішенням для фермерів, які виробляють органічну продукцію, може стати агротуризм. В результаті застосування туристичних послуг в межах виробництв органічної продукції окреслені позитивні зрушення як на самих підприємствах, так і на територіях їх розміщення.
  • Ескіз
    Документ
    Сільський зелений туризм в Україні – стратегічна складова розвитку сільських територій
    (2024) Батиченко, Світлана Павлівна; Мельник, Людмила Вікторівна
    В статті розкрито теоретичні питання, які стосуються сільського зеленого туризму. Розкрито поняття сільського зеленого туризму, а також його різновиди мету та рівень активності туристів. Визначені основні передумови розвитку та функціонування сільського зеленого туризму в межах України. Визначена відмінна особливість сільського зеленого туризму, а саме це перебування туриста в екологічно чистому середовищі, що знаходиться на певній території віддаленої від урбанізованого середовища з можливістю безпосередньої участі у сільськогосподарських процесах. Описані види сільського зеленого туризму, які представлені на українському туристичному ринку. Виокремлено позитивний вплив сільського зеленого туризму на розвиток та функціонування сільських територій. Висвітлені проблеми розвитку сільського зеленого туризму в межах території України. А також зазначені перспективи та стратегічні цілі розвитку сільського зеленого туризму.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості розвитку гастрономічного туризму: зарубіжний досвід
    (2021) Уліганець, Сергій Іванович; Батиченко, Світлана Павлівна; Мельник, Людмила Вікторівна; Сологуб, Юрій Іванович
    В сучасному світі в якості альтернативного всім вже звичного відпочинку починає набувати особливої популярності гастрономічний туризм. Гастрономічний туризм – вид туризму, пов'язаний з ознайомленням з виробництвом, технологією приготування і дегустацією національних блюд і напоїв, а також з кулінарними традиціями народів світу. Гастрономічна подорож – це виразні засоби за допомогою яких мандрівник може намалювати своє уявлення про ту чи іншу країну. В світі існують відомі гастрономічні напрямки, серед яких можна назвати Іспанію, Францію, Італію, Грецію, Бельгію, Португалію, США (особливо Каліфорнія в долинах Напи та Сономи), Бразилію, Перу, Мексику, Нову Зеландію, Південну Африку, Австралію, Чилі, Малайзію, Японію, Індонезію, Балі, Китай або Сінгапур. До гастротуристів відносяться наступні категорії: туристи, яким набрид звичайний туризм; туристи, які хочуть внести різноманітність у свій раціон; гурмани; туристи, чия робота пов’язана з приготуванням та вживанням їжі; представники туристичних компаній зацікавлені в організації власних гастротурів. Проаналізовано топ-5 популярних гастрономічних турів в світі для гурманів. Зазначені популярні напрямки смачних подорожей, а саме, країни зі специфічною національною кухнею (Італія, Франція, Японія, Китай, Таїланд); регіони, які прославилися своїми продуктами (у Франції, наприклад, це Бордо, Бургундія, Шампань, стали новаторами в винної індустрії);найзнаменитіші ресторани країни, які славляться ексклюзивністю своєї кухні, відзначені зірками Мішлен і Міжнародними рейтингами (в Італії – «Ла Пергола» (Рим), в Японії – «Коджі» (Токіо), в Англії – «Фет Дак» (Брей) та інші); підприємства, які стали світовими лідерами з виробництва тієї чи іншої продукції (швейцарська шоколадна фабрика «Альпрозе», німецькі пивоварні «Етталь» і «Андекс», швейцарська сироварня «Gruyеre»). Виділено топ-10 країн за кількістю ресторанів, відмічених зірками Мішлен. Охарактеризовані актуальні гастрономічні тури за кордон. Проаналізовані результати форуму гастрономічного туризму в Іспанії, які позитивно впливатимуть на розвиток гастротуризму в світі
  • Ескіз
    Документ
    Просторові трансформації урбанізованих територій у приміській зоні столиці на прикладі м. Бориспіль
    (2016) Батиченко, Світлана Павлівна
    В статті розкриті особливості становлення та розвитку міста Бориспіль. Охарактеризовано сучасний стан господарства містасупутника столиці. Зазначені заклади соціальної сфери та торгівлі. Проаналізована динаміка чисельності населення в м. Бориспіль, і встановлено, що чисельність населення міста за період з 2002 – 2014 роки зросла на 3,5%. З метою дослідження міста на предмет трансформаційних процесів міського простору було виділено тестову ділянку в Центральному районі міста Бориспіль. Дослідження проводилося з використанням історичного, експертних оцінок картографічного (ГІС) методів дослідження. В результаті дослідження визначено функції об’єктів в межах тестової ділянки дослідження, а саме: житлова, обслуговування населення, бізнес-обслуговування населення, адміністративна, інфраструктурна, рекреаційна, сакральна функції. Результати дослідження відображені на картосхемі. Охарактеризовані зазначені функції об’єктів тестової ділянки дослідження. Для м. Бориспіль характерно стрімкий ріст житлового будівництва як багатоквартирного так, і котеджного типів. Дана ситуація є характерною для всіх міст-супутників столиці. Визначені осередки трансформацій, якими є центральна вулиця міста Київський Шлях в межах якої неконтрольована концентрація закладів торгівлі та сфери послуг. Одним з яскравих прикладів трансформаційних процесів у місті є комерціалізація перших поверхів житлових будинків. В місті відбуваються процес денітрифікації, який проявляється у заміні житлової функції на бізнес-обслуговування. Індустріальна функція заміщується на обслуговування населення за рахунок інтенсивного розвитку закладів сфери послуг та торгівлі.
  • Ескіз
    Документ
    Просторові трансформації урбанізованих територій в містах приміської зони столиці
    (2017) Мельник, Людмила Вікторівна; Кривець, Ольга Олександрівна; Батиченко, Світлана Павлівна
    Стаття присвячена дослідженню просторових трансформацій приміської зони столиці на прикладі міст Бориспіль, Буча, Українка. Проаналізовано динаміку чисельності населення, природного та механічного рухів населення в модельних містах за досліджуваний період. Виявлено основні трансформаційні процеси та рівень модернізації в містах приміської зони Києва. Отримані результати були оброблені та інтерпретовані за власною розробленою методикою. Проведено порівняльно-географічний аналіз процесів просторових трансформацій Борисполя, Бучі, Українки. Проведено порівняльний аналіз галузево-функціональної структури міст-супутників столиці – Борисполя, Бучі, Українки. Функціональну структуру проаналізовано як в межах тестових ділянок так і в містах в цілому. Виявлено зміни галузевої структури модельних міст. Проведено соціологічне опитування місцевого населення в межах тестової ділянки на відповідних точках опитування. Метою проведення соціологічного опитування є виявлення ідентифікації місцевими мешканцями просторових трансформацій в місті та рівня їх громадянської активності, щодо участі у процесі розвитку території їхнього міста. Проаналізувавши відповіді респондентів, виявлено громадянську позицію мешканців модельних міст щодо сучасного стану трансформаційних процесів та подальшого розвитку об’єктів міського простору.
  • Ескіз
    Документ
    Вітчизняна практика розвитку гастрономічного туризму
    (2019) Мірзодаєва, Тетяна Віталіївна; Батиченко, Світлана Павлівна; Батун, Віолетта Євгеніївна
    Розкрито питання дефініції «гастрономічний туризм». Визначені переваги гастрономічного туризму. Туристичні потоки інтенсивно зростають у тих регіонах, де на основі самобутніх традицій формуються такі спеціалізовані туристичні продукти, як фестивалі та народні свята. Саме гастрономічні фестивалі й свята можуть стати чинником підтримки інтересу до гастрономічного туризму. Досліджено питання туристичногастрономічної діяльності в Україні, а саме, аналіз динаміки та регіональних особливостей організації гастрономічних фестивалів та свят. Регіони України згруповано за чисельністю гастрономічних фестивалів. Найбільш динамічно розвиненими регіонами проведення гастрономічних фестивалів є Закарпатська, Львівська, Одеська, Полтавська області та м. Київ. Відсутні дані фестивалі й свята лише в Донецькій, Луганській та Черкаській областях. Виділені проблеми українського гастрономічного туристичного ринку послуг. Розвиток гастрономічного туризму в Україні гальмується через низький рівень розвитку туристичнорекреаційної інфраструктури та катастрофічний стан шляхів сполучення, невідповідність засобів розміщення світовим стандартам, незадовільний стан пам’яток історично-архітектурної спадщини, що не підлягають використанню для туристичних потреб, низький професійний рівень підготовки фахівців у цій галузі та невідповідність освітньої підготовки в туризмі, недосконалість законодавчої та нормативно-правової бази в галузі туризму, низька й неефективна інформаційно-рекламна продукція вітчизняних туроператорів
  • Ескіз
    Документ
    Демографічна ситуація в регіонах України як передумова формування та розвитку трудового потенціалу
    (2019) Мельник, Людмила Вікторівна; Батиченко, Світлана Павлівна
    Визначальний вплив на формування та розвиток трудового потенціалу країни мають демографічні процеси. Демографічні фактори впливають переважно на кількісну складову трудового потенціалу. У статті розкриті питання динаміки чисельності населення в регіонах України, а також показники народжуваності, смертності, середнього віку, відтворення населення. Згруповані регіони України за показником вікової структури населення, і відповідно виділені регіони з переважанням частки пенсіонерів над підлітками, регіони з переважанням частки населення молодшого за працездатний вік над пенсіонерами, а також регіони з найвищою часткою працездатного населення. Окрім природного приросту/скорочення населення на демографічний потенціал країни впливає й механічний рух населення, тобто особливості міграційних процесів населення. За показниками міграційного приросту/скорочення виділені відповідні групи регіонів України. На сучасному етапі відбуваються істотні зміни у демографічній структурі населення, що викликало у свою чергу істотне погіршення кількісного та якісного стану трудового потенціалу країни. Скорочення чисельності населення, високий рівень смертності й низький – народжуваності, негативне сальдо міграції свідчить, що демографічна ситуація потребує значної уваги з боку держави. Украй необхідним стає реагування та впровадження відповідних заходів, спрямованих якщо не на підвищення кількісних параметрів трудового потенціалу, то хоча б на збереження існуючого стану. Основними важелями регулювання трудових ресурсів є: ріст доходів та рівня життя; збільшення тривалості життя; збільшення народжуваності; скорочення міграційних процесів тощо.
