Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 21
  • Ескіз
    Документ
    Innovative technologies of bioconvertion of renewable raw materials in etanol
    (2022) Babich, Irina; Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, Anatoly
    У статті розглядається інноваційна технологія біоконверсії відновлюваної сировини в етанол. The article discusses an innovative technology for the bioconversion of reducible raw materials into ethanol.
  • Ескіз
    Документ
    Prospects of potato pulp disposal: review
    (2021) Rubanka, Kateryna; Terletska, Vita; Pysarev, Maxim; Abramova, Asiat
    Метою даної роботи було представити основні напрями використання відходів картоплі як джерела різноманітних поживних речовин, які можуть бути використані для отримання додаткових ресурсів – цінної харчової, кормової та технічної продукції. У статті розглянуто та проаналізовано сучасні методи переробки картопляної мезги, окреслено основні переваги використання цих відходів у різних галузях промисловості та проаналізовано проблеми, які при цьому виникають. На основі аналізу літератури ми ідентифікували такі компоненти Bacillius licheniformis, Aspergillus niger, Trichoderma asperellum - для екстракції білка, лимонна кислота - для екстракції пектину, Acremonium cellulolyticus - для оцукрювання залишків крохмалю при виробництві етанолу, використання яких перед або при бродінні забезпечує значний вихід біологічно активних речовин. Ми підтвердили можливість використання целюлози в харчовій промисловості. Однак його харчова цінність і ціна можуть створити всі перспективи для використання в харчовій промисловості. The purpose of this work was to present the main directions of using potato waste as a source of various nutrients that can be used to obtain additional resources - valuable food, feed and technical products. The article considers and analyses modern methods of potato pulp processing, outlines the main benefits of using these wastes in different industries and analyses the problems that arise with this. Based on the literature analysis, we have identified the following components Bacillius licheniformis, Aspergillus niger, Trichoderma asperellum - for protein extraction, citric acid - for pectin extraction, Acremonium cellulolyticus - for saccharification of starch residues during ethanol production, the use of which before or during fermentation provides significant yield of biologically active substances. We have confirmed the possibility of using pulp in the food industry, although there is very little attention paid as a raw material ingredient in the literature. However, its nutritional value and price can create all the prospects for use in the food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Mechanism of transformation of protons in the process of creating aqueous-alcoholic mixtures
    (2017) Kuzmin, Oleg
    The aim of the publication is to study the mechanisms of transformation of ethanol protons (ethyl rectified spirit) and water (drinking water) in the process of creating aqueous-alcoholic mixtures by 1H NMR spectroscopy.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електрохімічної активації води на рівноважний стан водно-спиртових сумішей
    (2018) Кузьмін, Олег Володимирович
    Дослідження механізму встановлення рівноважного стану горілок при створенні водно-спиртових сумішей в процесі електрохімічної активації води. Study of mechanisms of the equilibrium state of aqueous-alcoholic mixtures at key stages of the creation of vodka using electrochemical activation of water.
  • Ескіз
    Документ
    Встановлення релаксації у водно-спиртових системах у процесі електрохімічної активації питної води
    (2017) Кузьмін, Олег Володимирович; Суйков, Сергій Юрійович
    Дослідження механізму встановлення рівноважного стану горілок при створенні водно-спиртових сумішей в процесі електрохімічної активації питної води. Study of mechanisms of the equilibrium state of aqueous-alcoholic mixtures at key stages of the creation of vodka using electrochemical activation of drinking water.
  • Ескіз
    Документ
    Identification of equilibrium state of hydroxyl protons in vodkas by 1H NMR spectroscopy
    (2017) Kuzmin, Oleg; Sujkov, Sergey; Koretska, Iryna; Matyiashchuk, Olena; Polyovyk, Volodymyr
    The conducted researches set a fundamental difference of behavior of hydroxyl proton of ethanol and water in vodkas, using 1H NMR spectroscopy.
  • Ескіз
    Документ
    Effects of the water desalting by reverse osmosis on the process of formation of water-alcohol mixtures. 1H NMR spectroscopy studies
    (2017) Kuzmin, Oleg; Sujkov, Sergey; Niemirich, Oleksandra; Ditrikh, Iryna; Sylka, Iryna
    Experimentally, using the method of 1H NMR spectroscopy, the influence of the use of reverse osmosis of water treatment on the spectral characteristics of mobile protons of ethanol and water, as well as the stabilization of the system in the process of creation of water-alcohol mixtures, was established.
  • Ескіз
    Документ
    The change of the hydroxyl protons in aqueous alcoholic mixtures under the process of making vodkas
    (2013) Kuzmin, Oleg; Sujkov, Sergey; Topol’nik, Vera
    Research of mechanism of transformation mechanisms of hydrogen bonds nets of ethanol and water in the process of making aqueous alcoholic mixtures.
  • Ескіз
    Документ
    1H NMR analysis of the aqueous-alcoholic mixtures, prepared with drinking water of south-eastern region of Ukraine
    (2013) Kuzmin, Oleg; Topol’nik, Vera; Sujkov, Sergey
    The mechanisms of transformation of protons of ethanol and drinking-water are studied in the process of creation of aqueous-alcoholic mixtures.
  • Ескіз
    Документ
    Трансформація гідроксильних протонів в процесі створення водно-спиртових сумішей
    (2014) Кузьмін, Олег Володимирович; Мирончук, Валерій Григорович; Топольник, Віра Григорівна
    Експериментально доведена залежність швидкості і характеру встановлення термодинамічної рівноваги, а також отримання оптимальних органолептичних характеристик водно-спиртових сумішей залежно від способу водопідготовки і часу контакту компонентів. Методи: 1Н ЯМР спектроскопія водно-спиртових сумішей, методи оцінки фізико-хімічних та органолептичних показників води, етанолу, водно-спиртових сумішей. The aim of this work is the investigation of transformation mechanisms of hydrogen bonds nets of ethanol and water in the process of making aqueous alcoholic mixtures. Methods: 1Н NMR spectroscopy of aqueous alcoholic mixtures, evaluation methods of physicochemical and organoleptic characteristics of water, ethanol, aqueous alcoholic mixtures. Results: experimental evidence depending speed and nature of thermodynamic equilibrium, and optimum organoleptic characteristics aqueous alcoholic mixtures according to the method of water treatment and contact time components. Scientific novelty: based on this study identified fundamental difference in the behavior of the aqueous alcoholic mixtures received alcohol and water, held various treatments. Practical value: we obtained the system steady and unsteady balance hydroxyl protons in aqueous alcoholic mixtures, which are different in the organoleptic properties.