Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
25 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Взаємодія подвійних молібдатів РЗЕ й купруму(І) із гідроген пероксидом(2022) Бакалінська, Ольга Миколаївна; Гринько, А. М.; Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Петровська, Валерія ВолодимирівнаОскільки сполуки CuR(MoO4)2, R – рзе, мають у складі як d-елементи (Cu+ і Mo6+), так і f-елементи (R3+), це спричиняє міграції електронів з одних незаповнених енергетичних рівнів на інші. Така природа атомів перехідних металів викликає їх активність у різних окисно-відновних і каталітичних процесах. Дані про такі властивості сполук CuR(MoO4)2 не виявлені, тому метою статті є кількісне дослі- дження реакційних властивостей деяких представників сполук CuR(MoO4)2 при R – Се, Sm, Eu, Er, Yb з модельною речовиною – гідроген пероксидом у водному розчині. Гідроген пероксид реагує з багатьма речовинами, проявляє окисно-відновні властивості й зазнає каталітичного впливу різноманітних речо- вин. При його розкладанні одночасно утворюється дві біологічно незамінні речовини – вода й кисень. Тому дослідження CuR(MoO4)2 для розкладання гідроген пероксиду має наукове значення. Спіканням стехіометричних сумішей оксидів купруму(І), рзе та молібдену при 470–490оС в атмосфері гелію одержані відомі сполуки CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb (І). (І) ідентифіковані методами РФА, дери- ватографії та ІЧ-спектроскопії. Порівнянням даних РФА, дериватографії та ІЧ-спектроскопії одержаних сполук CuR(MoO4)2 з відповідними відомими характеристиками доведена їх хімічна індивідуальність. Волюмометричним методом досліджена взаємодія (І) з гідроген пероксидом, що супроводжується утворенням кисню й води. Визначені значення констант швидкості такої взаємодії. Запропонована схема розкладання гідроген пероксиду під впливом (І), згідно з якою розкладання гідроген пероксиду подвійними молібдатами рзе та купруму(І) відбувається щонайменше за рахунок двох процесів: пер- ший – це пряма реакція Cu1+ сполук CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb з гідроген пероксидом. Унаслідок цього утворюється Cu2+MoO4; другий – каталітична дія Cu2+MoO4 на гідроген пероксид, що призво- дить до його розкладання. Отже, розкладання гідроген пероксиду під впливом CuR(MoO4)2 спричинене як реакційним, так і каталітичним процесами. Доведена активність подвійних молібдатів РЗЕ та купруму(І) як каталізаторів у реакції розкла- дання гідроген пероксиду. Одержані результати можуть знайти застосування в промислових і біологічних процесах. Since the compounds CuR(MoO4)2, R – ree, contain both d- elements (Cu+ and Mo6+) and f- elements (R3+), this causes the migration of electrons from some unfilled energy levels to others. This nature of the transition compounds CuR(MoO4)2 were not found, so the purpose of the article is to quantify the reaction properties of some representatives of compounds CuR(MoO4)2 at R – Се, Sm, Eu, Er, Yb, with a model substance – hydrogen peroxide in aqueous solution. The hydroxide peroxide reacts with many substances, exhibits oxide-reducing properties and is catalyzed by various substances. During its decomposition two biologically indispensable substances are simultaneously formed – water and oxygen. Because of this, the study of CuR(MoO4)2 for the decomposition of peroxide hydrogen is of scientific importance. The known compounds CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb (I) were obtained by sintering stoichiometric mixtures of oxides of copper(I), ree and molybdenum at 470-490oC in a helium atmosphere. (I) identified by by X-ray phase analysis (RPA), derivatography and IR spectroscopy. Based on comparison of RPA data, derivatography and IR spectroscopy of the obtained compounds CuR(MoO4)2 with the corresponding known characteristics, proof of their chemical individuality follows. The volumetric method investigated the interaction of double molybdates ree (Ce, Sm, Eu, Er, Yb) and copper(I) with hydrogen peroxide, accompanied by the formation of oxygen and water. The values of the rate constants of such interaction are defined. The scheme of decomposition of hydrogen peroxide under the influence of (I) is offered. From the above scheme, it can be seen that the hydrogenation decomposition of peroxide with double molybdates is cut and copper (I) due to at least two processes. The first is the direct reaction of Cu1+ compounds CuR(MoO4)2, R – Се, Sm, Eu, Er, Yb, with hydrogen peroxide. As a result, Cu2+MoO4 is formed. And the second is the catalytic effect of Cu2+MoO4 on the hydroxide peroxide, which leads to its decomposition. So the hydrogen peroxide decomposition under the influence of CuR(MoO4)2 is caused by both reaction and catalytic processes. The activity of double molybdates of REE and copper(I) as catalysts the hydrogen peroxide decomposition has been proven. The obtained results can be used in industrial and biological processes.