Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 33
  • Ескіз
    Документ
    Системний підхід до аналізу ринку в контексті управління якістю продукції
    (2024) Овчарук, Володимир Олексійович; Ющук, Інна Василівна; Сєдих, Ольга Леонідівна
    Основна ідея системного підходу до аналізу полягає в тому, щоб розглядати ринок як складну систему, де різні елементи взаємодіють між собою і впливають на якість продукції, яка відповідає міжнародним стандартам. Це дозволяє підприємствам краще розуміти ринкові умови та адаптувати свою стратегію управління якістю для забезпечення конкурентоспроможності та задоволення потреб споживачів
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційна технологія для моделювання та управління екосистемою ІТ-проєкта
    (2024) Скригун, Владислав Олександрович; Сєдих, Ольга Леонідівна; Грибков, Сергій Віталійович
    Метою дослідження є створення нової інформаційної технології для моде лювання та управління екосистемою ІТ-проєкта для підприємств харчової галузі, що забезпечить швидкість і гнучкість розробки інформаційної системи, легку інтеграцію та супровід. Така технологія поєднає розробників і замовників у єди ний симбіоз за рахунок метаданих, що опишуть не тільки сутності та функції системи, а також кінцевих користувачів. Запропонована інформаційна техно логія поєднує елементи моделювання, контроль розвитку управління та супровід інформаційних систем для харчової галузі. Моделювання елементів системи направлено не тільки на створення самої інформаційної системи, а також на моделювання взаємозв’язків між замовниками та виконавцями, що дасть змогу планувати процес виконання, контролювати процес розробки, дотримуватися термінів виконання, виявляти та документувати виявлені недоліки, а в подаль шому їх усувати. Такий підхід особливо корисний для менеджерів проєктів, оскільки дає змогу отримувати вичерпну інформацію про кожен етап розробки і приймати більш обґрунтовані рішення. Крім того, залучення замовників на ранніх етапах процесу моделювання надає можливість документувати всі їхні вимоги, що забезпечує створення більш точного та відповідного кінцевого продукту, а залучення кінцевих користувачів на етапах розробки і тестування дає змогу отримувати цінні відгуки та коригувати проєкт відповідно до реальних потреб і очікувань користувачів. Такий підхід до моделювання забезпечує більш високий рівень відповідності кінцевого продукту потребам замовників і користувачів, а також підвищує ефективність управління проєктами за рахунок детального опрацювання кожного етапу розробки. Розвиток та використання такої тех нології забезпечить скорочення часу на створення ІТ-продукту та врахує особ ливості впровадження та інтеграції проєкту в цілому. Впровадження запропоно ваної технології гарантує підвищення якості створення та впровадження си стем для підприємств харчової галузі, адже буде враховувати специфіку та інтеграцію інформаційних систем з автоматизованими системами управління технологічними процесами харчових виробництв
  • Ескіз
    Документ
    Розв’язання задач управління постачання сировини та матеріалів для харчового підприємства
    (2022) Чорнобай, Катерина Юріївна; Сєдих, Ольга Леонідівна; Грибков, Сергій Віталійович
    У роботі проведено дослідження проблеми забезпечення сировиною та матеріалам ихарчового підприємства. Представлена математична модель постачання сировини та матеріалів від різних постачальниківз мет ою мінімізації витрат. Проведено аналіз методів та алгоритмів вирішення задач оперативно-календарного планування на харчових підприємствах. Проведений аналіз показавдоцільність поєднання евристичних та метаевристичних алгоритмів, що будуть покладенів систему підтримки прийняття рішень для підприємств харчової галузі.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка модифікованих ітераційних алгоритмів для розв’язання задачі формування оптимальних варіантів розкладу виконання замовлень
    (2020) Грибков, Сергій Віталійович; Сєдих, Ольга Леонідівна
    У статті запропоновано математичну модель багатокритеріальної задачі формування виробничих завдань та оперативно-календарних планів з виробництва ковбасних і м’ясних виробів. Розроблено удосконалені ітераційні алгоритми на основі алгоритму сірих вовків та алгоритму мурашиної колонії для розв’язання задачі формування оптимальних варіантів розкладу виконання замовлень, що забезпечує при їх застосуванні реконфігурації планів за короткий час. In the article the mathematical model of multi-criterion problem of formation of industrial tasks and operative-calendarendar plans for performance of orders taking into account the basic features of activity of the enterprises on manufacture of sausage and meat products is offered. The mathematical model considers all nuances of activity of the food enterprise and process of planning of performance of orders: terms of storage of raw materials and finished goods; possibility of occurrence and necessity of processing of not confectionary production; features of performance of each separate order; features of use of the process equipment and so forth. To form a generalized target function, an additive convolution of criteria is used. The developed mathematical model allows to form the plan of performance of orders taking into account all operations of technological process at manufacturing of products. Advanced iteration algorithms based on the algorithm of grey wolves and an ant colony algorithm have been developed to solve the problem of forming optimal variants of the schedule of order execution, which provides for reconfiguration of plans in a short time when using them.
