Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Продовольча безпека України: проблеми та напрями забезпечення
    (2018) Страшинська, Лариса Володимирівна
    У статті обґрунтовано необхідність забезпечення продовольчої безпеки як складової національної безпеки держави, проаналізовано основні підходи до визначення сутності «продовольча безпека» з огляду на особливості трактування цього поняття. Визначено фактори, від яких залежить рівень продовольчої безпеки держави. На основі аналізу показників розвитку вітчизняного агропромислового комплексу досліджено стан національної продовольчої безпеки. Зокрема, проаналізовано динаміку виробництва основних сільськогосподарських культур усіма категоріями господарств протягом 1990—2015 років, а також урожайність основних сільськогосподарських культур з 1 га зібраної площі. Наведено динаміку поголів’я худоби та птиці в Україні в усіх категоріях господарств, а також динаміку виробництва основних видів продукції тваринництва. З’ясовано, що зазначені тенденції безпосередньо вплинули на рівень споживання населенням України основних видів продуктів харчування. Проаналізовано динаміку споживання населенням України основних видів продуктів харчування відповідно до раціональних норм споживання та рівня споживання в країнах Євросоюзу, динаміку споживання населенням основних мікроелементів у складі продуктів харчування, а також рівень продовольчої самозабезпеченості. Наголошено на обмежених можливостях населення України в споживанні продуктів харчування в необхідних обсягах і асортименті. Визначено, що, незважаючи на досить високий рівень продовольчої самозабезпеченості, споживання населенням України основних видів продуктів харчування, а також основних мікроелементів у складі продуктів харчування в цілому залишається досить низьким. Крім того, зазначено, що населення України протягом останніх років не наближається, а віддаляється при споживанні основних видів харчових продуктів (як від раціональних норм споживання, так і від рівня споживання в країнах ЄС). Сучасне харчування населення характеризується розбалансованістю раціону на рівні нижчому за науково обґрунтований. У той час, коли у більшості країн світу забезпечення населення якісними продуктами харчування значно покращилось, в Україні спостерігаються зворотні тенденції. Запропоновано низку заходів, які дають змогу Україні не лише забезпечити власну продовольчу безпеку, а й стати активним гравцем на світовому ринку продовольства. The article is devoted to the substantiation of the necessity of providing food security as an integral part of the national security of the state, the main approaches to the definition of the essence of “food safety” concerning the peculiarities of the interpretation of this concept are analyzed. The factors that determine the level of food security of the state are determined. By analyzing the indicators of the domestic agro-industrial complex development the state of national food security has been investigated. In particular, the dynamics of production of main crops by all categories of farms during the period of 1990—2015, as well as the yield of the main crops from 1 ha of the collected area, was analyzed. The article presents the dynamics of the livestock and poultry population in Ukraine in all categories of farms, as well as the production of the main types of livestock products. It was determined that mentioned tendencies directly influenced on the level of main food types consumption by the population of Ukraine. The consumption dynamics of the main food products’ types by the population of Ukraine according to the rational consumption norms and level of consumption in the EU countries, consumption dynamics of the basic trace elements in the composition of food products by the population, as well as the level of food self-sufficiency are analyzed. The article emphasizes the limited possibilities of the population of Ukraine in the consumption of food in the required volumes and assortment. It has been determined that in spite of the rather high level of self-sufficiency, the consumption of the main types of food products by the population of Ukraine, as well as the main trace elements in the composition of food products as a whole, remains rather low. In addition, it is noted that the population of Ukraine in recent years is not approaching, but is getting away about the consumption of the main types of food products, both from rational consumption norms, and from the level of consumption in the EU countries. Modern nutrition of the population is characterized by an unbalanced diet at a lower level than scientifically substantiated. While in the majority of countries the quality of food supply has improved significantly, there are reverse trends in Ukraine. The article proposes series of measures that will allow Ukraine not only to provide its own food security, but also to become an active player in the global food market.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегія розвитку харчової промисловості Житомирської області
    (2004) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Проаналізовано сучасний стан розвитку харчової промисловості Житомирської області, а також виробничо-технічну базу, інноваційно-інвестиційну діяльність та фінансовий стан підприємств. Проведений SWOT-аналіз дозволив сформулювати стратегічну мету та основні завдання розвитку харчової промисловості регіону, а також розробити прогнозні показники виробництва харчових продуктів на період до 2015 року. The current state of the food industry in Zhytomyr Oblast, as well as technological base, innovation and investment activities and financial condition. Conducted SWOT-analysis has allowed to formulate strategic goals and main objectives of the food industry in the region and to develop predictive indicators of food production for the period until 2015.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення орендних відносин
    (1996) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Визначено негативні тенденції в процесі приватизації щодо оцінки орендованого майна та розрахунку орендної плати; запропоновано заходи, які сприятимуть переходу підприємств на орендну форму господарювання. Negative trends identified in the privatization process to evaluate the leased property and the rent calculation, proposed measures that will facilitate the transition of enterprises on the rental form of management.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасний стан, проблеми та стратегія розвитку Харчової промисловості України до 2011 року
    (2003) Дейнеко, Людмила Вікторівна; Страшинська, Лариса Володимирівна; Коваленко, А. О.; Шелудько, Е. І.
