Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Індустрія оздоровчих продуктів в Україні: стан та перспективи
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Для того щоб оздоровчі харчові продукти стали доступними й потрібними для масового споживача, вони мають увійти до структури виробництва у широких масштабах і органічно доповнити склад традиційної української кухні. For making the healthy foods more available and necessary for the mass consumer, they should be implemented into the production structure in lagreg scales and organically complement the composition of Ukrainian cuisine.
  • Ескіз
    Документ
    Інкорпорація радіонуклідів біокомпонентами харчових продуктів
    (2021) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Межубовський, Олександр Михайлович
    За останні 35 років загальний фон радіоактивності довкілля значно зріс. Подальшому його підвищенню сприяє дифузія радіоактивних речовин з місць захоронення відходів АЕС і особливо аварія на Чорнобильській атомній станції. Оскільки населення України перебуває під постійним впливом малих доз радіоактивного опромінення, то і засоби захисту повинні мати постійний характер і постійно надходити в організм людини. Це реально лише з уживанням харчових продуктів із компонентами радіопротекторної дії. The level of general radioactivity has dramatically increased within the last 35 years, owing to the fact of radioactive substances diffusion from the places of NPP waste burial, especially after Chornobyl disaster. Since Ukrainian population is being exposed to the small radiation doses, the means of protection should be subsequently taken in constantly. This would be real providing that the foodstuffs with radioprotective components are consumed by people.
  • Ескіз
    Документ
    Нутрієнти для підвищення резистентності організму людини до антропогенних чинників
    (2019) Сімахіна, Галина Олександрівна; Мартиненко, Тетяна Андріївна; Закржевський, Максим Васильович
    Оскільки лише харчові продукти повсякденно надходять в організм, то саме вони набувають пріоритетного значення в якості захисних компонентів клітин, тканин та систем живого організму. Потрібно лише зі всього розмаїття нутрієнтів обрати ті, які за своїми функціональними та біологічними характеристиками справляють найбільш виражений вплив на організм. Це і стало темою даної роботи, в результаті виконання якої виокремлено 5 груп сполук нутрієнтів, що забезпечують функції бар’єрних тканин організму, поліпшують знезаражувальну функцію печінки, знешкоджують дію шкідливих мікроорганізмів, вірусів та інших чужорідних компонентів і активізують імунну систему, справляють антиканцерогенну дію та запобігають накопиченню в організмі радіонуклідів, важких металів тощо. На основі літературних даних та власних теоретичних досліджень основним представникам зазначених сполук дано характеристику з точки зору їхнього впливу на певні органи та системи, наведено добову потребу споживання та природні джерела. За матеріалами статті зроблено висновок: розвиток людини (фізичний та психічний), стан її здоров’я і підтримання його на належному рівні неможливі без раціональної взаємодії людини і природи, без уміння людини розумно використовувати потенційні можливості компонентів харчових продуктів і створювати систему оздоровчого харчування як найтісніший зв'язок людини і навколишнього світу.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості створення спеціалізованих харчових продуктів геродієтичного спрямування
    (2016) Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    У статті показано, що раціон необхідно розглядати як зумовлену зовнішніми чинниками взаємодію людини з довкіллям, наведено основні засади розроблення для людей старших поколінь раціонів, адекватних їхнім потребам. При побудові харчових раціонів для осіб літнього віку необхідна адаптація хімічного складу і фізико-хімічних властивостей харчових речовин до фізіологічних особливостей організму людей цієї вікової групи. Харчування людей похилого віку повинно не тільки бути повноцінним, а й ураховувати вікові особливості організму. The authors of this article confirmed the diet to be studied as a result of conditioned by external factors interaction between human and environment, and represented the principles of working out diets adequate to needs of old-age people. Іn designing the diet for old-age people, the chemical composition and physic-chemical properties of nutrients should be adapted to physiological peculiarities of organism of such people. Nutrition of old-age people must not only be diverse, but also regard the age features of an organism. The academic experience evidences that the necessary level of biologically active substances’ concentration may be achieved by reasonable combination of various foodstuffs. The main condition of production of gerodietetically destined foodstuffs is the usage of natural ingredients with different physiological effects.
  • Ескіз
    Документ
    Профілактика білкової недостатності у раціонах харчування військовослужбовців
    (2015) Гойко, Ірина Юріївна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    На основі літературних даних та власних досліджень у статті обґрунтовано підбір рецептурних компонентів і на молочній основі розроблено новий харчовий продукт із підвищеним вмістом білка. Як збагачувачі молочної основи використано сухі грибні та сухі білково-рослинні напівфабрикати поліфункціонального призначення. Внесення таких збагачувачів істотно покращує амінокислотний склад отриманих зразків плавленого сиру, в результаті чого за переважною кількістю амінокислот його білок набли- жається до складу еталонного. Отримано також дослідні зразки молочних продуктів з концентратом стевії як цукрозамінника та сухої зеленої маси кропиви і конюшини. Такі збагачувачі надають можливість повністю відмо- витися від використання штучних харчових добавок. Розроблені продукти рекомендовано для збагачення раціонів харчування військовослужбовців високоефективною білковою складовою. Based on literary data and results of our own researches, we have grounded the choice of recipe components and proposed the technology of a new dairy product with gained content of protein. Dry mushroom and dry protein vegetable semi-products of multifunctional purposes were used as dressers for the milk base. The addition of such dresser significantly improves the amino-acid composition of the samples of the processed cheese, whereby an overwhelming number of amino-acids of its proteins approximate to the reference protein. The experimental samples of dairy products containing stevia concentrate, dry green mass of nettles and clover as a sweetener were also obtained. These dressers provide the opportunity to completely eliminate the use of artificial food additives. There was asserted that this product would be expedient for completion of military personnel diet with high-effective protein component.
  • Ескіз
    Документ
    Функціональні зміни в організмі людини в екстремальних умовах та їх біокорегування компонентами харчових продуктів
    (2017) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    У статті на основі літературних даних здійснено аналіз функціональних змін в організмі осіб, які постійно піддаються фізичним і нервово-психо- емоційним перевантаженням, що ставить їх на межу фізіологічних можливостей, викликає ряд захворювань і різко знижує якість життя. Це передусім стосується військовослужбовців, які впродовж трьох останніх років виконують свій службовий і громадянський обов’язок у зоні АТО. The authors of this article accomplished a literary data based analysis of functional changes in the organisms of the people constantly exposed to physical and nervous-psychoemotional overstrain, which might place them on the edge of physiological possibilities, cause an array of diseases, and lower sharply the quality of their life. First of all, this problem concerns military personnel fulfilling their duties in the zone of Anti-Terrorist Operation.
  • Ескіз
    Документ
    Характеристика плодоовочевої сировини України
    (Stal', 2011) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Аналіз різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів свідчить, що найефективнішим є консервування заморожуванням.