  • Ескіз
    Документ
    Вдосконалення методів управління виробництвом за рахунок використання алгоритму кажанів
    (2020) Грибков, Сергій Віталійович; Сєдих, Ольга Леонідівна
    Робота присвячена вдосконаленню системи управління харчовим виробництвом на прикладі молокозаводу з використання сучасних алгоритмів та інформаційних технологій. У роботі розглянуто багатокритеріальну задачу управління виробництвом та запропоновано розв’язання задачі планування виконання замовлень як багатокритеріальної задачі прийняття рішень на основі мета-евристичних алгоритмів. В роботі розглядаються модифікації алгоритму та їх застосування. The work is devoted to the improvement of the food production management system on the example of a dairy plant using modern algorithms and information technologies. The paper considers the multicriteria problem of production management and proposes the solution of the problem of planning the execution of orders as a multicriteria problem of decision making based on meta-heuristic algorithms. Modifications of the algorithm and their application are considered in the work. The analysis of literary sources is carried out. The mathematical model proposed by the authors in previous works is highlighted. The Paretto approach is considered, and its anecdotes are highlighted. The algorithm and its modifications are investigated. A study on the application of the bat algorithm and its modifications was conducted. Based on the results of comparison of the considered algorithms, the use of the bat algorithm based on the reduction factor is proposed. The bat's algorithm based on the reduction factor proves its effectiveness as a random search method. The disadvantages of this method include a large number of free parameters, the value of which often depends on the result, on the other hand, there is no reason to choose these values. The considered methods will be included as a separate module in DSS for food production management of the enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Розв’язок стаціонарної задачі рівняння теплопровідності
    (2015) Маковецька, Світлана Василівна; Сєдих, Ольга Леонідівна; Фоменко, І. А.
    статті розглянуто програмні реалізації розв’язку рівняння теплопровідності за допомогою математичного пакета MathCAD. Проаналізовано переваги використання інформаційних технологій у процесі розв’язку задач математичної фізики порівняно з традиційними методами під час навчання студентів у ВНЗ. Специфіка поєднання у процесі розв’язання задач мате матичної фізики і вбудованих функцій середовища MathCAD надає можли вість уникнути громіздких виразів. Перспективним напрямом подальших наукових досліджень є методичні, математичні й алгоритмічні аспекти створення ефективних програмних реалізацій чисельних методів у середовищі MathCAD.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка СППР управління виробництвом
    (2020) Грибков, Сергій Віталійович; Сєдих, Ольга Леонідівна
    Робота присвячена вдосконаленню системи управління макаронним виробництвом за рахунок розробки та впровадження СППР на основі використання сучасних алгоритмів та інформаційних технологій. У роботі проведена формалізація та математичне моделювання задачі планування виконання замовлень для макаронної галузі. Запропоновано та обґрунтовано підходи й методи розв’язання задачі планування виконання замовлень як багатокритеріальної задачі прийняття рішень на основі мета-евристичних алгоритмів. Розроблена СППР враховує особливості макаронного виробництва з використанням запропонованих методів. Створені елементи СППР пройшли апробацію на ТОВ «Продеко» та отримали рекомендацію на подальше впровадження та використання на підприємствах галузі, що підтверджено відповідним актом
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання і оптимізація процесу виробництва формованих картопляних чіпсів
    (2019) Ковтун, Аліна Володимирівна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Сєдих, Ольга Леонідівна
    У статті використано метод повного факторного експерименту для розроблення регресійних моделей оптимальних параметрів виробництва формованих картопляних чіпсів з додаванням висівок жита, висівок ячміня, жмиху гарбузового насіння, кріопорошків броколі та червоного буряка і без них. Встановлено адекватність отриманих рівнянь регресії, що в повній мірі описують поверхню відгуку. На основі проведених результатів досліджень із застосуванням математичного пакету MathCAD визначено оптимальні параметри структурно-механічних показників картопляного тіста та органолептичних показників готових формованих картопляних чіпсів. The method of full factorial experiment is used in the article to develop regression models of optimal parameters of production of molded potato chips with the addition of rye bran, barley seed, pumpkin seed cake, broccoli and red beet cryopowder. The adequacy of the obtained regression equations, which fully describe the response surface, is established. Based on the results of research using the mathematical package MathCAD, the optimal parameters of structural and mechanical parameters of potato dough and organoleptic parameters of ready-made potato chips were determined.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення математичного апарату експертної системи для моделювання рецептур морозива із заданими показниками якості
    (2019) Бреус, Наталія Миколаївна; Грибков, Сергій Віталійович; Поліщук, Галина Євгеніївна; Сєдих, Ольга Леонідівна
    В ході розробки математичного апарату експертної системи було одержано теоретико-множинну математичну модель управління якістю готового продукту на етапі оперативного планування рецептури нових видів морозива підвищеної харчової цінності, оптимізовано за складом багатокомпонентні рецептури морозива, сформовано модель визначення оптимального набору керуючих впливів за наявності технологічних дефектів під час розрахунку рецептур.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка математичної моделі оптимізації графіків зайнятості та її реалізація в MS Excel
    (2019) Чорнобай, Катерина Юріївна; Сєдих, Ольга Леонідівна
    У роботі розроблена і наведена математична модель задачі оптимізації ковзного графіку роботи персоналу підприємств, а також здійснено реалізацію цієї моделі в MS Excel. На основі розробленої моделі є можливість оперативно формувати оптимальний тижневий графік зайнятості працівників, що мінімізує тижневий та місячний фонди заробітної плати. In the work the mathematical model of the task of optimizing the sliding schedule of the personnel of the enterprises is developed and presented, as well as the realization of this model in MS Excel. Based on the developed model, it is possible to quickly formulate the optimal weekly schedule of employees' employment, minimizing weekly and monthly wage funds.