Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Удосконалений спосіб розріджування і оцукрювання замісів спиртового виробництва з використанням ультразвукового впливу(2013) Маринченко, Віктор Опанасович; Носенко, Володимир Єрофійович; Маринченко, Лоліта ВікторівнаУ статті експериментально обґрунтовано доцільність використання ультразвукового оброблення замісу з метою підвищення активності власних ферментів зерна амілолітичної, глюколітичної та протеолітичної дії та, відповідно, зменшення витрати ферментних препаратів на термофермен- тативну обробку й оцукрювання замісів у дослідних зразках на 30 %. За таких умов встановлено інтенсифікацію динаміки зброджування сусла на 6,6 %, збільшення глибини утилізації субстрату — на 0,17г/100 см3, підвищення виходу спирту — на 2,33 % об. порівняно з контролем. The advantage of the use of efficient commercial enzyme preparations in a progressive energy- and resource-saving technology thermo enzymatic treatment of batches is its high price, which leads to an increase in the cost of alcohol was determined. One possible way to intensify the activity of enzyme systems is to implement physical and chemical factors, such as the use of ultrasonic treatment while preparing raw materials to fermentation. The feasibility of using an ultrasonic treatment of mixing in order to increase the activity of its own grain enzymes of amylolytic and proteolytic activities and thus reduce fuel enzyme preparations on thermo enzymatic treatment and saccharification mixings in test samples by 30 % was investigated. Under these conditions it was founded that the dynamics of wort fermentation increased in 6.6 %; the depth of substrate utilization, in 0.17 g/100 cm3; and the alcohol yield, in 2.33 % of volume compared to the control samples.Документ Збільшення терміну зберігання хлібного квасу за допомогою ультразвукової кавітації(2003) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Троценко, Павло Олександрович; Носенко, Володимир Єрофійович; Прибильський, Віталій ЛеонідовичОброблення хлібного квасу ультразвуком у кавітаційному режимі підвищує біологічну стійкість напою на 3-4 доби (у 2 рази). Запропонований спосіб оброблення не призводить до помітних фізико-хімічних змінень квасу, не впливає на його органолептичні показники та є екологічно чистим. Розглянутий спосіб дає змогу обробляти готовий квас, а також після попереднього звільнення збродженого сусла від мікроорганізмів, зокрема після фільтрації. Низька температура оброблення (30...35 °С) є передумовою для збереження у квасі більшості термонестійких біологічно активних речовин.Документ Ультразвукова кавітаційна обробка хмелю(2001) Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Носенко, Володимир Єрофійович; Троценко, Павло Олександрович; Король, Анатолій Миколайович; Літвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаЕкспериментально встановлений оптимальний час ультразвукової кавітаційної обробки гранульованого хмелю, який складає 5-10 хвилин. Це дозволить максимально екстрагувати гіркі речовини хмелю. При цьому процес ізомеризації у порівнянні з класичною технологією прискорюється в 10-15 разів.Документ Визначення вмісту альфа-кислот в хмелі методом інфрачервоної спектроскопії(2004) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Троценко, Павло Олександрович; Носенко, Володимир Єрофійович; Галак, Григорій МихайловичНаведені результати експериментальних досліджень по розробці швидкісного і безреагентного оптичного методу визначення альфа-кислот в хмелі шляхом вимірювання інфрачервоного спектру. Новий метод сприяє оптимізації нормування і економії хмелю в пивоварінні. The results of experimental researches on the development of high-speed optical and chemical-free method of determination alpha acids in hops by measuring the infrared spectrum was presented. The new method helps to optimize the valuation and cost of hops in brewing.Документ Експрес-аналіз вологості хмелю швидко й об’єктивно робить автоматичний інфрачервоний аналізатор(2004) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Троценко, Павло Олександрович; Носенко, Володимир ЄрофійовичЗапропонований експрес-метод аналізу вологості хмелю за допомогою інфрачервоного аналізатора. Це дозволить спростити і прискорити процес нормування хмелю за вологістю безпосередньо на виробництві. При цьому визначення вологості хмелю відбувається без погіршення його фізико-хімічних характеристик і показників якості.Документ Сучасні фізико-хімічні методи інтенсифікації процесів виробництва пива(2004) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Носенко, Володимир ЄрофійовичПроведений літературний аналіз застосування сучасних фізико-хімічних методів в технології пива: на етапах від підготовки сировини до його перетворення на готовий напій. Розглянуті нові способи підготовки готового пива до споживання з метою збільшення терміну зберігання. Також приділена увага сучасному контролю якості сировини, напівпродуктів і готового напою. There was conducted a literary analysis of the application of modern physico-chemical methods in the technology of beer: on the stages of preparation of raw materials to its conversion to the ready drink. New ways of preparing the ready beer for using were considered in order to increase shelf life. Also there was paid attention on the modern quality control of raw materials, intermediate products and ready drink.Документ Фізичні методи обробки сировини(2006) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романова, Зоряна Миколаївна; Маринченко, Віктор Опанасович; Носенко, Володимир ЄрофійовичВ роботі показано, що при виробництві етанолу використання ультразвукової обробки замісів крохмалевмісної сировини перед термофермент ативною обробкою дає змогу на 1 годину скоротити тривалість процесу і на 20-30% зменшити кількість ферментного препарату.Документ Використання ультразвуку в технології низькотемпературного розварювання сировини спиртового виробництва(2006) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Маринченко, Віктор Опанасович; Носенко, Володимир Єрофійович; Романова, Зоряна МиколаївнаНаведено результати наукових досліджень з проблеми застосування ультразвуку в технології спирту з метою інтенсифікації процессу термоферментативної обробки крохмалевмісної сировини.Документ Гідроліз поліфруктозанов екстракту топінамбура в електромагнітному полі надвисокої частоти(2000) Ісаєнко, Володимир Миколайович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Носенко, Володимир Єрофійович; Шабуніна, Тетяна Іванівна; Островська, А. О.Дослідження присвячені актуальному питанню – одержанню екстракту з коренеплодів топінамбура i його раціональній обробці, яка забезпечує не тільки максимальний вмiст у гiдролiзатах редукуючих речовин, а й дозволяє максимльно зберегти біологічно активні речовини похідної сировини. Використання НВЧ поля дозволяє вирішити цю задачу. Експериментально визначені оптимальні параметри процесу гiдролiзу полiфруктозанiв топiнамбура пiд дiєю НВЧ поля.Документ Ультразвук як ефективний фактор інтенсифікації процесу переробки сировини у спиртовому виробництві(2007) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Носенко, Володимир Єрофійович; Романова, Зоряна Миколаївна; Маринченко, Віктор ОпанасовичЗ метою зменшення енергетичних та матеріальних витрат при виробництві спирту з крохмалевмісної сировини пропонується застосовувати ультразвукову обробку замісу. Це сприятиме скороченню процесу розварювання майже вдвічі та зменшенню витрат ферментних препаратів на даній стадії отримання сусла.