Документ Взаємодія фосфатної кислоти з карбонатним осадом(2016) Перепелиця, Олександр Петрович; Петренко, Тетяна Володимирівна; Хоменко, Борис Семенович; Лазаренко, Максим МихайловичМетодами хімічного аналізу вихідних реактивів, рН-метрії фільтраційних розчинів, термогравіметрії та рентгенофазового аналізу вивчено взаємодію фосфатної кислоти з промисловим карбонатним осадом. Встановлено природу сполук в отриманих повітряно сухих, прожарених при 660 і 850 оС, сумішах продуктів реакції. Визначено температури їх дегідратації, взаємодії і фазових переходів. Показано, що одержані результати можуть бути використані в процесі створення технології переробки. Methods of chemical analysis of initial reagents, pН-metry of filter solutions, thermogravimetry and X-ray diffraction are studied the interaction inter phosphoric acid and industrial carbonate precipitation. The nature of the compounds are installed in obtained of the dry air, calcined at 660 and 850 оC the reaction product mixture. The temperatures of dehydration, interaction and phase transitions are determined. It is shown that the obtained results can be used in the process of creation of technology for recycling of carbonate precipitation on the phosphate fertilizers.Документ Дослідження хімічних властивостей кальційкарбонатного осаду(2015) Перепелиця, Олександр Петрович; Самчук, Анатолій Іванович; Пищай, Іван Якович; Петренко, Тетяна Володимирівна; Іщенко, Віра МиколаївнаМетодами хімічного і гравіметричного аналізу встановлено склад карбонатних осадів та досліджено їх твердофазні реакції з оксидами бору, ванадію, вольфраму, силіцію і молібдену, визначено температурні інтервали такої взаємодії. Показано практичну можливість отримання оксидних матеріалів і біологічно активних сумішей із карбонатного осаду. The composition of carbonate sediments of two different sugar factories and mixtures of these sediments with oxides of boron, silicon, vanadium, molybdenum and tungsten are investigated for methods chemical and thermogravimetric analysis; the temperature intervals of such interaction was determined. It is shown how feasibility of receiving oxide materials and biologically active mixture from carbonate sediment.Документ Дефекат цукрового виробництва: хімічні реакції комплексної переробки(2018) Петренко, Тетяна Володимирівна; Перепелиця, Олександр Петрович; Самчук, Анатолій ІвановичПоєднанням методів хімічного аналізу, рН-метрії, термогравіметрії і рентгенографічно досліджені реакції дефекату цукрового виробництва з кислотними оксидами МоО3, WO3 (І) та фосфатною кислотою Н3РО4 (ІІ). Встановлено, що в системі (І) утворюються індивідуальні фази з тетрагональною сингонією, тоді як у системі (ІІ) осаджується суміш Са3(РО4)2, СаНРО4 і Са(Н2РО4)2. Виділені продукти можуть бути використані як оксидні неорганічні матеріали і добрива сезонної чи пролонгованої дії в агропромисловому секторі. At first, reactions of defecate of sugar production with acid oxides MoO3, WO3 (I) and phosphate acid H3PO4 (II) were investigated with methods of chemical analysis, pH-metry, thermogravimetry, and X-rays. In the system (I) separate phases with tetragonal syngony are forming, while in the system (II) the mixture of Ca3(PO4)2, СаНРО4 and Са(Н2РО2) are precipitaing. Dedicated products can be used as inorganic oxide materials and seasonal or prolonged fertilizers in the agro-industrial sector.Документ Модифікація картопляного крохмалю хлорангідридом пропіонової кислоти та фізико-хімічні дослідження одержаного продукту(2018) Шульга, Оксана Сергіївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Шульга, Сергій Іванович; Перепелиця, Олександр ПетровичВ статті наведено результати модифікації картопляного крохмалю хлорангідридом пропіонової кислоти та фізико-хімічні характеристики одержаного продукту. The paper presents the results of the modification of potato starch with chlorinated propionic acid and the physical and chemical characteristics of the product obtained.Документ Вплив молока та сироватки на властивості їстівної плівки і покриття(2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Перепелиця, Олександр Петрович; Шульга, Сергій ІвановичВ статті наведено результати дослідження зміни властивостей їстівних плівок виготовлених з крохмалю, желатину, полівінілового спирту як плівкоутворювачів, карбаміду як пластифікатора, лляної олії – гідрофобної складової та води або молока, або сироватки як розчинники. Авторами вперше запропоновано до складу їстівної плівки та покриття ввести молоко або сироватку в якості розчинника. На сьогодні в літературі наводяться дані щодо застосування білків молока і сироватки, а також їх ізолятів в якості плівкоутворювачів. За допомогою комплексного органолептичного показника наведена доцільність заміни розчинника води на молоко та сироватку, оскільки вони не змінюють смак, запах, стан поверхні, колір та прозорість їстівної плівки та покриття. Крім того, молоко та сироватка збільшують харчову цінність їстівних плівок та покриттів, зокрема за такими