    Проаналізовано сучасний стан розвитку харчової промисловості України на сучасному етапі, визначені основні проблеми щодо її функціонування та обґрунтовано стратегічні пріоритети діяльності галузі до 2011 року та індикатори досягнення пріоритетних завдань. The current state of the food industry in Ukraine at present, the basic problems in its functioning and reasonably strategic priorities of the industry by 2011 and Indicator priorities.
  • Ескіз
    Документ
    Планування в умовах ринку
    (1992) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Визначено необхідність поточного й перспективного планування на підприємствах харчової промисловості, узагальнено основні напрями маркетингової діяльності підприємств та обґрунтовано необхідність створення маркетингових служб на підприємствах харчової промисловості. The necessity of current and long-term planning in the food industry, summarized the main areas of marketing activities of enterprises and the necessity of creating marketing in the food service industry.
  • Ескіз
    Документ
    Інвестиції як визначальний фактор розвитку продуктивних сил харчової промисловості
    (1998) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Обґрунтовано необхідність залучення іноземних інвестицій для підвищення технічного рівня підприємств харчової промисловості, визначено чинники що гальмують залучення іноземного капіталу в приватизовані харчові підприємства, рекомендовано заходи щодо поліпшення інвестиційного клімату в країні. The necessity of attracting foreign investment to improve the technical level of the food industry, the factors that hinder the involvement of foreign capital in the privatized food companies, recommended measures to improve the investment climate in the country.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості формування різних форм господарювання у харчовій промисловості.
    (1996) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Визначено специфічні особливості харчової промисловості, проаналізовано функціонування підприємств харчової промисловості різних форм господарювання, виявлено основні проблеми та причини гальмування переходу підприємств переробних галузей харчової промисловості доринкових форм господарювання та найбільш перспективні з цих форм. Identified specific features food industry, analyzed the functioning of the food industry enterprises of different forms of management, the main problems and causes inhibition enterprises transition food processing industries to market forms of management and the most promising of these forms.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегія розвитку харчової промисловості Вінницької області
    (2005) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Проаналізовано стан харчової промисловості регіону протягом 2000-2002 рр., визначено основні галузі спеціалізації та найпотужніші підприємства. На основі оцінки фінансових показників підприємств харчової промисловості різних форм власності регіону та проведеного SWOT-аналізу обґрунтовано основні стратегічні цілі і завдання та розроблено прогнозовані показники розвитку харчової промисловості регіону та виробництва основних видів харчової продукції в натуральному виразі до 2015 року. The state of the food industry in the region during the 2000-2002 biennium, the main area of specialization and most powerful companies. Based on the evaluation of the financial performance of food industry enterprises of different ownership region and conducted SWOT- analysis proved the key strategic goals and objectives and projections developed by the food industry in the region and the production of basic foodstuffs in kind in 2015.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегія розвитку харчової промисловості Чернівецької області
    (2005) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Проаналізовано стан харчової промисловості регіону протягом 2000-2002 рр., визначено основні галузі спеціалізації та найпотужніші підприємства. На основі оцінки фінансових показників підприємств харчової промисловості різних форм власності регіону та проведеного SWOT-аналізу обґрунтовано основні стратегічні цілі і завдання та розроблено прогнозовані показники розвитку харчової промисловості регіону та виробництва основних видів харчової продукції в натуральному виразі до 2015 року. The state of the food industry in the region during the 2000-2002 biennium, the main area of specialization and most powerful companies. Based on the evaluation of the financial performance of food industry enterprises of different ownership region and conducted SWOT- analysis proved the key strategic goals and objectives and projections developed by the food industry in the region and the production of basic foodstuffs in kind in 2015.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегія розвитку харчової промисловості Хмельницької області
    (2005) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Проаналізовано стан харчової промисловості регіону протягом 2000-2002 рр., визначено основні галузі спеціалізації та найпотужніші підприємства. На основі оцінки фінансових показників підприємств харчової промисловості різних форм власності регіону та проведеного SWOT-аналізу обґрунтовано основні стратегічні цілі і завдання та розроблено прогнозовані показники розвитку харчової промисловості регіону та виробництва основних видів харчової продукції в натуральному виразі до 2015 року. The state of the food industry in the region during the 2000-2002 biennium, the main area of specialization and most powerful companies. Based on the evaluation of the financial performance of food industry enterprises of different ownership region and conducted SWOT- analysis proved the key strategic goals and objectives and projections developed by the food industry in the region and the production of basic foodstuffs in kind in 2015.