  • Ескіз
    Документ
    Львівщина як осередок розвитку лікувально-оздоровчого туризму в Україні
    (2018) Батиченко, Світлана Павлівна; Мельник, Людмила Вікторівна; Щербань, Анастасія Данилівна
    Розглянуто теоретичні питання лікувально-оздоровчого туризму. Встановлено взаємозв’язок між розвитком лікувально-оздоровчого туризму та наявних природних рекреаційних ресурсів у межах регіонів країни. Охарактеризовано курорти Львівщини. Проаналізована санаторно-курортна база Львівської області. Запропоновано програму лікувального туру «Оздоровлення на Прикарпатті» до курорту Східниця. Theoretical questions of health-improving tourism are considered here. The interconnection between the development of health-improving tourism and existing natural recreational resources within the regions of the country is established. The resorts of Lviv region are described. The sanatorium and resort base of Lviv region is analyzed. The program of the medical tour "Health in the Carpathian region" is offered to Skhidnytsya resort.
  • Ескіз
    Документ
    Ресурсний потенціал культурно-пізнавального туризму в Україні
    (2018) Мельник, Людмила Вікторівна; Батиченко, Світлана Павлівна
    Розкрито сутність поняття культурно-пізнавальний туризм і встановлено, що культурно-пізнавальний туризм є одним із видів туризму, головною метою якого є огляд пам’яток, а головною особливістю - насиченість поїздки екскурсійною програмою. Досліджені види туризму, метою яких є відвідування об’єктів культурної спадщини (без релігійних об’єктів). Висвітлені об’єкти, які відносяться до культурного та культурно-пізнавального туризму. Розкриті особливості ресурсного потенціалу туризму в цілому , та видів туризму зокрема. Охарактеризовані об’єкти Світової культурної спадщини ЮНЕСКО на території України. Розглянуто питання ресурсного потенціалу культурно-пізнавального туризму в Україні. The essence of the concept of cultural-educational tourism is revealed. It is established that cultural-educational tourism is one of the types of tourism the main purpose of which is the monuments visiting and the main feature -the richness of the trip excursion program. The types of tourism, the purpose ofwhich is to visit the objects of cultural heritage (without religious objects) are researched. The objects related to cultural and cultural-educational tourism are highlighted. The features of the resource potential of tourism in general and the types oftourism in particular are revealed. The objects of UNESCO World Cultural Heritage on the territory of Ukraine are characterized. The issue of resource potential of cultural-cognitive tourism in Ukraine is considered.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості розвитку лікувально-оздоровчого туризму в регіонах України
    (2018) Мельник, Людмила Вікторівна; Батиченко, Світлана Павлівна
    Розкрито теоретичні питання лікувально-оздоровчого туризму. Проаналізовано стан та розвиток санаторно-курортної бази, яка є основою лікувально-оздоровчого туризму. Висвітлено питання попиту серед населення на послуги лікувально-оздоровчого туризму. Досліджено питання центрів лікувально-оздоровчого туризму в Україні та в країнах Європи. Проаналізовано динаміку чисельності санаторно-курортних закладів в регіонах України за період з 2011-2017 рр. The theoretical questions of health-improving tourism are revealed. Health-improving tourism is a type of tourism aimed at restoring health or preventing (preventing) diseases. In recent times, the term «wellness» has become popular, which can be defined as observing a healthy lifestyle aimed at harmonious development of the individual. Wellness centers and wellness-hotels are becoming a place of recreation and at the same time a place of social communication. The state and development of the sanatorium-resort base, which is the basis of medical and health tourism, is analyzed. The issue of demand among the population for health and wellness tourism services is covered. The issue of the centers of health-improving tourism in Ukraine and in the countries of Europe has been investigated. The dynamics of the number of sanatorium and spa establishments in the regions of Ukraine for the period from 2011-2017 is analyzed.