складовими як білок та кальцій. ІЧ-дослідження плівок показало, що розчинники впливають на характер, форму смуги валентних коливань νОН-груп крохмалю. В ІЧ-спектрах на воді ця смуга більш вузька та інтенсивна і знаходиться при 3428,57 см-1, тоді як на молоці або сироватці вона більш широка і менш інтенсивна. Ці зміни пов’язані з кількістю водневих зв’язків гідроксильної групи крохмалю зі складовими молока та сироватки. При використанні полівінілового спирту смуга νОН зміщується в область більш слабких коливань та знаходиться при 3400,56 см-1, що обумовлено додатковими водневими зв’язками полівінілового спирту. Термогравіметричний аналіз показав, що молоко і сироватка сприяють більш міцному утриманню води за рахунок водневих зв’язків їх складових, що збільшує температуру випаровування вологи та підтримує вологість системи впродовж строку зберігання виробів. Показник паропроникності їстівних плівок виготовлених на молоці та сироватці зменшується по відношенню до плівок виготовлених на воді, що дозволяє рекомендувати молоко і сироватку як розчинник для виготовлення плівок з метою збільшення їх бар’єрних властивостей і, як наслідок, це дозволить збільшити ефективність їстівної плівки як засобу збереження свіжості харчових продуктів. The article presents the results of the study of changes in the properties of edible films made of starch, gelatin, polyvinyl alcohol as film formers, carbamide as a plasticizer, linseed oil - a hydrophobic component and water or milk, or whey as solvents. For the first time, the authors proposed to introduce milk or whey as a solvent into the composition of the edible films and coatings. At present, the literature provides information on the use of milk and whey proteins, and their isolates as film creators. With integrated organoleptic characteristics shown feasibility solvent water replacement for milk and whey, as they do not alter the taste, odor, surface condition, color and transparency of edible films and coatings. In addition, milk and whey increase the nutritional value of edible films and coatings, in particular for components such as protein and calcium. IR studies of the films showed that solvents affect the character, shape of the band of stretching vibrations of the νON-groups of starch. In the IR spectra of water this band more narrow and intense and stored at 3428.57 cm-1, whereas in the milk or whey is broader and less intense. These changes are related to the amount of hydrogen bonds of the hydroxyl group of starch with the components of milk and whey. With the use of polyvinyl alcohol, the band νON is shifted towards more weak vibrations and is at 3400.56 cm-1, due to the additional hydrogen bonds of polyvinyl alcohol. The thermogravimetric analysis showed that milk and whey contribute to more robust water retention due to hydrogen bonds of their constituents, which increases the temperature of evaporation of moisture and maintains the moisture of the system during the shelf life of the products. The rate of vapor permeability of edible films made on milk and whey decreases with respect to films made on water, which allows the recommendation of milk and whey as a solvent for the production of films in order to increase their barrier properties, and as a result, this will increase the efficiency of the edible film as a means preserving the freshness of food products.Документ Радіоактивні елементи та їх вплив на людину (продовження)(2000) Перепелиця, Олександр ПетровичОписана дія радіоактивних ізотопів елементів I-VIII груп періодичної системи на органи людського організму. Action of radioactive isotopes of elements I-VIII group of periodical system is described on organs of human organism.Документ Радіоактивні елементи та їх вплив на людину (початок)(2000) Перепелиця, Олександр ПетровичОписані суть и типи радіоактивного розпаду, загальна дія радіоактивності на біологічні системи. Essence and types of radioactive decay are described, general action of radioactivity on biological systems - also.Документ Деякі проблеми сучасної екохімії(2001) Перепелиця, Олександр ПетровичВ статті описані проблеми очищення води, змін парникового ефекту, захисту озонового шару, накопичення токсичних речовин у навколишньому середовищі, шкідливості кислотних опадів і дефіциту білка. Вказані шляхи вирішення цих проблем. Problems of purification of water, changing of vapour effect, protection of ozone layer, accumulation of toxical substances into neighboring environment, harm of acid precipitation and deficit of albumen. The ways of decision of this problems are showed.Документ Про забруднення харчових продуктів металами і неметалами(1999) Перепелиця, Олександр ПетровичОписані механізми проникнення токсичних елементів у харчові продукти. Зазначені джерела надходження токсичних речовин. Mechanism of penetration toxical elements into food products are described. Sourses of arrive toxical substances are named.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »