Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
18 результатів
Результати пошуку
Документ Застосування процесу термовініфікації у виробництві червоних сухих вин типу «резерв»(2021) Маринченко, Віктор Опанасович; Бабич, Ірина Михайлівна; Османова, Ельвіна Шамуратівна; Маринченко, Лоліта ВікторівнаУ статті досліджено можливості вдосконалення технології червоних сортових виноматеріалів підвищеної якості типу «резерв» із застосуванням дубових вініфікаторів для бродіння сусла на м ’яззі з прийомом термовініфікаціі. Матеріалами досліджень були червоні сорти винограду, вирощені на теренах Одеської області, — Каберне-Совіньйон і Мерло. Ці сорти винограду широко використовуються у нашій країні і поза її межами. Технологічні властивості й якісні характеристики сортів винограду, у свою чергу, залежать від екологічного й агротехнічного факторів. Один і той самий сорт у різних трунтово-кліматичних умовах може давати вина, що розрізняються як за типом, так і за якістю. В Україні законодавчо встановлено, що статус вин контрольованих найменувань за походженням (КНП) надається кращим винам, виготовлення яких забезпечено стійкою сировинною базою і які мають високу якість протягом не менше 5 років від випуску. Всі стадії виробництва вин цієї категорії повинні здійснюватися на підприємстві, розташованому в строго регламентованому географічному місці вирощування винограду. Із сортів винограду Каберне-Совіньйон і Мерло, вирощених на Одещині, за допомогою технологічних прийомів, таких як застосування термовініфікації, доброджування в дубових чанах без знімання м ’язги та додавання препарату Thiazote, отримано червоні виноматеріали типу «резерв». Удосконалено технологічну схему виробництва червоних вин, яка передбачає, що після термовініфікації для доброджування сусла м ’язгу не знімають, а далі залишають у вініфікаторі і продовжують доброджування разом з м ’язгою. Після дегустації одержаних виноматеріалів на основі органолептичних характеристик червоних виноматеріалів було встановлено, що тривалість контакту сусла з м ’язгою підсилює колір виноматеріалу і насиченість аромату. Застосування такої технологічної схеми дасть змогу отримати з винограду сортів Каберне-Совіньйон, Мерло, вирощених в умовах Одещини, виноматеріали типу «резерв» для створення якісних теруарних вин.Документ Зміна концентрації летких домішок спирту при їх адсорбції мінеральними адсорбентами(2015) Маринченко, Віктор Опанасович; Гивель, Мар’яна ОлександрівнаУ статті експериментально обґрунтовано доцільність використання таких мінеральних адсорбентів, як шунгіт, палигорськіт і клиноптилоліт для очищення спирту етилового від лет ких домішок. Встановлено оптимальні параметри обробки спирту адсорбентами залеж но від того, концентрацію якої домішки необхідно зменшитиДокумент Удосконалений спосіб розріджування і оцукрювання замісів спиртового виробництва з використанням ультразвукового впливу(2013) Маринченко, Віктор Опанасович; Носенко, Володимир Єрофійович; Маринченко, Лоліта ВікторівнаУ статті експериментально обґрунтовано доцільність використання ультразвукового оброблення замісу з метою підвищення активності власних ферментів зерна амілолітичної, глюколітичної та протеолітичної дії та, відповідно, зменшення витрати ферментних препаратів на термофермен- тативну обробку й оцукрювання замісів у дослідних зразках на 30 %. За таких умов встановлено інтенсифікацію динаміки зброджування сусла на 6,6 %, збільшення глибини утилізації субстрату — на 0,17г/100 см3, підвищення виходу спирту — на 2,33 % об. порівняно з контролем. The advantage of the use of efficient commercial enzyme preparations in a progressive energy- and resource-saving technology thermo enzymatic treatment of batches is its high price, which leads to an increase in the cost of alcohol was determined. One possible way to intensify the activity of enzyme systems is to implement physical and chemical factors, such as the use of ultrasonic treatment while preparing raw materials to fermentation. The feasibility of using an ultrasonic treatment of mixing in order to increase the activity of its own grain enzymes of amylolytic and proteolytic activities and thus reduce fuel enzyme preparations on thermo enzymatic treatment and saccharification mixings in test samples by 30 % was investigated. Under these conditions it was founded that the dynamics of wort fermentation increased in 6.6 %; the depth of substrate utilization, in 0.17 g/100 cm3; and the alcohol yield, in 2.33 % of volume compared to the control samples.Документ Очищення водно-спиртових розчинів від вищих спиртів мінеральними адсорбентами(2014) Маринченко, Віктор Опанасович; Маринченко, Лоліта Вікторівна; Філь, О. В.У статті експериментально обґрунтовано доцільність використання мінеральних адсорбентів у технології лікеро-горілчаного виробництва з метою покращання якості готової продукції та її здешевлення. Встановлено оптимальні параметри обробки шунгітом і палигорськітом водно-спиртових розчинів для адсорбції вищих спиртів. У загальному випадку запропоновано застосовувати шунгіт для очищення водно-спиртових розчинів концентрацією 40 % об., тривалість обробки має становити 40 хв. The paper experimentally proved the feasibility of using mineral adsorbents in alcoholic beverage production technology in order to improve product quality and reduce the cost. The optimum parameters of processing water-alcohol solutions by shungite and palygorskite for adsorption of higher alcohols were determined. In general, it is proposed to use shungit for water-alcohol solutions purification in concentration of 40 %.vol.; processing time should be 40 minutes.Документ Визначення вмісту деяких іонів у питній воді(2001) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Субботка, Оксана Сергіївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Маринченко, Віктор ОпанасовичПредставлені результати аналізу питної води на вміст іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II). Presented results of the analysis of drinking water on contents ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II).Документ Визначення оптимальної швидкості фільтрування сортовки при виробництві горілок(2002) Мельник, Людмила Миколаївна; Маринченко, Віктор Опанасович; Мельник, Юрій Володимирович; Марценюк, Олександр СтепановичДосліджено процес очищення продуктів спиртового виробництва, зокрема сортівок, активним вугіллям. Встановлено необхідність регулювати тривалість контакту сортівок та вугілля з метою запобігання утворення додаткових небажаних домішок у сортівках. Обгрунтовано і запропоновано раціональну швидкість фільтрування сортівки через шар активного вугілля.Документ Виділення летких домішок водно-спиртових сумішей з використанням градієнтної конденсації сприятиме економії енергоресурсів, поліпшенню якості спирту(2005) Маринченко, Віктор Опанасович; Мельник, Людмила Миколаївна; Чернишова, Леся Вікторівна; Мельник, Юрій Володимирович; Маринченко, Лоліта ВікторівнаВ статті досліджено, що впровадження градієнтної конденсації водно-спиртових парів у процесі виділення спирту сприяє підвищенню якості спирту як за аналітичними так і за органолептичними показниками та сприяє економії енергоресурсів. The paper investigates that the introduction of gradient condensation of water-alcohol vapors in the selection of alcohol contributes to the quality of alcohol both analytical and by organoleptic and promotes energy savings.Документ Фізичні методи обробки сировини(2006) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романова, Зоряна Миколаївна; Маринченко, Віктор Опанасович; Носенко, Володимир ЄрофійовичВ роботі показано, що при виробництві етанолу використання ультразвукової обробки замісів крохмалевмісної сировини перед термофермент ативною обробкою дає змогу на 1 годину скоротити тривалість процесу і на 20-30% зменшити кількість ферментного препарату.Документ Використання ультразвуку в технології низькотемпературного розварювання сировини спиртового виробництва(2006) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Маринченко, Віктор Опанасович; Носенко, Володимир Єрофійович; Романова, Зоряна МиколаївнаНаведено результати наукових досліджень з проблеми застосування ультразвуку в технології спирту з метою інтенсифікації процессу термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини.Документ Як антисептуючий засіб у технології виготовлення спирту з крохмалевмісної сировини рекомендовано використовувати солі полігексаметиленгуанідину(2005) Бондар, Микола Васильович; Маринченко, Віктор Опанасович; Шиян, Петро Леонідович; Українець, Анатолій Іванович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Фіщенко, Анатолій МиколайовичВизначення можливості використання солей полігексаметиленгуанідину як запобіжного засобу для пригнічення розвитку сторонньої мікрофлори при зброджуванні сусла з крохмалевмісної сировини.